Fasola adzuki – właściwości, gdzie kupić, przepisy
Aktualizacja: 10 kwietnia, 2024
Fasola adzuki to niesamowite źródło niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów. Badania wiążą jej spożycie m.in. z wolniejszym starzeniem się, poprawą zdrowia serca i obniżeniem poziomu cholesterolu.
Fasola adzuki
Fasola adzuki to roślina strączkowa, zazwyczaj koloru czerwonego, mało znana w Polsce. Stanowi podstawowy składnik kuchni azjatyckiej oraz diety wegetariańskiej. Jest bogactwem składników odżywczych i jedną z najbardziej strawnych roślin strączkowych. Rzadko wywołuje wzdęcia, jednak polecane jest jej namoczenie (minimum 12 godzin przed gotowaniem), które sprzyja przyswajalności składników odżywczych.
Fasola adzuki – właściwości
Dzięki wysokiej zawartości białka i błonnika fasola adzuki doskonale nadaje się do kontrolowania prawidłowego poziomu cukru we krwi. Badania na zwierzętach wykazały nawet, że białko występujące w ziarnach adzuki może hamować α-glukozydazy jelitowe, które są enzymami biorącymi udział w rozkładaniu złożonych węglowodanów, takich jak skrobia i glikogen. Innymi słowy, ziarna adzuki działają jak inhibitory α-glukozydazy, co świadczy o tym, iż fasola ta jest doskonałym dodatkiem do każdego planu diety, gdyż zmniejsza ryzyko powstania cukrzycy.
Fasola adzuki jest również bogata w przeciwutleniacze, które zapobiegają tworzeniu się stanów zapalnych, a tym samym różnego rodzaju chorób. Naukowcy zidentyfikowali co najmniej 29 różnych związków występujących w ziarnie adzuki, co oznacza, że ten rodzaj fasoli jest jednym z najbardziej wysokotoksycydowych pokarmów.
Dzięki wysokiej zawartości białka fasola może pomóc w budowaniu masy mięśniowej, a przez wysoką zawartość błonnika, kwasu foliowego, potasu, magnezu i witamin z grupy B poprawia kondycję serca, zmniejszając ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca. Błonnik pomaga również w regulacji poziomu cholesterolu i zwiększa uczucie sytości, co jest korzystne przy diecie redukcyjnej.
Fasola adzuki – gdzie kupić?
Można ją kupić w sklepach internetowych, sklepach z żywnością ekologiczną oraz w supermarketach na półkach ze zdrową żywnością. Jej koszt to około 12 zł/kg.
Fasola adzuki – przepisy
Składniki:
- fasola adzuki – 200 g,
- marchew – 1 szt.,
- pomidor – 4 szt. (lub krojone z puszki),
- cebula – 1 szt.,
- filet z kurczaka – 150 g,
- jogurt grecki – 2 łyżki (wg uznania),
- olej roślinny – 15 g,
- sól, pieprz, czosnek.
Wykonanie:
- Fasolę przed gotowaniem należy namoczyć w wodzie na minimum 12 godzin (najlepiej na noc).
- Fileta z kurczaka przyprawić i podsmażyć.
- Wylać wodę z moczenia, opłukać nasiona i gotować w świeżej wodzie ok. 45 minut pod przykryciem, aż nasiona staną się miękkie.
- Fasolę posolić dopiero pod koniec gotowania.
- W tym czasie cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć lekko na dużej patelni.
- Marchewkę ugotować na parze, po czym pokroić w kostkę.
- Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię.
- Dusić pod przykryciem kilka minut, po czym dodać fasolę, marchew i kurczaka oraz przyprawić do smaku.
- Dusić jeszcze kilka minut, po czym można dodać jogurt naturalny (nie trzeba).
Składniki:
- kasza kuskus – pół woreczka,
- fasola adzuki – 100 g,
- pieczarki – 50 g,
- mrożone warzywa – 100 g,
- por – 50 g,
- przyprawy (sól, pieprz, papryka czerwona).
Wykonanie:
- Fasolę namoczyć 12 godzin przed gotowaniem, kaszę kuskus i fasolę przygotować wg przepisu na opakowaniu.
- Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plasterki, przełożyć na dużą patelnię, podlać wodą. Dodać przyprawy, posiekaną, zieloną część pora i dusić na wolnym ogniu ok. 5 minut.
- Po tym czasie dodać mrożone warzywa i dusić razem, aż będą prawie miękkie (w razie potrzeby podlać wodą). Pod koniec dodać pokrojoną w półplasterki cukinię i dusić razem ok 3–5 minut.
- Do warzyw i pieczarek dodać odsączoną kaszę kuskus i fasolę, wymieszać i chwilę gotować (2–3 minuty). Podawać z dowolną surówką.
Składniki:
- fasola adzuki – 100 g,
- oliwa z oliwek – 15 g,
- suszone pomidory – kilka szt.,
- czosnek – kilka ząbków,
- bazylia,
- sól.
Wykonanie: wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Podawać z plackami lub w formie dipu.
Mimo niskiej popularności fasoli adzuki warto uwzględnić ją swoim jadłospisie. Ze względu na wysoką zawartość białka, błonnika pokarmowego i innych składników odżywczych fasola ta wykazuje właściwości zdrowotne. Nie zawiera glutenu, dlatego też będzie dobrym rozwiązaniem dla osób z celiakią.
Przeczytaj także nasz artykuł na temat fasolki szparagowej!
Literatura:
- YangYaoGuixingRen, Suppressive effect of extruded adzuki beans (Vigna angularis) on hyperglycemia after sucrose loading in rats, Industrial Crops and Products, Volume 52, January 2014, s. 228–232,
- Antioxidant activity of extract of azuki bean and its fractions, Journal of Food Lipids 15(1):119 – 136, February 2008,
- Chizuko Maruyama, Risa Araki, Mito Kawamura, Naoko Kondo, Mieko Kigawa, Yukari Kawai, Yoshikazu Takanami, Koichi Miyashita, Teruichi Shimomitsu, Azuki Bean Juice Lowers Serum Triglyceride Concentrations in Healthy Young Women, J Clin Biochem Nutr. 2008 Jul; 43(1): 19–25,
- Mayo Clinic Staff, Dietary fiber: Essential for a healthy diet, Sept. 22, 2015.
Pani Kasiu, czy do pasty z fasoli adzuki, dodawać ugotowaną czy surową fasolkę?