bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 2 stycznia, 2025

Cukinia jest odmianą dyni zwyczajnej, którą wyselekcjonowano we Włoszech, skąd pochodzi jej nazwa. Roślina ta ma wiele odmian, a każda z nich różni się nie tylko smakiem, ale i kolorem oraz kształtem owoców. Mamy do wyboru odmiany od ciemno- do jasnozielonej, żółte, a nawet pomarańczowe. Główną zaletą cukinii jest jej smak, ale nie brakuje jej też wartości odżywczych. Jej owoce są bogatym źródłem aminokwasów będących podstawą budulcową białek w naszym organizmie, szeregu witamin, w tym kwasu askorbinowego odpowiadającego za odporność, a także składników mineralnych – fosforu, wapnia, magnezu, potasu, sodu, żelaza, cynku, miedzi czy manganu. Co więcej, wartość energetyczna 100 g cukinii to jedynie 15 kcal – jest to zatem świetny składnik diet redukcyjnych.

Jak możemy wykorzystać cukinię w naszej kuchni? Pomysłów na smaczny posiłek z udziałem tego warzywa jest wiele. Oto kilka propozycji.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Makaron penne z cukinią
  • Ryż z cukinią i pomidorami
  • Leczo z cukinią
  • Faszerowana cukinia
  • Placki ziemniaczane z cukinią
  • Cukinia w cieście
  • Zupa krem z cukinii
  • Chipsy z cukinii

Makaron penne z cukinią

Dania na bazie makaronów – podobnie jak sama cukinia – przybyły do nas ze słonecznej Italii i na dobre zdążyły zagościć na polskich stołach. Klasyczne spaghetti to nie jedyny pomysł Włochów na pyszny obiad. Makaron można też łączyć z cukinią i mięsem.

Cukinię przekrawamy na pół i wyjmujemy z niej gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. Cebulę oraz ząbek czosnku drobno siekamy. Wszystkie trzy składniki podsmażamy na oleju. Gdy cukinia będzie już miękka, dodajemy do niej 250 ml śmietany 30%. W międzyczasie smażymy na patelni 130–150 g piersi z kurczaka (pokrojonej w niewielkie kawałki). Gdy śmietana zacznie się gotować, dodajemy mięso i gotujemy przez kolejne 15 minut. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i posypujemy startym żółtym serem lub zieloną pietruszką.

Ryż z cukinią i pomidorami

Równie udanym zestawieniem będzie połączenie cukinii z ryżem. W tym celu bierzemy cukinię i kroimy ją na pół oraz wyjmujemy z niej gniazda nasienne. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Oba produkty podsmażamy na patelni do zeszklenia. Następnie wsypujemy na patelnię szklankę ryżu do risotto i smażymy przez 3–4 minuty. Dodajemy pół szklanki białego wytrawnego wina i gotujemy do momentu, aż wino odparuje. Dolewamy pół szklanki bulionu warzywnego i znowu gotujemy, aż bulion odparuje. Czynność powtarzamy, aż ryż zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory i posypujemy natką pietruszki.

Leczo z cukinią

Choć cukinia króluje w kuchni włoskiej, to sprawdzi się również w daniach innych kultur. Możemy zastosować ją jako składnik leczo – przysmaku rodem z Węgier. W garnku na rozgrzanym oleju podsmażamy 2 posiekane cebule. Gdy cebule się zeszklą, dodajemy pokrojoną kiełbasę (1 pętko). Kroimy w paski 2 papryki i dodajemy do garnka. Następnie dokładamy 2 puszki pomidorów oraz przyprawy – oregano, estragon, paprykę w proszku, sól oraz pieprz. W międzyczasie umytą i pozbawioną gniazd nasiennych cukinię kroimy w kostkę. Gdy zawartość garnka zacznie się gotować, dodajemy cukinię i gotujemy wszystko na małym ogniu do momentu, aż cukinia zmięknie (ok. 30 minut). Podajemy z chlebem.

