Opinie
Napisz swoją opinię
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Chcesz być na bieżąco?
Brukiew wielu starszym osobom nie kojarzy się dobrze, gdyż za czasów wojny stanowiła jeden z nielicznych, a podstawowych produktów spożywczych. Warto zostawić przeszłość za sobą i zrehabilitować zapomniane warzywo, które kryje w sobie liczne prozdrowotne właściwości.
Karpiel, czyli innymi słowy brukiew jest warzywem powstałym w wyniku skrzyżowania dwóch warzyw: kapusty liściowej z rzepą. Z botanicznego punktu widzenia zaklasyfikowana została do rodziny roślin kapustowatych lub według innych autorów jako warzywo korzeniowe. Brukiew najprawdopodobniej pochodzi ze Skandynawii, a obecnie hodowana jest we Francji, Anglii oraz Irlandii, a także w rodzimej Skandynawii.
Brukiew charakteryzuje się ciekawym wyglądem. Kształtem przypomina kulę lekko spłaszczoną od góry, gdzie z małego zagłębienia wyrastają soczyście zielone liście. Patrząc od góry na karpiela, zauważymy piękny fiolet, który na zakończeniu warzywa przechodzi w barwę kremową. Wnętrze warzywa jest kremowe. W smaku przypomina rzodkiewkę.
Brukiew jest warzywem niskokalorycznym, dlatego osoby będące na diecie odchudzającej,
a chcące spróbować potraw z tego warzywa nie powinny się obawiać o nadprogramowe kilogramy. W 100 g brukwi dostarcza ok. 37 kcal, z czego 1 g białka i 9 g węglowodanów.
Na uwagę zasługuje wysoka zawartość błonnika pokarmowego, którego w 100 g warzywa znajduje się aż 2,5 g! Błonnik pokarmowy poprawia perystaltykę jelit, zwiększa poczucie sytości po spożytym posiłku, a także wykazuje działanie ochronne przeciwko rozwojowi raka jelita grubego, a także zapobiega powstawaniu uchyłków. W badaniu Szczepańskiej
i współpracowników, na grupie studentów z Olsztyna liczącej 628 osób, autorzy stwierdzili, że żaden z uczestników nie spożywał zalecanej ilości (minimum 25 g/d) błonnika pokarmowego na dobę!
W brukwi występuje kemferol, naturalny związek zaliczany do grupy polifenoli, który wykazuje silne działanie przeciwzapalne. Posiada również właściwości przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, ochronne w kierunku chorób serca oraz układu nerwowego. W badaniach naukowych wykazano korzystne działanie kemferolu w kierunku leczenia miażdżycy naczyń tętniczych, choroby niedokrwiennej serca, cukrzycy oraz hiperlipemii.
Zakup brukwi będzie prawdopodobnie nie lada wyzwaniem, ponieważ jest to obecnie warzywo mało rozpowszechnione. Zachęcam do poszukiwań w sklepach warzywnych znanych z szerokiego asortymentu różnorodnych jarzyn i mało znanych owoców, targach owoców i warzyw, a także u rolników. Cena może być różna w zależności od tego, czy brukiew pochodzi bezpośrednio od rolnika, który specjalizuje się w uprawie tradycyjnej lub ekologicznej, a także czy kupujemy warzywo w sklepie.
Składniki:
Sposób przygotowania: Brukiew i jabłka umyj i obierz ze skórki. Oba warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Paprykę oczyść z niejadalnych pestek i pokrój w drobną kostkę. W małej miseczce przygotuj dressing z soku z cytryny, oleju oraz przypraw. Wymieszaj przygotowane wcześniej warzywa i owoce z sosem.
Składniki:
Sposób przygotowania: brukiew oczyść i pokrój w słupki na kształt frytek, a następnie obgotuj we wrzątku przez ok. 3 minuty. Następnie osusz słupki i wymieszaj z przyprawami oraz olejem. Tak przygotowaną brukiew rozłóż równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku do 180st. C przez ok. 20–30 minut, aż będą rumiane.
Zapomniana brukiew cieszy się coraz większym zainteresowaniem. To warzywo o wysokim potencjale antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym i ciekawym smaku!
Literatura:
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Bądź na bieżąco, nie przegap okazji bycia zdrowym!
Brukiew bez problemu można kupić w Skandynawii, u nas jest to warzywo zapomniane.