Papryka biała. Właściwości, witaminy i wartości odżywcze
Aktualizacja: 3 kwietnia, 2024
Ostatnio stała się bardzo popularna. Coraz więcej przepisów wykorzystuje białą paprykę. Podłużna w kształcie, jasnożółta, niekiedy o mlecznym wręcz kolorze papryka biała często wykorzystywana jest w kuchni, wzbogacając smak potraw i nadając im więcej wartości odżywczych. Idealnie nadaje się do faszerowania, ale nie tylko.
Papryka biała
Papryka biała (Capsicum annuum L.) zawdzięcza swą nazwę swojej mleczno-żółtej barwie. Posiada stożkowy kształt piramidy. Zawiera stosunkowo mało nasion, a sam owoc waży około 100 g. Pochodzi z tropikalnych obszarów Ameryki, aczkolwiek popularna jest także w Polsce, szczególnie w rejonie małopolski, gdzie nosi nazwę papryki igołomskiej.
Papryka biała jest bardzo delikatna, wręcz aksamitna w smaku i świetnie nadaje się do faszerowania, gdyż podkreśla smak nadzienia. Ponadto posiada sporą komorę (w środku), ponieważ zawiera małe gniazdo z nasionami. Nie pęka w trakcie obróbki termicznej oraz zachowuje swój kształt i wygląd.
Papryka biała – właściwości
Biała papryka świetnie wpływa na poprawę i wzmocnienie odporności. Zawarte w niej składniki, uczestniczą w procesach krwiotwórczych. Korzystnie wpływa na wzrok. Posiada właściwości antyoksydacyjne, zmiatając i unieszkodliwiając wolne rodniki. Wzmacnia nie tylko odporność, ale także poprawia funkcjonowanie całego organizmu. Już na poziomie komórkowym, dzięki swym aktywnym składnikom zapewnia prawidłowy metabolizm. Ponadto poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci, które stają się mocne i zdrowe.
Papryka biała – witaminy
W składzie białej papryki możemy znaleźć nie tylko bardzo ważne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach jak: A, E i K, ale również cenną witaminę C, której zawiera naprawdę sporo. Ponadto znajdziemy w warzywie tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, kwas pantotenowy oraz cholinę.
Papryka biała – wartości odżywcze
Papryka jest warzywem, które posiada niską wartość energetyczną: 27 kcal/ 100 g. Miąższ białej papryki zawiera 0,9 g białka, 0,2 g tłuszczu i 5,3 g węglowodanów, jest w nim także niemało składników mineralnych, takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź oraz mangan. W jej składzie znajdziemy również niewielkie pokłady selenu. W 100 g papryki jest aż 92 g wody. Stanowi także źródło błonnika pokarmowego – 100 g produktu to 3,2 g włókna pokarmowego.
Biała papryka jest warzywem świetnie nadającym się do przeróżnych potraw, szczególnie faszerowania różnego rodzaju nadzieniem. Jest łagodna w smaku i zachowuje swój kształt po obróbce termicznej. Ponadto zawiera wiele właściwości prozdrowotnych, witamin i innych składników odżywczych, czyniąc z niej bardzo dobrą alternatywę dla dobrze nam znanej czerwonej papryki.