bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Karczochy – przepisy. Najlepsze przepisy na karczochy

Karczochy – przepisy. Najlepsze przepisy na karczochy

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 3 stycznia, 2025

Jadalną częścią karczocha są jego pąki. Świeżo zebrane pąki podawane są na surowo, a starsze należy poddać odpowiedniej obróbce termicznej. Szczyt sezonu na te rośliny przypada wczesnym latem i późną jesienią. Dostępne w polskich sklepach karczochy pochodzą najczęściej z upraw włoskich. To właśnie z tej kuchni pochodzi najwięcej przepisów na te warzywa. Surowego karczocha można przechowywać do 2 tygodni od momentu zbioru, jednak często w celu poprawy warunków przechowywania wykorzystuje się blanszowanie rośliny. Dzięki temu zabiegowi warzywo nie traci pożądanego koloru w trakcie przechowywania. 

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Sałatka z marynowanych karczochów
  • Pasta z karczochów
  • Zapiekanka z makaronem, serem i kurczakiem
  • Gotowane karczochy
  • Zupa z karczochów
  • Lekka sałatka z karczocha

Sałatka z marynowanych karczochów

Składniki:

  • 300 gramów marynowanych karczochów
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Karczochy odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.

Natkę posiekać drobno.

Cebulę pokroić w piórka, połączyć z pozostałymi składnikami. Wszystko razem wymieszać.

Pasta z karczochów

Składniki:

  • 280 gramów marynowanych karczochów
  • pęczek bazylii
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Doprawić do smaku.

Zapiekanka z makaronem, serem i kurczakiem

Składniki:

  •  2 szklanki makaronu penne
  •  150 g karczochów
  •  100 g sera mozzarella
  •  400 g piersi z kurczaka
  •  mały kalafior
  •  1 łyżka oleju rzepakowego
  •  kilka pomidorków koktajlowych
  •  świeża bazylia

Przygotowanie:

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Kalafior ugotować. Pierś z kurczaka podsmażyć na łyżce oleju i doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie do naczynia żaroodpornego włożyć makaron, warzywa pokrojone na mniejsze kawałki, pierś z kurczaka i całość pokryć serem. Zapiekać w temperaturze 200 stopni C przez 15 minut.

Gotowane karczochy

Składniki:

  • karczochy
  • ząbek czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • oliwa
  • natka pietruszki
  • sól

Przygotowanie:

Do litrowego garnka wlać wodę z solą i sokiem z cytryny. Po obraniu karczochy wrzucić do gotującej się wody na około 10 minut. Następnie odcedzić i osuszyć, po czym umieścić na nagrzanej patelni z oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po kilku minutach zdjąć z ognia na talerz i posypać natką pietruszki.

Zupa z karczochów

Składniki:

  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • sól i chili
  • pomidory z puszki pokrojone lub koncentrat
  • 4 świeże karczochy
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Z młodej włoszczyzny ugotować bulion warzywny. Do bulionu dodać karczochy, chili, sól, koncentrat pomidorowy. Zupę gotować przez około 30 minut. Na talerzu posypać nacią pietruszki.

Lekka sałatka z karczocha

Składniki:

  • 100 g karczochów
  • 1 zielona papryka
  • 1 pomidor
  • 1/2 cebuli
  • natka pietruszki
  • sól
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Marynowane karczochy odcedzić i połączyć z resztą pokrojonych na mniejsze kawałki składników. Całość polać oliwą i posypać posiekaną natką pietruszki.

Bogactwo przepisów na przygotowanie karczochów dostępnych w internecie świadczy o coraz większej popularności tego warzywa nie tylko wśród mieszkańców basenu Morza Śródziemnomorskiego, ale również w naszym kraju. Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne karczoch na pewno powinien stać się stałym gościem na naszych talerzach.

Literatura:

  1. Teterycz D., Michalak-Majewska M., „Karczoch zwyczajny (Cynara Scolymus) – innowacyjny surowiec o bogatych właściwościach leczniczych”, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, nr 593, 2018, 87–100
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Justyna Paroń
Justyna Paroń , Dyplomowany dietetyk kliniczny i doradca żywieniowy. Specjalizuje się w leczeniu żywieniowym chorób dietozależnych i autoimmunologicznych. Autorka bloga zamalocukru.pl.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > warzywa

    przygotowywanie żywności warzywa
    Czajnik elektryczny na kuchennym blacie.

    Czy czajniki elektryczne szklane sprawdzą się w kuchni? Sprawdź ranking modeli!

    Miski z soczewicą na różowym tle.
    11
    rośliny strączkowe

    Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
    nabiał

    Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

    Nawyki żywieniowe

    Gotowanie dla siebie – sposoby na wygodne przygotowywanie posiłków w domu

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.