Zdrowie
Hibiskus i jego rola w prewencji chorób
Hibiskus – narodowy kwiat Korei Północnej i Południowej, symbol Malezji,…
Rola GABA w regeneracji powysiłkowej
Kwas gamma aminomasłowy, inaczej GABA stanowi jeden z głównych neuroprzekaźników…
Wzdęcia po roślinach strączkowych – jak ich uniknąć?
Już od najdawniejszych czasów znano i chętnie spożywano rośliny strączkowe.…
Pluskwica groniasta – właściwości, działanie, preparaty, cena
Pluskwica groniasta to roślina, która może okazać się następcą hormonalnej…
Siarczyny – źródła, wpływ na zdrowie
Od dawien dawna właściwości konserwujące i przeciwutleniające siarczynów wykorzystywano zarówno…
Jeżówka (echinacea) – właściwości, leki, dla dzieci
Preparaty zawierające wyciąg z jeżówki są często polecane w okresach…
Makrosomia płodu – przyczyny, konsekwencje, postępowanie
Porody dużych noworodków stają się obecnie problemem współczesnego położnictwa. Makrosomia…
Sorbinian potasu – źródła, szkodliwość
Brak czasu na codzienne przygotowywanie żywności oraz postęp technologiczny sprawił,…
Badania krwi, które pomogą uniknąć chorób serca
Obecnie z powodu chorób układu krążenia w Polsce umiera około…
Patulina – niebezpieczna pleśń na owocach
Mechaniczne uszkodzenie owoców bądź warzyw może stanowić doskonałą drogę dla…