bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Szczaw – właściwości, przepisy. Szczaw w ciąży

Szczaw – właściwości, przepisy. Szczaw w ciąży

szczaw właściwości przepisy
🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

Szczaw ceniony jest na świecie od najdawniejszych lat. Wykorzystywany jest nie tylko jako przyprawa w kuchni. Doceniane są także jego lecznicze właściwości, znane i stosowane już od czasów starożytnych. Obecnie szczaw jest rośliną zapomnianą i pomijaną, jednak należy pamiętać, że charakteryzuje się dużą wartością odżywczą i walorami smakowymi, dlatego powinien stanowić element urozmaiconej diety.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Szczaw
  • Szczaw – właściwości
  • Szczaw w ciąży
  • Szczaw – przepisy  

Szczaw

Szczaw jest rośliną należącą do rodziny rdestowatych, która obejmuje swoim zakresem ponad 200 gatunków trudnych do odróżnienia i identyfikacji. Występuje najczęściej na łąkach, terenach zalewowych czy brzegach rzek. Niektóre gatunki rośliny są jadalne np. szczaw zwyczajny i ogrodowy, dlatego stosowane są w kuchni jako element nadający smaku wielu potrawom. Inne gatunki wykazują działanie lecznicze np. szczaw kędzierzawy, który był stosowany dawniej jako roślina wspomagająca leczenie biegunki. Część gatunków szczawiu stanowią rośliny ozdobne oraz uprawne. Naturalnie szczaw występuje w rejonach Europy oraz Azji, został jednak również rozprzestrzeniony przez człowieka w bardziej egzotyczne okolice, dlatego można go spotkać na całej kuli ziemskiej.

Historia szczawiu sięga czasów starożytnego Egiptu, gdzie był on stosowany jako przyprawa, natomiast Grecy leczyli nim gorączkę oraz smarowali ukąszenia po skorupiakach. Dawniej uważano również, że szczaw jest rośliną wspomagającą leczenie szkorbutu, który to stał się dużym problemem dla marynarzy i żeglarzy nie mających dostępu do owoców i warzyw, co powodowało u nich niedobory witaminy C i problemy z wypadaniem zębów. Obecnie w Polsce roślina ta wykorzystywana jest najczęściej w kuchni w celu przygotowania zupy szczawiowej z jajkiem oraz jako dodatek do sałatek, dań mięsnych i ryb. W zależności od gatunku szczaw ma delikatny lub ostro-kwaśny, orzeźwiający posmak, który nadaje odpowiedniego smaku wielu daniom.

Szczaw – właściwości

Roślina ta polecana jest osobom na diecie redukcyjnej, ponieważ w 100 g zawiera tylko około 20 kcal, a dodatkowo stanowi cenne źródło witaminy C, E, PP, A, B6, żelaza, potasu i wapnia, krzemu czy błonnika pokarmowego. Zawartość tych składników decyduje o jej wartości odżywczej oraz leczniczej. Szczaw jest dobrym źródłem witaminy C, dlatego jego spożywanie szczególnie zalecane jest w okresie jesienno-zimowym w celu wspomagania układu odpornościowego. Dodatkowo sprzyja gojeniu się ran oraz zrastaniu kości. Witamina C i flawonoidy są dobrymi przeciwutleniaczami, czyli zapobiegają tworzeniu się stresu oksydacyjnego sprzyjającego rozwojowi miażdżycy i nowotworów. Szczaw łagodzi objawy przeziębienia takich jak kaszel i katar, dlatego stanowi składnik syropów stosowanych w zapaleniach zatok i dróg oddechowych.

Ze względu na zawartość witaminy A niweluje ryzyko pogarszania się wzroku po zmroku, czyli tzw. kurzej ślepoty, zaćmy. Szczaw wspomaga również trawienie, ponieważ pobudza do działania trzustkę, oczyszcza organizm, a dzięki zawartości garbników działa ściągająco na błonę śluzową jelita grubego, regulując przy tym wypróżnienia. Dodatkowo dzięki zawartości potasu obniża ciśnienie tętnicze krwi i zapobiega chorobom układu krążenia. Szczaw doceniany jest również w kosmetologii, ponieważ ze względu na zawartość flawonoidów zapobiega starzeniu się skóry i powstawaniu zmarszczek.

Dodatkowo przeciwdziała przebarwieniom skóry oraz ma właściwości rozświetlające. Z tego powodu stanowi on składnik kremów polecanych dojrzałym kobietom. Roślina ta zalecana jest też osobom zmagającym się z przewlekłym trądzikiem w postaci soku z liści szczawiu lub jako napar w celu zmniejszania obrzęków skóry czy suchości skóry. Niektóre gatunki szczawiu wykazują działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne w stosunku do gronkowca złocistego i laseczki siennej.

