Rzeżucha – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie oraz domowa uprawa

16 18 20

Rzeżucha znana jest również pod nazwą pieprzyca, pochodzi z północno-wschodniej Afryki oraz południowo-zachodniej Azji. W starożytnym Egipcie ofiarowywana była jako prezent dla faraonów spoczywających w piramidach. Z kolei w Europie zasłynęła dzięki swoim leczniczym właściwościom. Znana wszystkim zielona trawa jest niezawodna w dostarczaniu organizmowi niezbędnych witamin. Ponadto pomaga usunąć toksyny, a nawet obniża poziom cukru we krwi. Poznajmy najcenniejsze właściwości, przeznaczanie oraz sposób na domową uprawę rzeżuchy.

Rzeżucha

Do Polski rzeżucha dotarła w XV wieku i od tego czasu stanowi jeden z głównych symboli Wielkiej Nocy. Zgodnie z tradycją wysiewana jest w okresie poprzedzającym Wielkanoc, nie mniej jednak warto jest o niej pamiętać przez cały rok. Świeża rzeżucha jest uznawana za prawdziwą skarbnicę witamin: A, C, K, B2, B6 i kwasu foliowego oraz składników mineralnych: wapnia, żelaza, magnezu, potasu, jodu, miedzi i manganu. Osoby zmagające się z cukrzycą powinny spożywać zieloną trawę z uwagi na jej właściwości obniżające poziom cukru we krwi. Ponadto poprawia pracę trzustki, wspomaga leczenie osteoporozy, anemii, choroby wieńcowej i reumatyzmu. Zalecana jest także osobom zmagającym się z problemami skórnymi i łamliwymi paznokciami.

Właściwości rzeżuchy

Lecznicza moc rzeżuchy została odkryta i doceniona przez medycynę ludową już całe wieki temu. Skiełkowana roślina znalazła swoje zastosowanie jako lek na pasożyty jelit i owrzodzenia skóry. Wykorzystywano jej właściwości dezynfekujące jamę ustną oraz pobudzające trawienie i apetyt. Jednak nie można objadać się nią ponad miarę, ponieważ jest moczopędna. Zjedzona w zbyt dużych ilościach może spowodować zapalenie pęcherza. Kilka porcji wielkości łyżeczki od herbaty w zupełności wystarczą w ciągu doby. Kto codziennie doda rzeżuchę do kanapek bądź sałatki ma dużo więcej sił witalnych i piękne włosy. Zawartość siarki sprawia, że krew nasycona tym pierwiastkiem pobudza skórę oraz cebulki włosowe do wzmożonej produkcji. Podobne działanie ma sok z rzeżuchy, który może być wcierany we włosy. Ponadto doskonale sprawdza się również do przemywania twarzy, ponieważ rozjaśnia piegi, plamy oraz przebarwienia. Charakterystyczny smak rzeżucha zawdzięcza olejkom eterycznym, w których skład wchodzą związki siarki, np. glikozyd izosiarkocyjanowy. Mimo faktu, że smakuje specyficznie jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw.

Kalorie i wartości odżywcze rzeżuchy:

Składnik Zawartość w 100 g
Kalorie (wartość energetyczna) 32 kcal/ 134 kJ
Białko 2,60 g
Tłuszcz ogółem 0,70 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,023 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,228 g
Kwasy omega-3 76 mg
Kwasy omega-6 152 mg
Węglowodany 5,50 g
Błonnik pokarmowy 1,1 g
Witamina A 6917 I.U.
Witamina D 0 I.U.
Witamina E 0,70 mg
Witamina K 542 µg
Witamina C 69 mg
Witamina B1 0.080 mg
Witamina B2 0,260 mg
Witamina B3 (PP) 1,00 mg
Witamina B6 0,247 mg
Kwas foliowy 80 µg
Witamina B12 0,0 µg
Kwas pantotenowy 0,242 mg
Wapń 81 mg
Żelazo 1,30 mg
Magnez 38 mg
Fosfor 76 mg
Potas 606 mg
Sód 14 mg
Cynk 0,23 mg
Miedź 0,17 mg
Mangan 0,55 mg
Selen 0,9 µg

Zastosowanie rzeżuchy

Persowie posypywali chleb rzeżuchą przed wyprawami wojennymi i polowaniami. Współcześnie zielona trawa używana jest do zup warzywnych, sosów, sałatek, surówek, past serowych, rybnych oraz jajecznych. Doskonale sprawdza się jako dodatek do twarożku i nawet masła. Dzięki swoim właściwościom wzmagającymi apetyt śmiało może zostać podana każdemu małemu niejadkowi.

Domowa uprawa rzeżuchy

Rzeżucha należy do roślin z rodziny kapustowatych. Należy do niej ponad 100 gatunków występujących w strefie umiarkowanej. W Polsce najpopularniejszych jest 10 gatunków. Bardzo łatwo jest ją wyhodować w domu, ponieważ można wysiać nasiona na doniczce lub innym naczyniu. Można ją jeść po upływie zaledwie kilku dni od zasiania. Jak można tego dokonać?

  • zaopatrz się w opakowanie rzeżuchy,
  • wybierz naczynie, po czym włóż do niego bibułkę, watę lub ligninę, którą należy nasączyć wodą,
  • rozprowadź nasiona,
  • zwilż nasiona wodą,
  • pozostaw w jasnym oraz ciepłym miejscu,
  • pamiętaj o codziennym zraszaniu nasion wodą.

Pierwsze kiełki powinny pojawić się w ciągu drugiego lub trzeciego dnia od posadzenia. Po 10 dniach rzeżucha osiąga swoją finalną postać. Następnie należy ją ściąć nożyczkami i zadbać o to, by nie zakwitła, ponieważ nabiera wtedy wyjątkowo gorzkiego smaku.

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Rzeżucha – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie oraz domowa uprawa - 3.7/5. Oddano 127 głosy.
Autor artykułu:
, Dyplomowany dietetyk i psychodietetyk.

Opinie

  • Ogrodnik 09.03.2017, 10:25

    Jak rośnie rzeżucha
    https://youtu.be/J-fSG3JALGA

    Odpowiedz
  • Matka Polka 26.04.2019, 12:31

    Pamiętam od dzieciństwa jak moja babcia już w styczniu siała nasiona na ligninę ułożoną na odwróconej doniczce z tym,że nie jadła całych kiełków tylko przycinała łodyżki i tak nam serwowała do tego łyżka prawdziwego tranu.O chorobach nie było mowy pomimo tego,że w ówczesnych czasach zimą dziewczynki nie nosiły spodni tylko grube pończochy a potem rajstopy.W mojej kuchni od zarania w okresie zimowym rzeżucha siana jest sukcesywnie aż do czasu kiedy nie pojawią się nowalijki ale nie te z marketu.Smacznego

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone