Fioletowe ziemniaki– cena, gdzie kupić, przepisy

16 18 20

Fioletowe ziemniaki to nowinka na polskim rynku. Niewiele osób wie, gdzie je znaleźć oraz jak je przyrządzać. Ile kosztują fioletowe ziemniaki i jakie potrawy można z nich przygotować?

Fioletowe ziemniaki

Fioletowe ziemniaki w kuchni francuskiej stosowane są od początku XIX wieku. Za to na polskim rynku są nowością. Mają ciemną, fioletową skórkę, a ich miąższ może przyjmować kolor od lawendowego do praktycznie białego. Wartością odżywczą nie różnią się od naszych krajowych ziemniaków. Jedynie pod względem zawartości antyoksydantów występują znaczące różnice. W fioletowych ziemniakach znajdziemy ich od dwóch do trzech razy więcej niż w ziemniakach białych.

Fioletowe ziemniaki cena, gdzie kupić

Fioletowe ziemniaki bez problemu możemy zamówić przez internet. Ich cena zaczyna się już od 2 zł/kg. Coraz częściej możemy je także spotkać w popularnych sieciach handlowych, jednak ich cena jest kilkukrotnie wyższa niż cena ziemniaków tradycyjnych.

Fioletowe ziemniaki przepisy

Żywy kolor i orzechowy posmak fioletowych ziemniaków sprawia, że świetnie nadają się do różnego rodzaju sałatek. Szczególnie dobrze komponują się z sałatami i szpinakiem. Świetnie smakują zarówno gotowane, jak i upieczone. Poniżej kilka przepisów z użyciem fioletowych ziemniaków.

Przepis na fioletowe frytki

Składniki:

  • 3 średniej wielkości fioletowe ziemniaki
  • niewielka ilość oleju (do skropienia ziemniaków)
  • sól, pieprz,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczka oregano

Przygotowanie: ziemniaki obrać i pokroić w słupki. Obtoczyć w przyprawach. Wyłożyć na blasze, skropić olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C. Piec 1520 minut. Po 10 minutach obrócić frytki na drugą stronę, aby równo się zarumieniły.

rozwiń
Przepis na pieczone fioletowe ziemniaki z dynią, szpinakiem i fetą

Składniki:

  • 0,5 kg fioletowych ziemniaków
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • garść szpinaku
  • szklanka pokrojonej dyni
  • ¼ sera feta w kostce
  • szczypta ostrej czerwonej papryki

Przygotowanie: rozgrzać piekarnik do 220°C. Ziemniaki obrać, pokroić na małe kawałki. Olej, ziemniaki, dynię, listki rozmarynu, sól, pieprz, ostrą paprykę wymieszać w misce. Piec około 40 minut (do miękkości ziemniaków). Po wyjęciu z piekarnika wymieszać z umytym szpinakiem i posypać pokruszoną fetą.

rozwiń
Przepis na placki warzywne

Składniki:

  • 2 średniej wielkości fioletowe ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 mała cukinia
  • ½ cebuli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie: ziemniaki i marchewkę obrać. Warzywa zetrzeć na tarce. Odcisnąć nadmiar soku. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Placki smażyć na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony. Położyć na papierowym ręczniku, odcisnąć nadmiar oleju. Podawać gorące.

rozwiń

Między krajowymi, białymi odmianami ziemniaków, a ziemniakami fioletowymi nie ma istotnych różnic w wartości odżywczej. Jeśli patrzymy na ziemniaki tylko przez pryzmat składników dostarczanych wraz z nimi do organizmu lepszym wyborem będą ziemniaki białe, m.in. ze względu na cenę. Natomiast chcąc przygotować dania o wyjątkowym wyglądzie i niepowtarzalnym smaku powinniśmy sięgnąć po fioletową odmianę ziemniaków.

 

Literatura:

  1. Red and purple coloured potatoes as a significant antioxidant source in human nutrition – a review, J. Lachman, K. Hamouz, PLANT SOIL ENVIRON., 51, 2005 (11): 477–482
  2. Anticancer activities of anthocyanin extract from genotyped Solanum tuberosumL. “Vitelotte”, Paola Bontempo i in., Journal of Functional Foods 19 (2015) 584–593
Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Fioletowe ziemniaki– cena, gdzie kupić, przepisy - 4.5/5. Oddano 2 głosy.
Autor artykułu: