Opinie
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Chcesz być na bieżąco?
Sklepy oferują różnorodność owoców i warzyw oraz ich odmian, jak w przypadku cebuli. Najczęściej wybieramy cebulę o żółtej łusce. Jednak coraz większą popularnością cieszy się także czerwona cebula. Która z nich jest bardziej wartościowa?
Cebula należy do rodziny amarylkowatych. Część rośliny, która jest spożywana, stanowi pęd podziemny o funkcji spichrzowej i przetrwalnikowej. W sklepach znajdują się różnego rodzaju odmiany tego warzywa. Najbardziej popularna jest biała, żółta oraz czerwona. W Polsce najczęściej spożywana jest cebula o żółtej łusce.
Czerwona cebula swoją barwę zawdzięcza flawonoidom, w skład których wchodzą antocyjanidyny. Nie tylko korzystnie wpływają one na nasz organizm, ale także chronią roślinę przed chorobami. Inną ważną substancją są flawonole – kwercetyna, która także należy do flawonoidów. Najbardziej jednak znanym związkiem jest allicyna – siarkoorganiczny związek, który występuje także w czosnku.
Dzięki obecności kwercetyny oraz cyjanidyny, cebula może wpłynąć na zmniejszenie stężenia lipidów we krwi – frakcji cholesterolu LDL i trójglicerydów. Działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Dzięki temu korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Flawonidy chronią przed peroksydacją lipidów, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych oraz hamują agregację płytek krwi. Dodatkowo mogą zmniejszyć ryzyko niektórych nowotworów, przyczyniając się do zahamowania wzrostu ich komórek, a nawet do rozpoczęcia procesu samozniszczenia. Związki zawarte w cebuli mogą przyczynić się do obniżenia stężenia glukozy we krwi.
Zawarta allicyna działa także hipoglikemicznie, ale również bakteriobójczo. Jednak większe jej ilości zawarte są w zwykłej cebuli oraz czosnku. Warto wspomnieć o fruktanach, które wykazują działanie prebiotyczne dla Lactobacllus i Bifidobacterium wpływając na poprawę mikroflory jelitowej.
Cebula należy do niskokalorycznych warzyw. 100 g cebuli dostarcza średnio 40 kcal i wartości te są zbliżone we wszystkich odmianach. Cebula składa się głównie z węglowodanów, których w 100g jest ok. 5,3 g oraz z ok. 1 g białka i 1 g tłuszczu.
Czerwoną cebulę można kupić zarówno w małych sklepikach osiedlowych, jak i w dużych marketach. Ceny są różne, ale średnio kosztuje 3,50 zł za kilogram.
Czerwoną cebulę można smażyć, jeżeli zależy nam na delikatnym smaku potrawy. W przypadku, kiedy sięgamy po cebulę czerwoną ze względu na jej właściwości zdrowotne, najlepiej spożywać ją na surowo. Flawonoidy są wrażliwe na wysokie temperatury. Dodatkowo cebula podczas smażenia traci swoją intensywną barwę.
Główne różnice pomiędzy cebulą czerwoną a białą to delikatniejszy smak oraz wyższa zawartość flawonoidów – kwercetyny i cyjanidyny. Cebula czerwona sprawdzi się doskonale do sałatek nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także zdrowotne.
Poniżej kilka przepisów z zastosowaniem cebuli czerwonej.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Czerwona cebula to źródło flawonoidów – cyjanidyny i kwercetyny, korzystnie działających na układ sercowo-naczyniowy. Zmniejsza ryzyko miażdżycy i choroby nowotworowej. Jednak, aby cieszyć się życiem w jak najlepszym zdrowiu, ważna jest urozmaicona dieta i odpowiedni styl życia.
Literatura:
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Bądź na bieżąco, nie przegap okazji bycia zdrowym!