bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Papryka żółta – właściwości, wartości odżywcze i witaminy

Papryka żółta – właściwości, wartości odżywcze i witaminy

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 29 kwietnia, 2024

Kojarzy się ze schyłkiem lata i zapowiedzią jesiennej pory. Przygotowujemy z niej wiele przetworów na zimę, ale także cenimy jej smak w sałatkach oraz innych daniach. Faszerowana, duszona, w kompozycji z innymi warzywami smakuje bardzo dobrze. Papryka jest niezwykle cennym warzywem pod względem wartości odżywczych, a ta w kolorze żółtym posiada liczne właściwości wspierające pracę organizmu.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Papryka żółta
  • Papryka żółta – właściwości
  • Papryka żółta – wartości odżywcze
  • Papryka żółta – witaminy

Papryka żółta

Istnieje wiele odmian papryki. Samo warzywo wywodzi się z Ameryki Południowej, a Węgry rozsławiły paprykę, która króluje w ich narodowej, tradycyjnej kuchni. Należy do rodziny psiankowatych, a obecnie stanowi produkt żywnościowy doceniany na całym świecie. Jako warzywo stanowi powszechnie stosowany dodatek do potraw, ale nierzadko staje się także jego bazą. W zależności od barwy, papryka może posiadać nieco różniące się od siebie właściwość. Niewątpliwie jest skarbnicą witamin i składników mineralnych.

Papryka żółta – właściwości

Bogactwo wartości odżywczych sprawia, że żółta papryka jest coraz częściej wykorzystywanym produktem w kuchni, zastępując lub uzupełniając paprykę czerwoną. Posiada właściwości antyoksydacyjne, przeciwdziała starzeniu się komórek oraz zwalcza wolne rodniki, co niewątpliwie wpływa również na wygląd zewnętrzny. Pomaga zachować młodość i sprężystość skóry. Pomocna jest w problemach z układem krwionośnym, gdyż reguluje ciśnienie krwi, a także pracę serca. Korzystnie wpływa również na układ nerwowy. Przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i dodatnio wpływa na narząd wzroku. Pomaga w problemach skórnych, jest produktem, który dobrze oddziałuje na kształtowanie mięśni, a nawet może łagodzić objawy bólowe w zespole PMS.

Papryka żółta – wartości odżywcze

Papryka jest warzywem o niskiej wartości kalorycznej, zatem może być z powodzeniem stosowana na dietach odchudzających. Nie zawiera praktycznie tłuszczu, a największy udział przypada węglowodanom (słodkawy smak). Na 100 g papryki żółtej przypada 8,7 g błonnika pokarmowego. Szczególnie ważna jest zawartość antyoksydantów, które należą do rodziny karotenoidów – zeaksantyna i luteina, przeciwdziałających wolnym rodnikom. Nie powstydzi się także składu soli mineralnych. W największych ilościach występują wapń, fosfor, magnez, żelazo, a także inne składniki mineralne w mniejszych proporcjach.

Papryka żółta – witaminy

W żółtej odmianie papryki znajdziemy sporą dawkę witaminy E, która potocznie bywa nazywana ze względu na swe właściwości, witaminą młodości. Duży udział przypada witaminom z grupy B, a szczególnie witaminie B6. W jej skład witaminowy wchodzi również ceniona za swe właściwości wzmacniające odporność, witamina C. Ponadto papryka żółta zawiera witaminę K oraz A.

Papryka to bardzo cenne warzywo, a każda jej odmiana nieco się od siebie różni. Żółtą charakteryzuje słodkawy smak i mnogość właściwości oraz składników odżywczych. Korzystnie wpływa na wzrok, serce oraz zapobiega przedwczesnemu starzeniu się organizmu. Składniki zawarte w żółtej papryce zasługują na włączenie jej do diety.

Literatura:

  • Kołożyn-Krajewska Danuta, Sikora Tadeusz. Towaroznawstwo żywności. WSiP. Warszawa, 2004. ISBN 83-0209-150-2.
  • Rafał Natorski. Papryka – witaminowa rekordzistka. Który kolor najlepszy?[online]. 31.07.2015. Dostępny w Internecie: http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101460,12151820,Papryka___witaminowa_rekordzistka.html
  • Sven Davin, Muller Nothamnn. Tabele kalorii. MR. Warszawa, 2008. ISBN 97-883-7243-621-4.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
4/5 - (5 głosów)
Autor artykułu:
Aleksandra Musiał
Aleksandra Musiał , Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Papryka to źródło zdrowia i…

Kolorowe papryki pasują prawie do każdego dania. Mogą osłodzić bądź dodać pikanterii Twoim potrawom. Możesz wybierać wśród różnych rodzajów, do wyboru do koloru! Czytaj dalej...

Papryka peperoni – wartości odżywcze,…

Papryka peperoni idealnie sprawdza się do wszelkiego rodzaju dań. Jej słodko-ostry smak nada ognistego temperamentu Twoim daniom. Czytaj dalej...

Papryka biała. Właściwości, witaminy i…

Jest żółta, zielona i czerwona. Teraz czas na białą paprykę! To idealny gatunek, który nadaje się do faszerowania! Czytaj dalej...

Papryka chili – właściwości, odmiany,…

Dla smakoszy ostrych dań to niezastąpiona przyprawa. Papryczka chili wzbogaci smak wielu potraw oraz dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom zadba o wasze zdrowie. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    warzywa
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    przygotowywanie żywności

    Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

    warzywa

    Skorzonera – jak jeść? Przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.