bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Najlepsze sposoby obróbki termicznej warzyw

Najlepsze sposoby obróbki termicznej warzyw

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 29 stycznia, 2025

Warzywa są bogatym źródłem witamin, przeciwutleniaczy oraz składników mineralnych. Zawierają mniej węglowodanów niż owoce, przez co są polecane osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. W jaki sposób je gotować, aby dostarczyły naszemu organizmowi maksymalną ilość wartościowych składników?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Wpływ obróbki cieplnej na warzywa
  • Metody gotowania warzyw

Wpływ obróbki cieplnej na warzywa

Procesy termiczne powodują rozluźnianie struktury warzyw, co sprawia, że miękną. Korzystnym wpływem obróbki cieplnej na warzywa jest między innymi zmniejszenie drażniącego działania na przewód pokarmowy surowych tkanek roślinnych zawierających błonnik. Wysoka temperatura powoduje, że składniki odżywcze takie jak białka czy kolagen przekształcane są w formę lepiej strawną. Dodatkowo niszczone są pasożyty. Podczas obróbki cieplnej powstaje cały wachlarz smakowo-zapachowy, który sprawia, że nie tylko jedzenie staje się przyjemnością, ale również jego przygotowywanie.

Procesy termiczne mimo swych korzystnych właściwości powodują również straty składników mineralnych oraz witamin zawartych w warzywach.

Szczególnie wrażliwa i nietrwała termicznie jest witamina C oraz kwas foliowy. Ich straty następują zarówno w wysokiej temperaturze jak i w bardzo niskiej, podczas mrożenia. Warzywa zawierające duże ilości witaminy C, takie jak kiszona kapusta czy papryka, najlepiej więc spożywać na surowo.

Największe straty substancji odżywczych powoduje smażenie, pieczenie oraz gotowanie w dużej ilości wody. Najwięcej witamin i składników mineralnych zachowuje się w warzywach podczas gotowania w naczyniach z podwyższonym ciśnieniem typu szybkowar oraz na parze. Duże straty witamin powoduje również obróbka warzyw w naczyniach bez przykrycia, ponieważ zwiększa się czas ich gotowania.

Metody gotowania warzyw

Aby zachować najwięcej wartości odżywczych w warzywach należy gotować je w małej ilości wody z dodatkiem soli. Powoduje ona szybsze rozluźnianie struktury jarzyn, przez co skraca się czas ich obróbki cieplnej. Proces gotowania należy rozpoczynać od wrzącej wody, która zamyka tkanki roślinne i pozwala zachować więcej składników odżywczych. Wyjątkiem są zupy, które należy gotować zaczynając od zimnej wody, aby substancje mogły przeniknąć do wywaru.

W potrawach złożonych z kilku warzyw należy początkowo gotować te, które mają bardziej zbitą strukturę np. marchew.  Warzywa mrożone przeznaczone do gotowania wrzuca się do wrzącej wody w stanie zamrożonym, aby nie straciły w procesie rozmrażania swoich wartości.

Ważnym elementem przygotowywania warzyw jest proces blanszowania. Dzięki niemu warzywa nie tracą swoich właściwości z postaci surowej. Proces ten polega na zanurzeniu warzyw we wrzącej wodzie oraz utrzymaniu temperatury przez kilka minut. W przypadku warzyw zielonych czas ten powinien wynosić maksymalnie 1–2 minuty, ponieważ najszybciej tracą one swój naturalny zielony barwnik.

Warzywa są źródłem wielu składników odżywczych, lecz często duża ich ilość jest wypłukiwana podczas gotowania. Aby tego uniknąć, należy zastosować kilka prostych metod, które pozwolą na czerpanie z warzyw maksymalnej ilości ich cennych substancji, które codziennie powinniśmy dostarczać, aby cieszyć się dobrym zdrowiem oraz samopoczuciem.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Anna Mielczarek ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Jak pozbyć się szkodliwych pestycydów…

Sama woda nie wystarczy! Pestycydy potrafią być na nią odporne. Przekonaj się jak szybko usunąć z żywności szkodliwe substancje chemiczne. Czytaj dalej...

Witamina C – nie tylko…

Jakie techniki kulinarne zastosować aby zachować jak najwięcej tej cennej witaminy? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    warzywa
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    6
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    przygotowywanie żywności

    Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

    warzywa

    Skorzonera – jak jeść? Przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.