bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Fasola mung – właściwości, gotowanie, przepisy. Kiełki fasoli mung

Fasola mung – właściwości, gotowanie, przepisy. Kiełki fasoli mung

fasola mung właściwości kiełki fasoli mung
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 30 kwietnia, 2024

Rośliny strączkowe obok zbóż stanowią drugą najważniejszą grupę produktów spożywanych na świecie. Niezwykle istotną rolę odgrywają zwłaszcza w dietach ludzi o niskim statusie ekonomicznym południowej i wschodniej Azji. To właśnie te regiony produkują około 90% światowej podaży fasoli mung, a jej kultywację zapoczątkowały ludy zamieszkujące dzisiejsze Indie.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Fasola mung
  • Fasola mung – właściwości
  • Kiełki fasoli mung
  • Fasola mung – gotowanie
  • Fasola mung – przepisy

Fasola mung

Fasola mung jest rośliną jednoroczną, uprawianą w lecie w tropikalnych regionach Azji. Kultywacja rozprzestrzeniła się z Indii do Chin, Indonezji, Tajlandii, Bangladeszu i Pakistanu. Charakteryzuje ją krótki okres wegetacyjny, a także duża odporność na niekorzystne warunki pogodowe i skrajne susze, a także na większość szkodników, które niszczą uprawy innych roślin strączkowych.

Fasola mung – właściwości

Azjatycka fasola mung charakteryzuje się wyjątkowymi właściwościami odżywczymi. Stanowi znakomity zamiennik mięsa w krajach gorzej rozwiniętych. Stanowi źródło białka i żelaza, ponieważ 100 g produktu zawiera odpowiednio 14,6–33g i 5,9–7,6 mg. Oprócz żelaza fasola mung zawiera istotny dla zdrowia wapń i magnez, a także bardzo dużo potasu. Ponadto fasola mung składa się w dużym stopniu ze skrobi i skrobi opornej, co wpływa na wysoką sytość po zjedzeniu, a także na działanie prebiotyczne.

Niestety spożycie fasoli mung ma swoje ograniczenia – nadmierne spożycie może wiązać się z niekorzystnymi dla zdrowia skutkami. Fasola ta, podobnie jak inne warzywa strączkowe, zawiera związki chemiczne o właściwościach antyodżywczych. Mowa tutaj głównie o niestrawnym kwasie fitowym oraz hemaglutyninie o niekorzystnym wpływie na cechy jakościowe krwi.

Kiełki fasoli mung

Fasola mung powszechnie spożywana jest w postaci kiełków, ponieważ ma doskonałą zdolność wiązania wody i może wchłaniać dużą jej ilość. Enzymy aktywne w czasie kiełkowania sprawiają, że fasola ta staje się łatwiej strawna, a to z kolei wpływa na przyswajalność i wykorzystanie zawartych w niej składników odżywczych. Wpływ kiełków na zdrowie był wielokrotnie badany i pewne przesłanki wskazują na potencjał w zastosowaniu przeciwcukrzycowym i przeciwmiażdżycowym.

Fasola mung – gotowanie

Fasolę mung należy najpierw przepłukać w durszlaku pod zimną, bieżącą wodą. Następnie należy ją przełożyć do garnka i zalać wodą w stosunku objętościowym 3:1. Na dużym ogniu i bez przykrywki należy doprowadzić do wrzenia, a kiedy to nastąpi – przykryć i zmniejszyć ogień. Gotować należy przez około 20–30 minut – do zmięknięcia i uzyskania pożądanej konsystencji.

Fasola mung – przepisy

Przepis na koreańskie naleśniki z fasoli mung

Składniki:

  • pół kubka obranej i namoczonej około 2 godzin lub więcej w ciepłej wodzie fasoli;
  • pół kubka mąki z ryżu brązowego;
  • pół kubka posiekanego szczypiorku;
  • pół kubka tartej marchewki;
  • kubek wody;
  • łyżka pasty miso;
  • 2 łyżeczki cukru;
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania: wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować na gładką masę stopniowo dodając wodę do uzyskania odpowiedniej „naleśnikowej” konsystencji. Masę należy odstawić na około pół godziny. Następnie należy rozgrzać olej na patelni i smażyć naleśniki do zarumienienia z obu stron.

rozwiń

Przepis na zupę z fasoli mung i jarmużu

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek;
  • posiekana duża cebula;
  • zmielone 3 ząbki czosnku;
  • kubek fasoli mung;
  • 7 kubków wody;
  • 2 kubki posiekanego jarmużu;
  • łyżeczka mielonej kurkumy, kminku i kolendry;
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania: posiekaną cebulę należy podsmażyć do zeszklenia, a następnie dodać czosnek, wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę. Następnie należy dodać fasolę i przyprawy i ponownie dokładnie wymieszać, po czym dodać wodę, znów wymieszać i gotować całość około 40 minut do rozmiękczenia fasoli. Około 5 minut przed końcem gotowania należy dodać posiekany jarmuż i zamieszać.

rozwiń

Fasola mung stanowi istotny w wielu regionach świata produkt spożywczy. Jest to produkt atrakcyjny zarówno pod względem odżywczym, jak i ekonomicznym. Warto od czasu do czasu wykorzystać fasolę mung jako substytut mięsa, jednak należy pamiętać o jej związkach chemicznych o charakterze antyodżywczym.

Przeczytaj także nasz artykuł na temat fasolki szparagowej!

 

Literatura:

  1. Dahiya P.K., Linnemann A.R., i wsp.: Mung bean: technological and nutritional potential. Crit Rev Food Sci Nutr. 2015;55(5):670-88.
  2. Ullah R., Ullah Z., i wsp.: Nutritional assessment and antioxidant activities of different varieties of Vigna radiata. ScientificWorldJournal. 2014;2014:871753.
  3. Nair R.M., Yang R.Y., i wsp.: Biofortification of mungbean (Vigna radiata) as a whole food to enhance human health. J Sci Food Agric. 2013 Jun;93(8):1805-13.
  4. Madar Z., Stark A.H.: New legume sources as therapeutic agents. Br J Nutr. 2002 Dec;88 Suppl 3:S287-92
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Jakub Wiącek , Dyplomowany dietetyk, neurobiolog i trener personalny.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
fasola rodzaje fasoli jak gotować fasolę przepisy
warzywa

Fasola – rodzaje, właściwości, przepisy.…

Fasola to roślina, która gości praktycznie w każdym domu. Jest dodawana do wielu dań jako doskonałe źródło pełnowartościowego białka roślinnego oraz węglowodanów złożonych. Uznawana jest za swój korzystny skład, ale… Czytaj dalej...
grzyby mun właściwości przepisy
warzywa

Grzyby mun – właściwości, przygotowanie,…

Grzyby mun od wielu lat dostępne są na polskim rynku. Najczęściej występują w formie całego lub pokrojonego suszu. Stanowią idealny dodatek do zup, sosów czy sałatek. Ze względu na prozdrowotne… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > rośliny strączkowe

    rośliny strączkowe warzywa
    Miski z soczewicą na różowym tle.
    11
    rośliny strączkowe

    Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    przygotowywanie żywności

    Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.