Fasola adzuki – właściwości, gdzie kupić, przepisy

16 18 20

Fasola adzuki to niesamowite źródło niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów. Badania wiążą jej spożycie m.in. z wolniejszym starzeniem się, poprawą zdrowia serca i obniżeniem poziomu cholesterolu.

Fasola adzuki

Fasola adzuki to roślina strączkowa, zazwyczaj koloru czerwonego, mało znana w Polsce. Stanowi podstawowy składnik kuchni azjatyckiej oraz diety wegetariańskiej. Jest bogactwem składników odżywczych i jedną z najbardziej strawnych roślin strączkowych. Rzadko wywołuje wzdęcia, jednak polecane jest jej namoczenie (minimum 12 godzin przed gotowaniem), które sprzyja przyswajalności składników odżywczych.

Fasola adzuki – właściwości

Dzięki wysokiej zawartości białka i błonnika fasola adzuki doskonale nadaje się do kontrolowania prawidłowego poziomu cukru we krwi. Badania na zwierzętach wykazały nawet, że białko występujące w ziarnach adzuki może hamować α-glukozydazy jelitowe, które są enzymami biorącymi udział w rozkładaniu złożonych węglowodanów, takich jak skrobia i glikogen. Innymi słowy, ziarna adzuki działają jak inhibitory α-glukozydazy, co świadczy o tym, iż fasola ta jest doskonałym dodatkiem do każdego planu diety, gdyż zmniejsza ryzyko powstania cukrzycy.

Fasola adzuki jest również bogata w przeciwutleniacze, które zapobiegają tworzeniu się stanów zapalnych, a tym samym różnego rodzaju chorób. Naukowcy zidentyfikowali co najmniej 29 różnych związków występujących w ziarnie adzuki, co oznacza, że ten rodzaj fasoli jest jednym z najbardziej wysokotoksycydowych pokarmów.

Dzięki wysokiej zawartości białka fasola może pomóc w budowaniu masy mięśniowej, a przez wysoką zawartość błonnika, kwasu foliowego, potasu, magnezu i witamin z grupy B poprawia kondycję serca, zmniejszając ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca. Błonnik pomaga również w regulacji poziomu cholesterolu i zwiększa uczucie sytości, co jest korzystne przy diecie redukcyjnej.

Fasola adzuki – gdzie kupić?

Można ją kupić w sklepach internetowych, sklepach z żywnością ekologiczną oraz w supermarketach na półkach ze zdrową żywnością. Jej koszt to około 12 zł/kg.

Fasola adzuki – przepisy

Przepis na fasolę adzuki w pomidorach

Składniki:

  • fasola adzuki 200 g,
  • marchew 1 szt.,
  • pomidor 4 szt. (lub krojone z puszki),
  • cebula 1 szt.,
  • filet z kurczaka 150 g,
  • jogurt grecki 2 łyżki (wg uznania),
  • olej roślinny 15 g,
  • sól, pieprz, czosnek.

Wykonanie:

  1. Fasolę przed gotowaniem należy namoczyć w wodzie na minimum 12 godzin (najlepiej na noc).
  2. Fileta z kurczaka przyprawić i podsmażyć.
  3. Wylać wodę z moczenia, opłukać nasiona i gotować w świeżej wodzie ok. 45 minut pod przykryciem, aż nasiona staną się miękkie.
  4. Fasolę posolić dopiero pod koniec gotowania.
  5. W tym czasie cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć lekko na dużej patelni.
  6. Marchewkę ugotować na parze, po czym pokroić w kostkę.
  7. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię.
  8. Dusić pod przykryciem kilka minut, po czym dodać fasolę, marchew i kurczaka oraz przyprawić do smaku.
  9. Dusić jeszcze kilka minut, po czym można dodać jogurt naturalny (nie trzeba).
rozwiń
Przepis na fasolę adzuki z kaszą kuskus

Składniki:

  • kasza kuskus pół woreczka,
  • fasola adzuki 100 g,
  • pieczarki 50 g,
  • mrożone warzywa 100 g,
  • por 50 g,
  • przyprawy (sól, pieprz, papryka czerwona).

Wykonanie:

  1. Fasolę namoczyć 12 godzin przed gotowaniem, kaszę kuskus i fasolę przygotować wg przepisu na opakowaniu. 
  2. Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plasterki, przełożyć na dużą patelnię, podlać wodą. Dodać przyprawy, posiekaną, zieloną część pora i dusić na wolnym ogniu ok. 5 minut.
  3. Po tym czasie dodać mrożone warzywa i dusić razem, aż będą prawie miękkie (w razie potrzeby podlać wodą). Pod koniec dodać pokrojoną w półplasterki cukinię i dusić razem ok 35 minut.
  4. Do warzyw i pieczarek dodać odsączoną kaszę kuskus i fasolę, wymieszać i chwilę gotować (23 minuty). Podawać z dowolną surówką.
rozwiń
Przepis na pastę z fasoli adzuki

Składniki:

  • fasola adzuki 100 g,
  • oliwa z oliwek 15 g,
  • suszone pomidory kilka szt.,
  • czosnek kilka ząbków,
  • bazylia,
  • sól.

Wykonanie: wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Podawać z plackami lub w formie dipu.

rozwiń

Mimo niskiej popularności fasoli adzuki warto uwzględnić ją swoim jadłospisie. Ze względu na wysoką zawartość białka, błonnika pokarmowego i innych składników odżywczych fasola ta wykazuje właściwości zdrowotne. Nie zawiera glutenu, dlatego też będzie dobrym rozwiązaniem dla osób z celiakią.

Przeczytaj także nasz artykuł na temat fasolki szparagowej!

Literatura:

  1. YangYaoGuixingRen, Suppressive effect of extruded adzuki beans (Vigna angularis) on hyperglycemia after sucrose loading in rats, Industrial Crops and Products, Volume 52, January 2014, s. 228232,
  2. Antioxidant activity of extract of azuki bean and its fractions, Journal of Food Lipids 15(1):119 – 136, February 2008,
  3. Chizuko MaruyamaRisa Araki, Mito Kawamura, Naoko KondoMieko Kigawa, Yukari Kawai, Yoshikazu Takanami, Koichi Miyashita, Teruichi Shimomitsu, Azuki Bean Juice Lowers Serum Triglyceride Concentrations in Healthy Young Women, J Clin Biochem Nutr. 2008 Jul; 43(1): 19–25,
  4. Mayo Clinic Staff, Dietary fiber: Essential for a healthy diet, Sept. 22, 2015.
Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Fasola adzuki – właściwości, gdzie kupić, przepisy - 5.0/5. Oddano 3 głosy.
Autor artykułu:
, Dyplomowany dietetyk kliniczny. Uwielbia gotować, udowadniając, że zdrowe jedzenie może być pyszne!