Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?
Aktualizacja: 26 marca, 2024
Od wieków dobrze znane są w naszej polskiej tradycji. Nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu bez ich udziału. Ziemniaki są warzywem sycącym, dostarczającym energii oraz witamin. Co tak naprawdę zawierają i czy ich spożywanie musi oznaczać pożegnanie ze szczupłą sylwetką?
Ziemniak został przywieziony do Europy w XVI wieku i od tej pory stał się podstawą wielu dań w krajach europejskich. Obecnie polska kuchnia nie wyobraża sobie życia bez ziemniaków. Prócz walorów smakowych dostarczają cennych witamin i minerałów.
Właściwości i składniki odżywcze ziemniaków
Sekret ziemniaków tkwi w ich przygotowaniu. Popularne kartofle bogate są w potas, witaminę C, fosfor i beta-karoten. To warzywo zawiera łatwo przyswajalne węglowodany oraz sporo białka- jakościowo porównywane do tego zawartego w soi. W ich skład wchodzą także witaminy z grupy B. Są niezłym źródłem błonnika – 3,1g na 100g ziemniaków.
Ile kalorii mają ziemniaki?
Niestety pokutuje opinia, że ziemniaki są wysokokaloryczne. Natomiast w 100g gotowanych ziemniaków jest zaledwie 75 kcal (niedużo), co przy wysokiej zawartości składników odżywczych czyni je dobrym źródłem witamin i składników mineralnych. Dopiero w towarzystwie ciężkich sosów, masła, tłustych mięs stają się bombą kaloryczną. Podczas obróbki z tłuszczem ziemniaki chłoną go zwiększając swoją kaloryczność. I tak 100-gramowa porcja frytek zawiera już 303 kcal! Sporo w porównaniu do czystego ziemniaka.
Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą?
Ziemniaki solo, odpowiednio przygotowane, pieczone w folii lub w łupinie mają dużo dobrych składników odżywczych i nie tuczą. Warto wiedzieć, by zminimalizować straty składników odżywczych podczas obróbki termicznej najlepiej ziemniaki piec w piekarniku lub gotować na parze. Gotując je w wodzie powinniśmy pamiętać o wrzucaniu ich do wrzątku, a wodę solić pod koniec gotowania, by ziemniaki nie wchłaniały jej nadmiaru. Obierając ziemniaki starajmy się robić to jak najcieniej, gdyż pod łupiną znajduje się najwięcej witamin i składników mineralnych.
Ziemniaki a nasza dieta
Powinniśmy uważać, jakie ziemniaki wybieramy komponując naszą dietę. Zwracajmy uwagę na zielone zabarwienie i na to, czy ziemniaki kiełkują. Zawierają one bowiem dużo solaniny, która jest bardzo niebezpieczna dla naszego organizmu. Kartofle jednego gatunku powinny mieć podobną wielkość, fakturę łupiny i barwę. Gładka skórka mówi o wysokiej jakości warzywa. Kupując gotowe frytki w sklepach wybierajmy te proste, nie karbowane, gdyż zazwyczaj są one produkowane z suszu ziemniaczanego, który sklejany jest w specjalnych karbowanych formach.
Podsumowując, nie taki straszny ziemniak jak go malują. Warto jeść ziemniaki ze względu na bogate źródło witaminy C oraz potasu. Zawierają łatwostrawne węglowodany, co powoduje, że często wybieramy je, jako dodatek do potraw. Wystarczy kierować się kilkoma wskazówkami dotyczącymi ich przetwarzania, by nie zafundować sobie zbędnych kalorii, które z pewnością nie wyjdą nam na zdrowie.
A ja mam szybki, fajny i niskokaloryczny,sposób na obiad z ziemniakami.Rozbijam pierś z kurczaka, lub filet z indyka,smaruję lekko musztardą,nie solę.W taką pierś zawijam paseczki ogórka kiszonego i paseczki papryki, można jeśli ktoś lubi dodać ząbki czosnku.Zawijam w rulonik,układam w garnku do gotowania na parze,dodaję 2 małe ziemniaczki,pokrojone w ósemki,lub grubsze talarki.To porcja dla jednej osoby,jeśli ktoś ma większy garnek, to wkładamy ile się zmieści,pamiętając aby w garnku był swobodny pzrzepływ pary. Ja nie solę ziemniaków ponieważ używam ziołowej przyprawy do ziemniaków,ale można użyć innej lub posolić.Bardzo szybkie w wykonaniu,bez tłuszczu czy sosu a mięsko nie jest suche,lecz soczyste.Pycha.Polecam
Pieczenie w folii?
Aluminium oddaje czasteczki niebezpieczne dla zdrowia! Proponuje pocztac o tym.
Codziennie piekę ziemniaki wkładając je pod pachę na cały dzień. Po 18 godzinach mogę takiego ziemniaczka zjeść z tymiankiem i koperkiem. Pycha. Polecam ziemniaki tym którzy jeszcze ich nie jadli.
Oczywiście, że nie tuczą! To warzywo daje nam tyle witamin, mikroelementów, że powinniśmy je jeść jak najczęściej 🙂
To nie jest warzywa !
Oczywiście że tuczą, wszystkie węglowodany po użyciu na przeróbce na glikoge i użyciu do produkcji energii zamieniane są na TŁUSZCZE…
CO do witamin, najwięcej witamin zawiera wątroba wołowa i żadne warzywo się do niej nie umywa… tego co w wątrobie brakuje załatwia nam słońce