warzywa
Grzyby Maitake są od lat doceniane przede wszystkim ze względów…
Beta-karoten – działanie i efekty. Beta-karoten w tabletkach
Beta-karoten stanowi główny „spożywczy” prekursor witaminy A w organizmie. Jakie…
Jak przekonać dziecko do warzyw?
Tak, to w niektórych przypadkach może być nieco trudne. Jednak wystarczy zadbać o odpowiednie przygotowanie i podanie warzyw, a dziecko zje nawet brukselkę czy szpinak. Zastosuj cenne wskazówki i poznaj sekret jak przekonać własne dziecko do jedzenia warzyw.
Wyciąg z karczocha – właściwości. Wyciąg z karczocha na odchudzanie
Wyciąg z karczocha posiada wiele cennych właściwości dla zdrowia i…
Czy szpinak jest zdrowy? Czy można jeść szpinak na surowo?
Świeże liście szpinaku nie mają zbyt wiele wspólnego z zieloną…
Jak przyrządzić cukinię? Dietetyczne dania z cukinii
Cukinia jako popularny produkt na diecie redukcyjnej, przepisy fit na…
Warzywa na zaparcia
Warzywa posiadają dużą ilość błonnika, który usprawnia pracę jelit. Przy zaparciach właściwość ta jest niezwykle ważna. Warto wówczas jeść marchewki, kapustę kiszoną, pomidory i szpinak.
Kiełki rzodkiewki – właściwości. Jak wyhodować kiełki rzodkiewki?
Kiełki rzodkiewki są nie tylko wspaniałym dodatkiem do kanapki, ale…
Kiełki fasoli mung – właściwości i przepisy
Zdrowa dieta jest jednym z kluczowych elementów dobrego samopoczucia. Prawidłowo…
Czym są garbniki? Garbniki w kosmetyce
Garbniki są jednymi z wielu substancji aktywnych występujących w roślinach.…
Warzywa a IG
Warzywa zawierają w większości węglowodany proste – glukozę, ale np. ziemniaki posiadają w swoim składzie skrobię zaliczaną do węglowodanów złożonych. Ich indeks glikemiczny zatem różni się w zależności od rodzaju. Przeczytaj artykuł o indeksie glikemicznym, alby dowiedzieć się więcej.
Sok z selera – właściwości. Jak zrobić sok z selera?
Seler jest warzywem bardzo dobrze znanym w Polsce. Uznawany jest…
Sok z pietruszki – natki i korzenia. Właściwości soku z pietruszki
Jakie właściwości posiada sok z pietruszki? Jak go przyrządzić? Pietruszka…