bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Jak ugotować młodą kapustę? Właściwości młodej kapusty

Jak ugotować młodą kapustę? Właściwości młodej kapusty

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 29 kwietnia, 2024

Kapusta zaliczana jest do grupy warzyw krzyżowych, które są bogatym źródłem substancji przeciwnowotworowych. To właśnie dzięki swoim właściwościom chemoprewencyjnym jest ona coraz bardziej doceniana. Wzrastające zagrożenie nowotworami w krajach wysokorozwiniętych skłania nas do podejmowania działań mających na celu ograniczenie liczby zachorowań. Szacuje się, że około 30% nowotworów można by uniknąć dzięki zmianie diety. Eliminując składniki sprzyjające kancerogenezie oraz wprowadzając produkty przeciwdziałające procesom nowotworzenia, możemy chronić nasz organizm przed śmiertelną chorobą. Młoda kapusta to istna bomba witaminowa! Warto zatem w sezonie letnim często po nią sięgać.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Wartości odżywcze młodej kapusty
  • Jak ugotować młodą kapustę?
  • Przepisy

Wartości odżywcze młodej kapusty

W badaniach laboratoryjnych zauważono znaczącą ujemną korelację pomiędzy spożyciem warzyw krzyżowych, w tym kapusty, a zapadalnością na niektóre typy nowotworów (np. jelita grubego, płuc czy piersi). Wszystko za sprawą zawartych w kapuście substancji odżywczych, które wykazują następujące właściwości biologiczne:

– właściwości przeciwmutagenne (witaminy C oraz E, polifenole, karotenoidy),

– właściwości przeciwutleniające (związki siarkoorganiczne i przeciwutleniacze),

– zdolności indukowania tzw. enzymów II fazy, które mają działanie detoksykacyjne,

– modulowanie receptorów estrogenowych (indole),

– właściwości obniżające aktywność enzymów odpowiadających za aktywację kancerogenów (glukozynolany).

Ważną cechą białej kapusty jest uwalnianie substancji przeciwutleniających podczas obróbki termicznej. Oznacza to, że gotowanie czy podsmażanie podnosi jej właściwości odżywcze. Niestety, w tym samym czasie, w wyniku wysokiej temperatury następują straty zawartej w młodej kapuście witaminy C, która działa korzystnie na układ odpornościowy, podnosząc jego wydolność. Ten silny przeciwutleniacz pomaga chronić organizm przed chorobami oraz zwalczać już istniejące przeziębienie.

Z kolei witamina K warunkuje procesy krzepnięcia, przez co reguluje pracę układu krwionośnego. Jej niedobór objawia się krwotokami z nosa, obfitymi miesiączkami oraz przedłużającymi się krwawieniami po skaleczeniu.

Młoda kapusta ma jeszcze jeden atut – jest warzywem niskokalorycznym. Świetnie zatem nadaje się dla osób pragnących pozbyć się zbędnych kilogramów. Oczywiście, ta zasmażana będzie dostarczała większej ilości kalorii ze względu na dodany do niej tłuszcz, ale i tak danie to jest zdrowsze od hamburgera czy frytek.

Jak ugotować młodą kapustę?

Młoda kapusta jest dość delikatnym produktem i nie wymaga tak długotrwałej obróbki termicznej jak późniejsze odmiany. Już kilkuminutowe sparzenie (umieszczenie w gorącej wodzie) wystarczy, by złagodzić jej smak. Tak wstępnie przygotowana kapusta nadaje się potem jako baza do surówek.

Jeśli chcemy przygotować z młodej kapusty osobne danie, możemy ją poszatkować i gotować w garnku z małą ilością wody przez 10–20 minut. Na sam koniec dodajemy nieco soli, łyżkę octu oraz odrobinę masła (opcjonalnie).

Przepisy

Młoda kapusta z pomidorami i koperkiem

Umytą kapustę (2 główki) szatkujemy i umieszczamy w garnku. Zalewamy do połowy wodą i gotujemy. Sparzone i obrane ze skórki pomidory (4 sztuki) kroimy i dodajemy do kapusty. Dodajemy 1 łyżkę cukru, ½ łyżki octu, 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz sól i pieprz do smaku. Całość gotujemy ok. 60 min. Na koniec danie posypujemy posiekanym koperkiem.

rozwiń
Łazanki z młodą kapustą i pieczarkami

Główkę kapusty szatkujemy, parzymy przez ok. 3 minuty, a następnie cedzimy. Na rozgrzaną patelnię dajemy pokrojoną kiełbasę oraz 1 posiekaną cebulę. Smażymy przez chwilkę, po czym dodajemy sparzoną wcześniej kapustę. Smażymy do momentu, aż cebulka się zarumieni. Dodajemy ugotowany makaron oraz podsmażone wcześniej pieczarki.

rozwiń
Młoda kapusta w panierce

Główkę kapusty kroimy na ćwiartki i wrzucamy do osolonego wrzątku. Wyjmujemy po 10 minutach, studzimy i dokładnie osuszamy. Przyprawione solą i pierzem ćwiartki kapusty obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na patelni do zarumienienia.

rozwiń
Zupa z młodej kapusty

Umytą główkę kapusty szatkujemy. Kroimy w kostkę 300 g ziemniaków (najlepiej młodych) oraz 1 cebulę, a 1 marchewkę trzemy na tarce. Cebulę przekładamy do garnka i podduszamy na oleju. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę lub wędlinę (ok. 200–250 g). Po kilku minutach dodajemy przygotowaną wcześniej kapustę, marchew oraz ziemniaki. Zalewamy bulionem warzywnym (1,5 l) i czekamy, aż wszystko się zagotuje. Następnie dodajemy przyprawy: sól i pieprz do smaku, ziele angielskie, liść laurowy. Całość przykrywamy i gotujemy 15–20 minut. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub koperek.

rozwiń

Młoda kapusta jest w naszej części Europy warzywem bardzo dobrze znanym i lubianym. Jej smak nie budzi kontrowersji, a zawarte w niej liczne substancje o właściwościach bioaktywnych przemawiają za tym, by jak najczęściej rekomendować ją w kuchni. W dobie restauracji typu fast food i jedzenia śmieciowego warto popularyzować tanie produkty rodzimej produkcji, które nie tylko wyśmienicie smakują, ale przede wszystkim pomogą nam zachować zdrowie.

Literatura:

  1. Kusznierewicz B. i wsp., Właściwości przeciwnowotworowe kapusty białej, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2007, 6(55): 20–34,
  2. Śmiechowska A. i wsp., Przeciwrakotwórcze właściwości glukozynolanów zawartych w kapuście oraz produktów ich rozpadu, Postepy Hig Med Dosw, 2008, 62: 125–140.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
1/5 - (1 głosów)
Autor artykułu:
Karolina Ruszkiewicz
Karolina Ruszkiewicz , Blogerka, pasjonatka zdrowego stylu życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > warzywa

    przygotowywanie żywności warzywa
    Czajnik elektryczny na kuchennym blacie.

    Czy czajniki elektryczne szklane sprawdzą się w kuchni? Sprawdź ranking modeli!

    Miski z soczewicą na różowym tle.
    11
    rośliny strączkowe

    Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    6
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
    nabiał

    Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

    Gotowanie dla siebie – sposoby na wygodne przygotowywanie posiłków w domu

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.