Nektarynka – odmiany, właściwości, witaminy

Nektarynka to słodko-kwaskowaty owoc. W zależności od odmiany dojrzewa w sierpniu lub we wrześniu. Można spożywać go na surowo, jak również w postaci przetworów. Jest znakomitym dodatkiem do deserów.
W Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej u podstawy, zaraz za aktywnością fizyczną, są warzywa i owoce. Powinny one stanowić co najmniej połowę tego, co spożywamy w ciągu dnia [1]. Owoce mogą być dobrą alternatywą dla słodyczy. Dodatkowo są źródłem błonnika pokarmowego oraz witamin. Na rynku mamy zarówno krajowe, jak i zagraniczne owoce. Wystarczy kierować się ich sezonowością oraz preferencjami smakowymi. Jednym z owoców o słodko-kwaskowatym smaku jest nektarynka.
Nektarynka
Jest to owoc z drzewa Prunus persica var. Nucipersica, które osiąga wysokość do 6 m. Należy do rodziny różowatych – Rosaceae, razem z morelą oraz brzoskwinią, której jest odmianą. Jest drzewem krótkowiecznym – 30 lat. Pochodzi z północnej i środkowej części Chin. Hoduje się ją również w Polsce.
Nektarynka to pestkowiec. Ma kulisty kształt o średnicy do 8 cm. Średnia masa owocu wynosi 100–160 g. Skórka jest żółta i pokryta czerwonym rumieńcem. Miąższ jest słodko-kwaśny i soczysty. W porównaniu z brzoskwinią nektarynka nie ma omszenia na skórce, a pestka łatwiej odchodzi od miąższu.
Sezon na nektarynki rozpoczyna się w drugiej połowie lata i może trwać do początku jesieni. Wszystko zależy od odmiany.
Nektarynki można spożywać na wiele sposobów. Jako przekąska na surowo – oczywiście po wcześniejszym umyciu. Owoce mogą być również składnikiem koktajlu lub ciasta. Można przyrządzić z nich mus do placków owsianych czy potraw mącznych np. naleśników. Dobrze komponuje się również z serem twarogowym. Z nektarynek można przygotować przetwory – kompot czy konfiturę. Owoc te nadają się również do mrożenia [2].
Nektarynka – odmiany
Wyróżnia się kilka odmian nektarynek. Różnią się wielkością, kształtem i odcieniem. Owoce dojrzewają w sierpniu lub we wrześniu.
- Nektarynka płaskoowocowa – skórka jest czerwona, natomiast miąższ biały lub żółty i do tego soczysty. Masa jednej sztuki waha się między 50 a 100 g. W porównaniu z innymi odmianami pestka jest mniejsza i kulistospłaszczona. Zbiory owoców rozpoczynają się w połowie sierpnia.
- Nektaryna Harblaze – owoce są duże i owalne. Skórka jest żółta, w większości pokryta karminowo-czerwonym rumieńcem. Miąższ natomiast jest żółty, soczysty i słodko-kwaskowaty. Nektarynki zbiera się w drugiej połowie sierpnia
- Nektarynka Harco – nektarynki o średniej wielkości – ok. 130 g. Również mają żółtą skórkę pokrytą w większości czerwono-fioletowym rumieńcem o intensywnej barwie. Owoce dojrzewają w połowie sierpnia. Odmiana ta szczególnie nadaje się do mrożenia.
- Nektarynka Hardired – owoce kuliste o średniej wielkości ok. 70–80 g. Skórka jest zielonożółta i prawie w całości pokrywa ją karminowo-fioletowy rumieniec. Miąższ jest włóknisty, jasnożółty. Zbiory rozpoczynają się w drugiej połowie sierpnia.
- Nektarynka Red Gold – nektaryna o owalnych i dużych owocach ok. 100–160 g. Skórka w większości pokryta buraczkowym rumieńcem. Miąższ jest zbity i żółty. Owoce dojrzewają na początku września. Ze względu na swój miąższ doskonale nadają się na przetwory – konfitury, kompoty.
- Nektarynka Fantasia – owoce są owalne i osiągają ok. 120–160 g. Skórka jest żółta albo jasnopomarańczowa. Ciemnoczerwony rumieniec pokrywa ponad połowę nektarynki. Miąższ jest żółty i słodko-kwaskowaty. Zbiory owoców są dokonywane pod koniec września [3].
