Karczochy – przepisy. Najlepsze przepisy na karczochy
Aktualizacja: 11 kwietnia, 2024
Jadalną częścią karczocha są jego pąki. Świeżo zebrane pąki podawane są na surowo, a starsze należy poddać odpowiedniej obróbce termicznej. Szczyt sezonu na te rośliny przypada wczesnym latem i późną jesienią. Dostępne w polskich sklepach karczochy pochodzą najczęściej z upraw włoskich. To właśnie z tej kuchni pochodzi najwięcej przepisów na te warzywa. Surowego karczocha można przechowywać do 2 tygodni od momentu zbioru, jednak często w celu poprawy warunków przechowywania wykorzystuje się blanszowanie rośliny. Dzięki temu zabiegowi warzywo nie traci pożądanego koloru w trakcie przechowywania.
Sałatka z marynowanych karczochów
Składniki:
- 300 gramów marynowanych karczochów
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczek natki pietruszki
- 4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Karczochy odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.
Natkę posiekać drobno.
Cebulę pokroić w piórka, połączyć z pozostałymi składnikami. Wszystko razem wymieszać.
Pasta z karczochów
Składniki:
- 280 gramów marynowanych karczochów
- pęczek bazylii
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Doprawić do smaku.
Zapiekanka z makaronem, serem i kurczakiem
Składniki:
- 2 szklanki makaronu penne
- 150 g karczochów
- 100 g sera mozzarella
- 400 g piersi z kurczaka
- mały kalafior
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- kilka pomidorków koktajlowych
- świeża bazylia
Przygotowanie:
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Kalafior ugotować. Pierś z kurczaka podsmażyć na łyżce oleju i doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie do naczynia żaroodpornego włożyć makaron, warzywa pokrojone na mniejsze kawałki, pierś z kurczaka i całość pokryć serem. Zapiekać w temperaturze 200 stopni C przez 15 minut.
Gotowane karczochy
Składniki:
- karczochy
- ząbek czosnku
- sok z 1 cytryny
- oliwa
- natka pietruszki
- sól
Przygotowanie:
Do litrowego garnka wlać wodę z solą i sokiem z cytryny. Po obraniu karczochy wrzucić do gotującej się wody na około 10 minut. Następnie odcedzić i osuszyć, po czym umieścić na nagrzanej patelni z oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po kilku minutach zdjąć z ognia na talerz i posypać natką pietruszki.
Zupa z karczochów
Składniki:
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- sól i chili
- pomidory z puszki pokrojone lub koncentrat
- 4 świeże karczochy
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Z młodej włoszczyzny ugotować bulion warzywny. Do bulionu dodać karczochy, chili, sól, koncentrat pomidorowy. Zupę gotować przez około 30 minut. Na talerzu posypać nacią pietruszki.
Lekka sałatka z karczocha
Składniki:
- 100 g karczochów
- 1 zielona papryka
- 1 pomidor
- 1/2 cebuli
- natka pietruszki
- sól
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Marynowane karczochy odcedzić i połączyć z resztą pokrojonych na mniejsze kawałki składników. Całość polać oliwą i posypać posiekaną natką pietruszki.
Bogactwo przepisów na przygotowanie karczochów dostępnych w internecie świadczy o coraz większej popularności tego warzywa nie tylko wśród mieszkańców basenu Morza Śródziemnomorskiego, ale również w naszym kraju. Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne karczoch na pewno powinien stać się stałym gościem na naszych talerzach.
Literatura:
- Teterycz D., Michalak-Majewska M., „Karczoch zwyczajny (Cynara Scolymus) – innowacyjny surowiec o bogatych właściwościach leczniczych”, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, nr 593, 2018, 87–100