Pieczarki – właściwości, potrawy z pieczarek. Czy pieczarki są ciężkostrawne?
Aktualizacja: 29 kwietnia, 2024
Pieczarki to doskonałe źródło błonnika, minerałów śladowych oraz witamin z grupy B. Mają niską zawartość węglowodanów, tłuszczów i kalorii. Działają przeciwzapalnie i poprawiają odporność.
Pieczarki
Pieczarki zawierają składniki odżywcze takie jak miedź, potas, selen i białko. Są również dobrym źródłem fosforu, cynku, niacyny i kwasu pantotenowego. Badania pokazują, że ekstrakty z pieczarek mogą zwiększać równowagę hormonalną i zapobiegać zależnym od hormonów nowotworom (zwłaszcza nowotworom piersi).
Właściwości pieczarek
Działają przeciwrakowo, przez zwiększenie naturalnych komórek odpornościowych. Mogą hamować powstawanie nowotworów, chronić DNA przed uszkodzeniem i zatrzymać mutację komórkową, jednocześnie chroniąc zdrowe komórki i zwiększając zdolność organizmu do detoksykacji z niebezpiecznych substancji. Według raportu z 2005 r. Opublikowanego w „Journal of Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine” grzyby zawierają „związki i złożone substancje o właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych, przeciwnowotworowych, przeciwalergicznych, immunomodulujących, przeciwzapalnych, przeciwmiażdżycowych, hipoglikemicznych i hepatoprotekcyjnych„, co oznacza, że mogą wzmocnić prawie każdy system w organizmie. Pieczarki zawierają również witaminy z grupy B, które pomagają w funkcjonowaniu nadnerczy i zamieniają składniki odżywcze z pożywienia w użyteczną energię. Witaminy z grupy B posiadają między innymi zdolność do wspomagania funkcji neuroprzekaźników, co sprawia, że stają się odpornymi na stres substancjami odżywczymi, które pomagają przełamywać „mgłę mózgu”, zapobiegają zaburzeniom tarczycy i wspierają zdrowy metabolizm. Pieczarki mogą również pomóc w utracie zbędnych kilogramów, dzięki temu, iż są niskokaloryczne mogą być wykorzystywane do przygotowywania posiłków na diecie redukcyjnej. Wiadomo już, że witamina D jest najlepiej pozyskiwana z ekspozycji na słońce, jednak pieczarki również są jej dobrym źródłem. Witamina D może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka i choroby serca, zapobiega również utracie masy kostnej i poprawia nastrój.
Czy pieczarki są ciężkostrawne?
Tak, niestety pieczarki mimo swoich właściwości, tak jak inne grzyby należą do produktów ciężkostrawnych, dlatego też nie są zalecane dzieciom i osobom ze schorzeniami przewodu pokarmowego. Ściana komórkowa pieczarek zbudowana jest z chityny (wielocukier, który nie jest trawiony przez żołądek). Substancja ta może powodować dolegliwości przewodu pokarmowego u osób bardziej wrażliwych. Aby obniżyć ciężkostrawność produktu zalecane jest duszenie, z dodatkiem ziół ułatwiających trawienie (m.in. kminek, tymianek, majeranek, cząber).
Składniki:
- Makaron pełnoziarnisty 150g
- Pieczarki 50g
- Czosnek 3 ząbki
- Ser żółty 10g
- Natka pietruszki, sól, pieprz czarny, zioła (majeranek, tymianek)
- Oliwa z oliwek łyżeczka
Wykonanie:
- Pieczarki opłukać i pokroić na grube plastry.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, zeszklić na oliwie. Dołożyć pieczarki, doprawić przyprawami i dusić na małym ogniu pod przykryciem.
- W osolonej wodzie gotować makaron, odcedzić i przełożyć na patelnię z pieczarkami. Dodać ser i podsmażyć wszystko ok. 2 minut.
