bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Reumatoidalne zapalenie stawów – dieta i leczenie domowe

Reumatoidalne zapalenie stawów – dieta i leczenie domowe

reumatoidalne zapalenie stawów
🕣 5 min czytania

Aktualizacja: 10 marca, 2025

Reumatoidalne zapalenie stawów jest chorobą dotykającą coraz młodsze osoby. Jakie są jej przyczyny? Jak, poza dietą i standardowym leczeniem, możemy łagodzić jej objawy? Czy jest uniwersalne panaceum na RZS? Zapraszam do przeczytania artykułu.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS)
  • Reumatoidalne zapalenie stawów – leczenie domowe
  • Reumatoidalne zapalenie stawów – dieta

Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS)

Reumatoidalne zapalenie stawów jest układową chorobą autoimmunologiczną zajmującą symetryczne stawy, głównie rąk i nóg, oraz odcinek szyjny kręgosłupa. Charakteryzuje się sztywnością poranną, bólem i obrzękiem stawów dłoni i stóp oraz przyległych do nich mięśni. Z uwagi na toczący się w organizmie przewlekły stan zapalny objawia się dodatkowo stanem podgorączkowym, brakiem łaknienia, utratą masy ciała, ogólnym osłabieniem i zmęczeniem.

Choroba najczęściej pojawia się u osób w wieku 30–60 lat, 3 razy częściej dotyka kobiety niż mężczyzn. W uwagi na autoimmunologiczne podłoże w RZS wyróżnia się okres remisji i zaostrzeń wraz z destrukcją stawów prowadzącą do niepełnosprawności, inwalidztwa i powolnej śmierci. Za czynniki predysponujące do wystąpienia choroby uważa się: zespół nieszczelnego jelita, podłoże genetyczne, płeć, przewlekły stres, przebytą chorobę wirusową.

Reumatoidalne zapalenie stawów – leczenie domowe

Z uwagi na dużą bolesność i proces zapalny zajmowanych chorobowo stawów poza leczeniem farmakologicznym i postępowaniem dietetycznym zaleca się pacjentom szereg zabiegów fizjoterapeutycznych z dziedziny balneologii, hydroterapii oraz kinezyterapii. W miarę możliwości ruchowych pacjenta warto niektóre z nich zastosować w zaciszu domowym, po uprzedniej konsultacji z lekarzem prowadzącym lub specjalistą z dziedziny rehabilitacji i fizjoterapii.

Termoterapia

  • Ciepłolecznictwo (leczenie ciepłem) przynosi ulgę poprzez rozszerzanie naczyń krwionośnych oraz zwiększenie przepływu krwi, a także poprawę odporności pacjenta i jego przemiany materii. Wpływa też detoksykująco i tonizująco na organizm. Przykłady zabiegów: okłady lub kąpiele borowinowe, naświetlania lampą sollux, okłady termożelowe, kąpiele w temperaturze 34–37°C z dodatkiem kory dębu, sosny lub rumianku.
  • Krioterapia (leczenie zimnem) wpływa przeciwbólowo oraz przeciwzapalnie na skutek głębokiego przekrwienia tkanek i stawów. Przynosi dobre efekty w połączeniu z ćwiczeniami usprawniającymi pracę zajętego chorobowo stawu. Przykłady: okłady termożelowe, okłady i zawijania z użyciem zimnych kompresów w temperaturze 12–16°C, okłady z zimnej borowiny (3–15°C).

Kąpiele:

  • solankowe, których celem jest zmniejszenie bólu, łagodzenie objawów zapalenia i rozluźnienie mięśni poprzez działanie osmotyczne solanki na skórę oraz pobudzenie mikrokrążenia. Zaobserwowano poprawę u chorych na RZS, która nie trwała dłużej niż kilka miesięcy od zakończenia leczenia.
  • siarczkowo-siarkowodorowe działają poprzez poprzez mechanoreceptory skóry, powodując rozszerzanie się naczyń krwionośnych i tkanki podskórnej oraz absorpcję siarki wykorzystywaną do biosyntezy kwasu chondroitynosiarkowego, syntezy aminokwasów metioniny i cysteiny. Detoksykuje także organizm z metali ciężkich takich jak: rtęć, arsen, ołów, bizmut.

