logo_bonavita_pl
Menu Close
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
Facebook
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
logo_bonavita_pl
Facebook
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Jak gotować kukurydzę?

Jak gotować kukurydzę?

🕣 5 min czytania

Aktualizacja: 2 stycznia, 2025

Złota słodka kukurydza – jak ją ugotować i co jeszcze można z niej wyczarować w zaciszu domowej kuchni? Czy jest bezpieczna dla osób z cukrzycą? 

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Kukurydza
  • Indeks glikemiczny (tabela)
  • Jak ugotować kukurydzę?
  • Przepisy (5 przepisów)

Kukurydza

W Ameryce Południowej kukurydzę uprawiano już 4,5 tysiąca lat temu. Majowie i Aztekowie cenili ją tak bardzo, że stała się ona przedmiotem kultu. Po odkryciu Ameryki kukurydzę sprowadzono do Europy, Australii i Azji. W Polsce uprawa tej rośliny rozpoczęła się około XVIII wieku.

Kukurydza, która najczęściej kojarzy się z warzywami, tak naprawdę należy do zbóż. Ceni się ją głównie za jej niewielkie wymagania glebowe i szybkość wzrostu.

Kolba kukurydzy zawiera przede wszystkim wodę – 70 g/100 g. Oprócz tego dostarcza głównie węglowodanów (23 g/100 g kolby), niewielkiej ilości białka (3–4 g/100 g), a jeszcze mniej tłuszczów (1,5 g/100 g). Bardzo często spożywa się ją w postaci ugotowanych ziaren, lecz wytwarza się z nich również mąkę i płatki. Inne popularne produkty kukurydziane to olej, skrobia kukurydziana, kaszka, syrop kukurydziany i popcorn.

Kukurydza dostarcza magnezu, fosforu i potasu. Znajduje się w niej także witamina C, B1 i kwas foliowy. Jej zaletą jest stosunkowo niska kaloryczność (około 100 kcal/ 100 g) oraz  fakt, że wymaga dokładnego żucia. To spowalnia tempo posiłku i wpływa korzystnie na uczucie sytości.

Istnieje kilka odmian kukurydzy. Różnią się one między sobą głównie okresem wegetacji. Są odmiany wczesne i późne i to te służą celom spożywczym. Istnieją też kukurydze ozdobne, których raczej się nie jada. Charakterystyczną ich cechą jest barwa nasion: od ciemnoczerwonych po niemal czarne.

Kukurydza nie zawiera glutenu, może więc być stosowana w diecie osób chorych na celiakię, alergię i nietolerancję glutenu. Mąka kukurydziana jest składnikiem wielu produktów bezglutenowych, głównie pieczywa i makaronów. Nadaje się do wyrobu chleba i placków, więc dobrze zastąpi mąkę pszenną na diecie bezglutenowej. Można jej użyć także do przygotowania budyniu, ciasta lub jako zagęstnik do sosów czy panierki. Warto tutaj wspomnieć o właściwościach mąki kukurydzianej. Nie jest ona tak plastyczna, jak mąki glutenowe, a wypieki z niej mają tendencję do wysychania. Ma też mniej białka i wapnia w porównaniu z mąką pszenną. Warto mieszać ją z innymi mąkami bezglutenowymi (gryczaną, ryżową, z konopii lub amarantusa), żeby zwiększyć wartość odżywczą gotowego wypieku i poprawić właściwości ciasta. Dobrym pomysłem jest również dodatek nasion chia i siemienia lnianego. Śluz, który tworzą w kontakcie z wodą, zwiększa wilgotność ciasta i wydłuża jego świeżość.

Indeks glikemiczny (tabela)

Czy można jeść kukurydzę, mając cukrzycę i insulinooporność? W przypadku tych schorzeń najczęściej poleca się pacjentom, aby kierowali się indeksem glikemicznym (IG) produktów. Informuje on, jak bardzo dany produkt spożywczy podnosi poziom glukozy we krwi. Im wyższy IG, tym większy będzie wzrost poziomu glukozy. Preferuje się więc, aby unikać produktów o wysokim i średnim IG. Za bezpieczne uznaje się produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG>55).

Indeks glikemiczny ziaren kukurydzy wynosi zależnie od źródła 55 do 69. Nie jest to zbyt dobry wynik, choć i tak lepszy niż w przypadku płatków kukurydzianych czy popcornu. Ich IG wynosi odpowiednio 84 i 72.

