Sok marchwiowy – właściwości, wpływ na włosy. Jak zrobić sok z marchwi?
Aktualizacja: 20 maja, 2024
W ostatnim czasie na różnych portalach społecznościowych panuje moda na promowanie tzw. „detoksu sokami”. Bez wątpienia jest to dobry sposób na uzupełnienie niedoborów witamin i składników mineralnych. Picie soków niezwykle korzystnie wpływa na nasze zdrowie i wygląd.
Jednym z dobroczynnych soków jest sok z marchwi. Dzięki zawartym w tym warzywie składnikom nie tylko będziemy zachwycać się skórą muśniętą słońcem przez cały rok. Jak zatem przygotować sok marchwiowy, aby cieszyć się jego zbawiennym wpływem na nasze zdrowie?
Sok marchwiowy
Do produkcji soków na skalę przemysłową wykorzystuje się takie odmiany marchwi jak: Nantejska, Selekta, Perfekcja, Flacoro i Barcoro. Odmiany te charakteryzują się dobrymi cechami smakowo-zapachowymi, mają intensywną pomarańczową barwę oraz gładką powierzchnię, co ułatwia mycie i obieranie surowca. Spośród sklepowych soków warto wybierać te o najkrótszej liście dodawanych składników. Warte polecania są soki jednodniowe, gdyż są przygotowywane ze świeżo tłoczonych warzyw, nie są utrwalane termicznie, dzięki czemu zawierają więcej korzystnych dla naszego zdrowia składników bioaktywnych. Najlepiej jednak przygotować sok marchwiowy samemu w domu, gdyż nie jest to ani trudne, ani czasochłonne.
Sok marchwiowy – właściwości
Picie soku z marchwi pozwoli na przyswojenie wszystkich zawartych w tym warzywie składników. Marchew jest przede wszystkim bogatym źródłem prowitaminy A (β-karotenu: 9928 µg / 100 g), witaminy A (1656 µg / 100 g), witamin: E, B1, B2 i C oraz niacyny. W marchwi możemy również znaleźć składniki mineralne takie jak: potas (282 mg / 100 g), fosfor (32 mg / 100 g), wapń (36 mg / 100 g), a także sód, magnez i żelazo. Poza tym surowiec ten obfituje w polifenole, głównie kwasy fenolowe.
Sok marchwiowy wywiera bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Jego regularne picie poprawi wygląd naszej skóry. Sprawi, że stanie się ona promienna i nabierze śniadego odcienia. Sok ten może nawet pomagać w leczeniu schorzeń skórnych, takich jak trądzik lub czyraki.
Poprawa wzroku to jeden z najbardziej znanych właściwości soku marchwiowego. Witamina A jest niezbędna do normalnego widzenia barw i dla komórek oka, umożliwiających widzenie o zmroku.
Dzięki obecności w soku przeciwutleniaczy wzrośnie odporność naszego organizmu, dłużej też będziemy cieszyć się dobrą kondycją i urodą, gdyż związki te odpowiadają za spowolnienie procesu starzenia się. Ponadto przeciwutleniacze przeciwdziałają chorobie serca, uszkodzeniom naczyń krwionośnych, zapobiegają miażdżycy oraz zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworu. Dodatkowo karotenoidy wykazują działanie ochronne przed promieniami UV oraz stresem oksydacyjnym.
Składniki zawarte w soku marchwiowym usprawniają pracę wątroby, przede wszystkim chronią przed jej otłuszczeniem. Szklankę soku marchwiowego dziennie powinny wypić osoby przemęczone oraz zmagające się z bolesnymi skurczami mięśni. Zawarty w marchwi potas wspomaga funkcjonowanie mięśni oraz układu nerwowego.
Dobra wiadomość dla osób zmagających się ze zbędnymi kilogramami! Marchew, dzięki znacznej zawartości błonnika, sprawia, że jesteśmy dłużej syci, jednocześnie dostarczając niewielką ilość energii. Szklanka soku marchwiowego to tylko 92 kcal.
Sok z marchwi a włosy
Warto, aby osoby zmagające się z wypadaniem włosów, włączyły do swojej diety sok marchwiowy. Niedobór witaminy A może objawiać się m.in. suchą, łuszczącą się skórą, łamliwością i powolnym wzrostem paznokci, a także wypadaniem włosów. β-karoten przekształcany jest przez nasz organizm w witaminę A. Jej odpowiedni poziom zapewni zaś zdrowy wygląd włosów i paznokci oraz promienną, pełną blasku skórę.
