logo_bonavita_pl
Menu Close
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
Facebook
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
logo_bonavita_pl
Facebook
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Szczaw – właściwości, przepisy. Szczaw w ciąży

Szczaw – właściwości, przepisy. Szczaw w ciąży

szczaw właściwości przepisy
🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

Szczaw ceniony jest na świecie od najdawniejszych lat. Wykorzystywany jest nie tylko jako przyprawa w kuchni. Doceniane są także jego lecznicze właściwości, znane i stosowane już od czasów starożytnych. Obecnie szczaw jest rośliną zapomnianą i pomijaną, jednak należy pamiętać, że charakteryzuje się dużą wartością odżywczą i walorami smakowymi, dlatego powinien stanowić element urozmaiconej diety.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Szczaw
  • Szczaw – właściwości
  • Szczaw w ciąży
  • Szczaw – przepisy  

Szczaw

Szczaw jest rośliną należącą do rodziny rdestowatych, która obejmuje swoim zakresem ponad 200 gatunków trudnych do odróżnienia i identyfikacji. Występuje najczęściej na łąkach, terenach zalewowych czy brzegach rzek. Niektóre gatunki rośliny są jadalne np. szczaw zwyczajny i ogrodowy, dlatego stosowane są w kuchni jako element nadający smaku wielu potrawom. Inne gatunki wykazują działanie lecznicze np. szczaw kędzierzawy, który był stosowany dawniej jako roślina wspomagająca leczenie biegunki. Część gatunków szczawiu stanowią rośliny ozdobne oraz uprawne. Naturalnie szczaw występuje w rejonach Europy oraz Azji, został jednak również rozprzestrzeniony przez człowieka w bardziej egzotyczne okolice, dlatego można go spotkać na całej kuli ziemskiej.

Historia szczawiu sięga czasów starożytnego Egiptu, gdzie był on stosowany jako przyprawa, natomiast Grecy leczyli nim gorączkę oraz smarowali ukąszenia po skorupiakach. Dawniej uważano również, że szczaw jest rośliną wspomagającą leczenie szkorbutu, który to stał się dużym problemem dla marynarzy i żeglarzy nie mających dostępu do owoców i warzyw, co powodowało u nich niedobory witaminy C i problemy z wypadaniem zębów. Obecnie w Polsce roślina ta wykorzystywana jest najczęściej w kuchni w celu przygotowania zupy szczawiowej z jajkiem oraz jako dodatek do sałatek, dań mięsnych i ryb. W zależności od gatunku szczaw ma delikatny lub ostro-kwaśny, orzeźwiający posmak, który nadaje odpowiedniego smaku wielu daniom.

Szczaw – właściwości

Roślina ta polecana jest osobom na diecie redukcyjnej, ponieważ w 100 g zawiera tylko około 20 kcal, a dodatkowo stanowi cenne źródło witaminy C, E, PP, A, B6, żelaza, potasu i wapnia, krzemu czy błonnika pokarmowego. Zawartość tych składników decyduje o jej wartości odżywczej oraz leczniczej. Szczaw jest dobrym źródłem witaminy C, dlatego jego spożywanie szczególnie zalecane jest w okresie jesienno-zimowym w celu wspomagania układu odpornościowego. Dodatkowo sprzyja gojeniu się ran oraz zrastaniu kości. Witamina C i flawonoidy są dobrymi przeciwutleniaczami, czyli zapobiegają tworzeniu się stresu oksydacyjnego sprzyjającego rozwojowi miażdżycy i nowotworów. Szczaw łagodzi objawy przeziębienia takich jak kaszel i katar, dlatego stanowi składnik syropów stosowanych w zapaleniach zatok i dróg oddechowych.

Ze względu na zawartość witaminy A niweluje ryzyko pogarszania się wzroku po zmroku, czyli tzw. kurzej ślepoty, zaćmy. Szczaw wspomaga również trawienie, ponieważ pobudza do działania trzustkę, oczyszcza organizm, a dzięki zawartości garbników działa ściągająco na błonę śluzową jelita grubego, regulując przy tym wypróżnienia. Dodatkowo dzięki zawartości potasu obniża ciśnienie tętnicze krwi i zapobiega chorobom układu krążenia. Szczaw doceniany jest również w kosmetologii, ponieważ ze względu na zawartość flawonoidów zapobiega starzeniu się skóry i powstawaniu zmarszczek.

Dodatkowo przeciwdziała przebarwieniom skóry oraz ma właściwości rozświetlające. Z tego powodu stanowi on składnik kremów polecanych dojrzałym kobietom. Roślina ta zalecana jest też osobom zmagającym się z przewlekłym trądzikiem w postaci soku z liści szczawiu lub jako napar w celu zmniejszania obrzęków skóry czy suchości skóry. Niektóre gatunki szczawiu wykazują działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne w stosunku do gronkowca złocistego i laseczki siennej.

Należy jednak pamiętać, że szczaw w diecie nie jest wskazany dla każdej osoby, ponieważ w nadmiarze może powodować niechciane skutki uboczne. Ze względu na zdolność do wiązania wapnia szczawiany zmniejszają jego poziom w organizmie, czego konsekwencją jest zmniejszona mineralizacja kości. Szczawiany tworzą wraz z wapniem nierozpuszczalne złogi, które nie są wykorzystywane w celu budowy oraz regeneracji kości. Dodatkowo szczawiany mogą odkładać się w nerkach powodując kamicę nerkową. Z tego względu osobom z kamicą nerkową, cierpiącym na reumatyzm, artretyzm, osteoporozę zaleca się ograniczenie spożywania szczawiu pod każdą postacią [1].

Szczaw w ciąży

Uważa się, że kobiety w ciąży powinny ograniczyć spożywanie szczawianów znajdujących się w np. w szczawiu, rabarbarze, burakach ze względu na zwiększone prawdopodobieństwo występowania w tym stanie kamicy nerkowej. Szczawiany wraz z wapniem tworzą nierozpuszczalne złogi szczawianów wapnia, które objawiają się w badaniu moczu kobiety ciężarnej. Zazwyczaj do ataków bólowych związanych z kamicą nerkową dochodzi w II i III trymestrze, dlatego tak ważne jest stosowanie profilaktyki już we wcześniejszym okresie ciąży. Oprócz ograniczenia spożywania produktów bogatych w te związki, zaleca się picie dużych ilości wody w celu wypłukiwania tych związków. Dodatkowo kobiety w ciąży często mogą borykać się z niedoborami wapnia, dlatego ograniczenie spożywania szczawiu wydaje się w tym stanie rozsądnym postępowaniem [2].

Szczaw – przepisy  

Przepis na zupę szczawiową

Składniki (2 porcje):

  • pęczek szczawiu
  • 3 jajka
  • 3 średnie ziemniaki
  • włoszczyzna
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka mąki pełnoziarnistej
  • koperek, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól

Przygotowanie: ziemniaki, włoszczyznę zalać około 0,5 l wody i gotować około 20 minut aż do uzyskania miękkości. W tym czasie ugotować na twardo jaja i przygotować szczaw – dokładnie umyć i posiekać. Dodać jajko i szczaw do zupy, przyprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze około 10 minut. Pod koniec zaprawić zupę dodając mąkę rozpuszczoną w jogurcie oraz koperek. Zupę podawać z zalanymi jajami.

rozwiń
Przepis na omlet szczawiowy

Składniki (2 porcje):

  • 4 jajka 
  • 60 g liści szczawiu
  • 4 łyżki wiórków z sera mozzarella
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie: jaja wbić do miski, dodać sól i pieprz oraz ser. Szczaw należy wypłukać, pokroić na mniejsze części oraz podsmażyć na patelni wraz z tłuszczem. Szczaw zalać jajkami i wymieszać. Całość podsmażyć z obu stron aż do uzyskania złocistego koloru.

rozwiń
Przepis na roladki szczawiowe

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • 3 garście liści szczawiu
  • opakowanie sera fety
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • płatki owsiane
  • sól, pieprz

Przygotowanie: szczaw umyć i pokroić na mniejsze kawałki. W rondlu podgrzać olej rzepakowy, wrzucić czosnek i smażyć, a następnie dodać szczaw, wymieszać. Całość smażyć doprawiając solą i pieprzem. Piersi z kurczaka delikatnie rozbić, doprawić solą i pieprzem. Do zimnego szczawiu dodać pokruszony ser fetę i wymieszać. Farsz nakładać na pierś i zawijać w roladkę. Gotowe roladki obtoczyć w jajku i płatkach owsianych i smażyć na oleju aż do uzyskania złocistego koloru.

rozwiń

Szczaw stanowi doskonałe uzupełnienie diety zdrowego człowieka, ponieważ dostarcza znacznej ilości witaminy C, A, B6, flawonoidów oraz potasu i wapnia. Może być wykorzystywany w postaci koktajli, dodatków do mięs, ryb oraz popularnej zupy szczawiowej. Ze względu na zdolność wiązania wapnia spożycie tej rośliny powinny ograniczyć osoby mające problemy z  mineralizacją kości lub kamicą nerkową.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Justyna Paroń
Justyna Paroń , Dyplomowany dietetyk kliniczny i doradca żywieniowy. Specjalizuje się w leczeniu żywieniowym chorób dietozależnych i autoimmunologicznych. Autorka bloga zamalocukru.pl.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Botwinka. Właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie…

Botwinka to długo wyczekiwane przez zimę warzywo, które jak żadne inne smakuje wczesną wiosną. Jest zapowiedzią słońca, ciepła i nadchodzącego lata. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Laserowa korekcja wzroku
Klinika okulistyczna Blikpol w Sopocie – nowoczesne rozwiązania w korekcji wad wzroku
E-recepta – jakie dane się na niej znajdują?
Chałwa i bita śmietana – słodki hit na dziecięce przyjęcie
Wars kontra domowy prowiant – co wybrać na podróż koleją?
kawa rzemieślnicza
Palarnia kawy rzemieślniczej – klucz do idealnej filiżanki
Jak zrobić domową pizzę jak z włoskiej restauracji?
Dieta Low FODMAP IBS i SIBO
Dieta Low FODMAP pod lupą. Co trzeba o niej wiedzieć?
Dieta niemowlaka – co warto dodać, by wspierać jego rozwój i odporność?
Zrównoważone odżywianie w praktyce – co powinno znaleźć się na talerzu? (Artykuł sponsorowany)
Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > warzywa

    ciąża i poród warzywa
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    6
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    przygotowywanie żywności

    Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

    warzywa

    Skorzonera – jak jeść? Przepisy

    logo_bonavita_pl

    Na Bonavita.pl odkryjesz, że zdrowy styl życia może być prosty i przyjemny! Poznaj przepisy, porady dietetyczne, ciekawostki i inspiracje dla ciała i ducha.

    Zdrowe życie to nie moda, to styl bycia! Na Bonavita.pl znajdziesz setki inspiracji, jak lepiej się odżywiać, dbać o siebie i żyć w harmonii. Od przepisów na pożywne śniadania, po praktyczne porady o suplementach i diecie – wszystko, czego potrzebujesz, by czuć się dobrze każdego dnia.

    © 2025 BonaVita.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone. Usługi, treści i produkty na naszej stronie internetowej służą wyłącznie celom informacyjnym. BonaVita.pl nie udziela porad medycznych, nie stawia diagnoz ani nie leczy.

    • Dieta od A do Z
    • Odżywianie
    • Zdrowie
    • Psychologia
    • Sport
    • Tabele
    • Przepisy
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Współpraca
    Facebook