Opinie
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Chcesz być na bieżąco?
Jednoroczne warzywo należące do rodziny astrowatych. Jej częścią jadalną jest rozeta liściowa. W Polsce uprawiane są dwie odmiany endywii – endywia kędzierzawa oraz eskariola paryska. Ta pierwsza pochodzi z Francji. Ma zielone liście, które są silnie powycinane i mają ząbkowane brzegi. Jest delikatniejsza niż eskariola, która ma bardziej żółtozielone liście o nieregularnych brzegach. Endywia ma gorzki, pikantny smak. Zawiera więcej witamin i składników mineralnych niż sałata. Warzywo najlepiej owinąć wilgotną ściereczkę i przechowywać w lodówce [1].
Endywia, tak jak inne liściaste warzywa tego typu, jest szczególnie bogata w witaminę K (wpływa ona na proces krzepnięcia krwi oraz na gospodarkę wapniową) i potas (bierze udział m.in. w przewodzeniu impulsów nerwowych oraz aktywuje wiele enzymów). Zawiera również pewne ilości witamin np. z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak wapń czy magnez. Jednak endywia nie jest znaczącym źródłem tych substancji czynnych.
Warzywo jest także źródłem laktonów seskwiterpenowych – intybiny. Działa ona żółciotwórczo, wspomagając pracę wątroby. Ponadto zapobiega działaniu cytotoksycznemu niektórych leków. Inną substancją jest inulina. Jest to rozpuszczalna frakcja błonnika pokarmowego. Należy do prebiotyków, czyli stanowi pożywkę dla probiotycznych bakterii jelitowych. Pośrednio wpływa na prawidłowe funkcjonowanie m.in. układu immunologicznego jelit. Endywia zawiera także antyoksydanty, takie jak kwas chlorogenowy, kwas dikawoilochinowy, kwercytynę i kemferol, które odznaczają się wysokim potencjałem przeciwutleniającym. Antyoksydacyjne działanie zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej i chorób układu sercowo-naczyniowego [1].
Warzywo można kupić w większości zieleniaków i w większych sklepach spożywczych. Często jest składnikiem tzw. miksów sałatkowych.
Cena w zależności od sezonu oraz sklepu to 3,5–4 zł za „główkę”.
Najczęściej spożywana jest na surowo w postaci sałatek. Ze względu na smak komponuje się najlepiej z orzechami albo ostrymi serami. Poniżej umieszczono kilka propozycji potraw z endywią.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Endywia to wartościowe warzywo, które może stanowić urozmaicenie bazy na sałatkę lub składnik do innych potraw. Jest źródłem głównie witaminy K oraz potasu. Dodatkowo jest także źródłem intybiny, inuliny i antyoksydantów. Osoby, które wolą łagodniejsze smaki, mogą wybierać gotowe miksy sałat, w których jest endywia. Warzywo doskonale współgra z orzechami i serami. [4]
Literatura:
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Bądź na bieżąco, nie przegap okazji bycia zdrowym!