bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Brokuły: właściwości, zasady gotowania

Brokuły: właściwości, zasady gotowania

🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 2 stycznia, 2025

Brokuły należą do rodziny kapustowatych. Były znane już w starożytności. Na europejskich stołach rozpowszechniły się w XVI wieku i do dziś są na naszym kontynencie popularne. Mają wiele zalet i to nie tylko tych smakowych. Są łatwe w przygotowaniu, ale równocześnie można z nich komponować wykwintne dania, bo pasują do wielu rzeczy.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Brokuły: wartości odżywcze i właściwości
  • Jak ugotować brokuły?
  • Przepisy

Brokuły: wartości odżywcze i właściwości

Brokuły mają silne działanie przeciwnowotworowe, gdyż zawierają takie substancje jak indole, glukozynolany i sulforafan. Ten ostatni związek wspomaga usuwanie z organizmu toksyn i substancji kancerogennych.

Warzywo to jest przede wszystkim źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B, w tym folianów szczególnie potrzebnych w pierwszych miesiącach ciąży. W brokułach znajdują się również makro- i mikroelementy, w tym: fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź czy mangan.

Mimo że brokuły są raczej ciężko strawne, mają wiele zalet. Przede wszystkim są produktem niskokalorycznym – 100 g brokułów to zaledwie 30 kcal, a wszystko za sprawą dużego udziału wody w całkowitej masie produktu. Co więcej, warzywo to świetnie nadaje się dla diabetyków, gdyż jego indeks glikemiczny jest niski (IG = 15).

Jak ugotować brokuły?

Brokuły gotujemy ok. 10 minut, wrzucając je do wrzącej i osolonej wcześniej wody. Tyle samo czasu należy trzymać je w garnku na parze. Tak przyrządzone są gotowe do spożycia. Jeśli chcemy poddawać je dalszej obróbce termicznej, np. zapiekając w piekarniku, możemy lekko podgotować warzywo przez 3–5 minut.

Brokuły mogą stanowić zamiennik kalafiora do prostego dania złożonego jeszcze z ziemniaków i jakiegoś mięsa. Świetnie nadają się do różnego typu zapiekanek warzywnych, dobrze komponują się z makaronami, ale również kaszą czy ryżem. Osoby lubiące kuchenne eksperymenty mogą pokusić się o przygotowanie muffinek.

Przepisy

Omlet z brokułami i papryką

Umyty brokuł (½ sztuki) pokroić na różyczki i gotować w osolonym wrzątku przez kilka minut. Z papryki wykroić miąższ i pokroić ją w paski. Wbić do miski 6 jajek i ubić je mikserem do uzyskania puszystej masy. Doprawić ją solą, pieprzem i słodką papryką. Na rozgrzaną patelnię wylać masę, a następnie rozłożyć różyczki brokułów oraz paski papryki. Smażyć do momentu, aż omlet się zetnie.

rozwiń
Muffiny ze szpinakiem i brokułami

4 garście szpinaku sparzyć wrzątkiem i odsączyć na sitku. Kilka różyczek brokułów włożyć na 3 minuty do wrzącej, osolonej wody, a następnie odcedzić. 1 cebulę i 2 ząbki czosnku drobno posiekać, po czym zeszklić na patelni. Wrzucić do ich szpinak i wymieszać, lekko przestudzić. 4 jajka wbić do miski i ubić mikserem. Do przestudzonego szpinaku dodać brokuły i 500 g twarożku. Całość doprawić do smaku i połączyć z masą jajeczną. Rozlać do foremek i piec w rozgrzanym do 190°C piekarniku przez ok. 25 minut.

rozwiń
Zapiekanka z brokułami

500 g makaronu typu kokardki ugotować według przepisu. 1 mały brokuł podzielić na różyczki i obgotować w osolonej wodzie. 50 g żółtego, twardego sera zetrzeć na tarce. 100 g sera mozzarella pokroić w drobne kawałki. 1 cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej patelni. Do rondelka wbić 2 jajka i dodać 1 szklankę śmietany. Dokładnie wymieszać. Do żaroodpornego naczynia przełożyć ugotowany makaron, cebulkę, różyczki brokułów i pokrojoną mozzarellę. Wszystko wymieszać. Następnie polać śmietaną z jajkami i posypać startym żółtym serem. Piec w rozgrzanym do 160°C piekarniku przez ok. 20 minut.

rozwiń
Zupa krem z brokułów

2 kostki bulionu warzywnego rozpuścić w litrze gorącej wody. ½ pora pokroić w krążki i zeszklić na maśle wraz z drobno posiekany czosnkiem. Brokuły (2 małe sztuki) podzielić na różyczki. Dodać do bulionu brokuły i por. Gotować ok. 15 minut, a następnie zmiksować. Doprawić do smaku przyprawami. Podawać z grzankami lub pestkami (dyni lub słonecznika).

