warzywa
Ogórki to warzywa nadające się wyśmienicie do sałatek i zdrowych,…
Szparagi – rodzaje, właściwości, gotowanie i przepisy
Szparagi są niejako zwiastunem wiosny. Cieszą się dużą liczbą smakoszy,…
Jak przekonać dziecko do warzyw?
Tak, to w niektórych przypadkach może być nieco trudne. Jednak wystarczy zadbać o odpowiednie przygotowanie i podanie warzyw, a dziecko zje nawet brukselkę czy szpinak. Zastosuj cenne wskazówki i poznaj sekret jak przekonać własne dziecko do jedzenia warzyw.
Seler naciowy. Właściwości, witaminy i zdrowe przepisy
Seler naciowy to jeden z podstawowych składników włoskiej kuchni. Świetnie…
Sałata lodowa. Właściwości, wartości odżywcze, witaminy i przepisy
Krucha, smaczna, dobra do sałatek czy jako dodatek do dań…
Skorzonera – wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie
Okryjmy na nowo warzywo o tajemniczej nazwie "wężymord czarny korzeń"!
Warzywa na zaparcia
Warzywa posiadają dużą ilość błonnika, który usprawnia pracę jelit. Przy zaparciach właściwość ta jest niezwykle ważna. Warto wówczas jeść marchewki, kapustę kiszoną, pomidory i szpinak.
Karczochy – zastosowanie i właściwości lecznicze warzywa wspomagającego wątrobę!
Wieloletnia roślina zielna – karczoch zwyczajny (Cynara scolymus) to popularne…
Buraki. Warzywa o licznych właściwościach i dużej zawartości witamin
Buraki to bardzo powszechne warzywo w Polsce. któż choć raz…
Ciecierzyca. Posiada liczne właściwości zdrowotne i jest skarbnicą wartości odżywczych
Podobna do grochu, ale nim nie jest. Ciecierzyca jest o…
Warzywa a IG
Warzywa zawierają w większości węglowodany proste – glukozę, ale np. ziemniaki posiadają w swoim składzie skrobię zaliczaną do węglowodanów złożonych. Ich indeks glikemiczny zatem różni się w zależności od rodzaju. Przeczytaj artykuł o indeksie glikemicznym, alby dowiedzieć się więcej.
Zupa, pasztet, sałatka, czyli dania, w których króluje soczewica
Z czym to się je? Czyli przepisy na dania z…
Przepis na risotto z kurczakiem i warzywami
Kolorowe risotto z kurczakiem i warzywami to idealna propozycja na…