Reumatoidalne zapalenie stawów – dieta

Z uwagi na autoimmunologiczne podłoże reumatoidalnego zapalenia stawów oraz jego zróżnicowany przebieg dietę chorych należy indywidualizować, uwzględniając:

  • prowadzone leczenia farmakologiczne:
    • niesterydowe leki przeciwzapalne (NLPZ) – upośledzają wchłanianie i przyswajanie składników mineralnych i białek,
    • sterydoterapię – powoduje wzrost masy ciała,
    • leczenie biologiczne – utratę apetytu, metaliczny posmak w ustach;
  • stosowane metody fizjoterapii;
  • istnienie innych chorób:
    • autoimmunologicznych (np. celiakii),
    • przewlekłych wynikających z prowadzonego leczenia, np. alergii lub nietolerancji pokarmowych,
    • bakteryjnych lub wirusowych, które mogą zaostrzać proces chorobowy.

W związku z tym dieta pacjenta nastawiona jest na eliminację tych składników diety, które zaostrzają proces chorobowy, oraz wprowadzanie tych składników, na które – na skutek leczenia lub w wyniku choroby – jest zwiększone zapotrzebowanie. Żywienie pacjenta ma na celu zmniejszenie dolegliwości bólowych w obrębie stawu oraz poprawę jego ogólnego samopoczucia i odporności. W przypadku silnej alergizacji pacjenta na składniki żywienia stosuje się dietę eliminacyjną lub eliminacyjno-rotacyjną.

Modyfikując dietę pod kątem choroby w odniesieniu do zaleceń Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, należy zwrócić uwagę na:

  1. utrzymanie w miarę możliwości aktywnego stylu życia;
  2. picie co najmniej 1,5–2 l wody niegazowanej. Woda jest rozpuszczalnikiem nie tylko dla składników odżywczych, ale też przyjmowanych leków, ponadto usuwa toksyny i wypłukuje metabolity. Do polecanych przy RZS płynów należy też zielona herbata, bogata w polifenole działające przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie;
  3. spożywanie warzyw i owoców w proporcji ¾ do ¼, zwłaszcza tych bogatych w:
    • witaminę C (czarna i czerwona porzeczka, truskawki, dzika róża, natka pietruszki, owoce cytrusowe). Niestety z uwagi na pacjentów z alergią na psiankowate należy wykluczyć inne źródła witaminy C, jak pomidory, papryka, ziemniaki, bakłażan. Natomiast u wszystkich pacjentów stosujących jakąkolwiek farmakoterapię należy wykluczyć grejpfruty, które wchodzą w interakcje z lekami, powodując zwiększenie ich stężenia;
    • karotenoidy (marchew, szpinak, dynia, morele, brzoskwinie, nektarynki, warzywa strączkowe);
    • bioflawonoidy (jagody, borówki, jeżyny, żurawina, ciemne winogrona, brokuł, kalafior, pietruszka, buraki, kiełki);
    • siarkę (czosnek, cebula, por). Warzywa cebulowe od dawna stanowią remedium na stany zapalne oraz bakterie i wirusy.

