Zielona papryka – właściwości, wartości odżywcze, witaminy i przepis
Aktualizacja: 29 kwietnia, 2024
Czerwona, żółta, pomarańczowa i zielona – wszystkie ładnie uśmiechają się do nas ze stoiska w sklepie. Wielu może wydawać się, że poza kolorem i oczywiście smakiem już niczym innym nie różnią się pomiędzy sobą. Tymczasem okazuje się, że jedzenie każdej z nich niesie ze sobą zupełnie inne właściwości. Dzisiaj skupimy się na papryce zielonej, która stanowi doskonałe źródło witamin, a ponadto pozwala nadać koloru niejednej potrawie.
Zielona papryka
Zalety tego drogocennego warzywa pierwsi docenili mieszkańcy Ameryki Południowej, gdzie była uprawiana już ponad 2 tysiące lat temu. Tam na nią natrafił Krzysztof Kolumb, który zaintrygowany smakiem zdecydował się przywieźć ją do Europy. Z kolei do Polski trafiła dopiero w XVIII wieku. Przez setki lat traktowana była wyłącznie jako warzywo ozdobne i lecznicze. Dopiero XX wiek pozwolił w pełni dostrzec inne walory tego warzywa.
Zielona papryka – właściwości
Papryka zielona to źródło kwasu foliowego, który zapewnia prawidłową budowę tkanek. Szczególnie kobiety w ciąży powinny dbać o dostarczenie prawidłowej ilości kwasu foliowego. Jego zadaniem jest przeciwdziałanie tworzeniu się wad genetycznych płodu i wpływa korzystnie na rozwój dziecka.
Zielona papryka reguluje przemianę materii, dostarcza wielu cennych soli mineralnych, witamin oraz flawonoidów, które zwalczają wolne rodniki. Jedną z jej głównych zalet jest to, że zapobiega chorobom układu krążenia.
Zielona papryka – wartości odżywcze
Papryka zielona jest najmniej kaloryczna ze wszystkich kolorystycznych odmian, wobec czego w szczególności polecana jest osobom przebywającym na diecie. Zawartość kapsaicyny w ostrych paprykach – świeżych, czy też suszonych sprawia, że po jej zjedzeniu poziom termogenezy wzrasta, a więc tym samym spala się więcej kalorii. W 100 g ma jedynie 39 kcal. Duża papryka waży około 270 g – a w chwili, gdy zostaną usunięte niejadalne elementy, to będzie ważyć około 230 g. W 100 g zielonej papryki znajdziesz:
Tłuszcz | 0,2 g |
Kwasy tłuszczone nasycone | 0 g |
Kwasy tłuszczowe wielonasycone | 0,1 g |
Kwasy tłuszczowe jednonasycone | 0 g |
Węglowodany | 9 g |
Błonnik | 1,5 g |
Cukry | 5 g |
Białko | 2 g |
Z kolei rozkład witamin i składników mineralnych jest następujący (w 100 g):
Witamina E | 1,58 mg |
Witamina C | 144 mg |
Witamina D | 0 IU |
Witamina B6 | 0,3 mg |
Witamina A | 1 179 IU |
Wapń | 18 mg |
Potas | 340 mg |
Sód | 7 mg |
Żelazo | 1,2 mg |
Magnez | 25 mg |
Kwas askorbinowy | 242,5 mg |
Zielona papryka – witaminy
Dużym atutem papryki zielonej jest fakt, że zawiera dużą ilość witaminy E, zwanej również eliksirem młodości, a także witaminy C potrzebnej w budowie odporności. Jak każda papryka kryje w sobie pokłady witamin z grupy B i minerałów jak: wapń, potas, żelazo, magnez czy miedź.
Zielona papryka w proszku
Sproszkowana papryka jest nie tylko przyprawą, ale również lekiem, który jest stosowany w medycynie ludowej od dziesiątek lat. Sięga się po niego m.in. na ból głowy. Papryka chroni także przed zwapnieniem naczyń krwionośnych, wzdęciami, zaparciami, reguluje pracę przewodu pokarmowego oraz obniża ciśnienie krwi.
Zielona papryka – przepis
Smak, kolor oraz zapach papryki jest szeroko wykorzystywany w kuchni. Papryka faszerowana kuskusem to śródziemnomorska potrawa, której przygotowanie jest dziecinnie proste. Wymaga oczyszczenia i przekrojenia wzdłuż papryki zielonej. Następnie należy ugotować ją w wodzie osolonej pod koniec gotowania. Drobno pokroić cebulę, czosnek i paprykę po czym wszystko podsmażyć lekko na oliwie. Pod koniec smażenia dodać kaszę kuskus. Farszem napełnić połowę ugotowanej papryki i przygotować do zapiekania. Następnie naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Podawać paprykę na gorąco, bez dodatków.
Wprowadź zieloną paprykę do swojego jadłospisu, a zyskasz zdrowie i dobre samopoczucie. Wszystkie odmiany papryki można mrozić, a zimą dodać do sałatki.
Gdy dziś rano zdejmowałem dorodną zieloną paprykę z krzaka na działce, nie wiedziałem, że nie tylko będę ją jadł, ale również będę ją sobie wciskał w oczy. Dziękuję internetowi, że mnie tu przyprowadził.
Witam. – Jeden z wielu moich eksperymentów to zapuszczenie 0.5 mg soku z dojrzałej zielonej papryki do każdego oka. – Efekty : – stan zapalny znika już po kilku minutach, a oczy stają się białe jak kreda, następnie udrażnia się połączenie oczodołu z układem zatokowym, a oglądane kolory stają się bardziej intensywne. – Po zapuszczeniu do nosa poprawia się drożność układu zatokowego, z powodu zawartości kapsaicyny, która niszczy wirusy i bakterie – działanie podobne do azotanu nafazoliny. – Pozdrawiam Krzysztof.
Na hemoroidy ją sobie zaaplikuj. W całości!
Naprawdę paprykę można używać do oczu