Fasola mung – właściwości, gotowanie, przepisy. Kiełki fasoli mung

Rośliny strączkowe obok zbóż stanowią drugą najważniejszą grupę produktów spożywanych na świecie. Niezwykle istotną rolę odgrywają zwłaszcza w dietach ludzi o niskim statusie ekonomicznym południowej i wschodniej Azji. To właśnie te regiony produkują około 90% światowej podaży fasoli mung, a jej kultywację zapoczątkowały ludy zamieszkujące dzisiejsze Indie.
Fasola mung
Fasola mung jest rośliną jednoroczną, uprawianą w lecie w tropikalnych regionach Azji. Kultywacja rozprzestrzeniła się z Indii do Chin, Indonezji, Tajlandii, Bangladeszu i Pakistanu. Charakteryzuje ją krótki okres wegetacyjny, a także duża odporność na niekorzystne warunki pogodowe i skrajne susze, a także na większość szkodników, które niszczą uprawy innych roślin strączkowych.
Fasola mung – właściwości
Azjatycka fasola mung charakteryzuje się wyjątkowymi właściwościami odżywczymi. Stanowi znakomity zamiennik mięsa w krajach gorzej rozwiniętych. Stanowi źródło białka i żelaza, ponieważ 100 g produktu zawiera odpowiednio 14,6–33g i 5,9–7,6 mg. Oprócz żelaza fasola mung zawiera istotny dla zdrowia wapń i magnez, a także bardzo dużo potasu. Ponadto fasola mung składa się w dużym stopniu ze skrobi i skrobi opornej, co wpływa na wysoką sytość po zjedzeniu, a także na działanie prebiotyczne.
Niestety spożycie fasoli mung ma swoje ograniczenia – nadmierne spożycie może wiązać się z niekorzystnymi dla zdrowia skutkami. Fasola ta, podobnie jak inne warzywa strączkowe, zawiera związki chemiczne o właściwościach antyodżywczych. Mowa tutaj głównie o niestrawnym kwasie fitowym oraz hemaglutyninie o niekorzystnym wpływie na cechy jakościowe krwi.
Kiełki fasoli mung
Fasola mung powszechnie spożywana jest w postaci kiełków, ponieważ ma doskonałą zdolność wiązania wody i może wchłaniać dużą jej ilość. Enzymy aktywne w czasie kiełkowania sprawiają, że fasola ta staje się łatwiej strawna, a to z kolei wpływa na przyswajalność i wykorzystanie zawartych w niej składników odżywczych. Wpływ kiełków na zdrowie był wielokrotnie badany i pewne przesłanki wskazują na potencjał w zastosowaniu przeciwcukrzycowym i przeciwmiażdżycowym.
Fasola mung – gotowanie
Fasolę mung należy najpierw przepłukać w durszlaku pod zimną, bieżącą wodą. Następnie należy ją przełożyć do garnka i zalać wodą w stosunku objętościowym 3:1. Na dużym ogniu i bez przykrywki należy doprowadzić do wrzenia, a kiedy to nastąpi – przykryć i zmniejszyć ogień. Gotować należy przez około 20–30 minut – do zmięknięcia i uzyskania pożądanej konsystencji.
Fasola mung – przepisy
Składniki:
- pół kubka obranej i namoczonej około 2 godzin lub więcej w ciepłej wodzie fasoli;
- pół kubka mąki z ryżu brązowego;
- pół kubka posiekanego szczypiorku;
- pół kubka tartej marchewki;
- kubek wody;
- łyżka pasty miso;
- 2 łyżeczki cukru;
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania: wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować na gładką masę stopniowo dodając wodę do uzyskania odpowiedniej „naleśnikowej” konsystencji. Masę należy odstawić na około pół godziny. Następnie należy rozgrzać olej na patelni i smażyć naleśniki do zarumienienia z obu stron.
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek;
- posiekana duża cebula;
- zmielone 3 ząbki czosnku;
- kubek fasoli mung;
- 7 kubków wody;
- 2 kubki posiekanego jarmużu;
- łyżeczka mielonej kurkumy, kminku i kolendry;
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania: posiekaną cebulę należy podsmażyć do zeszklenia, a następnie dodać czosnek, wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę. Następnie należy dodać fasolę i przyprawy i ponownie dokładnie wymieszać, po czym dodać wodę, znów wymieszać i gotować całość około 40 minut do rozmiękczenia fasoli. Około 5 minut przed końcem gotowania należy dodać posiekany jarmuż i zamieszać.
Fasola mung stanowi istotny w wielu regionach świata produkt spożywczy. Jest to produkt atrakcyjny zarówno pod względem odżywczym, jak i ekonomicznym. Warto od czasu do czasu wykorzystać fasolę mung jako substytut mięsa, jednak należy pamiętać o jej związkach chemicznych o charakterze antyodżywczym.
Przeczytaj także nasz artykuł na temat fasolki szparagowej!
Literatura:
- Dahiya P.K., Linnemann A.R., i wsp.: Mung bean: technological and nutritional potential. Crit Rev Food Sci Nutr. 2015;55(5):670-88.
- Ullah R., Ullah Z., i wsp.: Nutritional assessment and antioxidant activities of different varieties of Vigna radiata. ScientificWorldJournal. 2014;2014:871753.
- Nair R.M., Yang R.Y., i wsp.: Biofortification of mungbean (Vigna radiata) as a whole food to enhance human health. J Sci Food Agric. 2013 Jun;93(8):1805-13.
- Madar Z., Stark A.H.: New legume sources as therapeutic agents. Br J Nutr. 2002 Dec;88 Suppl 3:S287-92
Grzyby mun od wielu lat dostępne są na polskim rynku. Najczęściej występują w formie całego lub pokrojonego suszu. Stanowią idealny dodatek do zup, sosów czy sałatek. Ze względu na prozdrowotne właściwości i niezwykły smak, chętnie włączane są do codziennej diety. czytaj więcej
Fasola to roślina, która gości praktycznie w każdym domu. Jest dodawana do wielu dań jako doskonałe źródło pełnowartościowego białka roślinnego oraz węglowodanów złożonych. Uznawana jest za swój korzystny skład, ale nie każdy wie, jak zdrowy jest ten strąk oraz jego kiełki. czytaj więcej
Opinie
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !