Pieczarki – właściwości, potrawy z pieczarek. Czy pieczarki są ciężkostrawne?

16 18 20

Pieczarki to doskonałe źródło błonnika, minerałów śladowych oraz witamin z grupy B. Mają niską zawartość węglowodanów, tłuszczów i kalorii. Działają przeciwzapalnie i poprawiają odporność.

Pieczarki

Pieczarki zawierają składniki odżywcze takie jak miedź, potas, selen i białko. Są również dobrym źródłem fosforu, cynku, niacyny i kwasu pantotenowego. Badania pokazują, że ekstrakty z pieczarek mogą zwiększać równowagę hormonalną i zapobiegać zależnym od hormonów nowotworom (zwłaszcza nowotworom piersi). 

Właściwości pieczarek

Działają przeciwrakowo, przez zwiększenie naturalnych komórek odpornościowych. Mogą hamować powstawanie nowotworów, chronić DNA przed uszkodzeniem i zatrzymać mutację komórkową, jednocześnie chroniąc zdrowe komórki i zwiększając zdolność organizmu do detoksykacji z niebezpiecznych substancji. Według raportu z 2005 r. Opublikowanego w „Journal of Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine” grzyby zawierają „związki i złożone substancje o właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych, przeciwnowotworowych, przeciwalergicznych, immunomodulujących, przeciwzapalnych, przeciwmiażdżycowych, hipoglikemicznych i hepatoprotekcyjnych„, co oznacza, że mogą wzmocnić prawie każdy system w organizmie. Pieczarki zawierają również witaminy z grupy B, które pomagają w funkcjonowaniu nadnerczy i zamieniają składniki odżywcze z pożywienia w użyteczną energię. Witaminy z grupy B posiadają między innymi zdolność do wspomagania funkcji neuroprzekaźników, co sprawia, że ​​stają się odpornymi na stres substancjami odżywczymi, które pomagają przełamywać „mgłę mózgu”, zapobiegają zaburzeniom tarczycy i wspierają zdrowy metabolizm. Pieczarki mogą również pomóc w utracie zbędnych kilogramów, dzięki temu, iż są niskokaloryczne mogą być wykorzystywane do przygotowywania posiłków na diecie redukcyjnej. Wiadomo już, że witamina D jest najlepiej pozyskiwana z ekspozycji na słońce, jednak pieczarki również są jej dobrym źródłem. Witamina D może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka i choroby serca, zapobiega również utracie masy kostnej i poprawia nastrój.

Czy pieczarki są ciężkostrawne?

Tak, niestety pieczarki mimo swoich właściwości, tak jak inne grzyby należą do produktów ciężkostrawnych, dlatego też nie są zalecane dzieciom i osobom ze schorzeniami przewodu pokarmowego. Ściana komórkowa pieczarek zbudowana jest z chityny (wielocukier, który nie jest trawiony przez żołądek). Substancja ta może powodować dolegliwości przewodu pokarmowego u osób bardziej wrażliwych. Aby obniżyć ciężkostrawność produktu zalecane jest duszenie, z dodatkiem ziół ułatwiających trawienie (m.in. kminek, tymianek, majeranek, cząber).

Przepis na potrawy z pieczarek

Składniki:

  • Makaron pełnoziarnisty 150g
  • Pieczarki 50g
  • Czosnek 3 ząbki
  • Ser żółty 10g
  • Natka pietruszki, sól, pieprz czarny, zioła (majeranek, tymianek)
  • Oliwa z oliwek łyżeczka

Wykonanie:

  1. Pieczarki opłukać i pokroić na grube plastry.
  2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, zeszklić na oliwie. Dołożyć pieczarki, doprawić przyprawami i dusić na małym ogniu pod przykryciem.
  3. W osolonej wodzie gotować makaron, odcedzić i przełożyć na patelnię z pieczarkami. Dodać ser i podsmażyć wszystko ok. 2 minut.
rozwiń
Przepis na zupę pieczarkową

Składniki:

  • Pieczarki 0,5 kg
  • Por 1 szt.
  • Rosół z warzyw 0,5 l
  • Jogurt grecki 3 łyżki
  • Oliwa z oliwek łyżka
  • Imbir, kolenda, sól, pieprz
  • Pietruszka

