bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Papryka biała. Właściwości, witaminy i wartości odżywcze

Papryka biała. Właściwości, witaminy i wartości odżywcze

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 29 stycznia, 2025

Ostatnio stała się bardzo popularna. Coraz więcej przepisów wykorzystuje białą paprykę. Podłużna w kształcie, jasnożółta, niekiedy o mlecznym wręcz kolorze papryka biała często wykorzystywana jest w kuchni, wzbogacając smak potraw i nadając im więcej wartości odżywczych. Idealnie nadaje się do faszerowania, ale nie tylko.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Papryka biała
  • Papryka biała – właściwości
  • Papryka biała – witaminy
  • Papryka biała – wartości odżywcze

Papryka biała

Papryka biała (Capsicum annuum L.) zawdzięcza swą nazwę swojej mleczno-żółtej barwie. Posiada stożkowy kształt piramidy. Zawiera stosunkowo mało nasion, a sam owoc waży około 100 g. Pochodzi z tropikalnych obszarów Ameryki, aczkolwiek popularna jest także w Polsce, szczególnie w rejonie małopolski, gdzie nosi nazwę papryki igołomskiej.

Papryka biała jest bardzo delikatna, wręcz aksamitna w smaku i świetnie nadaje się do faszerowania, gdyż podkreśla smak nadzienia. Ponadto posiada sporą komorę (w środku), ponieważ zawiera małe gniazdo z nasionami. Nie pęka w trakcie obróbki termicznej oraz zachowuje swój kształt i wygląd.

Papryka biała – właściwości

Biała papryka świetnie wpływa na poprawę i wzmocnienie odporności. Zawarte w niej składniki, uczestniczą w procesach krwiotwórczych. Korzystnie wpływa na wzrok. Posiada właściwości antyoksydacyjne, zmiatając i unieszkodliwiając wolne rodniki. Wzmacnia nie tylko odporność, ale także poprawia funkcjonowanie całego organizmu. Już na poziomie komórkowym, dzięki swym aktywnym składnikom zapewnia prawidłowy metabolizm. Ponadto poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci, które stają się mocne i zdrowe.

Papryka biała – witaminy

W składzie białej papryki możemy znaleźć nie tylko bardzo ważne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach jak: A, E i K, ale również cenną witaminę C, której zawiera naprawdę sporo. Ponadto znajdziemy w warzywie tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, kwas pantotenowy oraz cholinę.

Papryka biała – wartości odżywcze

Papryka jest warzywem, które posiada niską wartość energetyczną: 27 kcal/ 100 g. Miąższ białej papryki zawiera 0,9 g białka, 0,2 g tłuszczu i 5,3 g węglowodanów, jest w nim także niemało składników mineralnych, takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź oraz mangan. W jej składzie znajdziemy również niewielkie pokłady selenu. W 100 g papryki jest aż 92 g wody. Stanowi także źródło błonnika pokarmowego – 100 g produktu to 3,2 g włókna pokarmowego.

Biała papryka jest warzywem świetnie nadającym się do przeróżnych potraw, szczególnie faszerowania różnego rodzaju nadzieniem. Jest łagodna w smaku i zachowuje swój kształt po obróbce termicznej. Ponadto zawiera wiele właściwości prozdrowotnych, witamin i innych składników odżywczych, czyniąc z niej bardzo dobrą alternatywę dla dobrze nam znanej czerwonej papryki.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Aleksandra Musiał
Aleksandra Musiał , Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Papryka – właściwości, witaminy i…

Papryka – pełna wartości odżywczych, witamin dodaje smaku wielu potrawom. Świetnie komponuje się w sałatkach, sosach, na kanapkach. Czytaj dalej...

Nie masz pomysłu na obiad…

Nie warto kupować gotowych pomysłów na obiad, w których kryje się ogromna ilość konserwantów. Przedstawiamy Wam kilka źródeł, z których możecie czerpać do woli inspirację na obiad i kolację dla… Czytaj dalej...

Rukiew wodna. Właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania…

Rukiew wodna wygląda delikatnie i świeżo. Niech jednak cię to nie zmyli – to prawdziwa bomba witaminowa. Poznaj spektakularne działanie tej rośliny. Czytaj dalej...

Szybki obiad – jak przygotować…

Nie mów, że nie masz czasu na porządne i zdrowe posiłki. Wszystko do się ze sobą pogrodzić: dom, praca i zdrowie! Zobacz jak to zrobić. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    warzywa
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    przygotowywanie żywności

    Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

    warzywa

    Skorzonera – jak jeść? Przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.