Suszone pomidory. Właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie
Aktualizacja: 29 kwietnia, 2024
Wszyscy znamy właściwości prozdrowotne oraz wartości odżywcze pomidorów. Są szeroko dostępne, bardzo smaczne i pasują do niemal każdej potrawy, duszone, w sosie, na surowo czy w zapiekance. Obok świeżych pomidorów na rynku dostępne są także pomidory suszone. Mogłoby się wydawać, że proces suszenia warzyw, pozbawia ich większości cennych składników, jednak suszone pomidory zawierają wiele wartości odżywczych, a ponadto cenione są za ich wyjątkowy smak.
Suszone pomidory
Okazuje się, że przetwarzanie warzyw, w tym pomidorów, może być korzystne z punktu widzenia wartości odżywczych. Pomidory poddane procesom termicznym zwiększają zawartość składników odżywczych. Suszone pomidory zyskują nowych walorów. Pomidory poddane suszeniu stają się bardzo smaczne i posiadają charakterystyczny smak. Włosi, którzy uchodzą za wybitnych znawców, pomidory suszą w pełnym, południowym słońcu, nadając im niepowtarzalnego aromatu i smaku. Jednak suszone pomidory można także zrobić we własnym domu, używając piekarnika. W śródziemnomorskiej kuchni stosowane są jako zamiennik włoszczyzny.
Obsypane solą, by pozbawić je wody, suszone na słońcu w specjalnie kontrolowanych warunkach, nie zawierają konserwantów i nie tracą też witamin i minerałów. Za to zyskują oryginalny smak i aromat.
Suszone pomidory – właściwości
Zwiększona zawartość likopenu w suszonych pomidorach, który jest związkiem o charakterze antyoksydacyjnym, podnosi ich właściwości antynowotworowe. Silne właściwości antyoksydacyjne, chronią organizm przed atakiem wolnych rodników. Naukowcy dowodzą, że suszone pomidory mogą powstrzymywać rozwój raka prostaty. Posiadają właściwości moczopędne oraz obniżające ciśnienie krwi. Dzięki temu, że suszone pomidory znajdują się w zalewie z oliwy z oliwek, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach bardzo dobrze są wchłaniane przez organizm. Wzmacniają układ krwionośny oraz pracę serca, a także posiadają właściwości przeciwmiażdżycowe. Powodują, że nasza skóra zachowuje młody wygląd na dłużej, a zmarszczki są znacznie łagodniejsze.
Suszone pomidory – wartości odżywcze
W 100 g suszonych pomidorów znajduje się około 90–100 mg likopenu. Dla porównania w świeżym pomidorze zawartość likopenu sięga 7–20 mg. Obok przeciwutleniaczy, jakim jest likopen, zawierają także inne związki z grupy karotenoidów, jak β-karoten. Ponadto posiadają wysoką dawkę witaminy C, a także witaminę E, witaminy z grupy B, PP oraz K, ważną w procesach krwiotwórczych. Wśród minerałów króluje potas. Znajdziemy w nich także wapń, żelazo oraz magnez.
Suszone pomidory – zastosowanie
Intensywny aromat i kwaskowaty smak sprawia, że pomidory suszone idealnie wpasowują się w kulinarne kanony. Świetnie sprawdzają się w sałatkach, na kanapce, jako dodatek do makaronu czy jako składnik przystawek. Są idealnym rozwiązaniem na dostarczenie mnóstwa witamin w okresie zimowym, kiedy to dostęp do dobrej jakości, świeżych pomidorów jest ograniczony. Świetnie smakują z bazylią czy ząbkiem czosnku.
Podczas zakupu suszonych pomidorów należy kierować się jakością, gdyż smak ich zależy od gatunku użytego pomidora oraz od formy suszenia. Najsmaczniejsze są te, które suszone były w pełnym słońcu i zalane prawdziwą oliwą z oliwek. Posiadają wiele wartości odżywczych, a procesy termiczne sprawiają, że zawartość likopenu w suszonych pomidorach wzrasta.
serwis bardzo pożyteczny, dzięki temu, że podajecie Państwo zastosowania i właściwości produktów nawet można leczyć się naturalnymi produktami bo wiemy jak i na co działają /np. jak wyżej suszone pomidory m, innymi ciśnienie krwi oraz miażdżyca – świetne wspomaganie tabletek z recepty/