Kapusta pekińska – właściwości, cena, przepisy. Co zrobić z kapusty pekińskiej?
Aktualizacja: 9 kwietnia, 2024
Podobnie jak kapusta biała w Polsce, tak kapusta pekińska w Chinach odgrywa ważną rolę w codziennej diecie. Stanowi tam najczęściej spożywane warzywo z rodziny krzyżowych i jest istotnym źródłem związków prozdrowotnych w dietach Chińczyków. Nie bez powodu zatem nazywa się ją kapustą pekińską – Brassica rapa pekinensis.
Kapusta pekińska
Jako jadalne warzywo stosowane są liście kapusty – to je najbardziej wyróżnia smak i wartość odżywcza. W odróżnieniu od kapusty białej są one podłużne/owalne i bardziej „pokarbowane”. Kolejne warstwy liści różnią się od siebie smakiem, strukturą, składem chemicznym, a także właściwościami [1].
Kapusta pekińska – właściwości
Kapusta pekińska – podobnie jak inne kapusty – charakteryzuje się bardzo niską wartością energetyczną. Dostarcza około 12 kcal na 100 g produktu. Cechuje ją zawartość wapnia, żelaza, witamin C oraz A sprawiają, że jest to warzywo atrakcyjne z punktu widzenia dietetycznego. Poza tymi składnikami liście sałaty zawierają również bogactwo antyoksydantów. Obecne w kapuście pekińskiej przeciwutleniacze służą głównie ochronie przed czynnikami środowiskowymi. Jest jednym z najmniej wymagających i najbardziej odpornych warzyw – oprócz tego wykazuje działania prozdrowotne dla ludzi obniżając ryzyko wystąpienia niektórych chorób [2]. Jak wspomniano powyżej – liście wewnętrzne i zewnętrzne różnią się od siebie składem chemicznym (również biochemicznym), dlatego warto spożywać całą główkę kapusty i nie wyrzucać nieco twardszych części.
Kapusta pekińska – cena
Kolejnym aspektem, który przemawia za włączeniem kapusty pekińskiej do jadłospisów jest jej cena. Warzywo to stanowi istotny element diety ludzi na ogromnym obszarze świata – nie tylko w Chinach, ale niemal na wszystkich terenach północnej półkuli o umiarkowanym klimacie. Ceny za całą główkę kapusty pekińskiej wahają się w okolicy 3zł. Biorąc pod uwagę jej wartość odżywczą, a także dużą objętość w stosunku do wartości energetycznej jest to naprawdę niska cena.
Kapusta pekińska – przepisy
Składniki:
- główka kapusty pekińskiej;
- pęczek koperku;
- oliwa z oliwek/olej lniany;
- sól.
Sposób przygotowania: kapustę należy drobno pokroić lub poszatkować, a koperek posiekać. Wszystko należy wymieszać dodając olej i sól do smaku.
Składniki:
- główka kapusty pekińskiej;
- 1 cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 łyżka pasty imbirowej;
- 2 łyżki oleju rzepakowego;
- 2 łyżki sosu sojowego;
- 1 łyżka octu ryżowego;
- 1 łyżka oleju sezamowego.
Sposób przygotowania: kapustę należy drobno pokroić lub poszatkować, cebulę pokroić w cienkie plasterki, a czosnek posiekać. Cebulę i czosnek należy krótko podsmażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym. Następnie na patelnię należy dodać pastę imbirową, wymieszać i chwilę dusić pod przykryciem, a po chwili dodać poszatkowaną kapustę i smażyć około 2 minut. Pod koniec należy dodać sos sojowy oraz ocet ryżowy i smażyć mieszając kolejne 3 minuty. Po usmażeniu całość należy skropić olejem sezamowym.
Kapusta pekińska jest tania, wartościowa pod względem odżywczym, a także ma szerokie zastosowanie kulinarne. Warto pomyśleć o włączeniu jej do diety oraz znaleźć idealny dla siebie przepis.
Literatura:
[1] Goraj S., Libik-Konieczny M., i wsp.: Differences in the activity and concentration of elements of the antioxidant system in different layers of Brassica pekinensis head. J Plant Physiol. 2012 Aug 15;169(12):1158-64.
[2] Rozpądek P., Nosek M., i wsp.: Ozone fumigation increases the abundance of nutrients in Brassica vegetables: broccoli (Brassica oleracea var. italica) and Chinese cabbage (Brassica pekinensis). Eur Food Res Technol. 2015;240(2):459-462.