Należy jednak pamiętać, że szczaw w diecie nie jest wskazany dla każdej osoby, ponieważ w nadmiarze może powodować niechciane skutki uboczne. Ze względu na zdolność do wiązania wapnia szczawiany zmniejszają jego poziom w organizmie, czego konsekwencją jest zmniejszona mineralizacja kości. Szczawiany tworzą wraz z wapniem nierozpuszczalne złogi, które nie są wykorzystywane w celu budowy oraz regeneracji kości. Dodatkowo szczawiany mogą odkładać się w nerkach powodując kamicę nerkową. Z tego względu osobom z kamicą nerkową, cierpiącym na reumatyzm, artretyzm, osteoporozę zaleca się ograniczenie spożywania szczawiu pod każdą postacią [1].

Szczaw w ciąży

Uważa się, że kobiety w ciąży powinny ograniczyć spożywanie szczawianów znajdujących się w np. w szczawiu, rabarbarze, burakach ze względu na zwiększone prawdopodobieństwo występowania w tym stanie kamicy nerkowej. Szczawiany wraz z wapniem tworzą nierozpuszczalne złogi szczawianów wapnia, które objawiają się w badaniu moczu kobiety ciężarnej. Zazwyczaj do ataków bólowych związanych z kamicą nerkową dochodzi w II i III trymestrze, dlatego tak ważne jest stosowanie profilaktyki już we wcześniejszym okresie ciąży. Oprócz ograniczenia spożywania produktów bogatych w te związki, zaleca się picie dużych ilości wody w celu wypłukiwania tych związków. Dodatkowo kobiety w ciąży często mogą borykać się z niedoborami wapnia, dlatego ograniczenie spożywania szczawiu wydaje się w tym stanie rozsądnym postępowaniem [2].

Szczaw – przepisy  

Przepis na zupę szczawiową

Składniki (2 porcje):

  • pęczek szczawiu
  • 3 jajka
  • 3 średnie ziemniaki
  • włoszczyzna
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka mąki pełnoziarnistej
  • koperek, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól

Przygotowanie: ziemniaki, włoszczyznę zalać około 0,5 l wody i gotować około 20 minut aż do uzyskania miękkości. W tym czasie ugotować na twardo jaja i przygotować szczaw – dokładnie umyć i posiekać. Dodać jajko i szczaw do zupy, przyprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze około 10 minut. Pod koniec zaprawić zupę dodając mąkę rozpuszczoną w jogurcie oraz koperek. Zupę podawać z zalanymi jajami.

rozwiń
Przepis na omlet szczawiowy

Składniki (2 porcje):

  • 4 jajka 
  • 60 g liści szczawiu
  • 4 łyżki wiórków z sera mozzarella
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie: jaja wbić do miski, dodać sól i pieprz oraz ser. Szczaw należy wypłukać, pokroić na mniejsze części oraz podsmażyć na patelni wraz z tłuszczem. Szczaw zalać jajkami i wymieszać. Całość podsmażyć z obu stron aż do uzyskania złocistego koloru.

rozwiń
Przepis na roladki szczawiowe

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • 3 garście liści szczawiu
  • opakowanie sera fety
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • płatki owsiane
  • sól, pieprz

Przygotowanie: szczaw umyć i pokroić na mniejsze kawałki. W rondlu podgrzać olej rzepakowy, wrzucić czosnek i smażyć, a następnie dodać szczaw, wymieszać. Całość smażyć doprawiając solą i pieprzem. Piersi z kurczaka delikatnie rozbić, doprawić solą i pieprzem. Do zimnego szczawiu dodać pokruszony ser fetę i wymieszać. Farsz nakładać na pierś i zawijać w roladkę. Gotowe roladki obtoczyć w jajku i płatkach owsianych i smażyć na oleju aż do uzyskania złocistego koloru.

rozwiń

Szczaw stanowi doskonałe uzupełnienie diety zdrowego człowieka, ponieważ dostarcza znacznej ilości witaminy C, A, B6, flawonoidów oraz potasu i wapnia. Może być wykorzystywany w postaci koktajli, dodatków do mięs, ryb oraz popularnej zupy szczawiowej. Ze względu na zdolność wiązania wapnia spożycie tej rośliny powinny ograniczyć osoby mające problemy z  mineralizacją kości lub kamicą nerkową.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Justyna Paroń
Justyna Paroń , Dyplomowany dietetyk kliniczny i doradca żywieniowy. Specjalizuje się w leczeniu żywieniowym chorób dietozależnych i autoimmunologicznych. Autorka bloga zamalocukru.pl.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Botwinka. Właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie…

Botwinka to długo wyczekiwane przez zimę warzywo, które jak żadne inne smakuje wczesną wiosną. Jest zapowiedzią słońca, ciepła i nadchodzącego lata. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > warzywa

    ciąża i poród warzywa
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    6
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    przygotowywanie żywności

    Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

    warzywa

    Skorzonera – jak jeść? Przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.