bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Kapusta pekińska – właściwości, cena, przepisy. Co zrobić z kapusty pekińskiej?

Kapusta pekińska – właściwości, cena, przepisy. Co zrobić z kapusty pekińskiej?

kapusta pekińska właściwości przepisy
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

Podobnie jak kapusta biała w Polsce, tak kapusta pekińska w Chinach odgrywa ważną rolę w codziennej diecie. Stanowi tam najczęściej spożywane warzywo z rodziny krzyżowych i jest istotnym źródłem związków prozdrowotnych w dietach Chińczyków. Nie bez powodu zatem nazywa się ją kapustą pekińską – Brassica rapa pekinensis.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Kapusta pekińska
  • Kapusta pekińska – właściwości
  • Kapusta pekińska – cena
  • Kapusta pekińska – przepisy

Kapusta pekińska

Jako jadalne warzywo stosowane są liście kapusty – to je najbardziej wyróżnia smak i wartość odżywcza. W odróżnieniu od kapusty białej są one podłużne/owalne i bardziej „pokarbowane”. Kolejne warstwy liści różnią się od siebie smakiem, strukturą, składem chemicznym, a także właściwościami [1].

Kapusta pekińska – właściwości

Kapusta pekińska – podobnie jak inne kapusty – charakteryzuje się bardzo niską wartością energetyczną. Dostarcza około 12 kcal na 100 g produktu. Cechuje ją zawartość wapnia, żelaza, witamin C oraz A sprawiają, że jest to warzywo atrakcyjne z punktu widzenia dietetycznego. Poza tymi składnikami liście sałaty zawierają również bogactwo antyoksydantów. Obecne w kapuście pekińskiej przeciwutleniacze służą głównie ochronie przed czynnikami środowiskowymi. Jest jednym z najmniej wymagających i najbardziej odpornych warzyw – oprócz tego wykazuje działania prozdrowotne dla ludzi obniżając ryzyko wystąpienia niektórych chorób [2]. Jak wspomniano powyżej – liście wewnętrzne i zewnętrzne różnią się od siebie składem chemicznym (również biochemicznym), dlatego warto spożywać całą główkę kapusty i nie wyrzucać nieco twardszych części.

Kapusta pekińska – cena

Kolejnym aspektem, który przemawia za włączeniem kapusty pekińskiej do jadłospisów jest jej cena. Warzywo to stanowi istotny element diety ludzi na ogromnym obszarze świata – nie tylko w Chinach, ale niemal na wszystkich terenach północnej półkuli o umiarkowanym klimacie. Ceny za całą główkę kapusty pekińskiej wahają się w okolicy 3zł. Biorąc pod uwagę jej wartość odżywczą, a także dużą objętość w stosunku do wartości energetycznej jest to naprawdę niska cena.

Kapusta pekińska – przepisy

Przepis na surówkę z koperkiem – na szybko

Składniki:

  • główka kapusty pekińskiej;
  • pęczek koperku;
  • oliwa z oliwek/olej lniany;
  • sól.

Sposób przygotowania: kapustę należy drobno pokroić lub poszatkować, a koperek posiekać. Wszystko należy wymieszać dodając olej i sól do smaku.

rozwiń
Przepis na kapustę pekińską stir-fry

Składniki:

  • główka kapusty pekińskiej;
  • 1 cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 łyżka pasty imbirowej;
  • 2 łyżki oleju rzepakowego;
  • 2 łyżki sosu sojowego;
  • 1 łyżka octu ryżowego;
  • 1 łyżka oleju sezamowego.

Sposób przygotowania: kapustę należy drobno pokroić lub poszatkować, cebulę pokroić w cienkie plasterki, a czosnek posiekać. Cebulę i czosnek należy krótko podsmażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym. Następnie na patelnię należy dodać pastę imbirową, wymieszać i chwilę dusić pod przykryciem, a po chwili dodać poszatkowaną kapustę i smażyć około 2 minut. Pod koniec należy dodać sos sojowy oraz ocet ryżowy i smażyć mieszając kolejne 3 minuty. Po usmażeniu całość należy skropić olejem sezamowym.

rozwiń

Kapusta pekińska jest tania, wartościowa pod względem odżywczym, a także ma szerokie zastosowanie kulinarne. Warto pomyśleć o włączeniu jej do diety oraz znaleźć idealny dla siebie przepis.

Literatura:

[1] Goraj S., Libik-Konieczny M., i wsp.: Differences in the activity and concentration of elements of the antioxidant system in different layers of Brassica pekinensis head. J Plant Physiol. 2012 Aug 15;169(12):1158-64.

[2] Rozpądek P., Nosek M., i wsp.: Ozone fumigation increases the abundance of nutrients in Brassica vegetables: broccoli (Brassica oleracea var. italica) and Chinese cabbage (Brassica pekinensis). Eur Food Res Technol. 2015;240(2):459-462.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Jakub Wiącek , Dyplomowany dietetyk, neurobiolog i trener personalny.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
biała kapusta właściwości co zrobić z białej kapusty?
warzywa

Kapusta biała – właściwości, sok…

Kapusta jest jednym z najważniejszych warzyw uprawnych w Polsce. Jakie właściwości i zastosowania ma ten przedstawiciel warzyw krzyżowych? Czytaj dalej...
sok z kiszonej kapusty właściwości na odchudzanie
sok

Sok z kiszonej kapusty –…

Sok z kiszonej kapusty, charakteryzujący się specyficznym smakiem, niesie z sobą wiele prozdrowotnych korzyści. Dlaczego warto włączyć ten napój do diety i jaki wpływ może to mieć na naszą masę… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > warzywa

    warzywa
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    przygotowywanie żywności

    Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

    warzywa

    Skorzonera – jak jeść? Przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.