bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Do czego użyć kolendry? Uprawa kolendry

Do czego użyć kolendry? Uprawa kolendry

kolendra zastosowanie kolendra w ciąży
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

Kolendra (Coriandrum stativum) jest jedną z najpopularniejszych przypraw na świecie, stosowana była już starożytności i kojarzona była z działaniem prozdrowotnym, a nawet leczniczym. Na podstawie dokładnie poznanego składu chemicznego kolendry obecnie mówi się o jej działaniu antyoksydacyjnym, przeciwnowotworowym, neuroprotekcyjnym, przeciwlękowym, przeciwbólowym, hipolipemicznym, hipoglikemicznym, hipotensyjnym oraz przeciwzapalnym.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Kolendra
  • Kolendra – uprawa
  • Kolendra w ciąży
  • Do czego użyć kolendry?

Kolendra

Kolendra doceniana jest ze względu nie tylko na właściwości smakowe i prozdrowotne, ale również na działanie zabezpieczające produkty spożywcze przed zepsuciem mikrobiologicznym. Głównym związkiem chemicznym kolendry wykazującym wpływ na stan zdrowia i leczenie chorób jest linalol – związek z grupy terpenów, z kolei olej z nasion kolendry jest drugim na świecie najczęściej stosowanym olejkiem eterycznym wykazującym działanie przeciwdrobnoustrojowe przeciwko bakteriom Gram-dodatnim i Gram-ujemnym, niektórym drożdżom, dermatofitom i grzybom nitkowatym [1, 2].

Kolendra – uprawa

Kolendra jest rośliną zielarską jednoroczną pochodzącą z Włoch, obecnie uprawiana jest w Europie Środkowej i Wschodniej, na terenach śródziemnomorskich (Maroko, Malta, Egipt) oraz w Azji (Chiny, Pakistan, Indie i Bangladesz). Roślina ta najlepiej rośnie na glebach lekkich, bez zastosowania irygacji lub z jej minimalnym udziałem, między październikiem a lutym. We wczesnych etapach wzrostu kolendra wymaga chłodnego klimatu, natomiast po osiągnięciu dojrzałości lepiej służy jej ciepła pogoda. Komercyjna kolendra jest produkowana również przez Polskę, Rumunię, Czechy, Gwatemalę, Meksyk i Argentynę. Roślina ta ma wysoką wartość ekonomiczną głównie ze względu na niezwykle szerokie zastosowanie [3].

Kolendra w ciąży

Kolendra wykorzystywana jest od wieków, a raporty dotyczące bezpieczeństwa spożywania jej i jej przetworów wskazują na raczej niskie ryzyko wystąpienia działań niepożądanych. Aktualne dane naukowe nie zwracają większej uwagi na spożycie kolendry przez kobiety w ciąży, jednak warto wspomnieć, że czasami nadmierna konsumpcja może prowadzić do uczulenia [4].

Do czego użyć kolendry?

Kolendra w praktykach kulinarnych stosowana jest jako przyprawa – zarówno jej kuliste nasiona o średnicy 3–5 mm, jak i liście. Obie postacie kolendry dostępne są w postaci świeżej i suszonej, w całości i w postaci zmielonej. Nasiona używane mogą być jako przyprawa do bulionów i wszelkiego rodzaju dań gotowanych, a także do tłoczenia olejków eterycznych. Liście natomiast stosowane mogą być jako przyprawa do niemal każdego dania, a także do dodatków, takich jak sosy i marynaty. Obie postacie wykorzystywane są również do przygotowywania różnych mieszanek przypraw.

Szerokie zastosowanie, bezpieczeństwo spożycia oraz właściwości prozdrowotne wskazują na to, że kolendra jest obiecującym produktem funkcjonalnym. Z pewnością warto włączyć ją do swej diety, obojętne w jakiej postaci.

Literatura:

[1] Prachayasittikul V., Prachayasittikul S. i in., Coriander (Coriandrum sativum): A promising functional food toward the well-being, Food Res Int. 2018 Mar;105:305–323,

[2] Silva F., Domingues F.C., Antimicrobial activity of coriander oil and its effectiveness as food preservative. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Jan 2;57(1):35–47,

[3] Sahib N.G., Anwar F. i in., Coriander (Coriandrum sativum L.): a potential source of high-value components for functional foods and nutraceuticals–a review. Phytother Res. 2013 Oct;27(10):1439–56,

[4] Laribi B., Kouki K. i in., Coriander (Coriandrum sativum L.) and its bioactive constituents. Fitoterapia. 2015 Jun;103:9–26.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Jakub Wiącek , Dyplomowany dietetyk, neurobiolog i trener personalny.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
kolendra właściwości w ciąży

Kolendra właściwości lecznicze, olej z…

Kolendra jest rośliną o niezwykle charakterystycznym smaku i aromacie, dzięki czemu zyskuje rzeszę zwolenników, jak i przeciwników. Stanowi dodatek do dań kuchni azjatyckiej, tajskiej, arabskiej oraz indyjskiej, którym dodaje świeżości… Czytaj dalej...

Kolendra – właściwości, przechowywanie i…

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że oprócz zastosowań kulinarnych kolendra posiada również prozdrowotne właściwości, które znajdują swoje wykorzystanie w medycynie naturalnej. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > przyprawy

    przyprawy warzywa
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    6
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    przyprawy

    Goździki – właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni

    przyprawy

    Czy substytuty soli są zdrowym sposobem na obniżenie jej spożycia?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    przyprawy

    Pieprz czarny. Właściwości pieprzu czarnego

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.