Fioletowe ziemniaki – cena, gdzie kupić, przepisy
Aktualizacja: 16 maja, 2024
Fioletowe ziemniaki to nowinka na polskim rynku. Niewiele osób wie, gdzie je znaleźć oraz jak je przyrządzać. Ile kosztują fioletowe ziemniaki i jakie potrawy można z nich przygotować?
Fioletowe ziemniaki
Fioletowe ziemniaki w kuchni francuskiej stosowane są od początku XIX wieku. Za to na polskim rynku są nowością. Mają ciemną, fioletową skórkę, a ich miąższ może przyjmować kolor od lawendowego do praktycznie białego. Wartością odżywczą nie różnią się od naszych krajowych ziemniaków. Jedynie pod względem zawartości antyoksydantów występują znaczące różnice. W fioletowych ziemniakach znajdziemy ich od dwóch do trzech razy więcej niż w ziemniakach białych.
Fioletowe ziemniaki – cena, gdzie kupić
Fioletowe ziemniaki bez problemu możemy zamówić przez internet. Ich cena zaczyna się już od 2 zł/kg. Coraz częściej możemy je także spotkać w popularnych sieciach handlowych, jednak ich cena jest kilkukrotnie wyższa niż cena ziemniaków tradycyjnych.
Fioletowe ziemniaki – przepisy
Żywy kolor i orzechowy posmak fioletowych ziemniaków sprawia, że świetnie nadają się do różnego rodzaju sałatek. Szczególnie dobrze komponują się z sałatami i szpinakiem. Świetnie smakują zarówno gotowane, jak i upieczone. Poniżej kilka przepisów z użyciem fioletowych ziemniaków.
Składniki:
- 3 średniej wielkości fioletowe ziemniaki
- niewielka ilość oleju (do skropienia ziemniaków)
- sól, pieprz,
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka oregano
Przygotowanie: ziemniaki obrać i pokroić w słupki. Obtoczyć w przyprawach. Wyłożyć na blasze, skropić olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C. Piec 15–20 minut. Po 10 minutach obrócić frytki na drugą stronę, aby równo się zarumieniły.
Składniki:
- 0,5 kg fioletowych ziemniaków
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 gałązki rozmarynu
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- garść szpinaku
- szklanka pokrojonej dyni
- ¼ sera feta w kostce
- szczypta ostrej czerwonej papryki
Przygotowanie: rozgrzać piekarnik do 220°C. Ziemniaki obrać, pokroić na małe kawałki. Olej, ziemniaki, dynię, listki rozmarynu, sól, pieprz, ostrą paprykę wymieszać w misce. Piec około 40 minut (do miękkości ziemniaków). Po wyjęciu z piekarnika wymieszać z umytym szpinakiem i posypać pokruszoną fetą.
Składniki:
- 2 średniej wielkości fioletowe ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 mała cukinia
- ½ cebuli
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie: ziemniaki i marchewkę obrać. Warzywa zetrzeć na tarce. Odcisnąć nadmiar soku. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Placki smażyć na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony. Położyć na papierowym ręczniku, odcisnąć nadmiar oleju. Podawać gorące.
Między krajowymi, białymi odmianami ziemniaków, a ziemniakami fioletowymi nie ma istotnych różnic w wartości odżywczej. Jeśli patrzymy na ziemniaki tylko przez pryzmat składników dostarczanych wraz z nimi do organizmu lepszym wyborem będą ziemniaki białe, m.in. ze względu na cenę. Natomiast chcąc przygotować dania o wyjątkowym wyglądzie i niepowtarzalnym smaku powinniśmy sięgnąć po fioletową odmianę ziemniaków.
Literatura:
- Red and purple coloured potatoes as a significant antioxidant source in human nutrition – a review, J. Lachman, K. Hamouz, PLANT SOIL ENVIRON., 51, 2005 (11): 477–482
- Anticancer activities of anthocyanin extract from genotyped Solanum tuberosumL. “Vitelotte”, Paola Bontempo i in., Journal of Functional Foods 19 (2015) 584–593