Ze względu na osłabienie pracy przewodu pokarmowego stosowanym leczeniem farmakologicznym zaleca się warzywa i owoce blanszowane, gotowane na parze lub przygotowywane w postaci musów bądź przecierów;

  • spożywanie produktów zbożowych zwłaszcza z pełnego przemiału oraz kasz, co wpływa korzystnie na przewód pokarmowy, poprawiając jego motorykę z uwagi na zawartość błonnika pokarmowego. U osób ze współistniejącą celiakią podstawą żywienia są produkty bezglutenowe wyprodukowane z kasz, zbóż, owoców, orzechów lub warzyw – jak proso (kasza lub mąka jaglana), gryka, quinoa, tapioka, kukurydza, amarantus, kokos, migdały. Z kolei pacjenci, u których występują alergie na pyłki i trawy, w celu sprecyzowania diety leczniczej powinni rozważyć wraz z lekarzem prowadzącym diagnostykę w kierunku alergii IgE-zależnej, nadwrażliwości IgG-zależnej, enzymu oksydazy diaminowej (rozkładającego histaminę egzogenną) oraz nietolerancji laktozy i fruktozy;
  • ostrożność w spożywaniu nabiału z uwagi na zawartość: kazeiny oraz laktozy, czyli cukru mlecznego. Dokładnej odpowiedzi na pytania o to, co jeść, a co wykluczyć z codziennej diety, udzielą testy alergologiczne. Niektórzy pacjenci odczuwają poprawę na dietach: śródziemnomorskich oraz wegetariańskich o różnym stopniu modyfikacji, począwszy od laktoowowegetarianizmu, a skończywszy na weganizmie. Pokutuje powszechne przekonanie, jakoby nabiał był najlepszym źródłem wapnia w diecie. Wśród roślinnych zamienników produktów mlecznych ten cenny pierwiastek znajdziemy w: maku, sezamie, nasionach chia, migdałach, amarantusie i figach suszonych. Wchłaniania wapnia z pożywienia można poprawić odpowiednią techniką obróbki strączków, np. moczeniem, kiełkowaniem czy gotowaniem, a także dodatkiem produktów bogatych w witaminę D, takich jak: pestki dyni, orzechy, kasza gryczana, gorzka czekolada, bądź dodatkową suplementacją tego składnika;
  • spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego: chudego mięsa (jak: indyk, kurczak, chudy schab, młoda wołowina i jagnięcina), jajek oraz ryb dobrej jakości, najlepiej z hodowli ekologicznych. Podobnie jak w przypadku nabiału część pacjentów (ok. 30%) odczuwa poprawę samopoczucia po wykluczeniu mięsa i jajek z diety, a wprowadzeniu do diety warzyw strączkowych. Jeśli testy na nadwrażliwość lub alergię wykażą konieczność wykluczenia jajek z diety, to warto wiedzieć, że do ich dobrych zamienników należą: mielone siemię lniane namoczone we wrzącej wodzie, dojrzały banan, rozgotowane jabłko, zalewa z ciecierzycy, mąka kukurydziana z wodą.

Tłuste gatunki mięsa zawierają znaczne ilości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz prozapalnych kwasów omega-6, co może się przyczyniać do nasilenia dolegliwości bólowych. Zaleca się przygotowywanie mięs metodą gotowania w wodzie lub na parze, pieczenia lub smażenia bez użycia tłuszczów z uwagi na eliminację z diety tłuszczów trans;

  • spożywanie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) z rodziny omega-3 w postaci kwasów:
    • alfa-linonenowego (ALA) z zielonych warzyw liściastych i olejów: lnianego, rzepakowego i sojowego,
    • dokozaheksaenowego (DHA), pochodzącego z tłustych ryb (2–3 razy w tygodniu),
    • eikozapentaenowego (EPA),

a także jednonienasyconych kwasów tłuszczowych z awokado i oliwy z oliwek. Należy jednak pamiętać, by oleje te były spożywane na zimno w formie dodatku do sałatek i warzyw oraz przechowywane w butelkach z ciemnego szkła z dala od źródeł ciepła i nasłonecznienia;

  • unikanie soli, zastąpienie jej przyprawami. Należy jednak pamięć, że przyprawy również mogą uczulać ze względu na zawartość olejków eterycznych i składników biologicznie czynnych. Z uwagi jednak na charakter stosowanego leczenia pacjenci często odczuwają niesmak w ustach i brak apetytu. Dodatek kurkumy, imbiru, goździków czy anyżu ma działanie przeciwzapalne, ograniczając sztywność poranną oraz bóle stawów. Do polecanych w RZS przypraw należą: cząber, bazylia, tymianek, majeranek, estragon, chrzan, mięta i szałwia;
  • unikanie cukru i słodyczy z uwagi na zawartość nasyconych tłuszczów typu trans, a także sztucznych dodatków słodzących i konserwantów.

Literatura:

  1. Szczeklik A., Gajewski P., Choroby wewnętrzne 2010. Medycyna Praktyczna. Kraków 2010, s. 817- 826,
  2. Zdrojewicz Z., Wasiuk S, Monika Wróbel M., Rola soli w organizmie człowieka oraz fenomen sodowrażliwości i sodo oporności. Borgis – Medycyna Rodzinna 2/2016, s. 75-82,
  3. Boniek-Poprawa D., Obszański B., Kleinrok A., Zabiegi balneoterapii u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym. Zamojskie Studia i Materiały, s. 104-105, wyd. XIV, zeszyt 1(35)/2012,
  4. Samborski W., Zastosowanie fizjoterapii w leczeniu chorób reumatycznych Borgis – Medycyna Rodzinna 3/2004, s. 122-124,
  5. Jarosz M., Praktyczny Podręcznik Dietetyki, IŻŻ 2016 str 385-390,
  6. Cichoń D., Demczyszczak I., Spyrka J., Wybrane zagadnienia z termoterapii, Kolegium Karkonoskie w Jeleniej Górze, Jelenia Góra 2010, s. 30,42-46, 99, 107,
  7. Glibowski P., Długołęcka A., Grdeń A., Toczek K.,: Właściwości prozdrowotne imbiru. Bromat.Chem. Toksykol. Tom L, Nr 2/2017, s.115- 122,
  8. Tatara T., Snakowska P., Rola diety reumatoidalnym zapaleniu stawów – przegląd badań systematycznych. Borgis – Borgis – Medycyna Rodzinna 2/2015, s. 70-78
  9. Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, IŻŻ 2017,
  10. Happach M., Miejsce balneoterapii w leczeniu chorób reumatycznych. Borgis – Nowa Medycyna 12/1999,
  11. Chudzińska M., Wołowiec Ł., Zukow W., Sinkiewicz W., Dieta śródziemnomorska nie tylko w chorobach sercowo-naczyniowych. Journal of Education, Health and Sport. 2017; 7 (6):732-746,
  12. Gawęcka M., Dieta w chorobach autoimmunologicznych. PZWL, Warszawa 2017.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Monika Kubiś dietetyk kliniczny ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów…

Jeśli występują u Ciebie bóle stawów, zauważyłeś obrzęk choćby jednego stawu, niezwłocznie zgłoś się do lekarza. Im wcześniej będzie ustalone rozpoznanie i podjęte leczenie, tym większa szansa na opanowanie choroby. Czytaj dalej...

Wpływ diety na przebieg reumatoidalnego…

Reumatyzm jest chorobą, która nie dotyczy tylko osób starszych. Warto wiedzieć, czym się ona objawia, jak się ją leczy. Już zwykła zmiana diety może pomóc. przekonaj się sam! Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Kości, stawy i mięśnie

    stawy

    Dieta na stawy

    4
    magnez

    Zastosowanie chlorku magnezu – do picia, do kąpieli, na stawy

    kolagenoza objawy dieta
    stawy

    Kolagenoza – objawy. Dieta przy kolagenozie

    żywokost na stany maść z żywokostu
    2

    Działanie żywokostu lekarskiego. Żywokost na stawy i żylaki. Jak zrobić maść z żywokostu?

    dieta przy zwyrodnieniu stawów
    stawy

    Zalecenia dietetyczne przy zwyrodnieniu stawów

    zapalenie stawów dieta objawy leczenie
    stawy

    Zapalenie stawów – objawy, dieta. Jak leczyć zapalenie stawów?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.