Zapiekanka z kaszą gryczaną i warzywami
Zapiekanka z kaszą gryczaną to pomysł na pełnowartościowy i zdrowy obiad lub kolację. Smakuje świetnie zarówno zaraz po przygotowaniu, jak i następnego dnia. Można ją podawać samodzielnie lub z ulubionymi sosami.
Kasza gryczana 150 g
Pierś z kurczaka 250 g (1 duża sztuka)
Por 1 sztuka
Marchew 2 sztuki
Cukinia 1 sztuka
Seler 1/4 sztuki
Czosnek 2 ząbki
Jajko 3 sztuki
Len mielony 1 łyżka
Masło Extra 2 łyżeczki
Pietruszka liście 2 łyżki posiekanej natki
Curry 1 łyżeczka
Sól do smaku
Pieprz czarny do smaku
Sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną przepłukać i ugotować według przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić w drobną kostkę, doprawić curry i usmażyć na połowie masła.
Pora pokroić w pół plasterki, marchewkę, cukinię i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozpuścić drugą połowę masła, wrzucić pora i czosnek, a po chwili marchewkę oraz selera. Po kilku minutach dodać cukinię, doprawić solą i pieprzem. Warzywa trzymać na ogniu aż do odparowania wody z cukinii.
Warzywa, kurczaka, natkę, jajka oraz len wrzucić do garnka z kaszą gryczaną, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 17 na 27). Piec 35-40 min w temp. 180 °C.