Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?
Aktualizacja: 2 sierpnia, 2024
Ziemniaki od wieków stanowią podstawę diety wielu kultur na całym świecie. Są szczególnie popularne w Polsce, gdzie trudno wyobrazić sobie tradycyjny obiad bez dodatku ziemniaków. To warzywo jest cenione nie tylko za swój smak, ale także za wszechstronność kulinarną – można je gotować, piec, smażyć czy też przygotowywać w formie purée. Prócz walorów smakowych dostarczają cennych witamin i minerałów.
Czy ziemniaki tuczą?
Mimo licznych zalet ziemniaki często budzą kontrowersje w kontekście zdrowia i diety. Powszechnie uważa się, że ziemniaki tuczą i są przyczyną nadmiernego przyrostu masy ciała.
Odpowiedź na pytanie, czy ziemniaki tuczą, zależy w dużej mierze od sposobu ich przygotowania oraz towarzyszących dodatków. Same w sobie ziemniaki mają umiarkowaną ilość kalorii i są bogate w składniki odżywcze. Kluczowe jest, w jaki sposób są przygotowywane i z czym są spożywane.
Ile kalorii mają ziemniaki?
Niestety pokutuje opinia, że ziemniaki są wysokokaloryczne. Natomiast w 100g gotowanych ziemniaków jest zaledwie 77 kcal (niedużo), co przy wysokiej zawartości składników odżywczych czyni je dobrym źródłem witamin i składników mineralnych.
- Ziemniak duży (średnica od 7,6 – 10,2 cm) ważący średnio 369 g dostarcza około 284 kcal 1
U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTUREOficjalna strona internetowa rządu Stanów ZjednoczonychPrzejdź do źródła
- Ziemniak średni (średnica 5 – 7,6 cm) ważący średnio 213 g dostarcza około 164 kcal 2
U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTUREOficjalna strona internetowa rządu Stanów ZjednoczonychPrzejdź do źródła
- Mały ziemniak (średnica 2,5 – 5 cm ) ważący około 170 g dostarcza około 123 kcal 3
U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTUREOficjalna strona internetowa rządu Stanów ZjednoczonychPrzejdź do źródła
Kaloryczność ziemniaków może się różnić w zależności od ich wielkości oraz sposobu przygotowania. W towarzystwie ciężkich sosów, masła, tłustych mięs stają się bombą kaloryczną. Podczas obróbki z tłuszczem ziemniaki chłoną go, zwiększając swoją kaloryczność. I tak 100-gramowa porcja frytek zawiera już 125 kcal! Sporo w porównaniu do czystego ziemniaka.
Właściwości i składniki odżywcze ziemniaków
Ziemniaki są wartościowym dodatkiem do diety, dostarczającym wielu cennych składników odżywczych. Są bogate w potas, który wspiera funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego, oraz witaminę C, ważną dla układu odpornościowego i zdrowia skóry, fosfor wspomagający zdrowie kości i zębów. Ziemniaki zawierają także beta-karoten, zwłaszcza w odmianach o żółtym i pomarańczowym miąższu, który przekształca się w witaminę A w organizmie, wspierając zdrowie wzroku i układu odpornościowego.
To warzywo zawiera łatwo przyswajalne węglowodany oraz białko- jakościowo porównywalne do tego zawartego w soi. W ich skład wchodzą także witaminy z grupy B, szczególnie witaminy B6, istotnej dla metabolizmu energetycznego i układu nerwowego. Są niezłym źródłem błonnika – 3,1g na 100g ziemniaków.
Kalorie i wartości odżywcze ziemniaków surowych vs gotowanych i pieczonych*:
Wartości odżywcze | Ziemniaki surowe, (100g) | Ziemniaki gotowane w wodzie z solą, (100g) | Ziemniaki pieczone z solą (100g) | Ziemniak pieczony z solą i masłem, bez skórki (100g) |
Wartość energetyczna | 322 kJ (77 kcal) | 297 kJ (71 kcal) | 414 kJ (99 kcal) | 523 kJ (125 kcal) |
Białka | 1,9 g | 1,8 g | 2,5 g | 1,9 g |
Węglowodany | 18,3 g | 16,4 g | 21,5 g | 20,4 g |
Tłuszcze | 0,1 g | 0,1 g | 0,13 g | 4,16 |
Błonnik | 1,68 g | 1,4 g | 2,2 g | 2,1 g |
*Dane mogą delikatnie się różnić w zależności od źródeł naukowych.
Mikroskładniki odżywcze w ziemniakach (100g):
Potas – 425 mg
Miedź – 0,11 mg
Fosfor – 57 mg
Magnez – 23 mg
Żelazo – 0,81 mg
Cynk – 0,3 mg
Wapń – 12 mg
Witamina C* – 19,7 mg.
*Proces gotowania ziemniaków znacząco zmniejsza zawartość witaminy C.
Witamina B6 – 0,298 mg
Beta-karoten – 1 µg
Niacyna – 1,32 mg
Dalsza lektura: Właściwości i zastosowanie zamienników tradycyjnego ziemniaka
Indeks glikemiczny ziemniaków
Ziemniaki są bogate w skrobię, należą do warzyw od umiarkowanego do wysokiego IG w zależności od metody obróbki. Z tego względu ziemniak często jest postrzegany jako mniej zdrowa opcja dietetyczna. Jednak należy wziąć pod uwagę wiele aspektów dotyczących wartości odżywczych ziemniaka w diecie człowieka.
Indeks glikemiczny (IG) jest miarą, która oceniają, jak pokarm wpływa na poziom glukozy we krwi.
Pokarmy o wysokim IG (powyżej 70) powodują szybki wzrost poziomu glukozy, podczas gdy te o niskim IG (poniżej 55) powodują wolniejszy wzrost.
Zróżnicowane metody przyrządzania ziemniaków, jak pieczenie, gotowanie i smażenie, mogą modyfikować ich indeks glikemiczny, podobnie jak dodatki do potrawy ziemniaczanych, które mogą wpłynąć na obciążenie glikemiczne.
Porównanie IG ziemniaków w zależności do techniki gotowania:
Metoda gotowania | Wartość IG 5
National Library of Medicine
Oficjalna strona internetowa rządu Stanów Zjednoczonych
Przejdź do źródła |
Ziemniak, biały, gotowany | 82 |
Biały ziemniak, pieczony | 72,3 ± 8,2 |
Frytki | 63,6 ± 5,5 |
Chipsy/chrupki | 56 ± 3 |
Ryż, biały, gotowany | 66 |
Ryż, brązowy, gotowany | 50 |
Makaron z pełnej pszenicy gotowany | 50 ± 5 |
Makaron durum ugotowany | 40 ± 4,4 |
BonaVita poleca: Niskokaloryczne frytki. Z czego je zrobić? Jakiego użyć oleju? Przepis na frytki
Jak jeść ziemniaki, żeby nie przytyć?
- Najlepiej spożywać ziemniaki pieczone, gotowane na parze lub w wodzie, unikając dodawania tłustych sosów i masła.
- Ziemniaki solo, odpowiednio przygotowane, pieczone w folii lub w łupinie mają dużo dobrych składników odżywczych i nie tuczą.
- Warto wiedzieć, by zminimalizować straty składników odżywczych podczas obróbki termicznej najlepiej ziemniaki piec w piekarniku lub gotować na parze.
- Gotując je w wodzie, powinniśmy pamiętać o wrzucaniu ich do wrzątku, a wodę solić pod koniec gotowania, by ziemniaki nie wchłaniały jej nadmiaru.
- Obierając ziemniaki, starajmy się robić to jak najcieniej, gdyż pod łupiną znajduje się najwięcej witamin i składników mineralnych.
- Łączenie ziemniaków z warzywami to świetny sposób na zbilansowany posiłek. Warzywa dodają błonnika i witamin, co wspomaga trawienie i poprawia wartość odżywczą posiłku.
- Podawanie ziemniaków z chudym białkiem, takim jak kurczak, ryby czy tofu, zapewnia pełnowartościowy posiłek, który jest sycący i odżywczy, a jednocześnie niskokaloryczny.
Czytaj też: Dieta ziemniaczana – zasady, efekty, przeciwwskazania oraz przepisy
Ziemniaki w naszej diecie, na co warto zwrócić uwagę
Powinniśmy uważać, jakie ziemniaki wybieramy komponując naszą dietę. Zwracajmy uwagę na:
- Zielone zabarwienie i na to, czy ziemniaki kiełkują. Zawierają one bowiem dużo solaniny, która jest bardzo niebezpieczna dla naszego organizmu.
- Kartofle jednego gatunku powinny mieć podobną wielkość, fakturę łupiny i barwę.
- Gładka skórka mówi o wysokiej jakości warzywa.
- Kupując gotowe frytki w sklepach wybierajmy te proste, nie karbowane, gdyż zazwyczaj są one produkowane z suszu ziemniaczanego, który sklejany jest w specjalnych karbowanych formach.
Podsumowując, nie taki straszny ziemniak jak go malują. Warto jeść ziemniaki ze względu na bogate źródło witaminy C oraz potasu. Zawierają łatwostrawne węglowodany, co powoduje, że często wybieramy je, jako dodatek do potraw. Wystarczy kierować się kilkoma wskazówkami dotyczącymi ich przetwarzania, by nie zafundować sobie zbędnych kalorii, które z pewnością nie wyjdą nam na zdrowie.
A ja mam szybki, fajny i niskokaloryczny,sposób na obiad z ziemniakami.Rozbijam pierś z kurczaka, lub filet z indyka,smaruję lekko musztardą,nie solę.W taką pierś zawijam paseczki ogórka kiszonego i paseczki papryki, można jeśli ktoś lubi dodać ząbki czosnku.Zawijam w rulonik,układam w garnku do gotowania na parze,dodaję 2 małe ziemniaczki,pokrojone w ósemki,lub grubsze talarki.To porcja dla jednej osoby,jeśli ktoś ma większy garnek, to wkładamy ile się zmieści,pamiętając aby w garnku był swobodny pzrzepływ pary. Ja nie solę ziemniaków ponieważ używam ziołowej przyprawy do ziemniaków,ale można użyć innej lub posolić.Bardzo szybkie w wykonaniu,bez tłuszczu czy sosu a mięsko nie jest suche,lecz soczyste.Pycha.Polecam
Pieczenie w folii?
Aluminium oddaje czasteczki niebezpieczne dla zdrowia! Proponuje pocztac o tym.
Codziennie piekę ziemniaki wkładając je pod pachę na cały dzień. Po 18 godzinach mogę takiego ziemniaczka zjeść z tymiankiem i koperkiem. Pycha. Polecam ziemniaki tym którzy jeszcze ich nie jadli.
Oczywiście, że nie tuczą! To warzywo daje nam tyle witamin, mikroelementów, że powinniśmy je jeść jak najczęściej 🙂
To nie jest warzywa !
Oczywiście że tuczą, wszystkie węglowodany po użyciu na przeróbce na glikoge i użyciu do produkcji energii zamieniane są na TŁUSZCZE…
CO do witamin, najwięcej witamin zawiera wątroba wołowa i żadne warzywo się do niej nie umywa… tego co w wątrobie brakuje załatwia nam słońce