warzywa
Chcesz przemycić swojemu maluchowi porcję niezbędnych witamin i minerałów ?…
Boczniaki. Właściwości zdrowotne i niezawodne przepisy
Wielu z nas na pewno słyszało o takim grzybie jak…
Jak przekonać dziecko do warzyw?
Tak, to w niektórych przypadkach może być nieco trudne. Jednak wystarczy zadbać o odpowiednie przygotowanie i podanie warzyw, a dziecko zje nawet brukselkę czy szpinak. Zastosuj cenne wskazówki i poznaj sekret jak przekonać własne dziecko do jedzenia warzyw.
Lecznicze właściwości cebuli oraz jej wartości odżywcze
Cebula to jedno z najbardziej powszechnych warzyw w Polsce. Dodawana…
Soczewica – zastosowanie, właściwości, wartości odżywcze i wpływ na odchudzanie
Nasiona soczewicy jadalnej charakteryzują się wysoką wartością odżywczą, dlatego powinny…
Czerwona, brązowa, czarna, zielona i żółta, czyli rodzaje mało popularnej soczewicy
Soczewica jest jeszcze mało popularną rośliną. Warto ją jednak wprowadzić…
Warzywa na zaparcia
Warzywa posiadają dużą ilość błonnika, który usprawnia pracę jelit. Przy zaparciach właściwość ta jest niezwykle ważna. Warto wówczas jeść marchewki, kapustę kiszoną, pomidory i szpinak.
Shiitake – uprawa i sposoby przyrządzania grzybów o leczniczych właściwościach!
Pierwsze doniesienia o leczniczych właściwościach tych grzybów pochodzą z czasów…
Mrożenie warzyw, a utrata witamin – czy to aby na pewno zdrowe?
Mrożone warzywa wraz z owocami jako dodatek do diety poprawią…
Rośliny strączkowe w diecie
Rośliny strączkowe mają wiele cennych wartości odżywczych i wcale nie…
Warzywa a IG
Warzywa zawierają w większości węglowodany proste – glukozę, ale np. ziemniaki posiadają w swoim składzie skrobię zaliczaną do węglowodanów złożonych. Ich indeks glikemiczny zatem różni się w zależności od rodzaju. Przeczytaj artykuł o indeksie glikemicznym, alby dowiedzieć się więcej.
Dynia – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
Im większy, tym lepszy? Dynia to nie tylko różnorodne kształty…
Kukurydza – amerykańskie ziarno opanowało świat
Jest bogatym źródłem witamin i błonnika, a do tego nie…