Kiełki – rodzaje, zastosowanie, wartości odżywcze i zalety ich spożywania
Aktualizacja: 3 kwietnia, 2024
Kiełki otrzymywane są z nasion – więc to rośliny we wczesnej fazie wzrostu. Powinny być włączane do naszego jadłospisu, ponieważ są bogatym źródłem naturalnych, a zarazem podstawowych składników, istotnych pod względem żywieniowym. Stanowią idealną alternatywę na jesień i zimę, gdy odczuwalny jest deficyt świeżych warzyw. Można zakupić gotowe produkty w sklepach, bądź uprawiać je samemu w domu.
Kiełki – rodzaje i zastosowanie
Najpierw warto zaznajomić się z krótką charakterystyką walorów smakowych kiełków, by wiedzieć czym kierować się przy wyborze niektórych z nich. Oto najpopularniejsze z nich:
- Kiełki rzodkiewki – charakteryzują się ostrym, tzw. pieprznym, intensywnym smakiem, (porównywalny do szczypiorku). Zastosowanie: komponują się z sałatkami, czy jako dodatki do białych serków. Można je dodawać do różnego rodzaju sosów.
- Kiełki soi – posiadają delikatny, specyficzny smak, są lekko chrupkie. Zastosowanie: nadają się do dań przygotowywanych na parze, zwłaszcza warzyw. Należy je dodawać pod koniec gotowania.
- Kiełki owsa – mają słodkawy, lekki smak. Zastosowanie: jako dodatek sałatkowy oraz do różnego rodzaju dresingów.
- Kiełki fasoli Mung – cechują się specyficznym, lekko gorzkawym posmakiem. Zastosowanie: sprawdzają się doskonale w każdych daniach z udziałem mięsa oraz warzyw, a także jako dodatek do sałatek.
- Kiełki rzeżuchy – te zaś z kolei mają intensywny, pikantno-gorzkawy smak. Zastosowanie: dla miłośników mocnych smaków nadają się do kanapek, pikantnych sałatek oraz mięs.
Kiełki dają nieograniczone możliwości zastosowania ich w kuchni. Można wykorzystać je w daniach gotowanych czy smażonych (pamiętając, aby dodać je pod koniec przygotowania posiłku, aby nie straciły swoich cennych właściwości odżywczych). Pasują do lekkich sałatek, kanapek czy sosów. Ponadto można spożywać je same jako przekąskę. Dorzucając je do różnych dań powinniśmy kierować się ich aromatem i smakiem, gdyż jedne mają bardziej intensywny, a inne z kolei mniej intensywny aromat.
Kiełki – wartości odżywcze
Kiełki posiadają wiele zdrowotnych właściwości, ponieważ w nasionach wchodzących w fazę kiełkowania zachodzi wiele dobroczynnych procesów. Przede wszystkim zawierają witaminy: A, C, B, E. Właśnie te pochodzące z kiełków są bardzo dobrze przyswajalne przez ludzki organizm. Taki zestaw witamin znajdziemy w każdych kiełkach. Jedyna różnica, jaka będzie pomiędzy nimi, to poziom ich stężeniach w poszczególnych rodzajach kiełków. Warto wspomnieć, że zmiany w składzie kiełkujących nasion zachodzą bardzo dynamicznie. Już po tygodniu można stwierdzić, że zawartość witamin (zwłaszcza witaminy C) i innych składników znacznie wzrosła. Kiełki są także bogatym źródłem makro- i mikroelementów. Jest to między innymi wapń, żelazo, magnez, potas, selen, chrom oraz lit. Kiełki to również bogate źródło aminokwasów. Cukry i tłuszcze zawarte w kiełkach są znacznie łatwiej przyswajalne przez ludzki organizm niż te pochodzące z dojrzałych warzyw. Ponadto stanowią źródło błonnika i enzymów trawiennych, które ułatwiają w znaczny sposób przyswajanie śladowych mikroelementów. Enzymy te pobudzają nasze trawienie, pracę wątroby, wydzielanie żółci poprawiając tym samym wchłanianie cennych składników, jakie niosą ze sobą kiełki.
Kiełki – zalety
Kiełki są bardzo wartościowym produktem spożywczym z tego względu, że zawarte w nich składniki odżywcze mają postać najbardziej przyswajalną dla naszego organizmu. Zaleca się spożywanie nie starszych niż kilkudniowe. Jedząc je regularnie możemy liczyć na wiele pozytywnych skutków:
- ochrona organizmu przed czynnikami chorobotwórczymi (głównie dzięki dużej zawartości dobrze przyswajalnej witaminy C),
- regulacja pracy całego ustroju,
- ochrona organizmu przed bakteriami,
- poprawa wyglądu włosów, paznokci oraz skóry,
- odkwaszenie organizmu,
- poprawa wydajności procesu trawienia,
- obniżenie poziomu złego cholesterolu (niektóre rodzaje),
- poprawa apetytu oraz większa ilość energii.
Dodatkowo warto dodać, że są niskokaloryczne, dlatego można je spożywać bez ograniczeń o każdej porze dnia.
Spożywanie kiełków powinno zalecać się każdemu, zwłaszcza dzieciom i osobom starszym. Są doskonałą alternatywą dla gotowych suplementów diety. Mogą stać się znakomitym urozmaiceniem w kuchni. Warto zastanowić się nad uzupełnieniem jadłospisu tym wartościowym elementem.
Literatura:
Piotr P. Lewicki: Kiełki nasion jako źródło cennych składników odżywczych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość Nr 6 (73), 2010