logo_bonavita_pl
Menu Close
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
Facebook
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
logo_bonavita_pl
Facebook
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Kiełki fasoli mung – właściwości i przepisy

Kiełki fasoli mung – właściwości i przepisy

kiełki fasoli mung właściwości zastosowanie przepisy
🕣 6 min czytania

Aktualizacja: 6 maja, 2024

Zdrowa dieta jest jednym z kluczowych elementów dobrego samopoczucia. Prawidłowo zbilansowany jadłospis dostarcza naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych makro- oraz mikroskładników, a także energii potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania przez cały dzień.

Koncepcja zdrowej diety zmieniała się na przestrzeni lat i wciąż jest przedmiotem dyskusji. Obecny pogląd mówi, że najlepszy jest zróżnicowany jadłospis, a bazę powinny stanowić warzywa i owoce, które są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, a jednocześnie dostarczają niewielu kalorii.

W dobie globalizacji nie musimy opierać swojego menu wyłącznie na rodzimych składnikach. Na sklepowych półkach dostępny jest asortyment, który jeszcze jakiś czas temu były orientalnym rarytasem, a dziś stanowi ciekawy dodatek do polskich dań. Do takich produktów zaliczamy kiełki fasoli mung. Mają one na tyle korzystny wpływ na zdrowie człowieka, że można zaliczyć je do żywności funkcjonalnej.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Jak smakują kiełki fasoli mung?
  • Czy kiełki fasoli mung są zdrowe?
  • Kiełki fasoli mung – właściwości i wartości odżywcze
  • Do czego użyć kiełki fasoli mung?
  • Z czym jeść kiełki fasoli na patelnię?
  • Co można zrobić z fasoli mung?
  • Kiełki fasoli mung – przepisy
  • Kiełki fasoli mung – jak wyhodować w warunkach domowych
  • Czy kiełki fasoli mung można jeść na surowo?
  • Gdzie kupić kiełki fasoli mung?
  • Jakie są najzdrowsze kiełki?
  • Czy kiełki fasoli mung można smażyć?

Jak smakują kiełki fasoli mung?

Kiełki fasoli mung przybyły do nas za pośrednictwem kuchni chińskiej, chociaż ich ojczyzną są Indie. Obok kiełków soi, rzodkiewki i rzeżuchy fasola mung jest jednym z bardziej popularnych produktów tego typu.

Chrupiące i delikatne kiełki o mleczno-żółtawej barwie doskonale komponują się z letnimi sałatkami. Mają smak łuskanego groszka. Mają intensywny, lekko słodkawy smak z wyczuwalną nutą goryczy. I chociaż ich smak nie wszystkim przypada do gustu, to kiełki fasoli mung mają wiele właściwości, które stanowią duży atut w walce chociażby ze zbędnymi kilogramami.

Czy kiełki fasoli mung są zdrowe?

Kiełki fasoli mung to prawdziwa bomba odżywcza, która ma prozdrowotne właściwości. 100 g kiełków fasoli mung ma zaledwie 18 kcal. Dania, w których znajdują się dobroczynne kiełki, mają właściwości antyoksydacyjne. Udowodniono, że zwalczają także wolne rodniki. Regularne spożywanie tego produktu opóźnia proces starzenia i wspiera walkę ze stanami zapalnymi. Regularne spożywanie kiełków fasoli mung obniżają poziom cholesterolu we krwi. Są cennym źródłem dobrze przyswajalnej witaminy B i C. Mają zbawienny wpływ na odporność organizmu.

Kiełki fasoli mung – właściwości i wartości odżywcze

Główną zaletą kiełków fasoli mung jest ich niska kaloryczność. Szacuje się, że 100 g produktu dostarcza naszemu organizmowi zaledwie 25–30 kcal. Jest to niewielka ilość. Dla porównania 100 g orzechów to przeszło 600 kcal. Z powodzeniem i bez obaw możemy więc korzystać z kiełków komponując codzienne posiłki.

Co więcej, fasola mung jest źródłem dobrze przyswajalnego białka. W przeciwieństwie do roślin strączkowych jest lekkostrawna – nie powoduje zatem nieprzyjemnych wzdęć czy odbijania, gdy spożywamy ją w większych ilościach. Dzięki temu stanowi doskonałe uzupełnienie diety wegetariańskiej oraz dobre rozwiązanie dla osób z problemami gastrycznymi.

W skład tego azjatyckiego przysmaku wchodzą liczne składniki mineralne:

  • potas – składnik soków trawiennych, regulujący gospodarkę wodną organizmu;
  • magnez – składnik kości i zębów, odpowiadający za kurczliwość mięśni;
  • wapń – niezbędny w procesie mineralizacji kości;
  • fosfor – składnik tkanki mózgowej, błon komórkowych, koenzymów;
  • żelazo – zapobiegający niedokrwistości mikrocytarnej;
  • cynk – odpowiadający za kondycję skóry, włosów i paznokci;
  • jod – potrzebny do produkcji hormonów tarczycy;
  • mangan – biorący udział w usuwaniu wolnych rodników.

