article
Warzywa krzyżowe – rodzaje. Warzywa krzyżowe a niedoczynność tarczycy
Dookoła można usłyszeć czy zobaczyć szyldy reklamujące hasło: „dziennie należy…
Glikemia – na czczo, po posiłku. Glikemia przygodna
Glikemia jest jednym z podstawowych parametrów, które oznaczane są zazwyczaj...
Rozszerzanie diety niemowlaka – karmionego piersią, karmionego sztucznie. Przepisy
Rozszerzanie diety niemowlaka jest procesem niezwykle istotnym w prawidłowym rozwoju...
Krewetki – rodzaje, właściwości. Jak przyrządzić i z czym podawać krewetki?
Wraz z rozwojem cywilizacyjnym oraz coraz częstszymi podróżami poza granice...
Kasza manna – odmiany, indeks glikemiczny, przepisy. Czy kasza manna tuczy?
Różne odmiany kasz, ze względu na swoją dostępność, od lat…
Grejpfrut zielony, czerwony, biały – przeciwwskazania. Kiedy jeść grejpfruta rano czy wieczorem?
Grejpfruty to interesujące owoce, gdyż w smaku są bardziej goryczkowe…
Niedożywienie – objawy, skutki. Niedożywienie dzieci
Obecnie jednym największych problemów żywieniowych w krajach rozwiniętych jest zbyt…
Dieta cukrzycowa w ciąży – co jeść. Jadłospis
Cukrzyca ciążowa jest jedną z jednostek chorobowych występujących w ciąży,…
Niedobór witaminy E i jej przedawkowanie. W jakich produktach jest witamina E?
Do najskuteczniejszych przeciwutleniaczy, hamujących starzenie się komórek, należy witamina E.…
Glicerol – właściwości i zastosowanie. Czy glicerol jest szkodliwy?
Glicerol (gliceryna), znany również pod nazwą E422, stanowi składnik o…