warzywa
Karczoch zwyczajny – właściwości lecznicze i zastosowanie
Jak przekonać dziecko do warzyw?
Tak, to w niektórych przypadkach może być nieco trudne. Jednak wystarczy zadbać o odpowiednie przygotowanie i podanie warzyw, a dziecko zje nawet brukselkę czy szpinak. Zastosuj cenne wskazówki i poznaj sekret jak przekonać własne dziecko do jedzenia warzyw.
Co zrobić z buraków? Buraki na obiad, pieczone, do słoików
Fasolka szparagowa – odmiany, witaminy, indeks glikemiczny. Przepisy fit z fasolki szparagowej!
Endywia – właściwości, przepisy. Co to jest endywia?
Warzywa na zaparcia
Warzywa posiadają dużą ilość błonnika, który usprawnia pracę jelit. Przy zaparciach właściwość ta jest niezwykle ważna. Warto wówczas jeść marchewki, kapustę kiszoną, pomidory i szpinak.
Kolba kukurydzy – odmiany, właściwości, trawienie. Ile gotuje się kukurydzę?
Brukiew – właściwości, gdzie kupić, cena, przepisy
Jak ugotować bób? Przepisy na dania z bobem! Czy bób jest zdrowy?
Warzywa a IG
Warzywa zawierają w większości węglowodany proste – glukozę, ale np. ziemniaki posiadają w swoim składzie skrobię zaliczaną do węglowodanów złożonych. Ich indeks glikemiczny zatem różni się w zależności od rodzaju. Przeczytaj artykuł o indeksie glikemicznym, alby dowiedzieć się więcej.