bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Topinambur – uprawa, właściwości, smak, indeks glikemiczny, przepisy. Jak przyrządzić topinambur?

Topinambur – uprawa, właściwości, smak, indeks glikemiczny, przepisy. Jak przyrządzić topinambur?

topinambur właściwości przepisy
🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

Topinambur (inna nazwa to słonecznik bulwiasty) dotarł do Europy z Ameryki Północnej już w XVII wieku i znany był ze swojego szerokiego spektrum możliwych zastosowań. Chociaż w Polsce mógłby wydawać się produktem obcym, to uprawiany był tu już od pierwszej połowy XVIII wieku [1]. Używano go zarówno w celach spożywczych, jak i medycznych, a nawet ozdobnych. Obecnie zaliczany jest do gatunków roślin inwazyjnych i niekontrolowanych.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Topinambur – uprawa
  • Topinambur – właściwości
  • Topinambur – smak, indeks glikemiczny
  • Jak przyrządzić topinambur?
  • Topinambur – przepisy

Topinambur – uprawa

Fakt, że w Polsce uprawiany jest już od prawie 300 lat świadczy o tym, że sama uprawa nie należy do tych najbardziej wymagających. Ponadto ze względu na inwazyjny charakter rośliny ogranicza się jej uprawę w pobliżu obszarów natury chronionej. Przez lata obecności na polach uprawnych na prawie całym świecie dokładnie poznano właściwości topinamburu. Kultywacja odbywa się w celach spożywczych, medycznych i ozdobnych, a obecnie opracowuje się również uprawy dla celów biorafineryjnych, ponieważ karczoch jerozolimski może stanowić dobre źródło biomasy [2].

Topinambur – właściwości

Jak wspomniano powyżej – topinambur wykazuje szereg korzystnych pod różnymi względami właściwości. Warto zwrócić uwagę na właściwości prozdrowotne. Spożywanie topinamburu związane jest z niższym poziomem cukru we krwi, a także poprawą gospodarki trójglicerydowo-cholesterolowej. Ponadto dzięki wysokiej zawartości inuliny obserwuje się prebiotyczne działanie tej rośliny – wpływa na regulację pH układu pokarmowego i biodostępność wapnia z diety, reguluje perystaltykę jelit, a także wykazuje działanie immunomodulacyjne poprawiając odporność organizmu [3][4].

Również ze względu na wysoką zawartość inuliny i fruktooligosacharydów topinambur wykorzystywany jest do produkcji żywności funkcjonalnej o szerokim zastosowaniu – nawet w leczeniu osób pracujących nad usuwaniem skutków skażenia w Czarnobylu [5][6][7]. Ze względu na swoje właściwości polecany jest osobom borykającym się z cukrzycą typu 2. Ponadto badane są jego właściwości przeciwnowotworowe i zastosowanie w przypadku nowotworów piersi.

Topinambur – smak, indeks glikemiczny

Ze względu na smak i konsystencję podobną do innych bulw topinambur może stanowić smaczne urozmaicenie diety. Z pewnością można go zastosować jako substytut ziemniaków, jednak jego smak jest bardziej wyrazisty, nieco słodszy i „orzechowy” .

Dzięki obecności inuliny topinambur ma niski indeks glikemiczny – równy 14. Z tego również względu może stanowić zdrowszy zamiennik ziemniaków, .po spożyciu których dochodzi do gwałtownego wydzielania insuliny, a następnie szybkiego zmniejszenia się stężenia glukozy we krwi.

Jak przyrządzić topinambur?

Topinambur można przygotować i podać podobnie jak ziemniaki. Dzięki temu, że jego bulwy szybciej „tracą surowość”, wymagają krótszej obróbki i narażone są na mniejsze straty wartości odżywczej – optymalnie jednak jest nie obierać ich skórki, tylko dokładnie ją umyć i wyszorować. Jeżeli jednak dalsza obróbka odbywa się po obraniu – kawałki bez skórki należy skropić lub zamoczyć w soku z cytryny lub occie, ponieważ szybko ulega utlenieniu i utracie naturalnej barwy. Topinambur nadaje się zarówno do gotowania, jak i pieczenia i smażenia, dzięki czemu można go przygotowywać na różne sposoby i tworzyć alternatywę dla np. frytek.

Topinambur – przepisy

Poniżej kilka ciekawych przepisów,  które warto włączyć do diety.