rozwiń
Sałatka z brokułów z makaronem sojowym

Makaron sojowy przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Brokuły lekko podgotować w osolonej wodzie, ostudzić i podzielić na różyczki. Ostudzony makaron umieścić w salaterce i dodać do niego brokuły, mały słoik marynowanych pieczarek oraz pokrojonego w kostkę ogórka. Zmieszać po 3 łyżki śmietany, musztardy i majonezu. Dodać sól i pieprz. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę.

rozwiń
Sałatka ziemniaczana z papryką i brokułami

Ziemniaki (5 sztuk) ugotować w mundurkach, a następnie ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w talarki. Brokuły lekko podgotować, ostudzić i podzielić na mniejsze cząstki. Paprykę i 3 kiszone ogórki pokroić w kostkę, cebulę dymkę posiekać, odsączyć groszek konserwowy. Ziemniaki i pozostałe warzywa przełożyć do miski, a następnie polać sosem na bazie oleju (6 łyżek) i musztardy (3 łyżeczki). Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystko wymieszać.

rozwiń
Brokuły z pełnoziarnistym makaronem

Paczkę razowego makaronu ugotować według przepisu na opakowaniu. Brokuły lekko obgotować w osolonym wrzątku. W międzyczasie przygotować sos. W tym celu należy podgrzać w osobnym garnku ¼ szklanki mleka, 4 łyżki śmietany i 40 g topionego serka. Na koniec dodać odrobinę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Makaron umieścić w salaterce, dodać brokuły, a całość polać sosem.

rozwiń
Wielokolorowa sałatka

Ugotować 300 g makaronu i przełożyć do salaterki. Dodać ugotowane wcześniej różyczki brokułów, drobno pokrojone 3 pomidory i 2 żółte papryki oraz trochę czarnych oliwek (opcjonalnie). Przyprawić bazylią. 3 łyżki oleju połączyć z sokiem z 1 cytryny i odrobiną soli do smaku. Polać nim makaron z warzywami. Całość wstawić na 2 godziny do lodówki.

rozwiń
Warzywa zapiekane z kaszą jęczmienną

Przez kilka minut parzyć różyczki brokułów (z 1 małej sztuki). 1 małą cebulę posiekać, a ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Namoczyć kilka sztuk suszonych grzybów i pokroić je na mniejsze kawałki. Do ugotowanej wcześniej kaszy jęczmiennej (3 szklanki) dodać brokuły, grzyby, cebulę z czosnkiem, szklankę kukurydzy konserwowej lub zielonego groszku i łyżkę pestek słonecznika. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Włożyć do żaroodpornego naczynia i zapiekać w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut.

rozwiń
Warzywa z patelni

Kilka różyczek brokułów włożyć na 3–4 minuty do wrzącej, osolonej wody, a następnie odcedzić. Obrać i pokroić w ćwiartki 150 g pieczarek. Posiekać cebulę. Pokroić w paski 2 papryki. Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę i ją podsmażyć, a następnie dodać pieczarki i brokuły. Wsypać 1 szklankę ryżu, dodać odrobinę soli, pieprzu i szafranu, a następnie wlać 2 szklanki bulionu warzywnego. Dusić na małym ogniu, dodając systematycznie bulion (kolejne 2 szklanki), w miarę jak będzie odparowywał. Podawać, gdy ryż będzie miękki.

rozwiń

Dania z brokułów mogą być proste w przygotowaniu, ale wcale nie muszą być nudne. Już niewielka ich ilość może urozmaicić danie. Warto częściej sięgać po brokuły ze względu na ich właściwości odżywcze i niską wartość energetyczną produktu. Warzywa powinny znajdować się na naszym talerzu w każdym posiłku. Zamiast pomidora czy ogórka można zatem sięgnąć czasem właśnie po brokuły.

Literatura:

  1. Goretti Guziak M., Potrawy z makaronem Siostry Marii, Wydawnictwo Martel,
  2. Goretti Guziak M., Sałatki Siostry Marii, Wydawnictwo Martel,
  3. Goretti Guziak M., Dania bez glutenu. Jedz zdrowo!, Wydawnictwo Martel.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Karolina Ruszkiewicz
Karolina Ruszkiewicz , Blogerka, pasjonatka zdrowego stylu życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > warzywa

    warzywa
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    6
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    przygotowywanie żywności

    Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

    warzywa

    Skorzonera – jak jeść? Przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.