6 najlepszych sposobów na zdrowe owoce i warzywa
Aktualizacja: 3 kwietnia, 2024
Najlepszy sezon na owoce i warzywa zawsze wypada w miesiącach letnich. Zima pod tym względem jest niezwykle uboga, a nasz organizm przecież przez cały czas potrzebuje witamin i minerałów do prawidłowego funkcjonowania. Przedstawiamy wam 6 sposobów na to, aby cieszyć się bogactwem witamin z warzyw i owoców przez cały rok.
6 sposobów na obróbkę warzyw i owoców
Póki sezon w pełni cieszmy się smakiem świeżych owoców i warzyw. Napełnijmy nasze zapasy witamin i minerałów, aby starczyły na jesień. Z tak zbudowaną odpornością okres przeziębień nie będzie dla nas groźny.
Dzisiaj owoce i warzywa uprawiane są z pomocą wielu chemicznych substancji i pestycydów mających na celu zapewnienie obfitości plonów. Niestety nie są one zdrowe dla człowieka. Warto poznać najlepsze sposoby na usunięcie szkodliwych drobnoustrojów i pestycydów z warzyw i owoców. Dokładne mycie może niestety nie wystarczyć. Tak przygotowane warzywa możemy poddać kolejnym obróbkom.
- Obróbka termiczna warzyw. Owoce zazwyczaj jemy na surowo, jednak inaczej jest z warzywami, które przed zjedzeniem należy ugotować. Już sama ta czynność wykonywana nieprawidłowo pozbawia ich wielu cennych składników odżywczych. Przedstawiamy Wam zasady poprawnego gotowania warzyw, wśród, których najważniejsze jest to, aby ich nie rozgotowywać!
- Soki z owoców i warzyw. Póki mamy dostęp do świeżych owoców i warzyw warto włączyć do swojej diety także soki z nich przygotowywane. Wyciskanie soku z pomarańczy raczej nie rodzi zbyt wielu problemów, ale jak wycisnąć sok z botwinki, selera albo papryki? Wówczas przydałby nam się odpowiedni sprzęt. Możemy wybrać sokowirówkę lub wyciskarkę, która jest lepsza? Przed zakupem zapoznajcie się z ich funkcjonalnością i wybierzcie dla siebie odpowiadający waszym wymaganiom.
- Kisiel z owoców. Słodki i zdrowy przysmak idealny dla dzieci. Z pewnością wielu z Was owocowy kisiel kojarzy się z dzieciństwem. Nie musimy kupować kisielu w proszku, który wypełniony jest chemią i konserwantami. Możemy przygotować go ze świeżych owoców. Wówczas mamy pewność, co do jego składu, a przygotowanie wcale nie jest trudne ani pracochłonne. Owocowy kisiel jest idealną przekąską dla każdego – zarówno dla najmłodszych jak i dla najstarszych członków rodziny.
- Owocowe alkohole. Tym razem propozycja tylko dla pełnoletnich. Przygotowanie domowych alkoholi wcale nie jest trudne. Popularny dziś cydr można zrobić z pozostałości jabłek – ogryzków, skórek. Od Was już zależy czy będzie om bardziej lub mniej musujący. Domowy cydr zachowuje wiele prozdrowotnych właściwości jabłek. Podobnie sprawa ma się z winem z czarnego bzu. Przez liczne witaminy i minerały zawarte w tych czarnych, niepozornych owocach, wino zyskuje wręcz lecznicze właściwości. Świetnie działa na odporność, pomaga w jesiennych przeziębieniach przez swoje właściwości napotne i przeciwgorączkowe. Reguluje układ trawienny, a przez zawartość licznych antyoksydantów dba o zdrowie i blask naszej skóry. Kieliszek cydru jabłkowego bądź wina z czarnego bzu z pewnością wyjdzie nam na zdrowe.
- Kiszonki. Jesienią warto pamiętać o zrobieniu zapasów na zimę. Najlepszym sposobem na zachowanie witamin są kiszonki. Dzięki kiszeniu warzywa posiadają nawet większą ilość witamin i minerałów niż w wersji świeżej. Najpopularniejszymi warzywami do kiszenia są oczywiście ogórki i kapusta.
- Mrożone owoce i warzywa. Kolejnym sposobem na zachowanie ważnych dla człowieka składników odżywczych jest mrożenie owoców i warzyw. Wbrew powszechnej opinii mrożonki są świetnym sposobem na zatrzymanie smaków lata. Jeśli zamrozimy świeże owoce i warzywa, wówczas utrata cennych witamin i minerałów jest znikoma. Warto wiedzieć jak rozmrażać owoce, od tego również zależy zachowanie ich walorów odżywczych. Z mrożonkami warzywnymi jest podobnie. Możemy przygotować z nich zupę lub ugotować je na parze.. To świetny sposób na dostarczenie ważnych składników odżywczych w okresie zimy.
Warzywa i owoce są najlepszym źródłem witamin i minerałów. Warto nauczyć się przygotowywać je, aby nie traciły swoich cennych składników. Odpowiednie sposoby obróbki pozwolą nam również cieszyć się ich smakiem przez cały rok.