Zupa krem z kabaczka lub cukinii
Sezon na kabaczki w pełni trwa, dlatego zachęcam Was do wykonania smacznej i pełnowartościowej zupy krem. Jest to szybkie w wykonaniu oraz pożywne danie, które doskonale sprawdzi się jako posiłek podczas diety redukcyjnej.
Kabaczek lub Cukinia 600 g
Czosnek 3 ząbki
Cebula 100 g – 1 sztuka
Ser Feta 200 g – 1 opakowanie
Słonecznik (łuskany) – 3 łyżki
Jogurt naturalny 2% 200 g
Pieprz czarny szczypta
Sól szczypta
Bulion 1 litr
Sposób przygotowania:
Do wcześniej przygotowanego bulionu (warzywnego lub drobiowego) dodać pokrojonego w kostkę kabaczka, posiekaną cebulę oraz 3 ząbki czosnku. Gotować około 15 -20 minut, a następnie całość zmiksować na jednolitą masę. Dodać jogurt naturalny, gałkę muszkatołową, pieprz i szczyptę soli. Słonecznik podprażyć na suchej patelni, ser pokroić w kostkę. Zupę podawać posypaną słonecznikiem oraz kostkami sera.
Smacznego !