Pomidor malinowy – właściwości, witaminy, wartości odżywcze i przepis na sałatkę
Aktualizacja: 6 maja, 2024
W końcu przyszedł wyczekiwany czas świeżych i smacznych warzyw, dojrzewających w pełni słońca. To dobry moment na uzupełnianie wszelkich niedoborów żywieniowych, zdrowymi warzywami i owocami. Na wszystkich targach, stoiskach, sprzedawcy zachęcają do kupna pięknie wyglądających warzyw, w tym wartościowych pomidorów. Jednym z najchętniej kupowanych odmian tego warzywa jest pomidor malinowy. Dlaczego cieszy się taką popularnością?
Pomidor malinowy
Pomidor malinowy to odmiana warzywa do uprawy gruntowej. Charakteryzuje się sporej wielkości owocami oraz pięknym, malinowym kolorem. Powierzchnia tych pomidorów jest żebrowana, określana również mianem sercowatej. Jego miąższ jest niezwykle soczysty, mięsisty i bardzo smaczny o lekko słodkawym smaku.
Do odmian pomidorów malinowych zaliczamy: malinowy olbrzym, malinowy ożarowski oraz malinowy retro. Każda z nich różni się okresem dojrzewania oraz wielkością owoców.
Pomidor malinowy – właściwości
Pomidory to przede wszystkim źródło witamin i minerałów. Odmiany malinowe są bardzo delikatne, soczyste i słodkawe. Podnoszą odporność organizmu, przyspieszają gojenie się ran, a także posiadają właściwości antyoksydacyjne (głównie za sprawą likopenu), a substancje w nich zawarte przeciwdziałają wolnym rodnikom. Bardzo korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego oraz krwionośnego, chronią także serce. Minerały zawarte w pomidorach malinowych, wzmacniają układ kostny. Polecane są w dolegliwościach układu moczowego, działając moczopędnie oraz detoksykacyjnie. Są niskokaloryczne, co sprawia, że chętnie po nie sięgają osoby na dietach odchudzających. Pomidory malinowe pomagają w regulacji poziomu glukozy we krwi.
Pomidor malinowy – witaminy
Pomidory malinowe zawierają sporą dawkę witaminy C, która nie tylko podnosi odporność organizmu, ale także wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Zawierają także kwas foliowy, szczególnie ważny dla kobiet w ciąży. Ponadto znajdujemy w nich witaminę A, B1, B2 oraz B6, które odpowiadają za prawidłowe funkcje komórkowe. Ważna jest także witamina K, która uczestniczy w procesach krwiotwórczych.
Pomidor malinowy – wartości odżywcze
Pomidory malinowe oprócz tego, że są bardzo smaczne i soczyste, posiadają wiele wartości odżywczych. W 100 g warzywa znajduje się około 3 g węglowodanów, 0,2 g tłuszczu i 0,9 g białka. Zawierają także błonnik pokarmowy. Niebagatelna jest rola potasu, którego zawartość w pomidorach jest naprawdę wysoka (280 mg/100 g). Poza tym znajdziemy w nich wapń, fosfor, żelazo, magnez oraz sód. Zawarty jest w nich także karoten oraz liczne pierwiastki śladowe.
Pomidor malinowy – przepis
Składniki:
- pomidory malinowe
- miąższ arbuza
- czerwona cebula
- ser np. mozzarella
- świeża bazylia
- olej
- sól
- pieprz
- odrobina soku z cytryny
Przygotowanie: pomidory malinowe pokroić w kostkę, z miąższem arbuza postąpić tak samo. Cebulę pokroić drobno. Wrzucić do miseczki. Doprawić do smaku, dodać odrobinę oleju i soku z cytryny. Na koniec posypać pokrojonym serem i świeżą bazylią.
Pomidory malinowe to jedna z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych odmian pomidorów. Są delikatne, soczyste i przykuwają wzrok swoim pięknym kolorem. Ponadto posiadają wiele właściwości korzystnych dla organizmu oraz mnóstwo wartości odżywczych.
Pokazane na zdjęciu pomidory nie są prawdziwymi pomidorami malinowymi. To są powszechnie sprzedawane w Polsce „podróbki”. Prawdziwe pomidory mają pofaldowaną powierzchnię i wyraźnie różnią się kolorem, są czerwone z niewielką domieszką fioletu. Nie wiem dlaczego Polacy w całym kraju dają się oszukiwać. Prawdziwe pomidory są naprawdę smaczniejsze i mają zapach. Przez to złodziejstwo umieramy na raka.
ZGADZA SIE. TE NA ZDJECIU TO TYPOWE SZTUCZNE Z HOLANDII
wolę kumato, ale będę Musiał 😄 sięgnąć po malinowe.
Uwielbiam pomidory malinowe . Jak tylko zaczyna się sezon jem je codziennie. Są bardzo dobre i zdrowe . I widzę że mój organizm lepiej funkcjonuje . Polecam wszystkim i pozdrawiam
Prawda !!