Ponadto kiełki fasoli zawierają witaminy A, C, E i K, które są silnymi przeciwutleniaczami, wykazują działanie protekcyjne w stosunku do chorób autoimmunologicznych, wzmacniają odporność oraz przeciwdziałają chorobom cywilizacyjnym takim jak: miażdżyca, cukrzyca, nadciśnienie czy choroby układu krążenia. Są też dobrym źródłem witamin z grupy B, które kontrolują procesy bioenergetyczne, współuczestniczą w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego.

Kolejnym istotnym składnikiem z punkty widzenia zdrowia naszego organizmu jest zawarty w kiełkach błonnik. Reguluje on perystaltykę jelit, chroniąc je przed zmianami nowotworowymi czy zaleganiem mas kałowych. Fasola mung ma niewielką ilość tłuszczu i nie zawiera cholesterolu. Jest to zatem produkt zdrowy i niezwykle odżywczy, który bez obaw może być wykorzystywany w kuchni nawet w większej ilości.

Do czego użyć kiełki fasoli mung?

Kiełki są doskonałym uzupełnieniem popularnych potraw kuchni chińskiej. Smakiem są zbliżone do łuskanego grochu, dlatego współgrają także z tradycyjnymi daniami kuchni polskiej. Można zjadać je na surowo z kanapkami albo dodawać do sałatek. Kiełki fasoli są także odpowiednim towarzyszem dań mięsnych.

Z czym jeść kiełki fasoli na patelnię?

Kiełki na patelnię smakują doskonale w towarzystwie jajecznicy, mięs, kasz, makaronów, ryżu, a nawet frytek. Ich słodki, wyrazisty smak połączony z przyjemną chrupkości podbije smak wielu potraw z różnych kuchni świata.

Co można zrobić z fasoli mung?

Fasola mung to doskonała baza do stworzenia wielu wegetariańskich potraw. Fasola wspaniale sprawdzi się jako składnik warzywnego pasztetu, czy kotletów. Z fasoli mung z łatwością przygotujemy pyszną pastę na kanapki, czy soczyste pulpety.

Kiełki fasoli mung – przepisy

Wykorzystywano kiełki fasoli w wielu potrawach kuchni azjatyckiej – np. sajgonek czy różnego rodzaju zup, ale z powodzeniem można dodawać ją również do europejskich dań. Bardzo dobrze komponuje się z potrawami na bazie makaronu – włoską lasagne, spaghetti, makaronem z pesto lub warzywami. Równie intrygującą mieszankę smaków uzyskamy z połączenia fasoli mung z daniami na bazie ryżu i wszelkiego rodzaju warzyw. Co ciekawe, kiełki fasoli mung dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Drugim pomysłem na zastosowanie kiełków mung są sałatki. Doskonale sprawdzą się letnie, wiosenne propozycje na bazie różnego rodzaju sałat połączonych z pomidorami lub ogórkiem, rukolą, pestkami nasion bądź ziarnami sezamu, kukurydzą czy groszkiem. Dla koneserów smaku proponujemy zastosowanie kiełków jako dodatku do kurczaka lub ryby. W obu przypadkach fasola mung z powodzeniem zastąpi sałatkę.

Przepis na sałatkę z tuńczyka z kiełkami fasoli mung

Składniki:

  • tuńczyk w sosie własnym – 1 puszka
  • kiełki fasoli mung – 1 puszka
  • kukurydza konserwowa – 1 puszka
  • czerwona fasola – 1 puszka
  • Kiszony ogórek – 5 szt.
  • pieprz, sól
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • natka pietruszki

Przygotowanie: do tuńczyka w sosie własnym dodajemy kiełki mung, kukurydzę konserwową, czerwoną fasolę, kiszonego ogórka. Wszystko mieszamy, dodajemy przyprawy (pieprz, sól) do smaku, posiekaną natkę pietruszki oraz trochę majonezu wymieszanego z jogurtem naturalny w proporcji 1:1. Jeszcze raz starannie mieszamy i podajemy na stół.

rozwiń
Przepis na sałatkę z kiełkami, pomidorami koktajlowymi i parmezanem

Składniki:

  • kapusta pekińska
  • kiełki fasoli mung – 1 puszka
  • pomidorki koktajlowe – 400 g
  • kukurydza konserwowa – 1 puszka
  • groszek konserwowy – 1 puszka
  • oliwki – 1 słoiczek
  • oliwa z oliwek
  • ziarna sezamu
  • parmezan

Przygotowanie: do drobno pokrojonej kapusty pekińskiej dodajemy kiełki fasoli mung, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, kukurydzę, groszek, oliwki oraz 2–3 łyżki oliwy z oliwek i ziarna sezamu do smaku. Całość mieszamy i układamy do salaterek. Na wierzchu posypujemy startym parmezanem.

rozwiń

Przeczytaj również: Fasola mung – właściwości, gotowanie, przepisy. Kiełki fasoli mung

Kiełki fasoli mung – jak wyhodować w warunkach domowych

Możemy je kupić w wielu sklepach spożywczych. Mogą być to produkty przetworzone w puszkach lub słoiczkach, bądź też świeże – zapakowane w folię. Ceny wahają się od ok. 3 do 7 złotych za 150 g produktu. Możemy także przyrządzić kiełki samemu.