Faszerowana cukinia

Cukinia faszerowana mielonym mięsem to wyśmienita propozycja na danie obiadowe. Jej przygotowanie zajmuje nieco czasu, ale smak wart jest takiego nakładu pracy. Myjemy 2 cukinie i przekrawamy na pół, a następnie wykrawamy środek. Dużego pomidora sparzamy, ściągamy z niego skórę i kroimy w kostkę. Cebulę szalotkę również kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju, aż się zeszklą, a następnie dodajemy 500 g mielonego mięsa i podsmażamy do zarumienienia. Dodajemy do niego pokrojonego pomidora i przyprawy (oregano, bazylię, słodką paprykę w proszku, sól i pieprz). Całość gotujemy ok. 10 minut, mieszając. Tak przygotowanym farszem nadziewamy cukinie, które następnie wkładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut.

Placki ziemniaczane z cukinią

Tradycyjny przepis na placki ziemniaczane możemy urozmaicić, dodając cukinię. Wystarczy zetrzeć na tarce 1 cukinię, 2–3 duże ziemniaki, dodać 2 jajka, 4–5 łyżek mąki, sól, pieprz oraz mieszankę przypraw na grilla. Wszystko dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju i formujemy placuszki, które podsmażamy na rumiany kolor z obu stron.

Cukinia w cieście

Umytą cukinię kroimy w plastry 0,5 cm. Do 200 ml mleka wbijamy 2 jajka i mieszamy aż do połączenia się składników. Dodajemy 8 łyżek mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli oraz ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku. Mieszamy wszystko aż do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy olej. Plastry cukinii maczamy w cieście i podsmażamy z obu stron na patelni.

Zupa krem z cukinii

To pożywne i sycące danie może być składową obiadu lub lekką kolacją. Świetnie zaspokoi głód, a do tego jest proste w przygotowaniu. Potrzebujemy 1 dużej cukinii, którą kroimy w paski, wcześniej usuwając gniazda nasienne. Dodajemy pokrojoną w paski 1 cebulę oraz 2 ząbki czosnku. Wszystkie składniki podgrzewamy w garnku do zeszklenia. Bierzemy 2 średnie ziemniaki, obieramy je i kroimy w kostkę. Dodajemy do zeszklonych składników i wlewamy podgrzany wcześniej bulion warzywny – ok. 1,5 litra. Wszystko gotujemy do miękkości, a następnie blendujemy i doprawiamy do smaku. Przed podaniem możemy dodać grzanki lub ptysiowy groszek.

Chipsy z cukinii

Ta przekąska to świetny zamiennik tradycyjnych, ale mało zdrowych chipsów ziemniaczanych. Do jej przygotowania potrzebujemy 1 cukinii, którą myjemy i kroimy w cienkie plastry. Następnie każdy plaster polewamy niewielką ilością oleju i umieszczamy na blasze (każdy plaster osobno). Wkładamy do rozgrzanego do 100°C piekarnika i pieczemy 90 minut. Przed podaniem chipsy możemy posypać solą lub odrobiną słodkiej papryki w proszku.

Cukinia niejedno ma imię… To warzywo dzięki swojemu łagodnemu smakowi świetnie nadaje się jako dodatek do wielu dań. A niewielka wartość kaloryczna sprawia, że cukinię można spożywać niemal bez ograniczeń. Warto zatem docenić zalety młodszej siostry dyni.

Literatura:

  1. https://www.nationalacademies.org/our-work/summary-report-of-the-dietary-reference-intakes – dostęp: 31.08.2020,
  2. https://www.kuchniabazylii.pl – dostęp: 31.08.2020.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
5/5 - (1 głosów)
Autor artykułu:
Karolina Ruszkiewicz
Karolina Ruszkiewicz , Blogerka, pasjonatka zdrowego stylu życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > przygotowywanie żywności

    przygotowywanie żywności warzywa
    Czajnik elektryczny na kuchennym blacie.

    Czy czajniki elektryczne szklane sprawdzą się w kuchni? Sprawdź ranking modeli!

    Miski z soczewicą na różowym tle.
    11
    rośliny strączkowe

    Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    6
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
    nabiał

    Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

    Gotowanie dla siebie – sposoby na wygodne przygotowywanie posiłków w domu

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.