Seler korzeniowy – właściwości, sok, przepisy. Liście selera
Aktualizacja: 8 kwietnia, 2024
Seler to jedno z najstarszych warzyw świata, obecnie uprawiany na całym świecie, wykorzystywany w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Doskonałe źródło witamin, związków fenolowych, olejków eterycznych i innych składników odżywczych, posiadający wiele właściwości leczniczych, m.in. obniżających poziom glukozy we krwi oraz poziomu lipidów w surowicy.
Seler korzeniowy
Seler korzeniowy jest spokrewnioną odmianą typowego selera liściowego. Uprawia się go ze względu na pyszny, gruboziarnisty korzeń podziemny. Jest popularnym warzywem w sezonie zimowym, używanym jako puree w potrawach, zupach i gulaszach, znany szczególnie w regionach Europy Wschodniej i Północnej. Wymaga pełnego słońca i wystarczającej wilgoci w glebie, aby rozkwitać. Rozwija się jako duża, kulista bulwa tuż pod powierzchnią ziemi o szorstkiej powierzchni zewnętrznej i białym, gładkim miąższu w środku.
Seler korzeniowy – właściwości
Korzeń jest doskonałym źródłem niektórych niezbędnych minerałów, takich jak fosfor, żelazo, wapń i miedź. Fosfor jest niezbędny do metabolizmu komórek, wapń utrzymuje zdrowe kości i zęby, miedź pomaga przywrócić odporność, a żelazo zapobiega anemii. Ponadto jest dobrym źródłem witaminy K, która poprawia mineralizację kości i spełnia określoną rolę u pacjentów z Alzheimerem poprzez ograniczenie uszkodzeń neuronów w mózgu. Seler zawiera również witaminy z grupy B oraz umiarkowaną ilość witaminy C (8mg/100g).
Podawany przez wieki jako lek na nadciśnienie, wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, pomaga zapobiec chorobom serca, obniżając poziom złego cholesterolu we krwi. Dostarczając błonnik pokarmowy, seler zwiększa również trawienie, a wysoki poziom wody w selerze może zapobiec odwodnieniu.
Wysoka zawartość przeciwutleniaczy pomaga zapobiegać utlenianiu komórek. W badaniach wykazano, iż seler posiada właściwości przeciwnowotworowe, ze względu na związki takie jak kwas kawowy, kwas p-kumarowy, kwas ferulowy, apigenina, luteolina, garbnik, saponina i kemferol [1].
Badania wykazują również pozytywny wpływ selera na płodność przez działanie ochronne przeciwko substancjom, takim jak walproinian sodu, glikol propylenowy i ftalan dietylu, które powodują uszkodzenia struktury jąder i spermatogenezę. Należy go jednak spożywać z umiarem, gdyż istnieją związki takie jak apigenina, która może indukować działanie hamujące na płodność w przypadku długotrwałego stosowania lub wysokiego stężenia [3].
Seler ma niską zawartość cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Poprzez włączenie selera do diety można zmniejszyć ryzyko chorób związanych z sercem, takich jak zawał serca i gromadzenie się cholesterolu w tętnicach.
Sok z selera
Aby seler zachował swoje wartości odżywcze, najlepiej spożywać go na surowo, bowiem jak większość warzyw, podczas obróbki termicznej traci wiele właściwości. Korzeń selera można traktować jako przekąskę, chrupiąc w wolnej chwili lub połączyć go z innymi warzywami czy owocami, tworząc pełen witamin sok. Sprawdza się z połączeniu z marchwią lub jabłkami. Sok z selera wspomaga naturalne mechanizmy obronne organizmu i zmniejsza stan zapalny. Może zapobiec wysokiemu ciśnieniu krwi, wysokiemu poziomu cholesterolu oraz zaburzeniom trawienia. Warto go pić przynajmniej kilka razy w tygodniu.
Składniki:
- pół selera
- 2 jabłka
- pół zielonego ogórka
- pół natki pietruszki
Wykonanie:
Przed wrzuceniem do sokowirówki należy pokroić seler na mniejsze kawałki, jabłka i ogórka nie obierać ze skórki.
Liście selera
Liście selera korzeniowego zawierają większą ilość składników mineralnych i witamin niż sam korzeń. Stanowią bogate źródło flawonoidów, antyoksydantów i fitosteroli. Coraz częściej traktowane są jako surowiec zielarski, ze względu na działanie przeciwzapalne w obrębie układu pokarmowego i ochronie naczyń krwionośnych. Składniki aktywne liści selera uszczelniają naczynia krwionośne, uelastyczniają je i zapobiegają stanom zapalnym. Mają również działanie moczopędne i redukują poziom złego cholesterolu – idealny surowiec leczniczy dla osób z nadciśnieniem. Zawierają olejki eteryczne, z D-limonenem na czele. Mogą stanowić doskonały dodatek do sałatek, frytek i zup. Liście można również ususzyć. Przydadzą się do sporządzania ziołowych naparów i jako dodatek do potraw.
