bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Kurki grzyby – właściwości. Kurki suszone, marynowane. Jak mrozić kurki?

Kurki grzyby – właściwości. Kurki suszone, marynowane. Jak mrozić kurki?

kurki grzyby właściwości przepisy
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

Kurka jest jednym z najczęściej zbieranych grzybów w Polsce. Spożywana jest w wielu regionach świata, zarówno w Europie, jak i Azji i Ameryce Północnej i Środkowej. Podobnie jak w przypadku innych grzybów – cykl życiowy kurek zależny jest od symbiotycznej współpracy z drzewami. Grzyby te tworzą związki mutualistyczne z sosnami, świerkami i dębami.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Kurki – właściwości
  • Kurki suszone
  • Kurki marynowane
  • Jak mrozić kurki?

Kurki – właściwości

W publikacjach naukowych dużo mówi się o prozdrowotnych właściwościach jadalnych grzybów kurek. Analizy składu chemicznego kurek dostarczyły wiele dowodów na obecność związków o działaniu immunomodulacyjnym, przeciwzapalnym, antyoksydacyjnym, a nawet przeciwwirusowym czy przeciwdrobnoustrojowym. Działania takie są pożądane w wielu jednostkach chorobowych XXI wieku. Kurki właściwości te zawdzięczają obecności związków indolowych i fenolowych, steroli, karotenoidów, witamin i enzymów [1]. Pod kątem działań prozdrowotnych badane są również ekstrakty alkoholowe z kurek, które wykazują większy potencjał, aniżeli grzyby poddane obróbce kulinarnej [2].

Ponadto kurki zawierają składniki mineralne i prowitaminę D, a przez toksykologów określane są jako jedne z bezpieczniejszych grzybów [3]. Warto również zwrócić uwagę na pewną zawartość witaminy B12, co może być istotne dla osób na dietach wegetariańskich i wegańskich [4].

Co ciekawe – w ostatnich latach badany był wpływ kurek między innymi na proces gojenia ran, czy na przetrwanie organizmu w warunkach niedotlenienia. W obu badaniach zastosowano modele zwierzęce, jednak efekt działania w obu przypadkach był znaczący statystycznie, co wskazuje na bardzo duży potencjał kurek [5–6].

Kurki suszone

Jedną z metod utrwalania żywności jest suszenie. Stosuje się je, aby zminimalizować marnotrawienie pysznych grzybów, kiedy jest ich za dużo lub by móc przypomnieć sobie ich smak poza sezonem. Niestety proces suszenia powoduje pewne straty związków smakowych i aromatycznych, jednak zaletą jest to, że utrata znacznej ilości wody sprzyja oszczędności miejsca w przechowywaniu. W celu „odtworzenia” suszonych, należy je co najmniej pół godziny wcześniej namoczyć w gorącej wodzie.

Kurki marynowane

Innym sposobem na przedłużenie terminu przydatności do spożycia kurek jest ich marynowanie. Marynując kurki stosuje się podobne zalewy, jak w przypadku innych grzybów. Dokładnie oczyszczone grzyby należy wymieszać z ulubionymi przyprawami, a następnie zalać zagotowaną mieszanką wody, octu, cukru i soli. Atutem tej metody jest optymalizacja właściwości smakowych, jednak ze względu na konieczność przechowywania w słoikach, jest to metoda nieco mniej praktyczna niż np. suszenie. Szklane pojemniki zajmują sporo miejsca i stwarzają ryzyko potłuczenia.

Jak mrozić kurki?

Jeszcze innym sposobem zabezpieczenia kurek przed zepsuciem jest mrożenie. W odróżnieniu od suszenia – nie wymaga tyle cierpliwości i specjalnego sprzętu, a w odróżnieniu od marynowania – nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych. Dokładnie oczyszczone kurki należy poddać obróbce termicznej – gotowaniu lub smażeniu, a po ostygnięciu należy spakować je w szczelne opakowanie i przechowywać w zamrażarce.

Kurki dzięki złocistej barwie, jędrnej teksturze i wyjątkowemu smakowi i aromatowi są powszechnie wykorzystywane w praktykach kulinarnych w wielu regionach świata. Można z nich przyrządzać przetwory, sosy, a także używać jako dodatek do omletów, risotto czy zapiekanek. Warto sięgać po kurki, kiedy jest na nie sezon – świeże grzyby dostarczą nie tylko wrażeń smakowych – wykazują one również potencjał prozdrowotny o szerokim spektrum działania.

Literatura:

[1] Muszyńska B., Kała K., Firlej A., Sułkowska-Ziaja K.: CANTHARELLUS CIBARIUS – CULINARY-MEDICINAL MUSHROOM CONTENT AND BIOLOGICAL ACTIVITY. Acta Pol Pharm. 2016 May-Jun;73(3):589-98.

[2] Kozarski M., Klaus A., i wsp.: Nutraceutical properties of the methanolic extract of edible mushroom Cantharellus cibarius (Fries): primary mechanisms. Food Funct. 2015 Jun;6(6):1875-86.

[3] Falandysz J., Drewnowska M.: Macro and trace elements in Common Chanterelle (Cantharellus cibarius) mushroom from the European background areas in Poland: Composition, accumulation, dietary exposure and data review for species. J Environ Sci Health B. 2015;50(5):374-87.

[4] Watanabe F., Schwarz J., i wsp.: Characterization of vitamin B₁₂compounds in the wild edible mushrooms black trumpet (Craterellus cornucopioides) and golden chanterelle (Cantharellus cibarius). J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2012;58(6):438-41.

[5] Nasiry D., Khalatbary A.R., Ebrahimzadeh M.A.: Anti-Inflammatory and Wound-Healing Potential of Golden Chanterelle Mushroom, Cantharellus cibarius (Agaricomycetes). Int J Med Mushrooms. 2017;19(10):893-903.

[6] Khalili M., Ebrahimzadeh M.A., Omrani F., Karami M.: Antihypoxic activities of the golden Chanterelle Mushroom, Cantharellus cibarius (higher Basidiomycetes). Int J Med Mushrooms. 2014;16(4):339-44.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Jakub Wiącek , Dyplomowany dietetyk, neurobiolog i trener personalny.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
maślaki maślaki marynowane przepisy na maślaki
warzywa

Maślak zwyczajny – przepisy. Jak…

Zbieractwo towarzyszy ludzkości od tysięcy lat. Dziś ludzie zajmują się tym nie tylko ze względów zaspokojenia zapotrzebowania organizmu na kalorie – niektórzy traktują to jako hobby. Jak można przyrządzić występującego… Czytaj dalej...
warzywa

Boczniaki. Właściwości zdrowotne i niezawodne…

Wielu z nas na pewno słyszało o takim grzybie jak boczniak. Jednak, czy znamy jego właściwości prozdrowotne i czy wiemy, jak go przygotować? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > warzywa

    przechowywanie żywności warzywa
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    6
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    przygotowywanie żywności

    Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

    warzywa

    Skorzonera – jak jeść? Przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.