Do czego użyć kolendry? Uprawa kolendry

Kolendra (Coriandrum stativum) jest jedną z najpopularniejszych przypraw na świecie, stosowana była już starożytności i kojarzona była z działaniem prozdrowotnym, a nawet leczniczym. Na podstawie dokładnie poznanego składu chemicznego kolendry obecnie mówi się o jej działaniu antyoksydacyjnym, przeciwnowotworowym, neuroprotekcyjnym, przeciwlękowym, przeciwbólowym, hipolipemicznym, hipoglikemicznym, hipotensyjnym oraz przeciwzapalnym.
Kolendra
Kolendra doceniana jest ze względu nie tylko na właściwości smakowe i prozdrowotne, ale również na działanie zabezpieczające produkty spożywcze przed zepsuciem mikrobiologicznym. Głównym związkiem chemicznym kolendry wykazującym wpływ na stan zdrowia i leczenie chorób jest linalol – związek z grupy terpenów, z kolei olej z nasion kolendry jest drugim na świecie najczęściej stosowanym olejkiem eterycznym wykazującym działanie przeciwdrobnoustrojowe przeciwko bakteriom Gram-dodatnim i Gram-ujemnym, niektórym drożdżom, dermatofitom i grzybom nitkowatym [1, 2].
Kolendra – uprawa
Kolendra jest rośliną zielarską jednoroczną pochodzącą z Włoch, obecnie uprawiana jest w Europie Środkowej i Wschodniej, na terenach śródziemnomorskich (Maroko, Malta, Egipt) oraz w Azji (Chiny, Pakistan, Indie i Bangladesz). Roślina ta najlepiej rośnie na glebach lekkich, bez zastosowania irygacji lub z jej minimalnym udziałem, między październikiem a lutym. We wczesnych etapach wzrostu kolendra wymaga chłodnego klimatu, natomiast po osiągnięciu dojrzałości lepiej służy jej ciepła pogoda. Komercyjna kolendra jest produkowana również przez Polskę, Rumunię, Czechy, Gwatemalę, Meksyk i Argentynę. Roślina ta ma wysoką wartość ekonomiczną głównie ze względu na niezwykle szerokie zastosowanie [3].
Kolendra w ciąży
Kolendra wykorzystywana jest od wieków, a raporty dotyczące bezpieczeństwa spożywania jej i jej przetworów wskazują na raczej niskie ryzyko wystąpienia działań niepożądanych. Aktualne dane naukowe nie zwracają większej uwagi na spożycie kolendry przez kobiety w ciąży, jednak warto wspomnieć, że czasami nadmierna konsumpcja może prowadzić do uczulenia [4].
Do czego użyć kolendry?
Kolendra w praktykach kulinarnych stosowana jest jako przyprawa – zarówno jej kuliste nasiona o średnicy 3–5 mm, jak i liście. Obie postacie kolendry dostępne są w postaci świeżej i suszonej, w całości i w postaci zmielonej. Nasiona używane mogą być jako przyprawa do bulionów i wszelkiego rodzaju dań gotowanych, a także do tłoczenia olejków eterycznych. Liście natomiast stosowane mogą być jako przyprawa do niemal każdego dania, a także do dodatków, takich jak sosy i marynaty. Obie postacie wykorzystywane są również do przygotowywania różnych mieszanek przypraw.
Szerokie zastosowanie, bezpieczeństwo spożycia oraz właściwości prozdrowotne wskazują na to, że kolendra jest obiecującym produktem funkcjonalnym. Z pewnością warto włączyć ją do swej diety, obojętne w jakiej postaci.
Literatura:
[1] Prachayasittikul V., Prachayasittikul S. i in., Coriander (Coriandrum sativum): A promising functional food toward the well-being, Food Res Int. 2018 Mar;105:305–323,
[2] Silva F., Domingues F.C., Antimicrobial activity of coriander oil and its effectiveness as food preservative. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Jan 2;57(1):35–47,
[3] Sahib N.G., Anwar F. i in., Coriander (Coriandrum sativum L.): a potential source of high-value components for functional foods and nutraceuticals–a review. Phytother Res. 2013 Oct;27(10):1439–56,
[4] Laribi B., Kouki K. i in., Coriander (Coriandrum sativum L.) and its bioactive constituents. Fitoterapia. 2015 Jun;103:9–26.
Kolendra jest rośliną o niezwykle charakterystycznym smaku i aromacie, dzięki czemu zyskuje rzeszę zwolenników, jak i przeciwników. Stanowi dodatek do dań kuchni azjatyckiej, tajskiej, arabskiej oraz indyjskiej, którym dodaje świeżości oraz wzbogaca bukiet smakowy. czytaj więcej
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że oprócz zastosowań kulinarnych kolendra posiada również prozdrowotne właściwości, które znajdują swoje wykorzystanie w medycynie naturalnej. czytaj więcej
Opinie
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !