bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Marchew – odmiany, wartości odżywcze oraz właściwości

Marchew – odmiany, wartości odżywcze oraz właściwości

🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 29 stycznia, 2025

Marchew ma bardzo szerokie zastosowanie, znajdziemy ją we wszystkich kuchniach świata. Była już znana w starożytności, jednak jej popularność wzrosła dopiero w XVI wieku, gdy wyhodowano odmianę o słodszym smaku. Dziś możemy rozpoznać ponad 60 gatunków tej rośliny, podczas gdy w sklepach znajdziemy kilka najpopularniejszych w naszej szerokości geograficznej odmian. Różnią się kolorem, kruchością, soczystością oraz ilością składników odżywczych. Warto więc znaleźć swoją ulubioną!

Poza wyjątkowym smakiem podkreślającym aromat wielu dań, marchew znana jest ze swoich właściwości leczniczych i kosmetycznych. Marchewka jest również łatwo dostępnym i niedrogim warzywem, znajdziemy ją w sokach owocowo-warzywnych oraz obiadkach dla dzieci, gdzie będzie głównym składnikiem.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Marchew – odmiany
  • Marchew  – wartości odżywcze         
  • Marchew – właściwości
  • Połączenie marchwi i jabłka

Marchew – odmiany

Marchew jest jednym z najczęściej uprawianych warzyw w Polsce. Istnieją liczne odmiany marchwi o różnym zabarwieniu korzenia – białym, żółtym, pomarańczowym i purpurowym. Najbardziej wartościowe są odmiany o zabarwieniu intensywnie pomarańczowym, zawierają one najwięcej karotenu.

Najpopularniejsze odmiany to:

  • Amsterdamska – odmiana wczesna, o korzeniu długim, walcowym i  ciemnopomarańczowym. Odmiana ta charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, miąższ jest soczysty i kruchy.
  • Lenka – posiada korzenie o zabarwieniu pomarańczowym, z bardzo smacznym miąższem.

Mniej znane, ale nieco bardziej fantazyjne:

  • Paryska – o fantazyjnej, kulistej formie. Pozwala na przygotowanie ciekawie wyglądających dań.
  • Bolero – z ciemnopomarańczowymi korzeniami w kształcie tępo zakończonych stożków. Znakomicie nadaje się na przetwory i na soki. Korzenie są ciemnopomarańczowe, cylindryczne, lekko stożkowe i tępo zakończone.
  • Perfekcja – przykład odmiany późnej. Korzeń w kształcie walca, miąższ z dużą zawartością suchej masy, karotenów i cukrów. Odmiana przeznaczona do jesiennego zbioru, pozwala się przechowywać do późnej wiosny.
  • Bejro – to późna odmiana, polecana szczególnie do bezpośredniego spożycia. Korzenie osiągają długość około 15 cm, są pomarańczowe, odporne na pękanie, kruche i soczyste.
  • Major – odmiana średniopóźna. Korzenie mają kształt trapezowaty. Odmiana idealna do przetwórstwa i przechowywania.
  • Merida – korzenie długie, cylindryczne, wyrównane, o gładkiej skórce. Może być przeznaczona do bezpośredniego spożycia i dla przetwórstwa oraz do przechowywania.

Odmiany takie jak Bolero, Major i Merida są stosowane w uprawach ekologicznych w krajach UE.

Marchew  – wartości odżywcze         

Korzeń marchewki to naturalna skarbnica wielu wartości odżywczych. Skąd wynika stwierdzenie iż jest dobra na wzrok oraz cerę? Głównie z dużej zawartości beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Warzywo to bogate jest także w witaminy B1, B2, C, D, E, kwas nikotynowy i flawonoidy. Dodatkowo występuje bogaty zestaw karotenoidów: β-karoten, α-karoten, γ-karoten, likopen, kryptoksantyna, luteina, ich częściowe metabolity: β-apokarotenoidy, jak również ksantofile, w tym wiolaksantyna.

Podczas niedoboru witamin A w organizmie, może wystąpić tzw. „kurza ślepota”. Przypadłość ta jest niegroźna i całkowicie przemijająca po uzupełnieniu braku witamin. Objawia się pogorszeniem wzroku w słabszych warunkach oświetleniowych, zupełnie jak u udomowionych ptaków. Dodatkowo witamina A odżywia nasze oczy i pozwala uniknąć ich chorób w starszym wieku.

Wszystkim dbającym o urodę i sylwetkę marchew dostarcza ważnych związków mineralnych, takich jak wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, magnez, jod oraz potas – to im właśnie zawdzięczamy jędrne ciało, piękną cerę i  trwałą opaleniznę oraz zdrowe i mocne włosy i paznokcie. Dla kobiet planujących ciążę lub w jej trakcie dobra informacja – w marchewce znajduje się również kwas foliowy, tak ważny dla prawidłowego rozwoju  płodu dziecka.

Marchew składa się w 90% z wody, około 7% masy to węglowodany, 1% białka, 0,2% tłuszcze i celuloza. 100 gram dostarcza tylko 35 kcal, więc może być zastosowana jako chrupiąca przekąska między posiłkami u osób na diecie. Jednak już ugotowanie jej podnosi indeks glikemiczny nawet trzykrotnie, o tym fakcie muszą pamiętać osoby z cukrzycą. Surowa marchew jest ciężej strawna, ale spożywając nieprzetworzoną dostarczamy organizmowi maksimum witamin i składników odżywczych.

Marchew – właściwości

Według badań, regularne spożywanie marchewki przyczynia się do zapobiegania wielu chorobom, również nowotworowym. Marchew ma także pozytywny wpływ na naszą cerę, nadaje skórze rumieńców, jednocześnie wygładzając jej powierzchnię, dzięki czemu wygląda ona zdrowiej i młodziej. Usprawnia również pracę przewodu pokarmowego, głównie przez dużą zawartość błonnika. Pobudza jelita do pracy oraz pozwala usunąć szkodliwe metabolity, w tych cholesterol.

Flawonoidy zawarte w marchwi nie tylko zwalczają wolne rodniki, powodujące przedwczesne starzenie się organizmu, lecz także działają przeciwskurczowo na naczynia krwionośne.

Marchewkę najlepiej spożywać w postaci świeżo wyciśniętych soków lub na surowo z dodatkiem oleju lnianego. Gotowana marchew traci ponad połowę wartości odżywczych, jednak w tej postaci jest lekkostrawna w przeciwieństwie do marchewki surowej.

Jeżeli chcemy zachować jak najwięcej wartości odżywczych marchewki, poddajmy ją blanszowaniu. Zachowa dzięki temu barwę i właściwości.

Marchewka jest źródłem wielu witamin i minerałów, dlatego powinna być stałym elementem diety. Niestety, sposób uprawy i stosowanie nawozów wpływa niekorzystne na marchew. Jako roślina okopowa z której zjadamy korzeń, marchew w dużym stopniu jest w stanie wchłonąć składniki niekorzystne dla naszego zdrowia. Dlatego też, jeżeli mamy możliwość hodowli marchwi we własnym zakresie, warto zasadzić ją samemu.

Połączenie marchwi i jabłka

Bardzo dobrym pomysłem jest starcie marchwi na dużych oczkach wraz z jabłkiem i wykorzystaniem jako surówki do posiłku. Taki zastrzyk witamin i błonnika pomoże nam bardziej niż najlepszy suplement z apteki.

Marchew jest dla nas surowcem bardzo tanim i dobrze znanym, wykorzystujemy ją chętnie w polskiej kuchni. Warto pamiętać o jej zdrowych właściwościach, poprawiających wygląd naszych, włosów i paznokci oraz poprawiający pracę oczu oraz układu pokarmowego. Marchew zawiera wiele witamin, które są niezbędne dla utrzymania pięknej skóry. Możemy spożywać ją na surowo, gdy jest nieco bardziej ciężkostrawna lub ugotowaną, licząc się z możliwością strat cennych składników odżywczych.

Literatura:

  • Anyżewska M. 1996. Beta-karoten – właściwości i zastosowanie w lecznictwie. Cz. II. Wiadomości Zielarskie 1:11-12.
  • Czarniecka-Skubina E., Dudzińska B., Zalewski S. 1997. Wpływ stopnia przetwarzania na jakość i poziom skażeń marchwi. Przemysł Spożywczy 8, 42-44.
  • Nawirska A., Król A. 2004. Marchew. Porównanie składników chemicznych czterech odmian. Przem. Ferm. i Owoc. Warz. 1:25-26
  • Czynniki wpływające na jakość marchwi przeznaczonej do przetwórstwa dr hab. Marek Gajewski, prof. SGGW Katedra Roślin Warzywnych i Leczniczych SGGW
  • Problem metali ciężkich w uprawie marchwi. Prof. dr hab. Włodzimierz Sady KURiNRO, Wydz. Ogrodniczy, AR w Krakowie

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Damian Adamiak
Damian Adamiak , Technolog żywności, trener personalny. Ceni sobie ćwiczenia na świeżym powietrzu, szczególnie z elementami treningu TRX oraz street-workout.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
choroby oczu

Karotenoidy w diecie na zdrowe…

W ostatnich latach substancje te stały się przedmiotem wielu badań, nie tylko z zakresu kosmetologii. Przyjrzyjmy się zatem ich najważniejszym właściwościom. Czytaj dalej...

Witaminy na włosy i paznokcie,…

Co zrobić, aby nasze włosy i paznokcie były piękne i zdrowe? Jak sobie radzić z ich osłabieniem? Czytaj dalej...
zmarszczki

5 sposobów na pozbycie się…

Chcesz być młoda dłużej i nie obawiać się swojego odbicia w lustrze? Poznaj niezawodne sposoby na zatrzymanie czasu. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    warzywa
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    przygotowywanie żywności

    Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

    warzywa

    Skorzonera – jak jeść? Przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.