Nektarynki w ciąży
Kobiety w ciąży to szczególna grupa, która musi jeść dla dwojga. Dieta powinna być urozmaicona, aby dostarczyć wszystkich składników odżywczych, a nektarynki stanowią świetne źródło witamin. Jeżeli nie ma przeciwwskazań ze strony przewodu pokarmowego, to powinny być spożywane na surowo ze skórką. Nie traci się w ten sposób błonnika, a witaminy nie ulegają utlenieniu. Owoc zawiera pewną ilość przeciwutleniaczy, które korzystnie wpływają na przebieg ciąży i prawidłowy rozwój płodu. Należy jednak pamiętać, że nektarynka jak i większość owoców zawiera w sobie węglowodany proste, które w nadmiarze są magazynowane w postaci tkanki tłuszczowej. Wystarczy zadbać, aby warzywa miały większy udział w diecie, co pozytywnie wpłynie na prawidłowy przyrost masy ciała w ciąży.
Nektarynki – właściwości, witaminy
Nektarynki dzięki swoim walorom smakowym mogą być dobrą alternatywą dla słodyczy. Jednak ze względu na duży udział węglowodanów prostych najlepiej spożywać je razem z posiłkiem albo jako składnik potrawy – koktajl, mus do naleśników. Owoce i warzywa są źródłem błonnika, który korzystnie wpływa m.in. na przewód pokarmowy poprawiając perystaltykę jelit. Nektarynka w porównaniu z innymi owocami nie zawiera dużo błonnika, jednak spożywana ze skórką może dostarczyć pewną ilość tego składnika. Zawiera ona prawie 87% wody, dzięki czemu jest soczysta. Razem z wodą i innymi owocami czy warzywami może pomóc w pokryciu dziennego zapotrzebowania na wodę.
Jak każdy owoc nektarynka jest cennym źródłem witamin, które zawsze są lepiej przyswajalne w formie naturalnej z żywnością niż w postaci preparatów witaminowych. Zawiera witaminę A oraz jej prowitaminę – ß-karoten. Jest on antyutleniaczem, który chroni przed reaktywnymi formami tlenu. Nektarynka ma wielokrotnie mniej witaminy A w porównaniu z brzoskwinią czy też morelą. Posiada za to więcej witaminy C, która również jest przeciwutleniaczem. Nektarynka jest także źródłem potasu, który zapewnia prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową i reguluje ciśnienie krwi [4].
Wartość odżywcza nektarynki w przeliczeniu na 100 g | |
Energia | 51 kcal |
Białko | 0,9 g |
Tłuszcz | 0,2 g |
Węglowodany | 11,8 g |
Sacharoza | 6,3 g |
Błonnik | 1,2 g |
Woda | 86,6 g |
Potas | 214 mg |
Witamina A | 17 µg |
ß-karoten | 103 µg |
Witamina C | 13,7 mg |
Nektarynka to słodko-kwaskowaty owoc, który pojawia się w okresie letnio-jesiennym. Nie jest znaczącym źródłem witamin, jednak może mieć udział w całodziennym zapotrzebowaniu na nie. Należy spożywać różne owoce jak i warzywa, aby dieta była urozmaicona i dostarczała organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych.
Literatura:
[1] Jarosz M., Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu. Instytut Żywności i Żywienia. Warszawa 2017.
[2] Halarewicz A. Atlas drzew i krzewów. Wydawnictwo SBM. Warszawa 2015.
[3] http://www.e-katalogroslin.pl/search/basic, dostęp online: 27.02.2018.
[4] Kunachowicz H. i wsp., Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, Wydawnictwo Lekarskie PWZL, Warszawa 2012.

Mandarynki są tak powszechnym i lubianym owocem, że nikogo nie trzeba dodatkowo zachęcać do ich spożycia. Cenimy je za słodki smak, aromatyczny zapach, łatwość w obieraniu, ogólnodostępność i stosunkowo niską cenę. Powinniśmy też docenić je za właściwości prozdrowotne, które ze sobą niosą. czytaj więcej
Pomarańcze zawierają szereg związków sprzyjających zachowaniu zdrowia. Oto dlaczego warto włączyć je do codziennej diety. czytaj więcej
Opinie
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !