logo_bonavita_pl
Menu Close
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
Facebook
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
logo_bonavita_pl
Facebook
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Mrożone owoce, warzywa, mięso – jak mrozić? Jak szybko rozmrozić mięso?

Mrożone owoce, warzywa, mięso – jak mrozić? Jak szybko rozmrozić mięso?

mrożone owoce mieso jak szybko rozmrozić mięso?
🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

Mrożenie produktów spożywczych jest świetnym sposobem przedłużania ich trwałości i pozwala na zrobienie zimowych zapasów. Szczególnie dobrze sprawdza się w przypadku sezonowych owoców i warzyw. Dzięki mrożeniu możemy cieszyć się smacznymi i pełnowartościowymi potrawami nie tylko latem, ale praktycznie przez cały rok.

Jest to bardzo dobre rozwiązaniem z co najmniej dwóch powodów. Przede wszystkim mrożenie, w przeciwieństwie do gotowania, nie powoduje dużego ubytku witamin. Ponadto, jest dużo mniej czasochłonne niż przygotowywanie zapraw czy konserw, a także nie wymaga dużych nakładów finansowych. Jedyne, czego potrzebujemy, to miejsce w kuchni lub pomieszczeniu gospodarczym na dużą zamrażarkę.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Mrożone owoce
  • Mrożone warzywa
  • Mrożone mięso
  • Jak szybko rozmrozić mięso?

Mrożone owoce

Owoce należy zamrażać tuż po zebraniu, gdy jeszcze są świeże. Dzięki temu zachowają smak, mięsistość, a przede wszystkim cenne dla zdrowia witaminy. W zamrażarce możemy przechowywać większość owoców, ale najlepiej sprawdzają się maliny, jeżyny, truskawki, jagody, porzeczki, a także wiśnie, agrest czy śliwki.

Do mrożenia należy wybrać owoce dojrzałe, ale nie przejrzałe, suche oraz pozbawione brudu czy naleciałości pleśni. Nie należy ich myć przed mrożeniem, ale w przypadku większych owoców – np. truskawek – można oczyścić je szmatką lub papierowym ręcznikiem. Maliny należy przebierać, a do mrożenia wybierać tylko sztuki nieuszkodzone.

Mniejsze, delikatne owoce – jak truskawki, jeżyny czy jagody – warto najpierw schładzać na tackach, a dopiero potem przesypywać do pojemnika lub woreczka. Zapobiegniemy w ten sposób deformacji owoców. Z wiśni i śliwek usuńmy wcześniej pestki. Do mrożenia najlepiej nadają się węgierki, gdyż łatwo od nich odchodzą pestki i zawierają mniej wody niż inne odmiany.

Przy mrożeniu owoców duże znaczenie ma czas – im krócej trwa ten proces, tym lepiej dla miąższu owoców. Jeśli z jakichś powodów nie uda nam się dobrze ich zmrozić w krótkim czasie, to po odmrożeniu owoce nie będą jędrne, ale i tak można je wykorzystać – np. do koktajlu. Owoce zamrażamy do temperatury -18˚C i przechowujemy do 12. miesięcy.

W celu rozmrożenia owoców należy przełożyć je do lodówki. Raczej odradza się trzymanie produktów w temperaturze pokojowej, zwłaszcza gdy robi się cieplej, bo istnieje ryzyko rozwoju chorobotwórczych bakterii. Jeśli mrożone owoce chcemy wykorzystać do koktajlu, wówczas możemy od razu zalać je kefirem bądź maślanką i zmiksować.

Mrożone warzywa

Tym samym procesom mrożenia można poddać część warzyw. Warto jednak pamiętać, że najlepiej do tych celów nadają się odmiany stosunkowo twarde, które zawierają w sobie niewielką ilość wody.

Fasolkę, kalafiora czy brokuły należy umyć, pokroić na mniejsze kawałki i zamrozić na tacce, a następnie przesypać do woreczka. Można je też przed włożeniem do zamrażarki zblanszować. W tym celu na krótko zanurzamy warzywa we wrzącej wodzie (na około 2–3 minuty), a następnie przez 5 minut schładzamy w zimnej wodzie i mrozimy. Marchewkę, pietruszkę czy korzeń selera obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub słupki, a następnie umieszczamy w pojemniku przeznaczonego do przechowywania żywności i zamrażamy. To samo możemy zrobić z natką pietruszki, koperkiem czy porem.

Nieco trudniej sprawa wygląda w przypadku mrożenia ogórków, gdyż zawierają dużo wody. To powoduje, że pod wpływem mrożenia tracą swoją mięsistość. Jeśli jednak jesteśmy wielkimi ich miłośnikami, to możemy zamrażać plastry obranego ze skórki ogórka. Po odmrożeniu należy odsączyć wodę, której wypływa znaczna ilość. Taki produkt nadaje się na mizerię.

Warzywa – podobnie jak owoce – możemy przechowywać w zamrażarce do 12. miesięcy. Jeśli chcemy wykorzystać mrożonki do przygotowania potrawy, możemy bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki wrzucić warzywa na wrzącą wodę lub dodać do potrawki.

Mrożone mięso

Mięso możemy zamrozić na kilka sposobów w zależności od tego, z jakiego zwierzęcia pochodzi oraz do czego będziemy je potem wykorzystywać. Kurczaka, kaczkę czy indyka możemy zamrozić w całości, jednak w celu przyspieszenia procesu mrożenia, a potem odmrażania, możemy podzielić je na części i wkładać do zamrażarki w kawałkach. Jest to o tyle wygodne rozwiązanie, że oszczędzamy część miejsca, a sam proces przebiegnie szybciej. Wołowinę, cielęcinę i wieprzowinę mrozimy w kawałkach, plastrach lub w formie zmielonej.