Seler korzeniowy – przepisy
Seler nadaje delikatny smak potrawom, może być stosowany na surowo w sałatkach czy surówkach. Ugotowany i zblendowany tworzy pyszną mieszankę z puree ziemniaczanym. Można go podawać z rybami, mięsem i innymi warzywami korzeniowymi, takimi jak ziemniaki, buraki, kalarepa, rzepa lub marchew. Seler korzeniowy może być również stosowany w zupach, sosach, ciastach, zapiekankach.
Składniki:
- seler korzeniowy 1szt.
- ziemniaki 3 szt.
- cebula 1 szt
- bulion warzywny 1l
- jogurt naturalny 200g
- natka pietruszki 1szt.
- olej rzepakowy 30g
- przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy)
Wykonanie:
- Seler obrać, umyć i pokroić w kostkę.
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
- Cebule obrać, pokroić w kostkę.
- Przygotować bulion (z włoszczyzny, jak na zupę).
- W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać olej.
- Na rozgrzany olej wrzucić pokrojony seler i ziemniaki i podsmażyć na dużym ogniu przez około 3–5 minut, często mieszając. Następnie dodać pokrojoną cebulę, zmniejszyć ogień i podsmażać razem, często mieszając, aż cebula się zeszkli, a całość wydzieli piękny aromat.
- Następnie zalać bulionem, dodać liść laurowy i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
- Jogurt wlać do miseczki, dodać chochlę gorącej zupy i wymieszać. Dodać do garnka z ugotowaną zupą i wymieszać.
- Zupę zestawić z ognia i zblendować.
- Doprawić do smaku.
- Podawać posypaną drobno posiekaną natką pietruszki.
Składniki:
- seler korzeniowy 1 szt.
- olej rzepakowy 2 łyżki
- przyprawy według uznania (np. słodka papryka, pieprz, tymianek)
Wykonanie:
Seler pokroić w paski (mniej więcej jednakowej długości i szerokości, aby frytki upiekły się równomiernie). Wrzucić do miski, dodać przyprawy, wlać olej i dokładnie wymieszać, tak, by każda frytka była obtoczona w przyprawach. Całość odstawić na ok. 15–20 minut. Piec w blaszce obłożonej papierem do pieczenia, ok. 20 minut w 180 stopniach (do zrumienienia).
składniki:
- mały seler korzeniowy 1szt.
- ok. 30 g mąki
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- olej rzepakowy
- przyprawy (majeranek, sól, pieprz)
Sos pomidorowy:
- 400 ml przecieru pomidorowego (lub krojonych pomidorów z puszki),
- 1 ząbek czosnku,
- przyprawy (sól, pieprz)
- 70 g sera żółtego
- natka pietruszki
Wykonanie:
- Seler obrać i pokrój na plastry o szerokości ok. 1 cm.
- Przygotować dwie miseczki. Do pierwszej wsypać mąkę, do drugiej jajka z rozgniecionym czosnkiem.
- Na patelni rozgrzać olej. Plastry selera obtaczać w jajku i mące, a następnie podsmażyć na patelni.
- Przygotować sos pomidorowy mieszając w misce przecier pomidorowy z rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz pozostałymi składnikami.
- Piekarnik rozgrzać do 180′ C. Dno naczynia żaroodpornego posmarować sosem pomidorowym. Na nim ułożyć warstwę selera korzeniowego. Posmarować je po wierzchu sosem pomidorowym, a następnie posypać startym serem i tak do wyczerpania składników. Powinny powstać 2 warstwy.
- Wstawić naczynie do piekarnika i piec przez ok. 20 minut, aż ser na wierzchu zapiekanki roztopi się i przyrumieni.
- Podawać na ciepło z sałatką lub surówką.
Seler korzeniowy zawiera wiele substancji odżywczych, dlatego warto dodać go do codziennej diety. Korzystnie wpływa na stan zdrowia, jednak u osób przyjmujących leki moczopędne powinien być spożywany z umiarem.
Literatura:
- Kooti W, Daraei N. A Review of the Antioxidant Activity of Celery ( Apium graveolens L). J Evid Based Complementary Altern Med.2017
- Li MY, Hou XL, Wang F, Tan GF, Xu ZS, Xiong AS. Advances in the research of celery, an important Apiaceae vegetable crop. Crit Rev Biotechnol.2017
- Kooti W, Moradi M, Peyro K,Sharghi M,Alamiri F, Azami M, Firoozbakht M, Ghafourian M. The effect of celery (Apium graveolens L.) on fertility: A systematic review. J Complement Integr Med. 2017
- http://rozanski.li/1632/seler-apium-w-leczeniu-schorzen-ukladu-moczowego