Frytki i chipsy z cukinii, czyli fit przekąski z cukinii
Aktualizacja: 10 kwietnia, 2024
Zielona lub żółta, delikatna w smaku cukinia jest niskokalorycznym warzywem,
z którego można przygotować wiele zdrowych i smacznych domowych przekąsek. Zdecydowanie warto korzystać z tego warzywa podczas redukcji masy ciała, gdyż podobnie jak wiele innych jarzyn, w dużej objętości dostarcza niewiele kalorii.
Przekąski z cukinii
Cukinia obok arbuza, dyni, kabaczka oraz ogórka zaliczana jest do grupy warzyw z rodziny dyniowatych, których cechą charakterystyczną jest wysoka zawartością wody, determinująca ich bardzo niską kaloryczność. 100 g cukinii dostarcza zaledwie 12 kcal, podczas gdy ta sama ilość korzenia pietruszki 36 kcal, a papryki czerwonej ok. 39 kcal. Warto podkreślić, że warzywa są ogólnie produktami niskokalorycznymi, toteż nie należy się martwić niewielkimi różnicami w podaży energii.
Cukinia jest bardzo wdzięcznym produktem, ponieważ posiada delikatny, neutralny smak, co daje szeroki wachlarz możliwości jej wykorzystania. Co ciekawe, jest warzywem, które nadaje się do spożycia na surowo, grillowane, pieczone, a także duszone lub gotowane! Startą cukinię warto wykorzystać do przygotowania placuszków na wzór placków ziemniaczanych, a także w wersji na słodko do smacznego, wilgotnego ciasta cukiniowego (smaku cukinii nie odczuwa się w cieście). Talarki z cukinii można grillować, a także wykorzystać jako bazę do mini kanapeczek lub zapiekanek wzorowanych na pizzy. Obecnie nastała moda na makaron z cukinii, który stanowi alternatywę dla pszennego makaronu spaghetti dla osób na diecie mającej na celu obniżenie masy ciała, ale również ciekawostkę dla osób zainteresowanych nowinkami żywieniowymi. Takie cukiniowe wstążki świetnie nadadzą się również do sałatki lub dekoracji wymyślnych kanapek. Z pewnością spodobają się również dzieciom!
Warto podkreślić, że aby fit przekąski z cukinii rzeczywiście były niskokaloryczne, należy zwrócić uwagę na to, jakie oraz w jakich ilościach dodajemy do niej dodatki, a także jaki sposób obróbki kulinarnej zastosujemy. Bardziej kaloryczne będą potrawy smażone na tłuszczu, niż pieczone z niewielką jego ilością czy grillowane na suchej patelni. Warto zwrócić również uwagę na pozostałe składniki potrawy, które w zależności od tego, co mamy ochotę przygotować będą się różniły. Może to być mąka (polecam pełnoziarnistą), kasze, olej lub masło, jaja, inne warzywa (np. ziemniaki, marchew, pomidor), sery żółte, sosy i serki kanapkowe, wędlina itp. Przygotowując domowe przekąski z cukinii, należy pamiętać, że największą ilość kalorii dostarczymy z dodatków, które będą towarzyszyły zielonemu lub żółtemu warzywu, toteż warto zwrócić uwagą na ich rodzaj i ilość.
Frytki z cukinii
Frytki z cukinii to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych ziemniaczanych frytek. Zachęcam by przygotować je w piekarniku, gdyż będzie to wymagało użycia znacznie mniejszej ilości tłuszczu, w porównaniu do tradycyjnego smażenia frytek na patelni w głębokim tłuszczu. Jeśli nie chcesz lub nie masz możliwości skorzystania z piekarnika, przygotuj frytki z cukinii w sposób tradycyjny, natomiast po zdjęciu gotowej porcji odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
Składniki:
- 2 cukinie
- 1–2 łyżki oleju (można pominąć)
- sól
- słodka papryka, wędzona papryka, suszony czosnek lub dowolne inne ulubione przyprawy np. curry, przyprawa do gyrosa (jeśli wolisz zioła lepiej posypać nimi upieczone frytki)
Sposób przygotowania: piekarnik nagrzej do 180s. C. W tym czasie pokrój cukinię na słupki grubości ok. 1 cm, a następnie posyp solą. Odstaw na kilkanaście minut, by puściły sok (pieczenie będzie trwało wówczas krócej). Następnie wytrzyj nadmiar soku ręcznikiem papierowym, posyp słupki przyprawami i połącz z olejem. Ułóż frytki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 15–20minut.
Chipsy z cukinii
Chipsy z cukinii są smaczną, ale czasochłonną w przygotowaniu alternatywą dla tradycyjnych chipsów ziemniaczanych.
Składniki:
- duża cukinia
- sól ziołowa lub zwykła do smaku
- olej rzepakowy 1–2 łyżki (im więcej użyjesz tym bardziej kaloryczne chipsy, ale nie należy pomijać tego składnika ponieważ chipsy mogą się nie udać)
- zioła do smaku np. bazylia, oregano, tymianek, czosnek.
Sposób przygotowania: piekarnik nastaw na temperaturę ok. 100st. C. Cukinię pokrój na bardzo cieniutkie plasterki grubości ok. 3–4 mm. Następnie posmaruj je olejem rzepakowym z dwóch stron i oprósz solą ziołową lub zwykłą. Ułóż plasterki cukinii na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w taki sposób, aby pojedyncze talarki nie dotykały się. Piecz ok. 40 minut, a następnie każdy talarek odwróć na drugą stronę i piecz kolejne 40 minut. Pieczenie należy kontrolować, ponieważ chipsy, niestety łatwo spalić. Dopiero gotowe talarki oprósz ziołami, ponieważ podczas pieczenia zioła mogłyby się spalić.
Cukinia jest warzywem, które można kreatywnie wykorzystać do przygotowania wielu smacznych, i co ważne zdrowych przekąsek! Przygotowane na jej bazie potrawy dostarczają mniejszą ilość kalorii w porównaniu do tradycyjnych wersji dań, jeśli zostaną przygotowane z niewielką ilością kalorycznych dodatków.