[adning id="27279"]

Brukiew – właściwości, gdzie kupić, cena, przepisy

16 18 20

Brukiew wielu starszym osobom nie kojarzy się dobrze, gdyż za czasów wojny stanowiła jeden z nielicznych, a podstawowych produktów spożywczych. Warto zostawić przeszłość za sobą i zrehabilitować zapomniane warzywo, które kryje w sobie liczne prozdrowotne właściwości.

Brukiew

Karpiel, czyli innymi słowy brukiew jest warzywem powstałym w wyniku skrzyżowania dwóch warzyw: kapusty liściowej z rzepą. Z botanicznego punktu widzenia zaklasyfikowana została do rodziny roślin kapustowatych lub według innych autorów jako warzywo korzeniowe. Brukiew najprawdopodobniej pochodzi ze Skandynawii, a obecnie hodowana jest we Francji, Anglii oraz Irlandii, a także w rodzimej Skandynawii.

Brukiew charakteryzuje się ciekawym wyglądem. Kształtem przypomina kulę lekko spłaszczoną od góry, gdzie z małego zagłębienia wyrastają soczyście zielone liście. Patrząc od góry na karpiela, zauważymy piękny fiolet, który na zakończeniu warzywa przechodzi w barwę kremową. Wnętrze warzywa jest kremowe. W smaku przypomina rzodkiewkę.

Brukiew – właściwości

Brukiew jest warzywem niskokalorycznym, dlatego osoby będące na diecie odchudzającej,
a chcące spróbować potraw z tego warzywa nie powinny się obawiać o nadprogramowe kilogramy. W 100 g brukwi dostarcza ok. 37 kcal, z czego 1 g białka i 9 g węglowodanów.
Na uwagę zasługuje wysoka zawartość błonnika pokarmowego, którego w 100 g warzywa znajduje się aż 2,5 g! Błonnik pokarmowy poprawia perystaltykę jelit, zwiększa poczucie sytości po spożytym posiłku, a także wykazuje działanie ochronne przeciwko rozwojowi raka jelita grubego, a także zapobiega powstawaniu uchyłków. W badaniu Szczepańskiej
i współpracowników, na grupie studentów z Olsztyna liczącej 628 osób, autorzy stwierdzili, że żaden z uczestników nie spożywał zalecanej ilości (minimum 25 g/d) błonnika pokarmowego na dobę! 

W brukwi występuje kemferol, naturalny związek zaliczany do grupy polifenoli, który wykazuje silne działanie przeciwzapalne. Posiada również właściwości przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, ochronne w kierunku chorób serca oraz układu nerwowego. W badaniach naukowych wykazano korzystne działanie kemferolu w kierunku leczenia miażdżycy naczyń tętniczych, choroby niedokrwiennej serca, cukrzycy oraz hiperlipemii. 

Brukiew – gdzie kupić, cena

Zakup brukwi będzie prawdopodobnie nie lada wyzwaniem, ponieważ jest to obecnie warzywo mało rozpowszechnione. Zachęcam do poszukiwań w sklepach warzywnych znanych z szerokiego asortymentu różnorodnych jarzyn i mało znanych owoców, targach owoców i warzyw, a także u rolników. Cena może być różna w zależności od tego, czy brukiew pochodzi bezpośrednio od rolnika, który specjalizuje się w uprawie tradycyjnej lub ekologicznej, a także czy kupujemy warzywo w sklepie.

Brukiew – przepisy

Obiadowa surówka z brukwi

Składniki:

  • brukiew 1 duża sztuka
  • 2 słodkie jabłka np. goldeny
  • 1 mała czerwona papryka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania: Brukiew i jabłka umyj i obierz ze skórki. Oba warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Paprykę oczyść z niejadalnych pestek i pokrój w drobną kostkę. W małej miseczce przygotuj dressing z soku z cytryny, oleju oraz przypraw. Wymieszaj przygotowane wcześniej warzywa i owoce z sosem.

rozwiń
Frytki z brukwi

Składniki:

  • 2 duże brukwie
  • 4 łyżki rzepakowego oleju
  • sól i zioła prowansalskie do smaku 

Sposób przygotowania: brukiew oczyść i pokrój w słupki na kształt frytek, a następnie obgotuj we wrzątku przez ok. 3 minuty. Następnie osusz słupki i wymieszaj z przyprawami oraz olejem. Tak przygotowaną brukiew rozłóż równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku do 180st. C przez ok. 20–30 minut, aż będą rumiane.

Zapomniana brukiew cieszy się coraz większym zainteresowaniem. To warzywo o wysokim potencjale antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym i ciekawym smaku!

rozwiń

Literatura:

  1. Szczepańska J., Wądłowska L., Słowińska M.A., Niedźwiecka E., Biegańska J.: Ocena częstości spożycia wybranych źródeł błonnika pokarmowego oraz ich związku z masą ciała studentów. Bromat. Chem. Toksykol. 2010, XLIII, 3, str. 328-390.
  2. Suchal K, Malik S, Gamad N, et al. Kaempferol attenuates myocardial ischemic injury via inhibition of MAPK signaling pathway in experimental model od myocardial ischemiareperfusion injury. Oxid Med Cell Longev 2016, 2016: 7580731.
  3. Florkowska K., Duchnik W., Muzykiewicz A., Zielonka-Brzezicka J., Klimowicz A.: Flawonoidy w profilaktyce i leczeniu miażdżycy. Probl Hig Epidemiol 2017, 98, 3, 217-225.

Opublikowano ponad tydzień temu
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
, Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone