Karczochy – przepisy. Najlepsze przepisy na karczochy

Jadalną częścią karczocha są jego pąki. Świeżo zebrane pąki podawane są na surowo, a starsze należy poddać odpowiedniej obróbce termicznej. Szczyt sezonu na te rośliny przypada wczesnym latem i późną jesienią. Dostępne w polskich sklepach karczochy pochodzą najczęściej z upraw włoskich. To właśnie z tej kuchni pochodzi najwięcej przepisów na te warzywa. Surowego karczocha można przechowywać do 2 tygodni od momentu zbioru, jednak często w celu poprawy warunków przechowywania wykorzystuje się blanszowanie rośliny. Dzięki temu zabiegowi warzywo nie traci pożądanego koloru w trakcie przechowywania. 

Sałatka z marynowanych karczochów

Składniki:

  • 300 gramów marynowanych karczochów 
  • 1 czerwona cebula 
  • 1 pęczek natki pietruszki 
  • 4 łyżki oliwy 

Przygotowanie:

Karczochy odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. 

Natkę posiekać drobno.

Cebulę pokroić w piórka, połączyć z pozostałymi składnikami. Wszystko razem wymieszać.

Pasta z karczochów

Składniki:

  • 280 gramów marynowanych karczochów
  • pęczek bazylii
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • ząbek czosnku 
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Doprawić do smaku. 

Zapiekanka z makaronem, serem i kurczakiem

Składniki:

  •  2 szklanki makaronu penne
  •  150 g karczochów 
  •  100 g sera mozzarella
  •  400 g piersi z kurczaka
  •  mały kalafior
  •  1 łyżka oleju rzepakowego
  •  kilka pomidorków koktajlowych
  •  świeża bazylia

Przygotowanie:

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Kalafior ugotować. Pierś z kurczaka podsmażyć na łyżce oleju i doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie do naczynia żaroodpornego włożyć makaron, warzywa pokrojone na mniejsze kawałki, pierś z kurczaka i całość pokryć serem. Zapiekać w temperaturze 200 stopni C przez 15 minut. 

Gotowane karczochy 

Składniki:

  • karczochy
  • ząbek czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • oliwa
  • natka pietruszki
  • sól

Przygotowanie:

Do litrowego garnka wlać wodę z solą i sokiem z cytryny. Po obraniu karczochy wrzucić do gotującej się wody na około 10 minut. Następnie odcedzić i osuszyć, po czym umieścić na nagrzanej patelni z oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po kilku minutach zdjąć z ognia na talerz i posypać natką pietruszki. 

Zupa z karczochów

Składniki:

  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • sól i chili
  • pomidory z puszki pokrojone lub koncentrat
  • 4 świeże karczochy 
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Z młodej włoszczyzny ugotować bulion warzywny. Do bulionu dodać karczochy, chili, sól, koncentrat pomidorowy. Zupę gotować przez około 30 minut. Na talerzu posypać nacią pietruszki.

Lekka sałatka z karczocha

Składniki:

  • 100 g karczochów
  • 1 zielona papryka
  • 1 pomidor
  • 1/2 cebuli
  • natka pietruszki
  • sól
  • oliwa z oliwek 

Przygotowanie:

Marynowane karczochy odcedzić i połączyć z resztą pokrojonych na mniejsze kawałki składników. Całość polać oliwą i posypać posiekaną natką pietruszki. 

Bogactwo przepisów na przygotowanie karczochów dostępnych w internecie świadczy o coraz większej popularności tego warzywa nie tylko wśród mieszkańców basenu Morza Śródziemnomorskiego, ale również w naszym kraju. Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne karczoch na pewno powinien stać się stałym gościem na naszych talerzach. 

Literatura:

  1. Teterycz D., Michalak-Majewska M., „Karczoch zwyczajny (Cynara Scolymus) – innowacyjny surowiec o bogatych właściwościach leczniczych”, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, nr 593, 2018, 87–100
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Justyna Paroń , Dyplomowany dietetyk kliniczny i doradca żywieniowy. Specjalizuje się w leczeniu żywieniowym chorób dietozależnych i autoimmunologicznych. Autorka bloga zamalocukru.pl.
Dodaj do ulubionych