Wykonanie:

  1. Dokładnie umytego pora i pieczarki pokroić w talarki.
  2. Pora wrzucić na patelnię, dodać przyprawy i smażyć ok 3 minut. Gdy pory uzyskają lekko szklisty kolor, dorzucić pieczarki. Wszystko razem podsmażyć na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut. 
  3. Zawartość z patelni przerzucić do garnka, dolać rosół i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok. 10-15 minut, przyprawiając do smaku.
  4. Po tym czasie zdjąć garnek z ognia. Na talerzu dodać jogurt i posypać pietruszką.
rozwiń
Przepis na nadziewane pieczarki

Składniki:

  • Cebula 1szt
  • Szpinak mrożony 150g
  • Czosnek 2 ząbki
  • Ser feta 50g
  • Ser żółty 20g
  • Sól, pieprz, ostra papryka
  • Pieczarki ok. 30 dużych sztuk

Wykonanie:

  1. Cebule pokroić w drobną kostkę.
  2. Szpinak odsączyć z wody.
  3. Ser żółty oraz fetę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  4. Rozgrzać piekarnik do 190ºC.
  5. Cebule zeszklić na oliwie, przełożyć do miski dodać szpinak, fetę, ser żółty i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, ostra papryką.
  6. Pieczarki dokładnie umyć, pozbawić ogonków, lekko skropić oliwą i ułożyć na blasze wgłębieniem do góry.
  7. Lekko oprószyć solą i pieprzem i podpiec w piekarniku około 10-15 minut aż wypełnia się płynem – odwrócić i piec przez następne 15 minut.
  8. Wyjąć z piekarnika, wypełnić nadzieniem i podpiec kolejne 10 minut, aż nadzienie będzie cieple. 
rozwiń

Jeśli twierdzisz, iż pieczarki nie mają żadnych właściwości odżywczych, jesteś w błędzie. Produkt ten to przede wszystkim źródło witamin z grupy B oraz minerałów. Wspomagają zarówno układ odpornościowy, jak i gospodarkę hormonalną. W związku z ich ciężkostrawnością niepolecane dzieciom, osobom starszym oraz posiadającym choroby układu pokarmowego.

Literatura:

  1. Jeong SCKoyyalamudi SRPang G. Dietary intake of Agaricus bisporus white button mushroom accelerates salivary immunoglobulin A secretion in healthy volunteers. Nutrition. 2012 May;28(5):527-31
  2. Noriko Kanaya, Makoto KuboZheng LiuPeiguo ChuCharles Wang, Yate-Ching Yuan, Shiuan Chen.  Protective Effects of White Button Mushroom (Agaricus bisporus) against Hepatic Steatosis in Ovariectomized Mice as a Model of Postmenopausal Women. PLoS One. 2011; 6(10): e26654. Published online 2011 Oct 25. doi:  10.1371/journal.pone.0026654
  3. Chen SOh SRPhung SHur GYe JJKwok SLShrode GEBelury MAdams LSWilliams D. Anti-aromatase activity of phytochemicals in white button mushrooms (Agaricus bisporus). Cancer Res. 2006 Dec 15;66(24):12026-34.
Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Pieczarki – właściwości, potrawy z pieczarek. Czy pieczarki są ciężkostrawne? - 4.5/5. Oddano 11 głosy.
Autor artykułu:
, Dyplomowany dietetyk kliniczny. Uwielbia gotować, udowadniając, że zdrowe jedzenie może być pyszne!

Opinie

  • lara 06.03.2018, 11:09

    Będąc u dietetyka dowiedziałam się, że pieczarki mogą pomóc w odchudzaniu, dlatego włączyłam je do swojej diety. Zazwyczaj raz w tygodniu znajdują się w moim jadłospisie. Tylko zbilansowana dieta może pomóc w walce z kilogramami. A jak dołoży się do tego ćwiczenia to figura supermodelki gwarantowana.

    Odpowiedz
  • maciej 23.04.2023, 2:53

    Jem je na surowo.z jakiej. przyczyny mogę mieć biegunkę.czy pestycydy którymi niestety pryska się żywność,są tego przyczyną?czy przebyte zapalenie trzustki lub hcv wątroby lub wrzody żołądka.Maciej.

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone