warzywa
Porównujemy sałaty pod względem wyglądu i wartości odżywczych. Do Ciebie…
5 najlepszych sposobów na wzmocnienie odporności na jesień
Wzmocnij odporność wprowadzając niewielkie zmiany.
Jak przekonać dziecko do warzyw?
Tak, to w niektórych przypadkach może być nieco trudne. Jednak wystarczy zadbać o odpowiednie przygotowanie i podanie warzyw, a dziecko zje nawet brukselkę czy szpinak. Zastosuj cenne wskazówki i poznaj sekret jak przekonać własne dziecko do jedzenia warzyw.
Polifenole – naturalne przeciwutleniacze, które wymiatają wolne rodniki
Polifenole to niezwykle ważne przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki, chroniąc…
Papryka to źródło zdrowia i smaku!
Kolorowe papryki pasują prawie do każdego dania. Mogą osłodzić bądź…
Stany zwiększonego zapotrzebowania na białko
Zdrowy człowiek o przeciętnej ilości aktywności fizycznej w ciągu dnia…
Warzywa na zaparcia
Warzywa posiadają dużą ilość błonnika, który usprawnia pracę jelit. Przy zaparciach właściwość ta jest niezwykle ważna. Warto wówczas jeść marchewki, kapustę kiszoną, pomidory i szpinak.
6 najlepszych sposobów na zdrowe owoce i warzywa
Cieszmy się smakiem ulubionych owoców i warzyw przez cały rok!…
Suszone pomidory. Właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie
Suszone pomidory pasują do wielu dań. Dla wielbicieli ich smaku…
Nadkwasota żołądka. Objawy, przyczyny, leczenie i odpowiednia dieta
Długotrwała i powracająca nadkwasota to dolegliwość, która bardzo często towarzyszy…
Warzywa a IG
Warzywa zawierają w większości węglowodany proste – glukozę, ale np. ziemniaki posiadają w swoim składzie skrobię zaliczaną do węglowodanów złożonych. Ich indeks glikemiczny zatem różni się w zależności od rodzaju. Przeczytaj artykuł o indeksie glikemicznym, alby dowiedzieć się więcej.
Najlepsze sposoby obróbki termicznej warzyw
Jak zachować najwięcej cennych substancji w warzywach? Jak gotować zdrowo?…
Poznaj najlepsze źródła dobrych węglowodanów
Węglowodany to podstawowe źródło energii. Najlepsze wśród nich są węglowodany…