logo_bonavita_pl
Menu Close
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
Facebook
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
logo_bonavita_pl
Facebook
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Marchew – odmiany, wartości odżywcze oraz właściwości

Marchew – odmiany, wartości odżywcze oraz właściwości

🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 29 stycznia, 2025

Marchew ma bardzo szerokie zastosowanie, znajdziemy ją we wszystkich kuchniach świata. Była już znana w starożytności, jednak jej popularność wzrosła dopiero w XVI wieku, gdy wyhodowano odmianę o słodszym smaku. Dziś możemy rozpoznać ponad 60 gatunków tej rośliny, podczas gdy w sklepach znajdziemy kilka najpopularniejszych w naszej szerokości geograficznej odmian. Różnią się kolorem, kruchością, soczystością oraz ilością składników odżywczych. Warto więc znaleźć swoją ulubioną!

Poza wyjątkowym smakiem podkreślającym aromat wielu dań, marchew znana jest ze swoich właściwości leczniczych i kosmetycznych. Marchewka jest również łatwo dostępnym i niedrogim warzywem, znajdziemy ją w sokach owocowo-warzywnych oraz obiadkach dla dzieci, gdzie będzie głównym składnikiem.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Marchew – odmiany
  • Marchew  – wartości odżywcze         
  • Marchew – właściwości
  • Połączenie marchwi i jabłka

Marchew – odmiany

Marchew jest jednym z najczęściej uprawianych warzyw w Polsce. Istnieją liczne odmiany marchwi o różnym zabarwieniu korzenia – białym, żółtym, pomarańczowym i purpurowym. Najbardziej wartościowe są odmiany o zabarwieniu intensywnie pomarańczowym, zawierają one najwięcej karotenu.

Najpopularniejsze odmiany to:

  • Amsterdamska – odmiana wczesna, o korzeniu długim, walcowym i  ciemnopomarańczowym. Odmiana ta charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, miąższ jest soczysty i kruchy.
  • Lenka – posiada korzenie o zabarwieniu pomarańczowym, z bardzo smacznym miąższem.

Mniej znane, ale nieco bardziej fantazyjne:

  • Paryska – o fantazyjnej, kulistej formie. Pozwala na przygotowanie ciekawie wyglądających dań.
  • Bolero – z ciemnopomarańczowymi korzeniami w kształcie tępo zakończonych stożków. Znakomicie nadaje się na przetwory i na soki. Korzenie są ciemnopomarańczowe, cylindryczne, lekko stożkowe i tępo zakończone.
  • Perfekcja – przykład odmiany późnej. Korzeń w kształcie walca, miąższ z dużą zawartością suchej masy, karotenów i cukrów. Odmiana przeznaczona do jesiennego zbioru, pozwala się przechowywać do późnej wiosny.
  • Bejro – to późna odmiana, polecana szczególnie do bezpośredniego spożycia. Korzenie osiągają długość około 15 cm, są pomarańczowe, odporne na pękanie, kruche i soczyste.
  • Major – odmiana średniopóźna. Korzenie mają kształt trapezowaty. Odmiana idealna do przetwórstwa i przechowywania.
  • Merida – korzenie długie, cylindryczne, wyrównane, o gładkiej skórce. Może być przeznaczona do bezpośredniego spożycia i dla przetwórstwa oraz do przechowywania.

Odmiany takie jak Bolero, Major i Merida są stosowane w uprawach ekologicznych w krajach UE.

Marchew  – wartości odżywcze         

Korzeń marchewki to naturalna skarbnica wielu wartości odżywczych. Skąd wynika stwierdzenie iż jest dobra na wzrok oraz cerę? Głównie z dużej zawartości beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Warzywo to bogate jest także w witaminy B1, B2, C, D, E, kwas nikotynowy i flawonoidy. Dodatkowo występuje bogaty zestaw karotenoidów: β-karoten, α-karoten, γ-karoten, likopen, kryptoksantyna, luteina, ich częściowe metabolity: β-apokarotenoidy, jak również ksantofile, w tym wiolaksantyna.

Podczas niedoboru witamin A w organizmie, może wystąpić tzw. „kurza ślepota”. Przypadłość ta jest niegroźna i całkowicie przemijająca po uzupełnieniu braku witamin. Objawia się pogorszeniem wzroku w słabszych warunkach oświetleniowych, zupełnie jak u udomowionych ptaków. Dodatkowo witamina A odżywia nasze oczy i pozwala uniknąć ich chorób w starszym wieku.

Wszystkim dbającym o urodę i sylwetkę marchew dostarcza ważnych związków mineralnych, takich jak wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, magnez, jod oraz potas – to im właśnie zawdzięczamy jędrne ciało, piękną cerę i  trwałą opaleniznę oraz zdrowe i mocne włosy i paznokcie. Dla kobiet planujących ciążę lub w jej trakcie dobra informacja – w marchewce znajduje się również kwas foliowy, tak ważny dla prawidłowego rozwoju  płodu dziecka.

Marchew składa się w 90% z wody, około 7% masy to węglowodany, 1% białka, 0,2% tłuszcze i celuloza. 100 gram dostarcza tylko 35 kcal, więc może być zastosowana jako chrupiąca przekąska między posiłkami u osób na diecie. Jednak już ugotowanie jej podnosi indeks glikemiczny nawet trzykrotnie, o tym fakcie muszą pamiętać osoby z cukrzycą. Surowa marchew jest ciężej strawna, ale spożywając nieprzetworzoną dostarczamy organizmowi maksimum witamin i składników odżywczych.

