bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Trufle – właściwości. Jak smakują trufle? Ile kosztują i gdzie rosną trufle?

Trufle – właściwości. Jak smakują trufle? Ile kosztują i gdzie rosną trufle?

trufle cena gdzie rosną właściwości
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 6 maja, 2024

Pierwsze dowody na zastosowanie kulinarne trufli sięgają epoki brązu – 2800 do 2200 roku przed naszą erą, a znane były głównie przez ludzi zamieszkujący wschodnie wybrzeże Morza Śródziemnego. W średniowieczu natomiast pojawiły się pierwsze zapiski dotyczące „polowania na trufle” – odbywały się one we Włoszech z pomocą świń i psów.

Polskie źródła, w których pojawiły się przepisy na dania z truflami sięgają natomiast roku 1661 r. Później Polacy również wykorzystywali specjalnie wytresowane psy do poszukiwań tego przysmaku, który służył m.in. do przygotowywania nadzienia do różnego rodzaju dań, a także podawany jako samodzielny przysmak po zapiekaniu w popiole.

Trufla stosowana była w polskiej kuchni przez kolejne stulecia – istotnym etapem w jej historii była jednak II wojna światowa. Wtedy też nastąpiły zmiany środowiskowe i społeczno-kulturowe, a trufle straciły na swojej wartości. Po wojnie, kiedy do władzy doszli komuniści, zmianie uległ stan polskiego zalesienia, co wiązało się ze zmianami jego fauny i flory, zmienił się także sposób zarządzania lasami. W czasie wojny wymordowano m.in. znaczną część polskiej inteligencji, w tym przyrodników i leśniczych, którzy mieli doświadczenie i wiedzę w zakresie kultywacji trufli. Ponadto komunistyczne władze traktując społeczeństwo jako jedną wielką „klasę pracującą” promowały spożywanie „schabowego i karpia” – nie spodobał im się sposób Polaków na kultuwację tego luksusowego produktu, przez co też zaniedbano jego restytucję po zniszczeniach wojennych [1]. Zaniedbano zarówno przyrodę, jak i kulturę.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Trufle
  • Gdzie rosną trufle?
  • Trufle – właściwości
  • Jak smakują trufle?
  • Trufle – cena

Trufle

Trufla jest grzybem, który w celu wypełnienia swojego cyklu życiowego żyje w symbiozie z korzeniami rośliny, która jest jego gospodarzem. Cały cykl odbywa się pod ziemią i prowadzi do wytworzenia ektomikoryzy – wnikania strzępków grzyba pomiędzy komórki kory korzenia [2].

Gdzie rosną trufle?

Trufle (w zależności od gatunku) ze względu na specyficzne, trudne warunki wzrostu zazwyczaj nie są uprawiane na plantacjach – ich zbiory odbywają się głównie w naturalnych miejscach występowania, m.in. we Włoszech, Węgrzech, Słowenii i Chorwacji. Te uprawne natomiast występują na niemal całym świecie, jednak ich właściwości smakowe i aromatyczne nie są tak intensywne, jak w przypadku naturalnych trufli [3]. Szacuje się, że coraz mniej powszechne występowanie trufli w naturalnych ekosystemach może być związane z globalnym ociepleniem i niekorzystnymi zmianami środowiskowymi na całym świecie [4].

Trufle – właściwości

Trufle mają pewne właściwości odżywcze – większość ich składu stanowi woda i błonnik, zawierają znikomą ilość tłuszczu, dzięki czemu spożywane nawet w dużych porcjach nie grożą przybraniem na masie. Ponadto zawierają pewną ilość białka i bogactwo siarkowych aminokwasów – cysteiny i metioniny. Podobnie jak inne grzyby trufle zawierają w błonach komórkowych ergosterol – odpowiednik zwierzęcego cholesterolu – który jest prowitaminą witaminy D.

Poza podstawowymi składnikami odżywczymi – podobnie jak każda roślina – trufle zawierają szereg związków chemicznych o działaniu antyoksydacyjnym. Dominującymi w ich składzie są bajkaleina i kemferol w przypadku trufli letniej oraz katechiny i epikatechiny w najdroższej i najbardziej docenianej trufli białej [5]. Substancje te znane są ze swego potencjału antyoksydacyjnego.

Jak smakują trufle?

