warzywa
Czy szpinak jest zdrowy? Czy można jeść szpinak na surowo?
Jak przekonać dziecko do warzyw?
Tak, to w niektórych przypadkach może być nieco trudne. Jednak wystarczy zadbać o odpowiednie przygotowanie i podanie warzyw, a dziecko zje nawet brukselkę czy szpinak. Zastosuj cenne wskazówki i poznaj sekret jak przekonać własne dziecko do jedzenia warzyw.
Jak przyrządzić cukinię? Dietetyczne dania z cukinii
Kiełki rzodkiewki – właściwości. Jak wyhodować kiełki rzodkiewki?
Kiełki fasoli mung – właściwości i przepisy
Warzywa na zaparcia
Warzywa posiadają dużą ilość błonnika, który usprawnia pracę jelit. Przy zaparciach właściwość ta jest niezwykle ważna. Warto wówczas jeść marchewki, kapustę kiszoną, pomidory i szpinak.
Sok z pietruszki – natki i korzenia. Właściwości soku z pietruszki
Karczochy – właściwości, przeciwwskazania. Jak przygotować karczochy?
Fasola adzuki – właściwości, gdzie kupić, przepisy
Warzywa a IG
Warzywa zawierają w większości węglowodany proste – glukozę, ale np. ziemniaki posiadają w swoim składzie skrobię zaliczaną do węglowodanów złożonych. Ich indeks glikemiczny zatem różni się w zależności od rodzaju. Przeczytaj artykuł o indeksie glikemicznym, alby dowiedzieć się więcej.