Oprócz indeksu glikemicznego warto brać pod uwagę także ładunek glikemiczny (ŁG) produktów. Ten parametr uwzględnia nie tylko rodzaj, ale też ilość zjedzonego produktu. Aby obliczyć ŁG, należy sprawdzić, ile węglowodanów zawiera porcja, którą chcemy zjeść. Tę wartość mnożymy przez IG i dzielimy przez 100. Podobnie jak w przypadku IG lepiej bazować na produktach o niskim ładunku glikemicznym (ŁG<10). Porcja nasion kukurydzy (150 g) ma ŁG=9, czyli również nie jest to najwłaściwszy produkt dla diabetyka.

Można obniżyć IG i ŁG potraw, dodając do nich tłuszcze, białko i błonnik pokarmowy. Sama kolba kukurydzy może nie jest najlepszym pomysłem w cukrzycy, ale można dodać trochę nasion do sałatki czy warzywnego gulaszu. Urozmaicenie to również ważny element zdrowej diety.

Produkt Indeks glikemiczny Porcja (g) Ładunek glikemiczny
Kukurydza gotowana 53–60 150 9–20
Kukurydza konserwowa* 55 150 10–20
Płatki kukurydziane 84 50 36
Popcorn 72 30 12

*dane różnią się w zależności od firmy i źródła informacji o IG

Jak ugotować kukurydzę?

Gotowanie kukurydzy jest bardzo proste i szybkie. Najpierw jednak trzeba wybrać ładne kolby kukurydzy. Ich liście powinny być zielone i dobrze przylegać do nasion. Te z kolei powinny być żółte, jędrne i nieuszkodzone. Myślę, że większość z Was nie ma problemu z dokonaniem wyboru. Na ogół sprowadza się to do kupienia kukurydzy, która nam się podoba i nie wzbudza podejrzeń.

Taką kolbę dokładnie obieramy z liści i włókien, a następnie myjemy. W dużym garnku gotujemy wodę. Można do niej dodać odrobinę cukru, aby kukurydza była słodsza. Nie jest to jednak obowiązkowe, można wodę jedynie lekko osolić. W przypadku diabetyków lepiej wcale nie słodzić wody na kukurydzę. Kolby kukurydzy wkładamy do wrzątku i gotujemy około 10–15 minut. Kiedy kukurydza zmięknie, jest gotowa do spożycia. Dobrze smakuje posmarowana odrobiną masła.

Kukurydza w konserwie nie wymaga gotowania. Po odsączeniu z wody jest już gotowa do spożycia. Można natomiast dodawać ją do potraw na ciepło. Szczególnie pasuje do dań kuchni meksykańskiej. Dobrze komponuje się z fasolą i pomidorami. Kukurydza pasuje również do tuńczyka, paluszków krabowych i krewetek koktajlowych.

Przepisy (5 przepisów)

Sałatka z tuńczyka z kukurydzą

Składniki:

  • tuńczyk – 120 g (1 puszka),
  • kukurydza konserwowa – 220 g (1 puszka po odsączeniu),
  • natka pietruszki – 3 łyżki posiekanej,
  • jogurt grecki – 4 łyżki,
  • cebula czerwona – 30 g (0,5 małej),
  • papryka czerwona – 240 g (1 sztuka).

W jednym naczyniu zmieszaj odsączonego tuńczyka, kukurydzę, pietruszkę i jogurt grecki. Paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę. Tak samo cebulę czerwoną. Dodaj warzywa do reszty składników, dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj. Gotową sałatkę zjedz z chlebem.

rozwiń
Zupa kukurydziana

Składniki:

  • 3 kolby kukurydzy,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 40 g masła klarowanego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka drobno startego imbiru,
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • do dekoracji: pestki dyni, ziarna słonecznika, papryczka chilli.

Przygotuj bulion warzywny: obraną włoszczyznę zalej zimną wodą, dodaj ziele angielskie, pieprz i szczyptę curry. Gotuj co najmniej godzinę. Kolby kukurydzy obierz z liści i włókien. Za pomocą noża odetnij ziarna od kolby. W garnku z grubym dnem rozpuść masło. Podsmaż na nim ziarna kukurydzy, kurkumę, przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Smaż 1–2 minuty, aż kukurydza się zrumieni. Wtedy dolej bulion i zagotuj całość. Gotuj około 10 minut, aż kukurydza zmięknie. Na koniec zblenduj zupę na gładki krem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotową potrawę możesz zjeść z chlebem razowym lub pieczoną tortillą.

rozwiń
Zapiekana kukurydza

Składniki:

  • 3 kolby kukurydzy,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki posiekanej papryczki chili (świeżej lub suszonej),
  • 1/4 limonki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • patyczki do szaszłyków.

