bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Kiełki – rodzaje, zastosowanie, wartości odżywcze i zalety ich spożywania

Kiełki – rodzaje, zastosowanie, wartości odżywcze i zalety ich spożywania

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 29 stycznia, 2025

Kiełki otrzymywane są z nasion – więc to rośliny we wczesnej fazie wzrostu. Powinny być włączane do naszego jadłospisu, ponieważ są bogatym źródłem naturalnych, a zarazem podstawowych składników, istotnych pod względem żywieniowym. Stanowią idealną alternatywę na jesień i zimę, gdy odczuwalny jest deficyt świeżych warzyw. Można zakupić gotowe produkty w sklepach, bądź uprawiać je samemu w domu.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Kiełki – rodzaje i zastosowanie
  • Kiełki – wartości odżywcze
  • Kiełki – zalety

Kiełki – rodzaje i zastosowanie

Najpierw warto zaznajomić się z krótką charakterystyką walorów smakowych kiełków, by wiedzieć czym kierować się przy wyborze niektórych z nich. Oto najpopularniejsze z nich:      

  • Kiełki rzodkiewki – charakteryzują się ostrym, tzw. pieprznym, intensywnym smakiem, (porównywalny do szczypiorku). Zastosowanie: komponują się z sałatkami, czy jako dodatki do białych serków. Można je dodawać do różnego rodzaju sosów.
  • Kiełki soi – posiadają delikatny, specyficzny smak, są lekko chrupkie. Zastosowanie: nadają się do dań przygotowywanych na parze, zwłaszcza warzyw. Należy je dodawać pod koniec gotowania.
  • Kiełki owsa – mają słodkawy, lekki smak. Zastosowanie: jako dodatek sałatkowy oraz do różnego rodzaju dresingów.
  • Kiełki fasoli Mung – cechują się specyficznym, lekko gorzkawym posmakiem. Zastosowanie: sprawdzają się doskonale w każdych daniach z udziałem mięsa oraz warzyw, a także jako dodatek do sałatek.
  • Kiełki rzeżuchy – te zaś z kolei mają intensywny, pikantno-gorzkawy smak. Zastosowanie: dla miłośników mocnych smaków nadają się do kanapek, pikantnych sałatek oraz mięs.

Kiełki dają nieograniczone możliwości zastosowania ich w kuchni. Można wykorzystać je w daniach gotowanych czy smażonych (pamiętając, aby dodać je pod koniec przygotowania posiłku, aby nie straciły swoich cennych właściwości odżywczych). Pasują do lekkich sałatek, kanapek czy sosów. Ponadto można spożywać je same jako przekąskę. Dorzucając je do różnych dań powinniśmy kierować się ich aromatem i smakiem, gdyż jedne mają bardziej intensywny, a inne z kolei mniej intensywny aromat.   

Kiełki – wartości odżywcze

Kiełki posiadają wiele zdrowotnych właściwości, ponieważ w nasionach wchodzących w fazę kiełkowania zachodzi wiele dobroczynnych procesów. Przede wszystkim zawierają witaminy: A, C, B, E. Właśnie te pochodzące z kiełków są bardzo dobrze przyswajalne przez ludzki organizm. Taki zestaw witamin znajdziemy w każdych kiełkach. Jedyna różnica, jaka będzie pomiędzy nimi, to poziom ich stężeniach w poszczególnych rodzajach kiełków. Warto wspomnieć, że zmiany w składzie kiełkujących nasion zachodzą bardzo dynamicznie. Już po tygodniu można stwierdzić, że zawartość witamin (zwłaszcza witaminy C) i innych składników znacznie wzrosła. Kiełki są także bogatym źródłem makro- i mikroelementów. Jest to między innymi wapń, żelazo, magnez, potas, selen, chrom oraz lit. Kiełki to również bogate źródło aminokwasów. Cukry i tłuszcze zawarte w kiełkach są znacznie łatwiej przyswajalne przez ludzki organizm niż te pochodzące z dojrzałych warzyw. Ponadto stanowią źródło błonnika i enzymów trawiennych, które ułatwiają w znaczny sposób przyswajanie śladowych mikroelementów. Enzymy te pobudzają nasze trawienie, pracę wątroby, wydzielanie żółci poprawiając tym samym wchłanianie cennych składników, jakie niosą ze sobą kiełki.        

Kiełki – zalety

Kiełki są bardzo wartościowym produktem spożywczym z tego względu, że zawarte w nich składniki odżywcze mają postać najbardziej przyswajalną dla naszego organizmu. Zaleca się spożywanie nie starszych niż kilkudniowe. Jedząc je regularnie możemy liczyć na wiele pozytywnych skutków:

  • ochrona organizmu przed czynnikami chorobotwórczymi (głównie dzięki dużej zawartości dobrze przyswajalnej witaminy C),
  • regulacja pracy całego ustroju,
  • ochrona organizmu przed bakteriami,
  • poprawa wyglądu włosów, paznokci oraz skóry,
  • odkwaszenie organizmu,  
  • poprawa wydajności procesu trawienia,
  • obniżenie poziomu złego cholesterolu (niektóre rodzaje),
  • poprawa apetytu oraz większa ilość energii.   

Dodatkowo warto dodać, że są niskokaloryczne, dlatego można je spożywać bez ograniczeń o każdej porze dnia.

Spożywanie kiełków powinno zalecać się każdemu, zwłaszcza dzieciom i osobom starszym. Są doskonałą alternatywą dla gotowych suplementów diety. Mogą stać się znakomitym urozmaiceniem w kuchni. Warto zastanowić się nad uzupełnieniem jadłospisu tym wartościowym elementem.

Literatura:

Piotr P. Lewicki: Kiełki nasion jako źródło cennych składników odżywczych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość Nr 6 (73), 2010

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Damian Adamiak
Damian Adamiak , Technolog żywności, trener personalny. Ceni sobie ćwiczenia na świeżym powietrzu, szczególnie z elementami treningu TRX oraz street-workout.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

6 najlepszych sposobów na zdrowe…

Cieszmy się smakiem ulubionych owoców i warzyw przez cały rok! Przedstawiamy 6 najlepszych sposobów na ich obróbkę, które zachowują ich bogactwo witamin na dłużej. Czytaj dalej...
Zdrowie dzieci

Chcesz, żeby Twoje dziecko jadło…

Każda młoda mama chciałaby zapewne, aby jej pociecha jadła chętnie warzywa. Co jednak, jeśli dziecko za nic w świecie nie chce wziąć ich nawet do rączki? Są na to niezawodne… Czytaj dalej...
warzywa

Karczochy – zastosowanie i właściwości…

Wieloletnia roślina zielna – karczoch zwyczajny (Cynara scolymus) to popularne warzywo w basenie Morza Śródziemnego o leczniczych właściwościach. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    warzywa
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    6
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    przygotowywanie żywności

    Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

    warzywa

    Skorzonera – jak jeść? Przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.