Składniki:
- Pieczarki 0,5 kg
- Por 1 szt.
- Rosół z warzyw 0,5 l
- Jogurt grecki 3 łyżki
- Oliwa z oliwek łyżka
- Imbir, kolenda, sól, pieprz
- Pietruszka
Wykonanie:
- Dokładnie umytego pora i pieczarki pokroić w talarki.
- Pora wrzucić na patelnię, dodać przyprawy i smażyć ok 3 minut. Gdy pory uzyskają lekko szklisty kolor, dorzucić pieczarki. Wszystko razem podsmażyć na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut.
- Zawartość z patelni przerzucić do garnka, dolać rosół i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok. 10-15 minut, przyprawiając do smaku.
- Po tym czasie zdjąć garnek z ognia. Na talerzu dodać jogurt i posypać pietruszką.
Składniki:
- Cebula 1szt
- Szpinak mrożony 150g
- Czosnek 2 ząbki
- Ser feta 50g
- Ser żółty 20g
- Sól, pieprz, ostra papryka
- Pieczarki ok. 30 dużych sztuk
Wykonanie:
- Cebule pokroić w drobną kostkę.
- Szpinak odsączyć z wody.
- Ser żółty oraz fetę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Rozgrzać piekarnik do 190ºC.
- Cebule zeszklić na oliwie, przełożyć do miski – dodać szpinak, fetę, ser żółty i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, ostra papryką.
- Pieczarki dokładnie umyć, pozbawić ogonków, lekko skropić oliwą i ułożyć na blasze wgłębieniem do góry.
- Lekko oprószyć solą i pieprzem i podpiec w piekarniku około 10-15 minut aż wypełnia się płynem – odwrócić i piec przez następne 15 minut.
- Wyjąć z piekarnika, wypełnić nadzieniem i podpiec kolejne 10 minut, aż nadzienie będzie cieple.
Jeśli twierdzisz, iż pieczarki nie mają żadnych właściwości odżywczych, jesteś w błędzie. Produkt ten to przede wszystkim źródło witamin z grupy B oraz minerałów. Wspomagają zarówno układ odpornościowy, jak i gospodarkę hormonalną. W związku z ich ciężkostrawnością niepolecane dzieciom, osobom starszym oraz posiadającym choroby układu pokarmowego.
Literatura:
- Jeong SC, Koyyalamudi SR, Pang G. Dietary intake of Agaricus bisporus white button mushroom accelerates salivary immunoglobulin A secretion in healthy volunteers. Nutrition. 2012 May;28(5):527-31
- Noriko Kanaya, Makoto Kubo, Zheng Liu, Peiguo Chu, Charles Wang, Yate-Ching Yuan, Shiuan Chen. Protective Effects of White Button Mushroom (Agaricus bisporus) against Hepatic Steatosis in Ovariectomized Mice as a Model of Postmenopausal Women. PLoS One. 2011; 6(10): e26654. Published online 2011 Oct 25. doi: 10.1371/journal.pone.0026654
- Chen S, Oh SR, Phung S, Hur G, Ye JJ, Kwok SL, Shrode GE, Belury M, Adams LS, Williams D. Anti-aromatase activity of phytochemicals in white button mushrooms (Agaricus bisporus). Cancer Res. 2006 Dec 15;66(24):12026-34.
Jem je na surowo.z jakiej. przyczyny mogę mieć biegunkę.czy pestycydy którymi niestety pryska się żywność,są tego przyczyną?czy przebyte zapalenie trzustki lub hcv wątroby lub wrzody żołądka.Maciej.
Będąc u dietetyka dowiedziałam się, że pieczarki mogą pomóc w odchudzaniu, dlatego włączyłam je do swojej diety. Zazwyczaj raz w tygodniu znajdują się w moim jadłospisie. Tylko zbilansowana dieta może pomóc w walce z kilogramami. A jak dołoży się do tego ćwiczenia to figura supermodelki gwarantowana.