bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Czerwona cebula – właściwości, przepisy. Czy czerwoną cebulę można smażyć?

Czerwona cebula – właściwości, przepisy. Czy czerwoną cebulę można smażyć?

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 29 kwietnia, 2024

Sklepy oferują różnorodność owoców i warzyw oraz ich odmian, jak w przypadku cebuli. Najczęściej wybieramy cebulę o żółtej łusce. Jednak coraz większą popularnością cieszy się także czerwona cebula. Która z nich jest bardziej wartościowa?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Cebula
  • Czerwona cebula
  • Czerwona cebula – właściwości
  • Czerwona cebula – kalorie
  • Czerwona cebula – cena, gdzie kupić
  • Czy czerwoną cebulą można smażyć?
  • Cebula biała a czerwona
  • Czerwona cebula – przepisy

Cebula

Cebula należy do rodziny amarylkowatych. Część rośliny, która jest spożywana, stanowi pęd podziemny o funkcji spichrzowej i przetrwalnikowej. W sklepach znajdują się różnego rodzaju odmiany tego warzywa. Najbardziej popularna jest biała, żółta oraz czerwona. W Polsce najczęściej spożywana jest cebula o żółtej łusce.

Czerwona cebula

Czerwona cebula swoją barwę zawdzięcza flawonoidom, w skład których wchodzą antocyjanidyny. Nie tylko korzystnie wpływają one na nasz organizm, ale także chronią roślinę przed chorobami. Inną ważną substancją są flawonole – kwercetyna, która także należy do flawonoidów. Najbardziej jednak znanym związkiem jest allicyna – siarkoorganiczny związek, który występuje także w czosnku.

Czerwona cebula – właściwości

Dzięki obecności kwercetyny oraz cyjanidyny, cebula może wpłynąć na zmniejszenie stężenia lipidów we krwi – frakcji cholesterolu LDL i trójglicerydów. Działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Dzięki temu korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Flawonidy chronią przed peroksydacją lipidów, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych oraz hamują agregację płytek krwi. Dodatkowo mogą zmniejszyć ryzyko niektórych nowotworów, przyczyniając się do zahamowania wzrostu ich komórek, a nawet do rozpoczęcia procesu samozniszczenia. Związki zawarte w cebuli mogą przyczynić się do obniżenia stężenia glukozy we krwi.

Zawarta allicyna działa także hipoglikemicznie, ale również bakteriobójczo. Jednak większe jej ilości zawarte są w zwykłej cebuli oraz czosnku. Warto wspomnieć o fruktanach, które wykazują działanie prebiotyczne dla Lactobacllus i Bifidobacterium wpływając na poprawę mikroflory jelitowej.

Czerwona cebula – kalorie

Cebula należy do niskokalorycznych warzyw. 100 g cebuli dostarcza średnio 40 kcal i wartości te są zbliżone we wszystkich odmianach. Cebula składa się głównie z węglowodanów, których w 100g jest ok. 5,3 g oraz z ok. 1 g białka i 1 g tłuszczu.

Czerwona cebula – cena, gdzie kupić

Czerwoną cebulę można kupić zarówno w małych sklepikach osiedlowych, jak i w dużych marketach. Ceny są różne, ale średnio kosztuje 3,50 zł za kilogram.

Czy czerwoną cebulą można smażyć?

Czerwoną cebulę można smażyć, jeżeli zależy nam na delikatnym smaku potrawy. W przypadku, kiedy sięgamy po cebulę czerwoną ze względu na jej właściwości zdrowotne, najlepiej spożywać  ją na surowo. Flawonoidy są wrażliwe na wysokie temperatury. Dodatkowo cebula podczas smażenia traci swoją intensywną barwę.

Cebula biała a czerwona

Główne różnice pomiędzy cebulą czerwoną a białą to delikatniejszy smak oraz wyższa zawartość  flawonoidów – kwercetyny i cyjanidyny. Cebula czerwona sprawdzi się doskonale do sałatek nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także zdrowotne.

Czerwona cebula – przepisy

Poniżej kilka przepisów z zastosowaniem cebuli czerwonej.

Surówka z czerwonej cebuli

Składniki:

  • 1 czerwona cebula,
  • 1 pomidor,
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidora należy sparzyć i obrać ze skórki.
  2. Warzywa pokroić w kostkę i wymieszać z pozostałymi składnikami.
rozwiń
Marynowana czerwona cebula

Składniki:

  • 3 czerwone cebule,
  • 1 ½ szklanki octu winnego,
  • ½ szklanki wody,
  • 1 szklanka cukru brązowego,
  • 8 goździków,
  • 2 liście laurowe,
  • ½ łyżeczki kolendry w ziarnach,
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokroić w cienkie plasterki i włożyć do czystego, wyparzonego słoika.
  2. W garnku wymieszać pozostałe składniki i doprowadzić do wrzenia.
  3. Zalać cebulę zalewą i szczelnie zamknąć. Można zapasteryzować.[4]
rozwiń
Konfitura z czerwonej cebuli

Składniki:

  • 300 g czerwonej cebuli,
  • 300 g cukru,
  • 3 łyżki octu winnego,
  • gałązka świeżego rozmarynu.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
  2. Do garnka włożyć cebulę z cukrem i octem. Gotować na małym ogniu przez 30 minut co jakiś czas mieszając.
  3. Przenieść konfiturę do czystego, wyparzonego słoika i umieścić na wierzchu kawałek rozmarynu.
rozwiń

Czerwona cebula to źródło flawonoidów – cyjanidyny i kwercetyny, korzystnie działających na układ sercowo-naczyniowy. Zmniejsza ryzyko miażdżycy i choroby nowotworowej. Jednak, aby cieszyć się życiem w jak najlepszym zdrowiu, ważna jest urozmaicona dieta i odpowiedni styl życia.

Literatura:

  1. Kohmunzer S., Farmakognozja. Podręcznik dla studentów farmacji. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2007.
  2. Szymanowska U., Antocyjany – polifenole o szczególnych właściwościach. Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Katedra Biochemii i Chemii Żywności.
  3. Gheribi E., Związki polifenolowe w owocach i warzywach. Medycyna Rodzinna 4, 2011, 111-115.
  4. http://kuchniaagaty.pl/przepisy/marynowana-czerwona-cebula-na-dzien-taty, [data dostępu: 25.09.2018r.]
  5. https://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/salatka_z_halloumi_konfitura_z_czerwonej_cebuli/przepis.html, [data dostępu: 25.09.2018r.]
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Agnieszka Bernatowicz, dietetyk
Agnieszka Bernatowicz, dietetyk , Dyplomowany dietetyk (dietetyk kliniczny) i psychodietetyk. Specjalizuje się w schorzeniach układu pokarmowego, szczególnie jelit. Sporo czasu poświęca badaniom nad zagadnieniem zaparć oraz choroby Leśniowskiego-Crohna.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > warzywa

    warzywa
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    6
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    przygotowywanie żywności

    Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

    warzywa

    Skorzonera – jak jeść? Przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.