warzywa
Świeże liście szpinaku nie mają zbyt wiele wspólnego z zieloną…
Jak przyrządzić cukinię? Dietetyczne dania z cukinii
Cukinia jako popularny produkt na diecie redukcyjnej, przepisy fit na…
Jak przekonać dziecko do warzyw?
Tak, to w niektórych przypadkach może być nieco trudne. Jednak wystarczy zadbać o odpowiednie przygotowanie i podanie warzyw, a dziecko zje nawet brukselkę czy szpinak. Zastosuj cenne wskazówki i poznaj sekret jak przekonać własne dziecko do jedzenia warzyw.
Kiełki rzodkiewki – właściwości. Jak wyhodować kiełki rzodkiewki?
Kiełki rzodkiewki są nie tylko wspaniałym dodatkiem do kanapki, ale…
Kiełki fasoli mung – właściwości i przepisy
Zdrowa dieta jest jednym z kluczowych elementów dobrego samopoczucia. Prawidłowo…
Sok z pietruszki – natki i korzenia. Właściwości soku z pietruszki
Jakie właściwości posiada sok z pietruszki? Jak go przyrządzić? Pietruszka…
Warzywa na zaparcia
Warzywa posiadają dużą ilość błonnika, który usprawnia pracę jelit. Przy zaparciach właściwość ta jest niezwykle ważna. Warto wówczas jeść marchewki, kapustę kiszoną, pomidory i szpinak.
Karczochy – właściwości, przeciwwskazania. Jak przygotować karczochy?
Wraz z przyjściem wiosny pojawiają się świeże i sezonowe warzywa.…
Fasola adzuki – właściwości, gdzie kupić, przepisy
Fasola adzuki – właściwości, gdzie ją kupić, przepisy z fasoli
Do czego użyć kolendry? Uprawa kolendry
Kolendra jest powszechnie stosowana w kuchniach na całym świecie pod…
Warzywa a IG
Warzywa zawierają w większości węglowodany proste – glukozę, ale np. ziemniaki posiadają w swoim składzie skrobię zaliczaną do węglowodanów złożonych. Ich indeks glikemiczny zatem różni się w zależności od rodzaju. Przeczytaj artykuł o indeksie glikemicznym, alby dowiedzieć się więcej.
Koper włoski – właściwości, cena, gdzie kupić, przepisy
Obecnie wiemy, że większość surowców roślinnych zaliczanych do przypraw zawiera…
Kurki grzyby – jak rozpoznać, oczyścić, przyrządzić? Dania z kurkami
Kurki należą do bardzo aromatycznych grzybów, są smaczne i chętnie…