warzywa
Jadalną częścią karczocha są jego pąki. Świeżo zebrane pąki podawane...
Karczoch zwyczajny – właściwości lecznicze i zastosowanie
Karczoch zwyczajny jest uważany za jedno z najstarszych warzyw na...
Jak przekonać dziecko do warzyw?
Tak, to w niektórych przypadkach może być nieco trudne. Jednak wystarczy zadbać o odpowiednie przygotowanie i podanie warzyw, a dziecko zje nawet brukselkę czy szpinak. Zastosuj cenne wskazówki i poznaj sekret jak przekonać własne dziecko do jedzenia warzyw.
Co zrobić z buraków? Buraki na obiad, pieczone, do słoików
Buraki są warzywami powszechnymi i bardzo dobrze znanymi przez mieszkańców...
Szczypiorek – uprawa, właściwości i witaminy. Czy można mrozić szczypiorek?
Szczypiorek znany jest w wielu miejscach na świecie. Występuje w...
Fasolka szparagowa – odmiany, witaminy, indeks glikemiczny. Przepisy fit z fasolki szparagowej!
Fasolka szparagowa Fasolka szparagowa to warzywo strączkowe, ciepłolubne, które w...
Warzywa na zaparcia
Warzywa posiadają dużą ilość błonnika, który usprawnia pracę jelit. Przy zaparciach właściwość ta jest niezwykle ważna. Warto wówczas jeść marchewki, kapustę kiszoną, pomidory i szpinak.
Endywia – właściwości, przepisy. Co to jest endywia?
Endywia Jednoroczne warzywo należące do rodziny astrowatych. Jej częścią jadalną...
Kolba kukurydzy – odmiany, właściwości, trawienie. Ile gotuje się kukurydzę?
Złocista i kształtna kolba kukurydzy jest znana i uprawiana na...
Brukiew – właściwości, gdzie kupić, cena, przepisy
Brukiew wielu starszym osobom nie kojarzy się dobrze, gdyż za...
Warzywa a IG
Warzywa zawierają w większości węglowodany proste – glukozę, ale np. ziemniaki posiadają w swoim składzie skrobię zaliczaną do węglowodanów złożonych. Ich indeks glikemiczny zatem różni się w zależności od rodzaju. Przeczytaj artykuł o indeksie glikemicznym, alby dowiedzieć się więcej.
Jak ugotować bób? Przepisy na dania z bobem! Czy bób jest zdrowy?
Nadszedł czas na bób! Na półkach sklepowych ten produkt zaczął...
Frytki i chipsy z cukinii, czyli fit przekąski z cukinii
Zielona lub żółta, delikatna w smaku cukinia jest niskokalorycznym warzywem,...