Ciasto francuskie – skład, kalorie, cena, przepisy. Jak zrobić ciasto francuskie?
Aktualizacja: 6 maja, 2024
Przygotowanie ciasta francuskiego wymaga bardzo dużo czasu i pracy, dlatego rzadko robi się je w domu. Warto jednak wiedzieć, czego używa się do jego wyrobu i w jaki sposób ono powstaje.
Ciasto francuskie – skład
Skład ciasta francuskiego nie jest wyszukany. Produkty niezbędne do jego przygotowania bez problemu znajdziemy w naszej kuchni. Należą do nich przede wszystkim: tłuszcz, mąka, jaja i woda. Mąka powinna być wyprodukowana z dobrej jakości zboża z dużą ilością glutenu (około 35%). Aby nadać odpowiednie cechy organoleptyczne, do ciasta dodaje się sól i kwasy organiczne. Jako tłuszczu używa się masła lub margaryny.
Ciasto francuskie – kalorie, cena
Jedno można stwierdzić na pewno: ciasto francuskie jest wysokokaloryczne – 100 g dostarcza około 400 kcal. Oczywiście ciasto samo w sobie nie stanowi gotowego deseru. Aby spełniło swoje zadanie, dodawane są do niego różne dodatki, które zwiększają jego wartość energetyczną. Za jedno opakowanie ciasta francuskiego zapłacimy kilka złotych.
Jak zrobić ciasto francuskie?
Ciasto francuskie powstaje z dwóch ciast: podstawowego (gruntu) i maślanego. W skład ciasta podstawowego wchodzą: mąka, jaja, sól, ocet i woda. Z podanych składników należy dokładnie wyrobić ciasto i odstawić je do leżakowania na kilkanaście minut. Ciasto maślane składa się jedynie z mąki i masła (bądź margaryny). Po dokładnym wymieszaniu dwóch składników z ciasta maślanego formuje się kwadrat i ochładza go do temperatury około 15 stopni. Następnie ciasto podstawowe rozwałkowuje się, a na jego środek kładzie się schłodzoną masę maślaną. Ciasto składa się w kopertę, którą rozwałkowuje się na kształt prostokąta. Rozwałkowany prostokąt składa się na 3-4 warstwy i wstawia do lodówki. Gdy się ochłodzi, ponownie należy go rozwałkować na prostokąt i złożyć jak poprzednio. Czynności te trzeba powtarzać jeszcze 3 razy. Ponieważ do ciasta francuskiego nie dodaje się cukru, można je wykorzystać do przyrządzenia dowolnej potrawy (na słono lub na słodko).
Ciasto francuskie – przepisy
Z ciasta francuskiego przygotowuje się słodkie wyroby, takie jak rożki, grzebienie, rurki i napoleonki. Można z nich przyrządzić również paluszki i paszteciki, które stanowią świetny dodatek do zup bądź mogą być podawane jako gorące zakąski.
Składniki:
- 500 g ciasta francuskiego,
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżki cukru,
- 2 obrane, pokrojone w kostkę jabłka,
- 2 łyżki suszonej żurawiny,
- jajko,
- cynamon do smaku.
Przygotowanie: masło rozpuścić z cukrem. Dodać jabłka i cynamon, gotować około 5 minut. Zestawić z ognia, dodać żurawinę i wymieszać. Ciasto francuskie rozwałkować, wyciąć kwadraty (około 8 x 8 cm). Ponakłuwać je widelcem i przenieść na blachę do pieczenia. Na środek każdego kwadratu nałożyć farsz, zagiąć rogi ciasta do środka. Wierzch ciastek posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 220°C. Piec około 20 minut.
Składniki:
- 375 g ciasta francuskiego,
- 150 g kremowego serka śmietankowego,
- 4 plastry szynki parmeńskiej,
- 400 g szparagów,
- jajko.
Przygotowanie: piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto rozwałkować, podzielić na 4 równe kwadraty (około 15 x 15 cm). Rozsmarować serek na każdym kwadracie, zostawiając 1 cm ciasta od brzegu. Plastry szynki owinąć dookoła 4–5 łodyg szparagów, umieścić je na serku. Doprawić. Rogi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Złączyć dwa rogi każdego kwadratu tak, aby końce szparagów były widoczne. Posmarować wierzch ciasta jajkiem, przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 20–25 minut.
Składniki:
- 375 g ciasta francuskiego,
- żółtko jajka,
- 500 g filetu z łososia bez skóry,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- łyżka musztardy,
- 2 garści szpinaku.
Przygotowanie: piekarnik nagrzać do 180°C. Wstawić łososia i piec około 10–15 minut. Nakłuć środek ciasta widelcem, brzegi posmarować żółtkiem jajka. Piec ciasto przez około 15 minut w temperaturze 200°C. Upieczonego łososia podzielić na mniejsze części. Śmietanę wymieszać z musztardą, doprawić do smaku. Posmarować ciasto, na wierzchu ułożyć szpinak i upieczonego łososia. Wstawić na dodatkowe 5 minut do piekarnika.
Przez wysoką kaloryczność i pracochłonność przygotowania powinniśmy unikać spożywania ciasta francuskiego na co dzień i przygotowywać je tylko na szczególne okazje. Jest ono również ciężkostrawne, dlatego nie powinno być spożywane przez dzieci, osoby chore i w podeszłym wieku.
Literatura:
- Elementarz gotowania, Irena Gumowska, Wydawnictwo Warta, Warszawa 1988, wydanie II, s. 160–162,
- Żywienie i usługi gastronomiczne cz. III, pod redakcją Danuty Góreckiej, FORMAT-ab, Warszawa 2016, s. 95–102.