Warto tutaj wspomnieć, że należy zachować umiar i nie przechodzić ze skrajności w skrajność, gdyż zarówno niedobór, jak i nadmiar witaminy A niesie za sobą ryzyko wypadania włosów, uszkodzenia wątroby i wiele innych niebezpieczeństw. Ostrożność powinny zachować szczególnie osoby, które dodatkowo suplementują się tą witaminą.
Sok marchwiowy a ciąża
Prawidłowe zachowania żywieniowe kobiet w czasie ciąży warunkują odpowiedni rozwój dziecka oraz zdrowie przyszłej mamy. Jednym z istotnych dla zdrowia matki i dziecka związków są karotenoidy występujące naturalnie w marchwi. Wysoka podaż antyoksydantów (w tym karotenoidów) w okresie ciąży może zabezpieczyć przed powikłaniami występującymi w tym czasie, a mianowicie: przedwczesnym porodem, stanem przedrzucawkowym, wewnątrzmacicznym zahamowaniem wzrostu płodu czy stresem oksydacyjnym. W początkowym okresie życia dziecka karotenoidy mogą wpływać na prawidłowy rozwój siatkówki oka, wzrost oraz procesy poznawcze.
Picie soku z marchwi – efekty
Szklanka soku marchwiowego dziennie w zupełności wystarczy. Picie większych ilości nie jest potrzebne i nie wpływa korzystnie na organizm człowieka.
Pijąc taką ilość soku, pierwsze efekty można zauważyć już po 2 tygodniach.
Pierwsze, co uda nam się zaobserwować, to brzoskwiniowy odcień skóry. Cera stanie się promienna i wypoczęta. Na dalszym etapie poprawimy swoje samopoczucie i funkcjonowanie organizmu.
Jak zrobić sok z marchwi?
Samodzielne przygotowanie soku marchwiowego jest niezwykle proste.
- Na początku bardzo dokładnie umyj marchew pod bieżącą wodą.
- Odetnij zazielenione części korzenia. Staraj się nie obierać marchwi, gdyż najwięcej cennych składników znajduje się zaraz pod skórką. Jeśli zachodzi potrzeba, obierz ją bardzo cienko.
- Wyciśnij sok z marchwi w wyciskarce lub sokowirówce.
- Dodaj pół łyżeczki oliwy z oliwek dla lepszego wchłaniania się.
- Przelej sok do swojego ulubionego kubeczka bądź szklanki i gotowe.
Możesz trochę poeksperymentować i wzbogacić sok o swoje ulubione warzywa, owoce (jak np. banan, jabłko, pomarańcza) czy przyprawy korzenne.
Sok marchwiowy dzięki dużej ilości witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy zadba o naszą odporność w okresie jesienno-zimowym, uchroni nas przed chorobami serca, wątroby oraz nowotworami. Pozwoli cieszyć się zgrabną sylwetką, zdrowym wyglądem skóry, włosów i paznokci. Wpłynie również korzystnie na przebieg ciąży i rozwój maluszka. Szklanka dziennie świeżo wyciskanego soku z marchwi, jako przekąska między posiłkami, to znakomite rozwiązanie, aby zadbać o nasze zdrowie i atrakcyjny wygląd.
Literatura:
- Domaradzki P., Malik A., Zdyb J. 2013. Zawartość związków polifenolowych i aktywność przeciwutleniająca soków marchwiowych. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLVI (1), 40–47,
- Hamułka J., Sulich A., Zielińska M., Wawrzyniak A. 2016. Ocena spożycia karotenoidów w wybranej grupie kobiet w ciąży. Problemy Higieny i Epidemiologii, 96(4), 763-768,
- Jarczyk A., Berdowski J. 1999. Przetwórstwo owoców i warzyw, część 2. WSIP, Warszawa 57.
- Jarczyk A., Płocharski W. 2010. Technologia produktów owocowych i warzywnych. Wyższa Szkoła Ekonomiczno-Humanistyczna im. prof Szczepana A. Pieniążka, Skierniewice, 34-40,
- Kubat-Sikorska A., Stryjecka M,, Kiełtyka-Dadasiewicz A. 2016. Znaczenie karotenoidów w kosmetologii i ich naturalne źródła. Wydawnictwo Akademickie Wyższej Szkoły Społeczno-Przyrodniczej im. Wincentego Pola w Lublinie, Lublin, 25-28.
- Kunachowicz H, Nadolna I, Iwanow K, Przygoda B. 2012.Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw,. PZWL, Warszawa,
- Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D., 2014, Dietoterapia. PZWL, Warszawa.