Kukurydzę obierz z liści oraz włókien i przetnij każdą kolbę na pół. Ugotuj do miękkości. Ugotowaną kukurydzę odcedź z wody, a gdy przestygnie, nabij ją na patyczki do szaszłyków. Masło wymieszaj z pietruszką i chilli. Taką pastą natrzyj kolby kukurydzy. Na koniec skrop je sokiem z limonki. Blachę z kukurydzą wstaw do piekarnika nagrzanego do 210⁰C (grzanie góra i dół) i zapiekaj ok. 5–7 min.

rozwiń
Lunchbox z komosą i kukurydzą

Składniki na 2 porcje:

  • komosa ryżowa – 100 g,
  • fasola czarna – 120 g,
  • kukurydza konserwowa – 220 g,
  • szczypiorek – 2 łodyżki,
  • awokado – 70 g,
  • papryczka pepperoni – 1 nieduża sztuka,
  • 1/4 limonki.

Ugotuj komosę ryżową według instrukcji na opakowaniu. Przełóż ją do miski, dodaj odsączoną kukurydzę i fasolę. Szczypiorek oraz papryczkę posiekaj i dorzuć do mieszanki. Awokado pozbaw skórki, pokrój w kostkę i również dodaj do sałatki. Skrop ją sokiem z limonki. Całość dopraw wędzoną papryką i pieprzem. Możesz również użyć mieszanki przypraw do potraw meksykańskich. Gotową potrawę podziel na 2 porcje i przełóż do pudełka śniadaniowego.

rozwiń
Wegetariańskie tortille

Składniki:

  • tortilla pszenna – 4 sztuki (1 opakowanie),
  • sałata – 4 duże liście,
  • fasola czarna – 240 g (1 odsączona puszka),
  • papryka czerwona – 1 sztuka,
  • ser żółty – 80 g,
  • kukurydza – 100 g odsączonych nasion.

Nagrzej piekarnik do 180⁰C. Na tortille nałóż kolejno: sałatę, starty ser, fasolę, kukurydzę i pokrojoną na cienkie paski paprykę. Zawiń tortille, ułóż je na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz około 7–10 minut. Kiedy tortille się zrumienią, są gotowe do zjedzenia.

rozwiń

Kukurydza jest ogromnie popularnym zbożem, o szerokiej gamie zastosowań. Warto ją jeść, ponieważ jest smaczna, niskokaloryczna, dostarcza błonnika oraz witamin. Ziarno kukurydzy i jego przetwory są bezpieczne dla osób uczulonych na gluten. Diabetycy powinni jednak ograniczać spożycie kukurydzy ze względu na wysoki indeks oraz ładunek glikemiczny. Zamiast jeść samą kukurydzę, lepiej połączyć ją z produktami zawierającymi białko i tłuszcze, aby spowolnić wchłanianie glukozy do krwi.

Literatura:

  1. https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2416/2/,
  2. https://insulinoopornosc.com/data/2018/08/Insulinoopornosc_Tabela_IG_kcalmar.pdf,
  3. Pastuszka D., Gambus H., Sikora M., (2012), Wartość odżywcza i dietetyczna pieczywa bezglutenowego z dodatkiem nasion lnu oleistego, Żywność Nauka Technologia Jakość, 19(3),
  4. Marciniak-Lukasiak K., Skrzypacz M., (2011), Wpływ dodatku mąki gryczanej na jakość koncentratów chleba bezglutenowego, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, (558).
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Żukowska
Paulina Żukowska , Dyplomowany dietetyk z zawodu i pasji.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Inne artykuły z tej kategorii

Chałwa i bita śmietana – słodki hit na dziecięce przyjęcie
Wars kontra domowy prowiant – co wybrać na podróż koleją?
kawa rzemieślnicza
Palarnia kawy rzemieślniczej – klucz do idealnej filiżanki
Jak zrobić domową pizzę jak z włoskiej restauracji?
Dieta Low FODMAP IBS i SIBO
Dieta Low FODMAP pod lupą. Co trzeba o niej wiedzieć?
Dieta niemowlaka – co warto dodać, by wspierać jego rozwój i odporność?
Zrównoważone odżywianie w praktyce – co powinno znaleźć się na talerzu? (Artykuł sponsorowany)
Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > warzywa

    przygotowywanie żywności warzywa
    Czajnik elektryczny na kuchennym blacie.

    Czy czajniki elektryczne szklane sprawdzą się w kuchni? Sprawdź ranking modeli!

    Miski z soczewicą na różowym tle.
    11
    rośliny strączkowe

    Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    6
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
    nabiał

    Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

    Gotowanie dla siebie – sposoby na wygodne przygotowywanie posiłków w domu

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów