bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Chrzan – korzeń, liście. Domowy przepis na chrzan

Chrzan – korzeń, liście. Domowy przepis na chrzan

chrzan liście chrzanu zastosowanie liści chrzanu
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 22 stycznia, 2025

Chrzan okazuje się być niezbędnym produktem w walce z przeziębieniem, posiada właściwości przeciwbakteryjne oraz antywirusowe. Dzięki olejkom eterycznym może przynosić ulgę w bólach głowy, natomiast zawarta w świeżym korzeniu witamina C wzmacnia odporność.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Korzeń chrzanu
  • Liście chrzanu
  • Zastosowanie liści chrzanu

Korzeń chrzanu

Korzyści zdrowotne, które są z nim związane przypisuje się głównie wysokiej zawartości składników odżywczych i mineralnych, w tym błonnika pokarmowego, witaminy C, kwasu foliowego, potasu, wapnia, magnezu i cynku.

  • Zwiększa odporność, działa przeciwnowotworowo

Przez zawartość sporej dawki witaminy C chrzan ma właściwości zwiększające odporność. Zawiera również synigryne, jest to rodzaj przeciwutleniacza, korzystnego w walce z chorobą nowotworową m.in. przez blokowanie czynników uszkadzających DNA oraz przywrócenie apoptozy (zaprogramowanej śmierci komórek rakowych). Należy jednak pamiętać, iż substancja ta może jedynie zapobiec kancerogenezie na wczesnych jej etapach.

  • Wspomaga trawienie, przyspiesza metabolizm 

Zawarta w chrzanie synigryna (glikozyd siarkowy nadający ostry smak) przyspiesza metabolizm, zwiększa wydzielanie soków trawiennych regulując proces trawienia. Jest bogaty w błonnik i białko, dlatego też może stymulować uczucie sytości, a ponadto w związku z niską zawartością kalorii jest polecany osobom stosującym diety redukcyjne.

  • Oczyszcza nos

Pod wpływem silnych olejków eterycznych produkowany jest płyn, który rozrzedza gęsty śluz, dzięki czemu chrzan pomaga się go pozbyć.

  • Obniża ciśnienie krwi

Zawiera potas, który może obniżać ciśnienie krwi i zapobiegać chorobom serca.

  • Działa jako środek antybakteryjny

Naturalne substancje zawarte w chrzanie mogą być świetną ochroną przed bakteriami i infekcjami bakteryjnymi, w tym Listeria, E.coli i Staphylococcus.

  • Działa przeciw drobnoustrojom

Korzeń chrzanu może być stosowany jako środek przeciwko drobnoustrojom jamy ustnej (m.in. Streptococcus mutans, Streptococcus sobrinus, Lactobacillus casei, Staphylococcus aureus). Odkaża jamę ustną i dziąsła. Stosowano go już przed wiekami jako środek przeciw bólom zębów. O jego działaniu można się przekonać, żując świeży lub suszony kawałek korzenia.

Liście chrzanu

Chrzan zdobył popularność głównie jako przyprawa, warto jednak wspomnieć o jego liściach, które tak samo jak korzeń zawierają sporą ilość witamin (A, B, E, C) i minerałów (wapń, magnez, potas). Zawarte w nich fitoncydy, czyli naturalne siarczki bakteriobójcze niszczą bakterie, wirusy, grzyby, tym samym zabezpieczając żywność przed zepsuciem. Okłady z liści stosuje się przy bólach reumatycznych, nerwobólach.

Zastosowanie liści chrzanu

Liści używa się do marynat i kiszonych ogórków, którym zapewniają aromat, jędrność i trwałość. Ponadto można ich użyć do świeżych sałatek, wykonać z nich pesto lub dodać  do zupy czy do warzywnego koktajlu. Mają gorzkawy  smak, z charakterystycznym chrzanowym posmakiem, jednak dużo słabszym niż smak korzenia.

Przepis na domowy chrzan

Składniki:

  • Korzeń chrzanu 1 szt.
  • Woda 2 łyżki
  • Ocet 1 łyżka
  • Sól (szczypta)

Wykonanie:

Dokładnie umyć korzeń i pokroić go na kawałki. Dodać resztę składników i zblendować. Przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce.

rozwiń

Chrzan jest produktem o wielu właściwościach. Jednak przez jego ostry smak, a tym samym drażniące działanie nie jest wskazany dla osób z zaleceniami stosowania diety łatwostrawnej, osobom z nadmiernym wydzielaniem kwasu żołądkowego i kobietom w ciąży. Jego spożywanie w nadmiernych ilościach może mieć efekt toksyczny i drażniący.

Literatura:

[1] Park HW, Choi KD, Shin IS. Antimicrobial activity of isothiocyanates (ITCs) extracted from horseradish (Armoracia rusticana) root against oral microorganisms, [dostęp on-line] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24077540

[2]LenkaNedorostova, PavelKloucek, LadislavKokoska, MiluseStolcova, JosefPulkrabek, Antimicrobial properties of selected essential oils in vapour phase against foodborne bacteria, [dostęp on-line] http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713508000960?via%3Dihub

[3] J. Krajewska. Antybakteryjne działanie wyciągów z ziela nasturcji i korzenia chrzanu. Farmakoterapia, 2014

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Katarzyna Urbańska
Katarzyna Urbańska , Dyplomowany dietetyk kliniczny. Uwielbia gotować, udowadniając, że zdrowe jedzenie może być pyszne!
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
chrzan właściwości przepis na domowy chrzan
warzywa

Chrzan – właściwości lecznicze, na…

Chrzan kiedyś i dziś wykorzystywany jest głównie jako przyprawa. Korzenie chrzanu po oczyszczeniu i umyciu dodawane są m.in. do kiszonych ogórków, ćwikły lub przygotowania chrzanowego sosu do mięsa. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    przygotowywanie żywności warzywa
    Czajnik elektryczny na kuchennym blacie.

    Czy czajniki elektryczne szklane sprawdzą się w kuchni? Sprawdź ranking modeli!

    Miski z soczewicą na różowym tle.
    11
    rośliny strączkowe

    Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
    nabiał

    Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

    Nawyki żywieniowe

    Gotowanie dla siebie – sposoby na wygodne przygotowywanie posiłków w domu

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.