Marchew – właściwości

Według badań, regularne spożywanie marchewki przyczynia się do zapobiegania wielu chorobom, również nowotworowym. Marchew ma także pozytywny wpływ na naszą cerę, nadaje skórze rumieńców, jednocześnie wygładzając jej powierzchnię, dzięki czemu wygląda ona zdrowiej i młodziej. Usprawnia również pracę przewodu pokarmowego, głównie przez dużą zawartość błonnika. Pobudza jelita do pracy oraz pozwala usunąć szkodliwe metabolity, w tych cholesterol.

Flawonoidy zawarte w marchwi nie tylko zwalczają wolne rodniki, powodujące przedwczesne starzenie się organizmu, lecz także działają przeciwskurczowo na naczynia krwionośne.

Marchewkę najlepiej spożywać w postaci świeżo wyciśniętych soków lub na surowo z dodatkiem oleju lnianego. Gotowana marchew traci ponad połowę wartości odżywczych, jednak w tej postaci jest lekkostrawna w przeciwieństwie do marchewki surowej.

Jeżeli chcemy zachować jak najwięcej wartości odżywczych marchewki, poddajmy ją blanszowaniu. Zachowa dzięki temu barwę i właściwości.

Marchewka jest źródłem wielu witamin i minerałów, dlatego powinna być stałym elementem diety. Niestety, sposób uprawy i stosowanie nawozów wpływa niekorzystne na marchew. Jako roślina okopowa z której zjadamy korzeń, marchew w dużym stopniu jest w stanie wchłonąć składniki niekorzystne dla naszego zdrowia. Dlatego też, jeżeli mamy możliwość hodowli marchwi we własnym zakresie, warto zasadzić ją samemu.

Połączenie marchwi i jabłka

Bardzo dobrym pomysłem jest starcie marchwi na dużych oczkach wraz z jabłkiem i wykorzystaniem jako surówki do posiłku. Taki zastrzyk witamin i błonnika pomoże nam bardziej niż najlepszy suplement z apteki.

Marchew jest dla nas surowcem bardzo tanim i dobrze znanym, wykorzystujemy ją chętnie w polskiej kuchni. Warto pamiętać o jej zdrowych właściwościach, poprawiających wygląd naszych, włosów i paznokci oraz poprawiający pracę oczu oraz układu pokarmowego. Marchew zawiera wiele witamin, które są niezbędne dla utrzymania pięknej skóry. Możemy spożywać ją na surowo, gdy jest nieco bardziej ciężkostrawna lub ugotowaną, licząc się z możliwością strat cennych składników odżywczych.

Literatura:

  • Anyżewska M. 1996. Beta-karoten – właściwości i zastosowanie w lecznictwie. Cz. II. Wiadomości Zielarskie 1:11-12.
  • Czarniecka-Skubina E., Dudzińska B., Zalewski S. 1997. Wpływ stopnia przetwarzania na jakość i poziom skażeń marchwi. Przemysł Spożywczy 8, 42-44.
  • Nawirska A., Król A. 2004. Marchew. Porównanie składników chemicznych czterech odmian. Przem. Ferm. i Owoc. Warz. 1:25-26
  • Czynniki wpływające na jakość marchwi przeznaczonej do przetwórstwa dr hab. Marek Gajewski, prof. SGGW Katedra Roślin Warzywnych i Leczniczych SGGW
  • Problem metali ciężkich w uprawie marchwi. Prof. dr hab. Włodzimierz Sady KURiNRO, Wydz. Ogrodniczy, AR w Krakowie

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Damian Adamiak
Damian Adamiak , Technolog żywności, trener personalny. Ceni sobie ćwiczenia na świeżym powietrzu, szczególnie z elementami treningu TRX oraz street-workout.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
choroby oczu

Karotenoidy w diecie na zdrowe…

W ostatnich latach substancje te stały się przedmiotem wielu badań, nie tylko z zakresu kosmetologii. Przyjrzyjmy się zatem ich najważniejszym właściwościom. Czytaj dalej...

Witaminy na włosy i paznokcie,…

Co zrobić, aby nasze włosy i paznokcie były piękne i zdrowe? Jak sobie radzić z ich osłabieniem? Czytaj dalej...

5 sposobów na pozbycie się…

Chcesz być młoda dłużej i nie obawiać się swojego odbicia w lustrze? Poznaj niezawodne sposoby na zatrzymanie czasu. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Wars kontra domowy prowiant – co wybrać na podróż koleją?
kawa rzemieślnicza
Palarnia kawy rzemieślniczej – klucz do idealnej filiżanki
Jak zrobić domową pizzę jak z włoskiej restauracji?
Dieta Low FODMAP IBS i SIBO
Dieta Low FODMAP pod lupą. Co trzeba o niej wiedzieć?
Dieta niemowlaka – co warto dodać, by wspierać jego rozwój i odporność?
Zrównoważone odżywianie w praktyce – co powinno znaleźć się na talerzu? (Artykuł sponsorowany)
Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    warzywa
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    6
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    przygotowywanie żywności

    Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

    warzywa

    Skorzonera – jak jeść? Przepisy