bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Frytki i chipsy z cukinii, czyli fit przekąski z cukinii

Frytki i chipsy z cukinii, czyli fit przekąski z cukinii

fit przekąski z cukinii frytki z cukinii chipsy z cukinii
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

Zielona lub żółta,  delikatna w smaku cukinia jest niskokalorycznym warzywem,
z którego można przygotować wiele zdrowych i smacznych domowych przekąsek. Zdecydowanie warto korzystać z tego warzywa podczas redukcji masy ciała, gdyż podobnie jak wiele innych jarzyn, w dużej objętości dostarcza niewiele kalorii.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Przekąski z cukinii
  • Frytki z cukinii
  • Chipsy z cukinii

Przekąski z cukinii

Cukinia obok arbuza, dyni, kabaczka oraz ogórka zaliczana jest do grupy warzyw z rodziny dyniowatych, których cechą charakterystyczną jest wysoka zawartością wody, determinująca ich bardzo niską kaloryczność. 100 g cukinii dostarcza zaledwie 12 kcal, podczas gdy ta sama ilość korzenia pietruszki 36 kcal, a papryki czerwonej ok. 39 kcal. Warto podkreślić, że warzywa są ogólnie produktami niskokalorycznymi, toteż nie należy się martwić niewielkimi  różnicami w podaży energii.

Cukinia jest bardzo wdzięcznym produktem, ponieważ posiada delikatny, neutralny smak, co daje szeroki wachlarz możliwości jej wykorzystania. Co ciekawe, jest warzywem, które nadaje się do spożycia na surowo, grillowane, pieczone, a także duszone lub gotowane! Startą cukinię warto wykorzystać do przygotowania placuszków na wzór placków ziemniaczanych, a także w wersji na słodko do smacznego, wilgotnego ciasta cukiniowego (smaku cukinii nie odczuwa się w cieście). Talarki z cukinii można grillować, a także wykorzystać jako bazę do mini kanapeczek lub zapiekanek wzorowanych na pizzy.  Obecnie nastała moda na makaron z cukinii, który stanowi alternatywę dla pszennego makaronu spaghetti dla osób na diecie mającej na celu obniżenie masy ciała, ale również ciekawostkę dla osób zainteresowanych nowinkami żywieniowymi. Takie cukiniowe wstążki świetnie nadadzą się również do sałatki lub dekoracji wymyślnych kanapek. Z pewnością spodobają się również dzieciom!

Warto podkreślić, że aby fit przekąski z cukinii rzeczywiście były niskokaloryczne, należy zwrócić uwagę na to, jakie oraz w jakich ilościach dodajemy do niej dodatki, a także jaki sposób obróbki kulinarnej zastosujemy. Bardziej kaloryczne będą potrawy smażone na tłuszczu, niż pieczone z niewielką jego ilością czy grillowane na suchej patelni. Warto zwrócić również uwagę na pozostałe składniki potrawy, które w zależności od tego, co mamy ochotę przygotować będą się różniły. Może to być mąka (polecam pełnoziarnistą), kasze, olej lub masło, jaja, inne warzywa (np. ziemniaki, marchew, pomidor), sery żółte, sosy i serki kanapkowe, wędlina itp. Przygotowując domowe przekąski z cukinii, należy pamiętać, że największą ilość kalorii dostarczymy z dodatków, które będą towarzyszyły zielonemu lub żółtemu warzywu, toteż warto zwrócić uwagą na ich rodzaj i ilość.

Frytki z cukinii

Frytki z cukinii to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych ziemniaczanych frytek. Zachęcam by przygotować je w piekarniku, gdyż będzie to wymagało użycia znacznie mniejszej ilości tłuszczu, w porównaniu do tradycyjnego smażenia frytek na patelni w głębokim tłuszczu. Jeśli nie chcesz lub nie masz możliwości skorzystania z piekarnika, przygotuj frytki z cukinii w sposób tradycyjny, natomiast po zdjęciu gotowej porcji odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

Przepis na frytki z cukinii

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 1–2 łyżki oleju (można pominąć)
  • sól
  • słodka papryka, wędzona papryka, suszony czosnek lub dowolne inne ulubione przyprawy np. curry, przyprawa do gyrosa (jeśli wolisz zioła lepiej posypać nimi upieczone frytki)

Sposób przygotowania: piekarnik nagrzej do 180s. C. W tym czasie pokrój cukinię na słupki grubości ok. 1 cm, a następnie posyp solą. Odstaw na kilkanaście minut, by puściły sok (pieczenie będzie trwało wówczas krócej). Następnie wytrzyj nadmiar soku ręcznikiem papierowym, posyp słupki przyprawami i połącz z olejem. Ułóż frytki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 15–20minut.

rozwiń

Chipsy z cukinii

Chipsy z cukinii są smaczną, ale czasochłonną w przygotowaniu alternatywą dla tradycyjnych chipsów ziemniaczanych.

Przepis na chipsy z cukinii

Składniki:

  • duża cukinia
  • sól ziołowa lub zwykła do smaku
  • olej rzepakowy 1–2 łyżki (im więcej użyjesz tym bardziej kaloryczne chipsy, ale nie należy pomijać tego składnika ponieważ chipsy mogą się nie udać)
  • zioła do smaku np. bazylia, oregano, tymianek, czosnek.

Sposób przygotowania: piekarnik nastaw na temperaturę ok. 100st. C. Cukinię pokrój na bardzo cieniutkie plasterki grubości ok. 3–4 mm. Następnie posmaruj je olejem rzepakowym z dwóch stron i oprósz solą ziołową lub zwykłą. Ułóż plasterki cukinii na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w taki sposób, aby pojedyncze talarki nie dotykały się. Piecz ok. 40 minut, a następnie każdy talarek odwróć na drugą stronę i piecz kolejne 40 minut. Pieczenie należy kontrolować, ponieważ chipsy, niestety łatwo spalić. Dopiero gotowe talarki oprósz ziołami, ponieważ podczas pieczenia zioła mogłyby się spalić.

rozwiń

Cukinia jest warzywem, które można kreatywnie wykorzystać do przygotowania wielu smacznych, i co ważne zdrowych przekąsek! Przygotowane na jej bazie potrawy dostarczają mniejszą ilość kalorii w porównaniu do tradycyjnych wersji dań, jeśli zostaną przygotowane z niewielką ilością kalorycznych dodatków.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Jesienne zupy kremy – dynia,…

Jesienne zupy kremy pełne wartości odżywczych. Czytaj dalej...
frytki z batatów jak zrobić?

Frytki z batatów – smażone…

Czy myślałeś kiedyś, że spożywając frytki, możesz dostarczać organizmowi cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych? Wystarczy tylko, że do ich przyrządzenia użyjesz słodkich ziemniaków i zastosujesz odpowiednią obróbkę termiczną. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    warzywa zdrowe przekąski
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    zdrowe przekąski

    Domowe chipsy. 7 produktów, z których zrobisz zdrowe chipsy!

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    przygotowywanie żywności

    Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.