Przed zamrożeniem nie myjemy mięsa. Jeśli porcjujemy duży kawałek, to warto zamrażać mniejsze jego części pojedynczo – na przykład na tacce, a dopiero po zamrożeniu włożyć do jednego woreczka. W przeciwnym wypadku dojdzie do sklejenia kawałków i będziemy musieli odmrażać je równocześnie.

Początek procesu zamrażania mięsa zwierząt rzeźnych rozpoczyna się po zastosowaniu niskich temperatur i polega na osiągnięciu temperatury krioskopowej. Zejście do temperatury -1˚C powoduje wymrożenie 30% wody zawartej w mięsie. Bardzo istotne z punktu widzenia jakości mięsa jest tempo przeprowadzania tego procesu. Szybkie mrożenie powoduje powstanie w mięsie dużej ilości małych kryształków wody. Przy długotrwałym mrożeniu kryształki są duże i przy rozmrażaniu powodują rozerwanie sarkolemmy, co prowadzi do powstania większego wycieku. Takie mięso traci część swoich właściwości – przede wszystkim staje się bardziej suche i traci smakowitość.

Czas przechowywania mięsa uzależniony jest od jego rodzaju. Najdłużej można mrozić wołowinę – do 18. miesięcy w temperaturze od –22˚C do –30˚C, w warunkach domowych przeciętnie ok. 8 miesięcy. Wieprzowinę trzymamy do 6. miesięcy. Dużo krócej przechowujemy podroby – do 3. miesięcy w temperaturze od –18˚C do –22˚C. Zamrożone mięso drobiowe trzymamy w temperaturze maksymalnie –12˚C, a w stanie głębokiego mrożenia w temperaturze do –18˚C – w obu przypadkach nie dłużej niż 3 miesiące. Nieco inaczej sprawa wygląda z mięsem mielonym – to mrozimy do 2. miesięcy.

Jak szybko rozmrozić mięso?

Mięso poddawane mrożeniu zmienia swoje właściwości fizyczne – pod względem konsystencji i barwy. Zmniejsza się także masa – po rozmrożeniu dochodzi do wycieku, co jest naturalnym procesem, jeśli ten nie przekracza 5%. Może również dochodzić do zmian mikrobiologicznych. Podczas procesu mrożenia część flory bakteryjnej ginie, ale znaczna jej część przeżywa i po rozmrożeniu ma warunki do rozwoju, jeśli mięso nie zostanie poddane szybkiej obróbce cieplnej.

Pamiętajmy, że aby mrożone produkty zachowały swoją trwałość i po odmrożeniu nadawały się do spożycia, należy dopilnować, by wahania temperatur w czasie mrożenia nie były zbyt duże. W przypadku znacznych i częstych wahań temperatur nasilają się niekorzystne zmiany związane z rekrystalizacją lodu. Skutkuje to obniżeniem właściwości mięsa – obniża się rozpuszczalność białek oraz następuje częściowa utrata zapachu. Ponadto, wahania temperatur mogą wywierać niekorzystny wpływ na jakość mikrobiologiczną oraz intensyfikować układy enzymatyczne. Dopuszczalne jest krótkotrwałe podniesienie temperatury o nie więcej niż 3˚C.

By bezpiecznie rozmrozić mięso, należy przełożyć je do lodówki. Najczęściej jednak musimy poczekać kilka godzin – zwłaszcza, gdy kawałki są duże, dlatego warto zawczasu o tym pomyśleć i rozmrażać mięso w nocy. Jeśli zależy nam na czasie, wówczas możemy przyspieszyć ten proces, wkładając mięso do zimnej wody, którą kilkukrotnie co jakiś czas wymieniamy.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Karolina Ruszkiewicz
Karolina Ruszkiewicz , Blogerka, pasjonatka zdrowego stylu życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
konserwowanie żywności pasteryzacja, maceracja tindylizacja
przechowywanie żywności

Konserwowanie żywności – mrożenie, suszenie,…

Konserwowanie żywności ma na celu zachowanie i utrzymanie świeżości produktu, czystości mikrobiologicznej oraz odpowiedniej wartości odżywczej żywności poprzez zastosowanie metod fizycznych, chemicznych i biologicznych. Każdy produkt, który dostępny jest w… Czytaj dalej...

Mrożenie – co można a…

Jakich produktów nie powinno się mrozić? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Chałwa i bita śmietana – słodki hit na dziecięce przyjęcie
Wars kontra domowy prowiant – co wybrać na podróż koleją?
kawa rzemieślnicza
Palarnia kawy rzemieślniczej – klucz do idealnej filiżanki
Jak zrobić domową pizzę jak z włoskiej restauracji?
Dieta Low FODMAP IBS i SIBO
Dieta Low FODMAP pod lupą. Co trzeba o niej wiedzieć?
Dieta niemowlaka – co warto dodać, by wspierać jego rozwój i odporność?
Zrównoważone odżywianie w praktyce – co powinno znaleźć się na talerzu? (Artykuł sponsorowany)
Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    mięso owoce przechowywanie żywności warzywa

    Nasiona pigwy cenniejsze niż cały owoc!

    Stek na talerzu z sztućcami.
    4
    mięso

    Zepsute mięso – jak rozpoznać, zagrożenia. Czy zamrożone mięso może się zepsuć?

    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    6
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    owoce

    Pigwa. Top 10 korzyści zdrowotnych

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy