warzywa
Szparagi – rodzaje, właściwości, gotowanie i przepisy
Jak przekonać dziecko do warzyw?
Tak, to w niektórych przypadkach może być nieco trudne. Jednak wystarczy zadbać o odpowiednie przygotowanie i podanie warzyw, a dziecko zje nawet brukselkę czy szpinak. Zastosuj cenne wskazówki i poznaj sekret jak przekonać własne dziecko do jedzenia warzyw.
Seler naciowy. Właściwości, witaminy i zdrowe przepisy
Sałata lodowa. Właściwości, wartości odżywcze, witaminy i przepisy
Skorzonera – wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie
Warzywa na zaparcia
Warzywa posiadają dużą ilość błonnika, który usprawnia pracę jelit. Przy zaparciach właściwość ta jest niezwykle ważna. Warto wówczas jeść marchewki, kapustę kiszoną, pomidory i szpinak.
Karczochy – zastosowanie i właściwości lecznicze warzywa wspomagającego wątrobę!
Buraki. Warzywa o licznych właściwościach i dużej zawartości witamin
Ciecierzyca. Posiada liczne właściwości zdrowotne i jest skarbnicą wartości odżywczych
Warzywa a IG
Warzywa zawierają w większości węglowodany proste – glukozę, ale np. ziemniaki posiadają w swoim składzie skrobię zaliczaną do węglowodanów złożonych. Ich indeks glikemiczny zatem różni się w zależności od rodzaju. Przeczytaj artykuł o indeksie glikemicznym, alby dowiedzieć się więcej.