warzywa
Boczniaki. Właściwości zdrowotne i niezawodne przepisy
Jak przekonać dziecko do warzyw?
Tak, to w niektórych przypadkach może być nieco trudne. Jednak wystarczy zadbać o odpowiednie przygotowanie i podanie warzyw, a dziecko zje nawet brukselkę czy szpinak. Zastosuj cenne wskazówki i poznaj sekret jak przekonać własne dziecko do jedzenia warzyw.
Lecznicze właściwości cebuli oraz jej wartości odżywcze
Soczewica – zastosowanie, właściwości, wartości odżywcze i wpływ na odchudzanie
Czerwona, brązowa, czarna, zielona i żółta, czyli rodzaje mało popularnej soczewicy
Warzywa na zaparcia
Warzywa posiadają dużą ilość błonnika, który usprawnia pracę jelit. Przy zaparciach właściwość ta jest niezwykle ważna. Warto wówczas jeść marchewki, kapustę kiszoną, pomidory i szpinak.
Shiitake – uprawa i sposoby przyrządzania grzybów o leczniczych właściwościach!
Mrożenie warzyw, a utrata witamin – czy to aby na pewno zdrowe?
Rośliny strączkowe w diecie
Warzywa a IG
Warzywa zawierają w większości węglowodany proste – glukozę, ale np. ziemniaki posiadają w swoim składzie skrobię zaliczaną do węglowodanów złożonych. Ich indeks glikemiczny zatem różni się w zależności od rodzaju. Przeczytaj artykuł o indeksie glikemicznym, alby dowiedzieć się więcej.