bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Grzyby reishi – właściwości, skutki uboczne, cena

Grzyby reishi – właściwości, skutki uboczne, cena

grzyby reishi właściwości przepisy
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 7 maja, 2024

Grzyb reishi (Ganoderma lucidum) nazwany w Polsce lakownicą żółtawą należy do rodziny lakownicowatych. Znany jest w tradycyjnej medycyny chińskiej, dzięki czemu doskonale poznano jego skład i wpływ na zdrowie. To właśnie chińska nazwa brzmi reishi – w Japoni jest to lingzhi. Tamtejszej medycynie służył jako środek, który wydłużał życie ludzi chorych i poprawiał zdrowie reszty społeczeństwa – stosowany był jako lek na alergie, artretyzm, nadciśnienie czy zapalenie wątroby. Obecnie pula zastosowań nieco się rozszerzyła – nawet po zastosowanie przeciwnowotworowe [1].

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Grzyby reishi
  • Grzyby reishi – właściwości
  • Grzyby reishi – skutki uboczne
  • Grzyby reishi – cena

Grzyby reishi

Jest to duży, ciemny grzyb z połyskującą powierzchnią, o „drewnianej” teksturze. Składa się w około 90% z wody – pozostałe 10% stanowią składniki odżywcze, błonnik, witaminy i składniki mineralne oraz składniki bioaktywne. Zanim rozpoczęto jego kultywację był grzybem bardzo rzadkim – na jego spożycie mogli kiedyś sobie pozwolić jedynie ludzie zamożni [2].

Mimo że w chińskiej medycynie stosowane były od tysięcy lat, to ich intensywna kultywacja i przetwórstwo zaczęło się dopiero w latach siedemdziesiątych XX wieku. Warto zaznaczyć, iż do tej pory większość właściwości obserwowano na podstawie badań laboratoryjnych i przedklinicznych.

Grzyby reishi – właściwości

Swoje właściwości prozdrowotne grzyby reishi zawdzięczają bogactwu składników aktywnych biologicznie, takich jak terpenoidy, steroidy czy fenole. Związkom tym przypisywane jest działanie immunomodulujące, antyoksydacyjne i przeciwzapalne – działania takie wspierają organizm człowieka w wielu różnych chorobach [3].

Obecne w grzybach reishi polisacharydy – głównie beta-glukany – sprzyjają natomiast pracy układu pokarmowego. Wykazują działanie prebiotyczne (podobnie jak błonnik) wspierając mikrobiotę i pośrednio wpływając na zdrowie człowieka – zarówno fizyczne, jak i psychiczne [4]. Potencjalne korzyści obserwuje się w modelach badawczych cukrzycy, czy uszkodzeń żołądka i wątroby.

Mimo że dużo mówi się o przeciwnowotworowym działaniu grzybków reishi, to nie powinny one być stosowane jako lek „pierwszej linii obrony”, tylko jako uzupełnienie terapii dla wzmocnienia odporności [5].

Grzyby reishi – skutki uboczne

Spożycie wszelkich produktów prozdrowotnych i suplementów diety należy konsultować ze specjalistą. Brak kontroli – zbyt długotrwałe stosowanie w zbyt dużych dawkach może nieść ze sobą szereg skutków ubocznych. W pierwszej kolejności może to być biegunka i intensywne bóle brzucha, a nawet działanie toksyczne na wątrobę. Po długim stosowaniu – 3–6 miesięcy i więcej – może dojść do uczulenia i alergii. Ponadto przeciwwskazane jest stosowanie grzybów reishi przez kobiety w ciąży i karmiące, a także osoby ze zbyt niskim ciśnieniem krwi czy zaburzeniami jej krzepnięcia [6].

Grzyby reishi – cena

Ze względu na wysoką popularność, jaką zyskały grzyby reishi, ich przetwarzaniem na suplementy diety i produkty prozdrowotne zainteresowało się wiele firm z całego świata. Zaczęto produkcję suplementów w formie proszku, kapsułek, a także w formie herbaty do zaparzenia. Suplementy te zalecane są zarówno przez azjatyckich lekarzy, jak i naturopatów.

Warto zaznaczyć, że zazwyczaj różnią się one od siebie składem – zakupić można produkt z ekstraktem lub bez. Sproszkowany suplement zazwyczaj powstaje przez wysuszenie owocników, grzybni i zarodników, natomiast większą aktywnością biologiczną wykazują ekstrakty wodne lub alkoholowe służące do izolacji odpowiednio polisacharydów i triterpenoidów.

Fakt, że grzyby reishi to produkt egzotyczny sprawia, że jego cena jest całkiem wysoka. Ceny ekstraktu w zależności od dawki i wielkości opakowania zaczynają się od około 30 zł – stosując najmniejszą, zalecaną przez producenta dawkę, opakowanie takie powinno wystarczyć na około miesiąc suplementacji. Forma sproszkowana – nie ekstrakt – jest prawie o połowę tańsza.

Grzyby reishi stosowane prozdrowotnie są już od około 2 tysięcy lat. Mimo że do medycyny alternatywnej należy podchodzić z dużym dystansem, to w pewnych przypadkach dodatkowa suplementacja może przynieść duże korzyści. Przed zakupem suplementów opartych na grzybach reishi pamiętać należy o konsultacji ze specjalistą z wiedzą i doświadczeniem w tym zakresie.

Literatura:

[1] Luo J., Lin Z.B.: [Advances of pharmacological effects of triterpenes from Ganoderma lucidum]. Yao Xue Xue Bao. 2002 Jul;37(7):574-8.

[2] Wu G.S., Guo J.J., i wsp.: Anti-cancer properties of triterpenoids isolated from Ganoderma lucidum – a review. Expert Opin Investig Drugs. 2013 Aug;22(8):981-92.

[3] Wachtel-Galor S., Yuen J., Buswell J.A., Benzie I.F.F.: Ganoderma lucidum (Lingzhi or Reishi): A Medicinal Mushroom. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. Chapter 9.

[4] Friedman M.: Mushroom Polysaccharides: Chemistry and Antiobesity, Antidiabetes, Anticancer, and Antibiotic Properties in Cells, Rodents, and Humans. Foods. 2016 Nov 29;5(4).

[5] Jin X., Ruiz Beguerie J., Sze D.M., Chan G.C.: Ganoderma lucidum (Reishi mushroom) for cancer treatment. Cochrane Database Syst Rev. 2016 Apr 5;4:CD007731.

[6] Sliva D.: Cellular and physiological effects of Ganoderma lucidum (Reishi). Mini Rev Med Chem. 2004 Oct;4(8):873-9.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Jakub Wiącek , Dyplomowany dietetyk, neurobiolog i trener personalny.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
grzyby mun właściwości przepisy
warzywa

Grzyby mun – właściwości, przygotowanie,…

Grzyby mun od wielu lat dostępne są na polskim rynku. Najczęściej występują w formie całego lub pokrojonego suszu. Stanowią idealny dodatek do zup, sosów czy sałatek. Ze względu na prozdrowotne… Czytaj dalej...
grzyby leśne właściwości przepisy
warzywa

Grzyby – suszone i marynowane,…

Czy grzyby są zdrowe? Czy grzyby mają jakąś wartość odżywczą? Na pewno są smaczne, a poniżej znajdziecie świetne przepisy z wykorzystaniem grzybów. Zapraszamy! Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > warzywa

    warzywa
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    przygotowywanie żywności

    Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

    warzywa

    Skorzonera – jak jeść? Przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.