Przepis na puree z topinamburu

Składniki:

  • Topinambur – 500g
  • Mleko – 1 l
  • Masło – 100g
  • Sól, pieprz, sok z cytryny – do smaku

Przygotowanie: obrany i pokrojony topinambur należy gotować w mleku z dodatkiem masła i soli do uzyskania miękkości. Następnie mleko należy odlać (jednak nie wylać) i dodawać je podczas blendowania bulwy dla uzyskania pożądanej konsystencji i gęstości. Zaleca się doprawienie puree solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny – dla uzyskania atrakcyjnego smaku i utrzymania atrakcyjnej barwy.

rozwiń
Przepis na zupę krem z topinamburu i gruszki

Składniki:

  • Topinambur – 500g
  • Gruszka – 250g
  • Sól, pieprz, przyprawa curry, sos sojowy – do smaku

Przygotowanie: pokrojony topinambur i gruszkę należy ugotować do miękkości, a następnie odlać wodę i zblendować je na gładką masę. Gotowy krem należy doprawić solą, pieprzem, curry i sosem sojowym i zagotować.

rozwiń
Przepis na pieczony topinambur z tymiankiem

Składniki:

  • Topinambur – 500g
  • Oliwa z oliwek / olej rzepakowy – 20g
  • Sól, pieprz, tymianek i inne przyprawy – do smaku

Przygotowanie: umyty topinambur należy pokroić na ćwiartki i wyłożyć na papierze do pieczenia. Następnie należy dokładnie skropić wszystkie kawałki oliwą z oliwek, oraz doprawić solą i pieprzem. Gałązki świeżego tymianku należy poukładać pomiędzy kawałkami topinamburu i całość piec do miękkości i zarumienienia bulwy.

rozwiń

Topinambur, mimo, że nieco zapomniany w ostatnich latach, „wraca do łask”. Uprawa wymaga niewiele nakładów pielęgnacji, a korzyści wynikające z włączenia do diety mogą być istotne dla zdrowia. Każdy powinien spróbować tego przysmaku również ze względu na charakterystyczny smak i szerokie zastosowanie kulinarne.

Literatura:

[1] Tokarska-Guzik B., Dajdok Z., i wsp.:. Rośliny obcego pochodzenia w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem gatunków inwazyjnych. 1-197. Generalna Dyrekcja Ochrony Środowiska, Warszawa,2012.

[2] Johansson E., Prade T., i wsp.: Economically viable components from Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) in a biorefinery concept. Int J Mol Sci. 2015 Apr 22;16(4):8997-9016.

[3] Horochowska M., Kołeczek E., i wsp.: [Topinambour – nutritional and medical properties of the Jerusalem artichoke (Helianthus tuberoses L.)]. Pediatr Endocrinol Diabetes Metab. 2017;23(1):30-36.

[4] Samal L., Chaturvedi V.B., i wsp.: Prebiotic potential of Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) in Wistar rats: effects of levels of supplementation on hindgut fermentation, intestinal morphology, blood metabolites and immune response. J Sci Food Agric. 2015 Jun;95(8):1689-96.

[5] Liubchenko P.N., Skobeleva N.V., i wsp.: [The use of fermented milk drink with topinambur for the treatment of Helicobacter infection in the liquidators of Chernobyl nuclear power plant accident]. Vopr Pitan. 2003;72(3):29-31.

[6] Rubel I.A., Iraporda C., i wsp.: Inulin rich carbohydrates extraction from Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) tubers and application of different drying methods. Food Res Int. 2018 Jan;103:226-233.

[7] Kawee-Ai A., Ritthibut N., i wsp.: Optimization of simultaneously enzymatic fructo- and inulo-oligosaccharide production using co-substrates of sucrose and inulin from Jerusalem artichoke. Prep Biochem Biotechnol. 2018 Jan 22:1-8.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Jakub Wiącek , Dyplomowany dietetyk, neurobiolog i trener personalny.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
lukrecja właściwości herbata z lukrecji

Korzeń lukrecji – działanie. Herbata…

Lukrecja – właściwości, przepis na herbatę. Czym się różni lukrecja DGL od standardowej? Czytaj dalej...

Bataty. Właściwości, składniki odżywcze i…

Słodkie ziemniaki urozmaicą twoje dania. Spróbuj a z pewnością je pokochasz. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > warzywa

    warzywa
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    przygotowywanie żywności

    Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

    warzywa

    Skorzonera – jak jeść? Przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.