Nasiona fasoli mung umieszczamy w kiełkownicy lub szklanym naczyniu i zalewamy wodą. Dodajemy systematycznie wody, jak tylko zmniejszy się jej ilość w naczyniu. Kiełki powinny być gotowe do spożycia po 3–4 dniach. Jeśli kiełki zachodzą pleśnią, należy codziennie wymieniać wodę na świeżą. Dla większego bezpieczeństwa można tuż przed spożyciem zanurzyć kiełki w wodzie o temperaturze 70–100˚C na około 20 sekund. Spowoduje to usunięcie bakterii z powierzchni produktu.

Dużym atutem takiej hodowli jest jej niewielki koszt oraz łatwość przygotowania. Hodując kiełki w warunkach domowych, zawsze mamy dostęp do świeżego produktu w ilościach, jakie są nam potrzebne.

FAQ

Czy kiełki fasoli mung można jeść na surowo?

Tak, można je spożywać na surowo jako dodatek do kanapek i sałatek. Doskonale smakują także po ugotowaniu. Popularną praktyką jest ich blanszowanie.

Gdzie kupić kiełki fasoli mung?

Można je kupić w wielu popularnych sklepach na dziale ze zdrową żywnością. Z łatwością można je wyhodować także w domu. Ziarna fasoli należy moczyć w wodzie przez całą noc, a następnie przełożyć do lnianego woreczka. Już po 3-4 dniach powinny pojawić się kiełki gotowe do spożycia. Warto pamiętać, że one nie nadają się do mrożenia. Proces ten odbiera im chrupkość.

Jakie są najzdrowsze kiełki?

To zależy od tego, jakich witamin i minerałów potrzebuje nasz organizm. Wśród najzdrowszych kiełków znajdziemy właśnie kiełki fasoli mung, kiełki słonecznika, soi, brokuła i rzeżuchy.

Czy kiełki fasoli mung można smażyć?

Tak, kiełki fasoli mung można smażyć. W takiej postaci doskonale smakują w towarzystwie wołowiny i sosu sojowego.

 

Literatura:

  1. Peckenpaugh N. Podstawy żywienia i dietoterapia. Urban & Partner, Wrocław 2011:87-108.
  2. Kiełki fasoli mung – azjatycki przysmak. http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/7,101460,19737668,kielki-fasoli-mung-azjatycki-przysmak.html dostęp: 10.06.2018
  3. Samotyja U. i wsp. Przeciwutleniające właściwości ekstraktów z kiełków roślin. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość. 2007: 5 (54), 122-128.
  4. Lewicki P. Kiełki nasion jako źródło cennych składników odżywczych. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość. 2010: 6 (73), 18-33.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Karolina Ruszkiewicz
Karolina Ruszkiewicz , Blogerka, pasjonatka zdrowego stylu życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
fasola mung właściwości kiełki fasoli mung
rośliny strączkowe

Fasola mung – właściwości, gotowanie,…

Mimo że w naszym klimacie uprawianych jest wiele rodzajów fasol, to niestety niektóre należy importować z innych regionów świata. Jakie właściwości ma azjatycka fasola mung? Czytaj dalej...
kiełki dlaczego warto jej jeść

Kiełki – jak i po…

Kiełkowanie nasion to bardzo intensywny proces, w którym ogromną aktywnością wykazują się różnego rodzaju enzymy. Złożone związki, np. węglowodany czy białko, są rozkładane i wykorzystywane m.in. do wytwarzania energii czy… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

kawa rzemieślnicza
Palarnia kawy rzemieślniczej – klucz do idealnej filiżanki
Jak zrobić domową pizzę jak z włoskiej restauracji?
Dieta Low FODMAP IBS i SIBO
Dieta Low FODMAP pod lupą. Co trzeba o niej wiedzieć?
Dieta niemowlaka – co warto dodać, by wspierać jego rozwój i odporność?
Zrównoważone odżywianie w praktyce – co powinno znaleźć się na talerzu? (Artykuł sponsorowany)
Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    warzywa
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    6
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    przygotowywanie żywności

    Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

    warzywa

    Skorzonera – jak jeść? Przepisy