Koneserzy charakteryzują smak i aromat trufli jako niepowtarzalny, wręcz zmysłowy. Grzyby te swój smak zawdzięczają specyficznej mieszance lotnych związków chemicznych, która działa jako atraktant dla zwierząt i owadów. Ewolucyjnie ma to sens, ponieważ właśnie oddziaływanie przez zwierzęta na glebę w otoczeniu grzyba sprzyja rozprzestrzenianiu się zarodników trufli na większy obszar [6]. Nie wszystkie trufle smakują
i pachną tak samo – zależy to od szeregu czynników środowiskowych, takich jak na przykład skład mikrobiomu [7].

Innym atraktantem trufli, który wydaje się być skierowanym bardziej do ludzi, aniżeli zwierząt jest anandamid i enzymy biorące udział w metabolizmie endokannabinoidów. Zarówno w organizmach ludzi, jak i trufli anandamid związany jest z syntezą melaniny – ciemnego barwnika [8]. Ludzie jednak, w odróżnieniu do grzybów, posiadają receptory kannabinoidowe, z którymi anandamid może oddziaływać, efektem czego jest poprawa samopoczucia i nastroju, a także działanie przeciwbólowe.

Trufle – cena

Niestety wyjątkowy smak i trudne warunki uprawy skutkują bardzo wysoką ceną tego przysmaku. Obecnie trufla jest luksusowym dodatkiem do wszelkiego rodzaju potraw i zachwyca podniebienia osób o nieco bardziej zasobnym portfelu. Ceny w zależności od rodzaju trufli wahają się od kilku do nawet kilkunastu tysięcy złotych za kilogram – najdroższe są trufle białe, które też opisywane są jako najsmaczniejsze.

Trufle – przed setkoma laty popularne w Polsce – teraz są dobrem luksusowym.
Z pewnością warto choć raz w życiu spróbować tej przyjemności i przekonać się na własnych kubkach smakowych, jakie wartości smakowe i aromatyczne niesie ze sobą rosnący pod ziemią grzyb.

Literatura:

[1] Rosa-Gruszecka A., Hilszczańska D., Gil W., Kosel B.: Truffle renaissance in Poland – history, present and prospects. J Ethnobiol Ethnomed. 2017 Jun 15;13(1):36.

[2] Poma A., Limongi T., Pacioni G.: Current state and perspectives of truffle genetics and sustainable biotechnology. Appl Microbiol Biotechnol. 2006 Sep;72(3):437-41.

[3] D’Auria M., Racioppi R., Rana G.L., Laurita A.: Studies on volatile organic compounds of some truffles and false truffles. Nat Prod Res. 2014;28(20):1709-17.

[4] Boddy L., Büntgen U., i wsp.: Climate variation effects on fungal fruiting. Fungal Ecol. 2014;10:20–33.

[5] Beara I.N., Lesjak M.M., i wsp.: Phenolic profile, antioxidant, anti-inflammatory and cytotoxic activities of black (Tuber aestivum Vittad.) and white (Tuber magnatum Pico) truffles. Food Chem. 2014 Dec 15;165:460-6.

[6] Splivallo R., Ottonello S., Mello A., Karlovsky P.: Truffle volatiles: from chemical ecology to aroma biosynthesis. New Phytol. 2011 Feb;189(3):688-99.

[7] Vahdatzadeh M., Deveau A., Splivallo R.: The Role of the Microbiome of Truffles in Aroma Formation: a Meta-Analysis Approach. Appl Environ Microbiol. 2015 Oct;81(20):6946-52.

[8] Pacioni G., Rapino C., i wsp.: Truffles contain endocannabinoid metabolic enzymes and anandamide. Phytochemistry. 2015 Feb;110:104-10.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Jakub Wiącek , Dyplomowany dietetyk, neurobiolog i trener personalny.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

6 najdroższych produktów spożywczych na…

Najwięksi smakosze na świecie potrafią wydać fortunę, aby zasmakować niektórych produktów. Przedstawiamy Wam zestawienie najdroższych produktów spożywczych na świecie, a wśród nich kawa z odchodów łaskuna czy przyprawa pozyskiwana z… Czytaj dalej...
warzywa

Boczniaki. Właściwości zdrowotne i niezawodne…

Wielu z nas na pewno słyszało o takim grzybie jak boczniak. Jednak, czy znamy jego właściwości prozdrowotne i czy wiemy, jak go przygotować? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    warzywa
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    przygotowywanie żywności

    Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

    warzywa

    Skorzonera – jak jeść? Przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.