Czerwona cebula – właściwości, przepisy. Czy czerwoną cebulę można smażyć?
Aktualizacja: 29 kwietnia, 2024
Sklepy oferują różnorodność owoców i warzyw oraz ich odmian, jak w przypadku cebuli. Najczęściej wybieramy cebulę o żółtej łusce. Jednak coraz większą popularnością cieszy się także czerwona cebula. Która z nich jest bardziej wartościowa?
Cebula
Cebula należy do rodziny amarylkowatych. Część rośliny, która jest spożywana, stanowi pęd podziemny o funkcji spichrzowej i przetrwalnikowej. W sklepach znajdują się różnego rodzaju odmiany tego warzywa. Najbardziej popularna jest biała, żółta oraz czerwona. W Polsce najczęściej spożywana jest cebula o żółtej łusce.
Czerwona cebula
Czerwona cebula swoją barwę zawdzięcza flawonoidom, w skład których wchodzą antocyjanidyny. Nie tylko korzystnie wpływają one na nasz organizm, ale także chronią roślinę przed chorobami. Inną ważną substancją są flawonole – kwercetyna, która także należy do flawonoidów. Najbardziej jednak znanym związkiem jest allicyna – siarkoorganiczny związek, który występuje także w czosnku.
Czerwona cebula – właściwości
Dzięki obecności kwercetyny oraz cyjanidyny, cebula może wpłynąć na zmniejszenie stężenia lipidów we krwi – frakcji cholesterolu LDL i trójglicerydów. Działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Dzięki temu korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Flawonidy chronią przed peroksydacją lipidów, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych oraz hamują agregację płytek krwi. Dodatkowo mogą zmniejszyć ryzyko niektórych nowotworów, przyczyniając się do zahamowania wzrostu ich komórek, a nawet do rozpoczęcia procesu samozniszczenia. Związki zawarte w cebuli mogą przyczynić się do obniżenia stężenia glukozy we krwi.
Zawarta allicyna działa także hipoglikemicznie, ale również bakteriobójczo. Jednak większe jej ilości zawarte są w zwykłej cebuli oraz czosnku. Warto wspomnieć o fruktanach, które wykazują działanie prebiotyczne dla Lactobacllus i Bifidobacterium wpływając na poprawę mikroflory jelitowej.
Czerwona cebula – kalorie
Cebula należy do niskokalorycznych warzyw. 100 g cebuli dostarcza średnio 40 kcal i wartości te są zbliżone we wszystkich odmianach. Cebula składa się głównie z węglowodanów, których w 100g jest ok. 5,3 g oraz z ok. 1 g białka i 1 g tłuszczu.
Czerwona cebula – cena, gdzie kupić
Czerwoną cebulę można kupić zarówno w małych sklepikach osiedlowych, jak i w dużych marketach. Ceny są różne, ale średnio kosztuje 3,50 zł za kilogram.
Czy czerwoną cebulą można smażyć?
Czerwoną cebulę można smażyć, jeżeli zależy nam na delikatnym smaku potrawy. W przypadku, kiedy sięgamy po cebulę czerwoną ze względu na jej właściwości zdrowotne, najlepiej spożywać ją na surowo. Flawonoidy są wrażliwe na wysokie temperatury. Dodatkowo cebula podczas smażenia traci swoją intensywną barwę.
Cebula biała a czerwona
Główne różnice pomiędzy cebulą czerwoną a białą to delikatniejszy smak oraz wyższa zawartość flawonoidów – kwercetyny i cyjanidyny. Cebula czerwona sprawdzi się doskonale do sałatek nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także zdrowotne.
Czerwona cebula – przepisy
Poniżej kilka przepisów z zastosowaniem cebuli czerwonej.
Składniki:
- 1 czerwona cebula,
- 1 pomidor,
- 1 łyżeczka octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego.
Sposób przygotowania:
- Pomidora należy sparzyć i obrać ze skórki.
- Warzywa pokroić w kostkę i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Składniki:
- 3 czerwone cebule,
- 1 ½ szklanki octu winnego,
- ½ szklanki wody,
- 1 szklanka cukru brązowego,
- 8 goździków,
- 2 liście laurowe,
- ½ łyżeczki kolendry w ziarnach,
- ¼ łyżeczki kminu rzymskiego.
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokroić w cienkie plasterki i włożyć do czystego, wyparzonego słoika.
- W garnku wymieszać pozostałe składniki i doprowadzić do wrzenia.
- Zalać cebulę zalewą i szczelnie zamknąć. Można zapasteryzować.[4]
Składniki:
- 300 g czerwonej cebuli,
- 300 g cukru,
- 3 łyżki octu winnego,
- gałązka świeżego rozmarynu.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać i pokroić w piórka.
- Do garnka włożyć cebulę z cukrem i octem. Gotować na małym ogniu przez 30 minut co jakiś czas mieszając.
- Przenieść konfiturę do czystego, wyparzonego słoika i umieścić na wierzchu kawałek rozmarynu.
Czerwona cebula to źródło flawonoidów – cyjanidyny i kwercetyny, korzystnie działających na układ sercowo-naczyniowy. Zmniejsza ryzyko miażdżycy i choroby nowotworowej. Jednak, aby cieszyć się życiem w jak najlepszym zdrowiu, ważna jest urozmaicona dieta i odpowiedni styl życia.
Literatura:
- Kohmunzer S., Farmakognozja. Podręcznik dla studentów farmacji. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2007.
- Szymanowska U., Antocyjany – polifenole o szczególnych właściwościach. Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Katedra Biochemii i Chemii Żywności.
- Gheribi E., Związki polifenolowe w owocach i warzywach. Medycyna Rodzinna 4, 2011, 111-115.
- http://kuchniaagaty.pl/przepisy/marynowana-czerwona-cebula-na-dzien-taty, [data dostępu: 25.09.2018r.]
- https://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/salatka_z_halloumi_konfitura_z_czerwonej_cebuli/przepis.html, [data dostępu: 25.09.2018r.]