Papryka to źródło zdrowia i smaku!
Aktualizacja: 3 kwietnia, 2024
Warzywo to jest bogatym źródłem wielu substancji odżywczych. Stanowi niezastąpiony dodatek do każdego rodzaju leczo czy placka po węgiersku. W zależności od gatunku doda słodyczy Twoim potrawom lub wyostrzy ich smak. Oczywiście mowa o papryce! Przyjrzyjmy się jej nieco bliżej.
Kolorowe papryki
Najbardziej popularne są trzy rodzaje papryki: czerwona, żółta i zielona. Dzięki nim Twoja sałatka nabierze wiosennych kolorów! Oczywiście aspekt wizualny papryki jest bardzo ważny, ale nie najważniejszy. Warto wspomnieć, że papryka jest bogatym źródłem β-karotenu, witaminy A, C, E, oraz witamin z grupy B. Do tego znajdziecie w niej cenny błonnik.
Żółta i czerwona papryka jest najsłodsza, zielona ma nieco gorzkawy smak. Warto jednak wspomnieć także o papryce białej, która jest idealna do faszerowania. Dodatkowo świetnie wpływa na wzrok, poprawia odporność, zapewnia prawidłowy metabolizm i piękny wygląd skóry! To również prawdziwe bogactwo składników mineralnych!
Osobnym tematem są papryki ostre. Od ilości znajdującej się w nich kapsaicyny zależy poziom ich ostrości. Mierzy się ją w Scoville’ach. Dla kapsaicyny w czystej postaci wynosi 15,000,000–16,000,000 SHU. Warto wspomnieć, że kapsaicyna poprawia trawienie i wzmacnia układ krwionośny. Wykazano również jej działanie przeciwnowotworowe.
Papryki ostre często objęte są wspólną nazwą chili. Wszystkie gatunki ostrej papryki zawierają wspomnianą kapsaicynę. Nadają się zarówno do dań mięsnych jak i deserów, czego przykładem może być czekolada podawana z przyprawą chili.
Najłagodniejszym gatunkiem wśród nich jest papryka peperoni. Występuje w kolorze czerwonym lub zielonym. Jej smak jest słodki z wyczuwaną goryczą. Świetnie nadaje się do dań mięsnych i oczywiście na pizzę.
Inną odmianą, o wiele ostrzejszą, jest papryka czuszka. Osoby z wrażliwym żołądkiem i wątrobą powinny jej unikać. Jak pozostałe ostre papryki wykazuje zdrowotne działanie na układ krążenia, obniża cholesterol, a także niszczy komórki nowotworowe.
Jak widać odmian papryki jest bardzo dużo. Jeśli zdecydujecie się na wykorzystanie chili w swoich daniach, radzimy uważać. Poza tym paprykę polecamy dodawać do wszystkiego! Słodkie gatunki nie tylko wzbogacą wasze dania o cenne składniki odżywcze, ale także urozmaicą ich wygląd swoimi tęczowymi kolorami!