bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Maślak zwyczajny – przepisy. Jak wygląda maślak?

Maślak zwyczajny – przepisy. Jak wygląda maślak?

maślaki maślaki marynowane przepisy na maślaki
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

Dziko rosnące grzyby dzięki swojemu specyficznemu smakowi, aromatowi i teksturze stanowią przysmak na całym świecie. W zależności od regionu występowania rodzaje grzybów jadalnych różnią się między sobą zarówno wyglądem, jak i składem chemicznym. Jednym z najczęściej zbieranych i spożywanych grzybów w Polsce jest maślak – grzyb z rodziny maślakowatych. Powszechnie występuje niemal na całej północnej półkuli Ziemi na terenach o umiarkowanym klimacie.

Niektóre grzyby z rodziny maślakowatych są rozpatrywane w niektórych regionach świata jako żywność funkcjonalna – charakteryzuje je niska zawartość tłuszczu, a wysoka białka, a głównym węglowodanem jest mannitol z grupy polioli. Ponadto zawierają związki biologicznie aktywne, takie jak kwasy fenolowe, tokoferole, czy wielonienasycone kwasy tłuszczowe [1].

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Jak wygląda maślak?
  • Maślaki marynowane
  • Przepis na maślaki

Jak wygląda maślak?

Maślak powszechnie występuje w Polskich lasach – głównie sosnowych. Grzyby te kojarzone są właśnie z sosnami, ponieważ wykazują mutualistyczne relacje z ich korzeniami. „Współpraca” taka polega na wzajemnej wymianie związków chemicznych zbędnych i niezbędnych do życia [2]. Grzyby i organizmy roślinne, które są ich gospodarzami współewoluowały na przestrzeni tysiącleci, wytwarzając nowe mechanizmy mające na celu optymalizację i przedłużenie żywotności gatunków. Mechanizmy te, oprócz nadrzędnej funkcji odżywczej i detoksykacyjnej, pełnią również funkcję specyficznego „czujnika” i „informatora”, mówiącego o stanie gleb i powietrza w okolicy. Zazwyczaj komunikacja ta odbywa się w obrębie jednej rodziny drzew, jednak w skrajnie niekorzystnych warunkach może również dotyczyć drzew sąsiadujących.

Warto nadmienić, że związek między grzybem a drzewem – zwany mikoryzą – jest jednym z argumentów dowodzących ignorancji i hipokryzji wegetarian i wegan, którzy nie jedzą mięsa ze względów moralnych. Rośliny również mają swoje mechanizmy, które mają na celu „opiekę” nad „braćmi” i „kuzynami”. Nawet niektóre komórkowe szlaki sygnałowe są podobne lub nawet analogiczne do tych, które występują u zwierząt [3]. Spożywając rośliny również przerywana jest pewna ciągłość życia.

Wracając do maślaków – są to małe grzyby – średnica kapelusza sięga 4–12 cm, podobną długość osiąga trzon, którego średnica wynosi 1–2,5cm. Kapelusz jest ciemnobrązowy, a skórka lepka i błyszcząca, a na trzonie obecny jest skórowaty pierścień. Maślak charakteryzuje się przyjemnym, łagodnym zapachem [4].

Maślaki marynowane

Jedną z najczęściej stosowanych metod w przetwórstwie maślaków jest ich marynowanie. Metoda ta pozwala na przedłużenie przydatności do spożycia, a także na podkreślenie niektórych cech smakowych grzyba. Ile gospodarstw domowych – tyle przepisów na marynowanie, często są podobne, jednak każdy ma swój sposób na doprawienie. Ogólną zasadą jest obranie kapelusza ze skórki – śluz może wywoływać u osób wrażliwych dyskomfort trawienny.

Warto dla przykładu przeczytać artykuł na temat podgrzybków.

Poniżej jeden przykładowy przepis – składniki na około 8 słoików.

Przepis na maślaki marynowane

Składniki:

  • 2kg małych maślaków;
  • kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego;
  • kilka liści laurowych;
  • 1 cebula pokrojona w piórka;
  • sól do smaku;
  • szklanka octu spirytusowego do zalewy;
  • 4 szklanki wody do zalewy;
  • 3 łyżki soli do zalewy;
  • ½ szklanki cukru do zalewy.

Sposób przygotowania: umyte, obrane i gotowane we wrzątku przez 10 minut grzyby ułożone w słoikach należy wymieszać z dodatkami, a następnie zalać do około 2/3 objętości słoika zagotowaną zalewą. Następnie należy szczelnie zakręcić słoiki, odstawić do ostygnięcia denkiem do góry.

rozwiń

Przepis na maślaki

Przepis na grzybowa jajecznicę

Składniki:

  • 3 jaja;
  • 100 g umytych, obranych i ugotowanych maślaków;
  • ½ cebuli;
  • 1 łyżka smalcu;
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania: na rozgrzanym smalcu należy podsmażyć pokrojone drobno grzybki z cebulą. Do podsmażonych składników należy dodać jajka dokładnie wymieszane z solą i pieprzem. Całość należy smażyć cały czas mieszając, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

rozwiń
Przepis na maślaki w śmietanie

Składniki:

  • 500 g umytych, obranych i ugotowanych maślaków;
  • 50 g masła klarowanego;
  • 1 cebula;
  • pęczek posiekanego szczypiorku;
  • 250 ml śmietanki 18%;
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania: na rozgrzanym maśle klarowanym należy podsmażyć pokrojone drobno grzybki z cebulą. Pod koniec smażenia należy dodać szczypiorek i smażyć jeszcze przez chwilę, a następnie przykryć i dusić około 20 minut. Do podsmażonych składników należy dodać śmietankę dokładnie wymieszaną z solą i pieprzem. Całość należy zagotować i podgrzewać jeszcze przez kilka minut.

rozwiń

Grzyby mogą stanowić zdrowy dodatek do diety. Mimo że pomagają drzewom oczyścić się z nadmiaru metali ciężkich, takich jak rtęć, czy kadm, to mają zdolność do skutecznej ich „utylizacji”. Poziomy tych metali w maślakach są bezpieczne dla ludzi i trzeba byłoby spożyć ich bardzo dużą ilość, aby wystąpił efekt toksyczny [5–6]. Warto od czasu do czasu spożywać maślaki – niska zawartość tłuszczu, obecność aminokwasów niezbędnych oraz ergosterolu (prowitaminy D) z pewnością mogą się przysłużyć zdrowiu.

 

Literatura:

[1] Reis F.S., Stojković D., i wsp.: Can Suillus granulatus (L.) Roussel be classified as a functional food? Food Funct. 2014 Nov;5(11):2861-9. doi: 10.1039/c4fo00619d.

[2] Liao H.L., Chen Y., Vilgalys R.: Metatranscriptomic Study of Common and Host-Specific Patterns of Gene Expression between Pines and Their Symbiotic Ectomycorrhizal Fungi in the Genus Suillus. PLoS Genet. 2016 Oct 13;12(10):e1006348.

[3] J.Z. Nowak , J.B. Zawilska: Receptory i mechanizmy przekazywania sygnału. PWN Wydawnictwo, Warszawa 2004, wyd.2.

[4] P. Skubla: Wielki atlas grzybów. Poznań: Elipsa, 2007.

[5] Krznaric E., Verbruggen N., i wsp.: Cd-tolerant Suillus luteus: a fungal insurance for pines exposed to Cd. Environ Pollut. 2009 May;157(5):1581-8.

[6] Saba M., Falandysz J., Nnorom I.C.: Mercury bioaccumulation by Suillus bovinus mushroom and probable dietary intake with the mushroom meal. Environ Sci Pollut Res Int. 2016 Jul;23(14):14549-59.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Jakub Wiącek , Dyplomowany dietetyk, neurobiolog i trener personalny.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
grzyby leśne właściwości przepisy
warzywa

Grzyby – suszone i marynowane,…

Czy grzyby są zdrowe? Czy grzyby mają jakąś wartość odżywczą? Na pewno są smaczne, a poniżej znajdziecie świetne przepisy z wykorzystaniem grzybów. Zapraszamy! Czytaj dalej...
grzyby mun właściwości przepisy
warzywa

Grzyby mun – właściwości, przygotowanie,…

Grzyby mun od wielu lat dostępne są na polskim rynku. Najczęściej występują w formie całego lub pokrojonego suszu. Stanowią idealny dodatek do zup, sosów czy sałatek. Ze względu na prozdrowotne… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > warzywa

    warzywa
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    przygotowywanie żywności

    Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

    warzywa

    Skorzonera – jak jeść? Przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.