Jak przyrządzić cukinię? Dietetyczne dania z cukinii
Aktualizacja: 6 maja, 2024
Cukinia to ulubiony produkt osób na redukcji, gdyż należy ona do warzyw dyniowatych i ze względu na wysoką zawartość wody jest niskokaloryczna. Posiada za to wiele składników odżywczych, m.in. takich jak potas, mangan i przeciwutleniacze. Ze względu na niski indeks glikemiczny polecana jest diabetykom. Można ją spożywać na wiele sposobów, zarówno jako surową przekąskę, jak i po uprzedniej obróbce termicznej.
Jak przyrządzić cukinię?
Większość ludzi używa cukinii jak innych warzyw, dodając ją do wytrawnych potraw. Mało kto wie, że można z niej przygotować również desery. Aby przyrządzić cukinię w sposób lekkostrawny, warto jest ją dusić lub piec. Można ją dodać do zup i dań typu leczo, a także do zapiekanki czy placków. Smaczna jest również cukinia faszerowana mięsem mielonym lub po prostu spożyta na surowo.
Dietetyczne dania z cukinii
Składniki:
- cukinia – 2 szt.,
- jajko – 2 szt.,
- mąka pełnoziarnista – 80 g,
- masło – 100 g,
- kakao – 40 g,
- banan – 1 szt.,
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka,
- ksylitol – ½ szkl.,
- gorzka czekolada (minimum 70% kakao) – 3 paski.
Sposób przygotowania: piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Cukinię obrać i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Odcisnąć, usuwając nadmiar wody. Dodać roztopione masło, jaja, banana, ksylitol i dokładnie wymieszać. Następnie dodać resztę składników: mąkę, proszek, kakao i pokruszoną czekoladę. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylać masę i piec około 30 minut.
Składniki:
- cukinia – 3 szt.,
- cebula czerwona – 2 szt.,
- natka pietruszki,
- koperek,
- mąka pełnoziarnista – 100 g,
- olej rzepakowy – 15 g,
- sól, pieprz.
Sos:
- jogurt grecki naturalny – 200 ml,
- czosnek – 4 ząbki,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania: cukinię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć nadmiar wody. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pietruszkę i koper posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z mąką i doprawić do smaku. Pozostawić do spęcznienia na około 10 minut i uformować małe placuszki. Rozgrzać olej na patelni i smażyć je z każdej strony, aż się zarumienią. Podawać z sosem.
Sos
Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do jogurtu naturalnego, przyprawić do smaku.
Składniki:
- okrągłe cukinie – 10 szt.,
- mięso mielone z indyka – 300 g,
- jajo – 1 szt.,
- papryka – 50 g,
- suszone pomidory – 50 g,
- ser żółty – 40 g,
- sól, pieprz, tymianek,
- olej rzepakowy – 10 g.
Sposób przygotowania: piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Cukinie umyć i w całości włożyć do wrzącej, osolonej wody. Gotować pod przykryciem przez około 10 minut. Mięso mielone podsmażyć, dodać paprykę. Gdy papryka zmięknie, dodać resztę składników: pomidory, starty ser i jajo.
Cukinie wyciągnąć z wody, odciąć ich górne części, usunąć wnętrze, do środka włożyć wcześniej przygotowany farsz. Włożyć do naczynia żaroodpornego, piec około 20 minut.
Cukinia jest dobrze tolerowana przez większość ludzi i nie powoduje problemów trawiennych ani reakcji alergicznych. Jest odpowiednia nawet dla niemowląt i małych dzieci. Ze względu na zawartość szczawianów powinna być spożywana z umiarem m.in. przez osoby, u których występują problemy z nerkami lub woreczkiem żółciowym.
Literatura:
- González-Verdejo C.I., Obrero Á.,Román B., Gómez P., Expression Profile of Carotenoid Cleavage Dioxygenase Genes in Summer Squash (Cucurbita pepo L.). Plant Foods Hum Nutr. 2015 Jun;70(2):200-6,
- Nkosi C.Z., Opoku A.R., Terblanche S.E., Antioxidative effects of pumpkin seed (Cucurbita pepo) protein isolate in CCl4-induced liver injury in low-protein fed rats. Phytother Res. 2006 Nov;20(11):935-40,
- Brouns F., Theuwissen E., Adam A., Bell M., Berger A., Mensink R.P., Cholesterol-lowering properties of different pectin types in mildly hyper-cholesterolemic men and women. Eur J Clin Nutr. 2012 May;66(5):591-9.
Akurat mam w domu taką ogromną cukinię i nie wiedziałam co z nią zrobic 😀 Teraz już wiem.